E-scooters en E-motoren

E-scooters en E-motoren

Feestend door de file

Wanneer je iemand die nog nooit met de motor heeft gereden probeert duidelijk te maken dat een scooter of motorfiets heel wat voordelen te bieden heeft, vooral voor woon-werkverkeer, krijg je steeds weer dezelfde bezwaren naar het hoofd geslingerd. Een motorfiets is gevaarlijk, niet inzetbaar bij mindere weersomstandigheden, niet bruikbaar wanneer je job deftige kledij vereist, niet praktisch wanneer je een beetje bagage moet meenemen en ga zo maar door. Nochtans is voor de meeste van deze bezwaren makkelijk een tegenargument te vinden. Als je er dan rekening mee houdt dat je dat je per rit een aanzienlijke tijdswinst kan boeken door op twee wielen door het verkeer te laveren, neem je er een mogelijk nadeel er misschien met plezier bij.

Dat je tijd wint door met de motor te pendelen staat buiten kijf. Vele automobilisten hebben wel al eens inwendig gevloekt wanneer ze al veel te lang in de file staan en plotseling worden voorbijgereden door een motorrijdende woon-werker. Door als motorrijder verantwoord door de file te rijden kan je heel wat tijd winnen, maar daar blijft het niet bij. Je kan bij sommige stoplichten een plaatsje vooraan de wachtrij innemen en in verschillende steden is het toegelaten om gebruik te maken van busstroken. Dit alles kan voor een aanzienlijke tijdswinst zorgen. Voor iemand die het motorrijden goed onder de knie heeft de verplaatsing per motor ook een stuk aangenamer zijn dan met de wagen. Eens je je op gemak voelt op je machine en de voordelen aan den lijve hebt ondervonden kan de dagelijkse trip van en naar het werk een echt feest worden.

De ideale compagnon de route

Als je eraan denkt om je tweewieler voornamelijk te gaan gebruiken als praktisch vervoersmiddel, kan een scooter misschien wel eens de ideale oplossing zijn. Scooters bieden door hun constructie meestal een stuk meer bescherming voor gure weersomstandigheden. Meestal zijn ze uitgerust met een groot scherm dat veel wind en regen opvangt of langs je heen leidt. Op een scooter worden je benen ook beter beschermd dan op een motorfiets, de zitpositie is comfortabeler en je hebt bijna geen last van opspattend water door de wielen.
Onder het zadel is bij veel scooters opbergruimte voorzien voor je helm, zodat je die alvast makkelijk kwijt kan als je op het werk of bij een klant toekomt. Deze factoren zouden van een goede scooter wel eens de ideale pendelgezel kunnen maken. Maar ook naast het woon-werkverkeer zijn scooters een leuk vervoersmiddel. Wanneer je eentje in de garage hebt staan zal je hem ongetwijfeld gaan gebruiken om af en toe een boodschap te doen, om op een mooie dag in het weekend even uit te waaien, of zelfs om een klein reisje mee te maken.

Elektrisch zonder zorgen

Dit alles geldt uiteraard voor alle scooters en motoren, ook degene die niet beschikken over een elektrische motor. De laatste jaren zijn elektrische tweewielers echter aan een heuse opmars bezig, en dat is niet geheel onlogisch. Elektrische motorfietsen en scooters hebben namelijk enkele onmiskenbare voordelen. Een ‘gewone’ scooter is tegenwoordig al dikwijls voorzien van een CVT overbrenging, waarmee je niet meer hoeft te schakelen. Bij motoren is dit echter nog maar heel zelden het geval. Bij een elektrische tweewieler is dit schakelen verleden tijd, wat het rijden een stuk eenvoudiger maakt en er voor zorgt dat je al je aandacht kan besteden aan de situatie op de weg. Voorts zijn elektrische motorfietsen ook makkelijker te onderhouden dan de traditionele motorfietsen. Veel motorfietsen die we nu kennen zijn nog voorzien van een ketting voor de eindoverbrenging. Die moet je, zeker bij slecht weer, regelmatig smeren en onderhouden. De meeste elektrische motoren en zeker scooters, zijn voorzien van een onderhoudsvrije aandrijfriem, waar je niet meer moet naar omkijken. Net zoals bij elektrische wagens vereist de elektromotor ook minder onderhoud dan een brandstofmotor.

