Renault, Nissan en Mitsubishi Motors stellen gezamenlijke roadmap voor. Alliantie 2030: het beste van 3 werelden voor een nieuwe toekomst.

zaterdag, 29 januari 2022 17:14
Renault, Nissan en Mitsubishi Motors stellen gezamenlijke roadmap voor. Alliantie 2030: het beste van 3 werelden voor een nieuwe toekomst.
  • Een roadmap richting 2030 in het teken van elektrische voertuigen en geconnecteerde mobiliteit 
  • Doel van deze roadmap is het gebruik van gemeenschappelijke platformen te versterken tot 80% in 2026 
  • Mitsubishi Motors versterkt zijn aanwezigheid in Europa met twee nieuwe modellen op basis van de bestsellers van Renault 
  • De Alliantie investeert de komende vijf jaar 23 miljard euro in elektrificatie 
  • Met 35 nieuwe volledig elektrische voertuigen tegen 2030 zal de Alliantie het ruimste gamma elektrische voertuigen aanbieden op basis van de 5 gemeenschappelijke EV-platformen
  • Nissan onthult een volledig nieuw elektrisch voertuig ter vervanging van de Micra in Europa. Het zal gebouwd worden op basis van het CMF BEV-platform, in Renault ElectriCity, de elektrische industriële pool van Noord-Frankrijk
  • De Alliantie versterkt haar gezamenlijke batterijstrategie om in 2030 een wereldwijde productiecapaciteit van 220 GWh te bereiken
  • Nissan zal de ontwikkeling van de “All Solid-State Battery”-technologie aansturen, ten voordele van alle leden van de Alliantie

Renault neemt het voortouw in de ontwikkeling van een gemeenschappelijke elektrische en elektronische architectuur en zal tegen 2025 het eerste softwaregedefinieerde voertuig of full software defined vehicle op de markt brengen.

27 januari 2022 – Renault Group, Nissan Motor Co., Ltd. en Mitsubishi Motors Corporation, de leden van een van de grootste autoallianties ter wereld, kondigen vandaag hun acties en plannen aan om te bouwen aan hun gemeenschappelijke toekomst tot 2030. Ze leggen zich hier vooral toe op de nieuwe waardeketen van mobiliteit.

 

Anderhalf jaar geleden kondigde de Alliantie haar nieuwe businessmodel voor samenwerking aan om de competitiviteit en rendabiliteit van haar leden te versterken. Ondertussen steunt ze op een solide fundament, beschikt ze over een efficiënt operationeel governancesysteem en is er een uitgebreide en flexibele strategische samenwerking ontstaan.

 

In het verlengde van de in mei 2020 vastgelegde Leader-Follower-strategie wordt elke technologie ontwikkeld door een leader-team met de steun van het follower-team. Op deze manier krijgt elk lid van de Alliantie toegang tot alle sleuteltechnologieën. 

 

De Alliantie heeft voor 2030 een gemeenschappelijke roadmap uitgewerkt in het teken van elektrische voertuigen en intelligente en geconnecteerde mobiliteit. Hierbij deelt ze investeringen ten voordele van haar drie leden en hun klanten.

 

“De Alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi behoort tot de wereldleiders in de autosector en is een uniek model dat zichzelf heeft bewezen. Al tweeëntwintig jaar bouwen we voort op onze culturen en onze respectieve sterktes voor een gezamenlijk succes”, verklaarde Jean-Dominique Senard, voorzitter van de Alliantie. “Vandaag drijft de Alliantie het tempo op om een mobiliteitsrevolutie op gang te brengen en meer waarde te bieden aan haar klanten, medewerkers, aandeelhouders en al haar stakeholders. De drie bedrijven hebben een gezamenlijke roadmap voor 2030 opgesteld waarbij ze samen investeren in toekomstige elektrificatie- en connectiviteitsprojecten. Enorme investeringen die geen van de drie bedrijven alleen zou kunnen doen. Samen maken we het verschil voor een nieuwe duurzame en globale toekomst: de Alliantie wordt koolstofneutraal tegen 2050.”

 

Samenwerking voor ieders succes: de Leader-Follower-strategie

 

De leden van de Alliantie hebben een methodologie ontwikkeld op basis van ‘smart differentiation’. Dit principe bepaalt voor elke wagen het gewenste deelniveau door verschillende gemeenschappelijke parameters te integreren: platformen, fabrieken, aandrijflijnen. Deze aanpak wordt aangevuld en versterkt door een nauwkeurigere benadering van design- en koetswerkdifferentiatie. Zo zal het gemeenschappelijke platform voor het C- en D-segment gebruikt worden voor 5 modellen van 3 merken binnen de Alliantie (Nissan Qashqai en X-Trail, Mitsubishi Outlander, Renault Austral en de volgende SUV met 7 zitplaatsen).