Batterijen op dieet

Uiteraard hebben constructeurs bij motorfietsen en scooters minder ruimte om de elektromotor en batterij kwijt te raken dan in een wagen. Ook moet er worden rekening gehouden met het gewicht van een motorfiets. De meeste mensen liggen er niet echt wakker van of hun wagen nu 1500 of 2200 kilogram weegt, bij motorfietsen is dat gewicht veel meer van belang. Je moet als motorrijder namelijk met die dode massa aan de slag. Je moet de motor namelijk goed kunnen controleren tijdens bochtenwerk en er ook makkelijk mee kunnen manoeuvreren tijdens trage bewegingen, bij het in- en uitrijden van een parkeerplaats bijvoorbeeld.
Om het gewicht van het stalen ros voor de motorrijder enigszins aanvaardbaar te houden is het dan ook best dat de motorfiets een stuk minder dan 300 kilogram weegt. Als je weet dat een accu een kleine tien kilogram weegt per kWh weet je meteen dat het uit den boze is om een accupack van pakweg 60 kWh te installeren zoals bij sommige wagens het geval is. De grootste capaciteit die kan worden teruggevonden is dan ook de 18 kWh van de Zero DS met extra powertank. Meestal schommelt de capaciteit tussen 5 en 12 kWh.
Uiteraard kan je met een motorfiets, door het lager gewicht, per kWh een stuk meer kilometers rijden. Voor een wagen ligt de actieradius rond zeven kilometer per kWh, bij een motorfiets doe je met 1 kWh ongeveer 12 kilometer. Dit zorgt ervoor dat het niet onmogelijk is om met bepaalde motorfietsen 200 kilometer te rijden op één batterijlading. Gemiddeld zal je hier mogen rekenen op een actieradius tussen 75 en 150 kilometer.

scooters motors 1

Sneller laden?

De kleinere batterij zorgt er ook voor dat de motorfiets relatief snel kan opgeladen worden. Stel je voor dat je je motorfiets of scooter alleen gebruikt voor woon-werkverkeer of voor korte trips, dan hoef je misschien niet eens te beschikken over een laadpaal. Als je ’s nachts thuis de batterij kan opladen aan een gewoon stopcontact dan heb je ’s ochtends steeds een volle batterij. Mocht het nodig zijn om overdag tijdens het werk bij te laden, dan kan je hem daar een paar uur in een gewone stekker steken (Mode 2) om er zeker van te zijn dat je ’s avonds volledig opgeladen terug naar huis kan.
De meeste motorfietsen en scooters kunnen ook worden opgeladen aan een laadpaal (mode 3), sommige zijn geschikt voor snelladers (mode 4). Je moet er bij een motorfiets wel rekening mee houden dat door de beperktere bagagemogelijkheden het niet zo eenvoudig is om verschillende laadkabels mee te nemen. Je zal dus wellicht kiezen voor één laadkabel, afhankelijk van je gebruik. Net zoals bij een elektrische wagen zal je hier een beetje ervaring moeten in krijgen om je elektrische tweewieler zo optimaal mogelijk te gebruiken.

Een duur alternatief?

Ook zoals bij elektrische wagens, is de elektrische motorfiets een stukje duurder dan een vergelijkbaar model met een verbrandingsmotor. Hoeveel je nu precies meer zal betalen voor een elektrische motorfiets dan voor een gewone motorfiets is moeilijk te zeggen en is verschillend per fabrikant en type motorfiets. Mocht je op zoek zijn naar een equivalent voor een 125cc scooter, waar je mee op de baan kan met een autorijbewijs, dan zal je al gauw 1500 tot 3000 euro meer kwijt zijn dan voor een 125cc’tje op benzine. Overweeg je een equivalent voor een middenklasser of een zwaardere, sportieve motorfiets, zal de meerprijs als snel tussen 5000 en 10000 euro bedragen.
Dat is meteen een extra hap uit je budget bij de aankoop van een (nieuwe) motorfiets, maar je zal tijdens de levensduur van de tweewieler wel veel zuiniger de baan op kunnen. Omdat je per kWh veel afstand kan afleggen, wordt de kostprijs per gereden kilometer relatief laag. Ook hier is het moeilijk om exact te berekenen over welk verschil het nu precies zal gaan omdat dit sterk verschilt per model, maar het mag duidelijk zijn dat de kostprijs per gereden kilometer met een elektrische motorfiets stukken lager zal liggen dan die van een motorfiets op benzine. De onderhoudskosten zullen ook een stuk lager liggen. Deze besparingen zullen er hoogst waarschijnlijk niet voor zorgen dat je de meerprijs bij aankoop zal terugverdienen, maar je krijgt er wel een stuk comfort voor in de plaats.

Fiscale voordelen?

De premie van de Vlaamse overheid voor de aankoop van een elektrisch voertuig werden afgeschaft op 1 januari 2020. Die premie kon voor de aankoop van een elektrische motorfiets oplopen tot 1500 euro, maar is nu dus niet meer aan de orde.
Voor tweewielers en driewielers die meer dan 45 km/u rijden en voor vierwielers die minder dan 400 kilogram wegen, is er federaal wel nog een belastingsvermindering. Deze bedraagt voor motorfietsen en driewielers 15% van de aankoopwaarde van het voertuig, met een maximum van 3140 euro. Voor vierwielers minder dan 400 kilogram bedraagt deze ook 15% van de aankoopwaarde van het voertuig, maar met een maximum van 5150 euro. Voorlopig is dit voordeel nog van toepassing voor bovenvermelde voertuigen, voor elektrische wagens werd dit federaal voordeel afgeschaft in 2014.
Wanneer je een elektrische scooter of motorfiets aankoopt op de zaak, kan je nog steeds genieten van een BTW-afschrijving van 100%.
Je zou dus kunnen stellen dat elektrisch motorrijden momenteel door de overheid nog iets meer wordt aangemoedigd dan het rijden met een elektrische wagen. Hierdoor is dit jaar misschien het ideaal moment om je elektrische tweewieler aan te schaffen, want het is moeilijk te voorspellen of deze voordelen nog lang zullen bestaan.

Wie mag rijden?

Bij motorfietsen en scooters geldt een regel dat je met een 125 cc’tje mag rijden met het B-rijbewijs voor de wagen. Voorwaarde is dat je het rijbewijs minstens twee jaar in je bezit hebt en dat je enkel binnen België rijdt. Dit maakt de opstap naar zo’n lichte motorfiets een stuk makkelijker.
Bij elektrische scooters of motoren hebben we het uiteraard niet meer over cilinderinhoud, maar een deel van deze machientjes wordt gelijkgeschakeld met een 125 cc. motorfiets en mag dus bestuurd worden met een rijbewijs B. welke dat precies allemaal zijn staat aangeduid in het overzicht hieronder.

Marktoverzicht

Je kan onderstaand marktoverzicht ook downloaden in Excel formaat.