 

Om dit proces te versterken, zullen de leden van de Alliantie de komende jaren het gebruik van gemeenschappelijke platformen verhogen, van 60% vandaag tot meer dan 80% van hun 90 modellen in 2026. Deze evolutie zal elke onderneming in staat stellen zich meer te concentreren op de behoeften van haar klanten, haar iconische modellen en haar belangrijkste markten, terwijl de innovaties goedkoper worden uitgebreid naar de hele Alliantie.

 

Mitsubishi Motors zal zijn aanwezigheid in Europa versterken met twee nieuwe modellen, waaronder de Nieuwe ASX op basis van bestsellers van Renault.

 

Vijf gezamenlijke elektrische platforms: het breedste aanbod in de sector

 

Renault, Nissan en Mitsubishi hebben als pioniers van het elektrische voertuig al meer dan 10 miljard euro geïnvesteerd in elektrificatie. Op de belangrijkste markten (Europa, Japan, de Verenigde Staten, China) produceren 15 fabrieken van de Alliantie al onderdelen, motoren en batterijen voor 10 elektrische modellen die al in omloop zijn. Er zijn tot nu toe meer dan een miljoen elektrische auto's verkocht die samen al meer dan 30 miljard kilometer reden.

 

Voortbouwend op deze unieke expertise schakelt de Alliantie de komende vijf jaar een versnelling hoger met een bijkomende investering van 23 miljard euro in elektrificatie. Hiermee zal ze 35 nieuwe elektrische modellen tegen 2030 kunnen aanbieden.

 

90% van deze modellen zal gebaseerd zijn op vijf gemeenschappelijke platformen voor elektrische voertuigen, die de meeste markten van de grootste regio’s dekken:

 

  • CMF-AEV, het meest betaalbare platform op de markt dat vandaag wordt gebruikt voor de nieuwe Dacia Spring.
  • KEI-EV, bestemd voor ultracompacte elektrische voertuigen. 
  • LCV-EV, bestemd voor professionele klanten, gebruikt voor Renault Kangoo en Nissan Town star. 
  • CMF-EV, het veelzijdige elektrische platform, gaat over enkele weken de weg op om de elektrische Nissan Ariya en Renault Mégane E-Tech uit te rusten. Met zijn technologische innovaties en het potentieel van zijn moduleerbaarheid is het CMF-EV-platform voor de partners van de Alliantie een referentieplatform voor de nieuwe generatie elektrische voertuigen. Het platform werd gecreëerd om alle elementen te integreren en te optimaliseren die eigen zijn aan een volledig elektrische aandrijflijn en een ultracompacte batterij. Tegen 2030 zullen meer dan 15 modellen gebaseerd zijn op het CMF-EV-platform, met een productie tot 1,5 miljoen auto's per jaar op dat platform.






  • CMF- BEV, het meest competitieve compacte elektrische platform op de markt, wordt in 2024 gelanceerd. Het biedt een rijbereik tot 400 kilometer en uitzonderlijke aerodynamische prestaties, waardoor de kosten met 33% dalen en het elektriciteitsverbruik met meer dan 10% daalt in vergelijking met de huidige Renault ZOE. Het zal de basis vormen van 250.000 voertuigen per jaar onder de merknamen Renault, Alpine en Nissan. Onder meer de Renault R5 en de nieuwe compacte elektrische wagen die de Nissan Micra zal vervangen. Het nieuwe model, ontworpen door Nissan en geproduceerd door Renault, zal gebouwd worden in Renault ElectriCity, de elektrische industriële pool van Noord-Frankrijk.

 

Gemeenschappelijke batterijstrategie, baanbrekende innovaties en wereldwijde productiecapaciteit van 220 GWh: het meest aantrekkelijke aanbod op de markt voor klanten

 

Competitiviteit is van essentieel belang en heeft de Alliantie-ondernemingen ertoe aangezet een gemeenschappelijke batterijstrategie uit te werken, met name door gemeenschappelijke leveranciers te selecteren voor Renault Group en Nissan in de voornaamste markten.