MerkTypeklasseMotorBatterijPrijsautonomieoplaadtijdGewichtMax SnelheidRemmen
Askoll e-scooter ES-PRO Klasse B 2,7 kW 2,8 kWh 3.999,00 96 km 3,5 uur 70 kg 45  
BMW C-Evolution A2 19 kW 12,7 kWh 16.550,00 160 km 4,5 uur 265 kg 129  
Coopop Cox n.b n.b n.b n.b n.b n.b n.b n.b  
Coopop Rugged n.b n.b n.b n.b n.b n.b n.b n.b  
Eccity 50 Klasse B 4 kW (Piek 5 kW) 72,8 Ah/74 V (5,4 kWh) 6.990,00 120 km n.b. 150 kg 45  
Eccity 125 A1 6 kW (Piek 10 kW) 72,8 Ah/74 V (5,4 kWh) 7.999,00 115 km 3 tot 9 uur n.b. 100  
Eccity 125+ A1 8 kW (Piek 12 kW) 72,8 Ah/74 V (5,4 kWh) 8.999,00 109 km 3 tot 9 uur n.b. 120  
E-Drive Miku Max Klasse B 800 W n.b. 1.999,00 60 km 4 uur n.b. 45  
E-Drive Grace Klasse B 800 W 20 Ah 2.300,00 55 km 3 uur - 5 uur n.b. 45  
E-Drive Raptor Klasse B 1,2 kW n.b. 2.675,00 50 km 5 uur - 7 uur n.b. 45  
E-Drive Cross Road Klasse B 3 kW n.b. 3.700,00 60 km 6 uur n.b. 45  
E-Drive Cross Field Klasse B 3 kW n.b. 3.850,00 60 km 6 uur n.b. 45  
E-Drive Cargo Job Klasse B 4 kW n.b. 5.995,00 130 km n.b. n.b. 45  
E-Drive Cargo Job F A1 4 kW n.b. 4.695,00 90 km n.b. n.b. 80  
E-Drive Torino Klasse B 3 kW n.b. 3.250,00 110 km 5 uur - 6 uur n.b. 45  
E-Drive Torino Plus A1 4 kW n.b. 4.250,00 90 km 5 uur - 6 uur n.b. 75  
E-Drive T-Rex A1 5 kW n.b. 6.950,00 100 km 3 uur - 5 uur n.b. 110  
EMCO Novi C 1500 Klasse B 1,5 kW 2 x 28 Ah / 2 x 37 Ah Vanaf 3.449,00 Tot 130 km n.b. 80 kg 45  
EMCO Novantic C 2000 Klasse B 2,7 kW 2 x 28 Ah / 2 x 37 Ah Vanaf 3.749,00 Tot 130 km n.b. 86 kg 45  
EMCO Nova R 300 Klasse B 3 kW 2 x 28 Ah / 2 x 37 Ah Vanaf 4.049,00 Tot 130 km n.b. 86 kg 45  
Energica Eva Ribelle A 107 kW 21,5 kWh (max.) n.b. 180 - 400 km 40 min./ 80% bij snelladen, max. 7 uut n.b. 200  
Energica Esseesse9/Esseesse9+ A 80 kW 21,5 kWh (max.) n.b. 180 - 400 km 40 min./ 80% bij snelladen, max. 7 uut n.b. 200  
Energica Ego / Ego+ A 107 kW 21,5 kWh (max.) n.b. 180 - 400 km 40 min./ 80% bij snelladen, max. 7 uut n.b. 240  
E-Rider S - LI9000W A1 9 kW 80 Ah 6.116,00 180 km 3 uur - 5 uur n.b. 120  
E-Rider Li9000W A1 9 kW 100 Ah 6.996,00 220 km 3 uur - 5 uur n.b. 120  
E-Rider Puma Li-9x A1 9,9 kW 130 Ah 8.750,00 290 km 4 uur - 6 uur n.b. 120  
FD-Motors F3 Klasse A, Klasse B 1,5 kW 2 x 21 Ah/72V (2 x 1,5 kWh) 3.299,00 100 km (45) - 140 km (25) 3,5 uur 111 kg 25, 45  
FD-Motors F7 Klasse A, Klasse B 3 kW 34 Ah/72 V (2,4 kWh) 3.599,00 90 km (45) - 125 km (25) 4 uur 111 kg 25, 45  
GOMAX Dragon-E Klasse B 1,5 kW 21 Ah/72 V (1,5 kWh) 2.699,00 50 km 5 uur 92 kg 45  
GOMAX Dragon-E Plus Klasse B 1,5 kW 40 Ah/72 V (2,9 kWh) 2.999,00 100 km Min. 3 uur 92 kg 45  
Harley-Davidson Livewire A 78 kW 15,5 kWh 34.000,00 158 km 1 uur bij snelladen, anders 20 km/uur n.b. n.b.  
Horwin CR6 A1 6,2 kW 55 Ah/72 V (4 kWh) 6.290,00 150 km (aan 45 km/u gemiddeld) 3 uur - 5 uur 134 kg 92  
Horwin CR6 Pro A1 11 kW 55 Ah/72 V (4 kWh) 7.490,00 130 km (aan 45 km/u gemiddeld) 3 uur - 5 uur 137 kg 105  
KTM Freeride EXC A2 9 - 18 kW 3,9 kWh 11.677,00 n.b. 1,3 uur 111 kg n.b.  
Kumpan 1954Ri Klasse B 4 kW n.b. 4.999,00 Tot 180 km n.b. n.b. 45  
Kumpan 1954Ri S A1 7 kW n.b. 6.999,00 Tot 180 km n.b. n.b. 100  
Lifan E3 Standard Klasse A, Klasse B 1,5 kWh 24 Ah/72 V (1,7 kWh) 1.999,00 60 km 6 uur 81 25, 45  
Lifan E3 Deluxe Klasse B 1,5 kWh 24 Ah/72 V (1,7 kWh) 2.199,00 60 km 6 uur 81 45  
Nipponia Volty Klasse A, Klasse B 1,5 kW 24 Ah/60 V (1,44 kWh) 2.099,00 55 km (45) - 75 km (25) 5 uur 68 25, 45  
Nipponia E-Legance Klasse B 1,5 kW 26 Ah/60 V (1,56 kWh) 2.599,00 55 km 5 uur 107 45  
Niu NQI GTS Sport A1 3,1 kW 2x 26 Ah/60 V (2x 1,56 kWh) n.b. 90 - 105 km 4 - 7 uur n.b. 70  
Niu NQI GTS Pro A1 3,1 kW 2x 35 Ah/60 V (2x 2,1 kWh) n.b. 125 - 135 km 3,5 - 6 uur n.b. 70  
Niu NQI GT Pro A1 3,5 kW 2x 35 Ah/60 V (2x 2,1 kWh) n.b. 130 - 140 km 4 - 7 uur n.b. 70  
Niu NQI GT Sport A1 3,5 kW 2x 26 Ah/60 V (2x 1,56 kWh) n.b. 95 - 110 km 3,5 - 6 uur n.b. 70  
Niu MQI+ Sport Klasse B 1,4 kW 42 Ah/48 V (2kWh) n.b. 75 - 100 km 7 uur n.b. 45  
Niu MQI+ Lite Klasse B 1,4 kW 31 Ah/48 V (1,5 kWh) n.b. 60 - 75 km 6 uur n.b. 45  
Niu MQI-series Klasse A, Klasse B 800 W - 1200 W 26 Ah/48 V (1,2 kWh) - 32 Ah/48 V (1,5 kWh) n.b. 60 - 80 km 6 uur n.b. 25, 45  
Niu NQI-series Pro Klasse B 3 kW 35 Ah/60 V (2,1 kWh) n.b. 145 - 155 km 2 x 3 uur n.b. 45  
Niu NQI-series Sport Klasse B 1,8 kW 29 Ah/60 V (1,74 kWh) n.b. 50 - 80 km 7 uur n.b. 45  
Niu NQI-series Lite Klasse B 1,8 kW 26 Ah/60 V (1,56 kWh) n.b. 55 - 70 km 6 uur n.b. 45  
Niu UQI-series Klasse A n.b 21 Ah/48 V (1 kWh) n.b. 30 - 40 km 3,5 uur n.b. 25  
Qooder eQooder A 21 kW (Piek 45 kW) 7,2 kWh n.b. 150 km 7,5 uur 297 kg n.b.  
Qooder Qve A2 18 kW (Piek 34 kW) 7,2 kWh n.b. 110 km 5,2 uur 227 kg n.b.  
Sarolea N60 A 120 kW 22 kWh Vanaf € 64.000,00 Tot 330 km n.b. 215 kg 240  
Sarolea Manx 7 A 120 kW 22 kWh Vanaf € 50.000,00 Tot 330 km n.b. 217 kg 240  
Seat E-scooter A1 11 kW 5 kWh 6.999,00 115 km 5 uur 105 kg n.b.  
Silence S01 A1 11 kW 5 kWh 6.600,00 115 km 5 uur 105 kg n.b.  
Skyteam EL-max Klasse A, Klasse B 800 W 20 Ah/60 V (1,2 kWh) n.b. 40 - 100 km n.b. 60 kg 25, 45  
Super Soco TC Max 125 A1 5 kW 45 Ah/72 V (3,24 kWh) 4.999,00 140 km n.b. 110 kg 85 km/h  
Super Soco TS Klasse A, Klasse B 2,4 kW 27 Ah/60 V (1,62 kWh) 3.299,00 n.b. n.b. 90 kg 25, 45  
Super Soco TSX Klasse B 3 kW 30 Ah/60 V (1,8 kWh) 3.499,00 n.b. n.b. 90 kg 45  
Super Soco TC Klasse B 3 kW 30 Ah/60 V (1,8 kWh) 3.499,00 n.b. n.b. 90 kg 45  
Super Soco CUX Klasse A, Klasse B 2,8 kW 30 Ah/60 V (1,8 kWh) 2.799,00 80 km n.b. 70 kg 25, 45  
Super Soco CPX A1 4 kW 45 Ah/60 V (2,7 kWh) 4.499,00 n.b. n.b. n.b. 90  
Sur-Ron Light Bee X A1 7 kW 33 Ah/60 V (2 kWh) 3.949,00 n.b. 3 uur 50 kg 60  
Torrot Muvi City L1 Klasse A, Klasse B 3 kW 2x 25 Ah/48 V (2x 1,2 kWh) 5.840,00 60 - 110 km 3 uur - 5 uur n.b. 25, 45  
Vespa Elettrica Klasse B 4 kW 4,2 kWh 6.479,00 100 km 4 uur 102 kg 45  
Zero SR / S A 40 kW (Piek 82 kW) 14,4 kWh Vanaf 21.900,00 max. 259 km Max. 4,5 uur 229 kg 200  
Zero SR / F A 40 kW (Piek 82 kW) 14,4 kWh Vanaf 21.140,00 max. 259 km Max. 4,5 uur 220 kg 200  
Zero SR A2 22 kW (Piek 52 kW) 14,4 kWh Vanaf 17.990,00 max. 288 km Max. 9,8 uur 188 kg 163  
Zero S A1 11 kW (Piek 33 kW) 7,2 kWh Vanaf 13.005,00 max. 143 km Max. 5,2 uur 142 kg 139  
Zero DSRBF A 22 kW (Piek 52 kW) 14,4 kWh Vanaf 21.230,00 max. 253 km Max. 9,8 uur 222 kg 163  
Zero DSR A 22 kW (Piek 52 kW) 14,4 kWh Vanaf 17.990,00 max. 262 km Max. 9,8 uur 190 kg 163  
Zero DS A1 11 kW (Piek 33 kW) 7,2 kWh Vanaf 13.005,00 max. 132 km Max. 5,2 uur 144 kg 139  
Zero FXS A1 11 kW (Piek 33 kW) 7,2 kWh Vanaf 13.005,00 max. 161 km Max. 9,7 uur 133 kg 132  
Zero FX A1 11 kW (Piek 33 kW) 7,2 kWh Vanaf 13.005,00 max. 146 km Max. 9,7 uur n.b. n.b.  

Preferential Dealers