 

De Alliantie werkt samen met gemeenschappelijke partners om schaalvoordelen te realiseren en betaalbare prijzen aan te bieden, waardoor de kostprijs van de batterijen met 50% zal dalen in 2026 en met 65% in 2028.

 

Tegen 2030 zal de Alliantie wereldwijd beschikken over een totale batterijproductiecapaciteit van 220 GWh.

 

Bovendien deelt de Alliantie een gemeenschappelijke visie op ASSB-technologie (All Solid-State Battery). Dankzij zijn uitgebreide expertise en unieke ervaring als pionier in batterijtechnologie zal Nissan hier de leiding nemen op het gebied van innovaties, ten voordele van alle leden van de Alliantie. 

De ASSB-technologie zal de energiedichtheid verdubbelen in vergelijking met de huidige lithium-ionbatterijen. De laadtijd zal ook nog maar een derde bedragen, waardoor klanten met meer comfort langere ritten kunnen maken.

 

Tegen midden 2028 is het de bedoeling om de ASSB-technologie in serie te produceren. Het streefdoel is om in de toekomst aan dezelfde kosten te komen als die van voertuigen met verbrandingsmotor en dus $ 65/kWh te halen. Hierdoor zal de wereldwijde overgang naar elektrische wagens versnellen.

 

De Alliantie beschikt ook over een hoogtechnologisch batterijbeheersysteem. In tegenstelling tot andere spelers in de sector heeft de Alliantie ervoor gekozen om 100% van haar hardware en software te controleren. Zo kan ze steunen op waardevolle voorspellende gegevens om de werking van de batterij te controleren en de technologie te verbeteren.

 

De Alliantie werkt samen met strategische partners om haar klanten de beste openbare laadoplossingen aan te bieden. Mobilize Power Solutions levert B2B-klanten een complete end-to-end service. Deze omvat projectontwerp, installatie, onderhoud en beheer van geoptimaliseerde laadinfrastructuur en alle bijbehorende diensten om aan de behoeften van hun bedrijf te voldoen.

 

De Alliantie tekende onlangs een overeenkomst met Ionity, via Plug Surfing, de leverancier van diensten voor elektrische mobiliteit van de Alliantie. Deze overeenkomst zorgt ervoor dat haar klanten toegang krijgen tot het ultrasnelle oplaadnetwerk van Ionity in Europa. 

 

Met meer dan tien jaar ervaring op het vlak van elektrische voertuigen beschikken de leden van de Alliantie over een grondige kennis die hen in staat stelt een lengte voorsprong te nemen op hun concurrenten op het vlak van hergebruik van batterijen. Hierbij gaat het met name om gebruik voor tweede leven, recyclage en de implementatie van efficiënte en duurzame oplossingen over de volledige levenscyclus van batterijen.

25 miljoen wagens die aangesloten zijn op de Cloud van de Alliantie tegen 2026: de beste digitale ervaring voor onze klanten

 

Intelligente mobiliteit en geconnecteerde mobiliteit zijn voor de Alliantie essentiële domeinen voor gezamenlijke innovatie.

 

Met twintig jaar ervaring op het gebied van ADAS (geavanceerde rijhulpsystemen) en autonoom rijden blijft de Alliantie de veiligheid, het gebruiksgemak en het rijplezier in de echte wereld verbeteren. Dat doet ze door innovaties aan te bieden op het gebied van intelligente voertuigen en rijhulptechnologieën, zoals het ProPILOT-systeem van Nissan, dat talrijke prijzen in de wacht sleepte.

Door het delen van platforms en elektronica verwachten de leden van de Alliantie dat tegen 2026 meer dan 10 miljoen voertuigen op basis van 45 modellen van de Alliantie zullen zijn uitgerust met autonome rijsystemen. 

 

Vandaag zijn al 3 miljoen voertuigen via permanente gegevensstromen verbonden met de Cloud van de Alliantie. 

Tegen 2026 zullen jaarlijks meer dan 5 miljoen voertuigen worden geleverd met de Cloud van de Alliantie, om in totaal 25 miljoen geconnecteerde voertuigen op de weg te brengen. De Alliantie wordt ook de grootste massaconstructeur ter wereld die het ecosysteem van Google in haar wagens aanbiedt.

 

Onder het leiderschap van Renault ontwikkelt de Alliantie een gemeenschappelijke, gecentraliseerde elektrische en elektronische architectuur die hardware en software verenigt om een optimaal prestatieniveau te verzekeren.

 

De Alliantie zal tegen 2025 haar eerste softwaregedefinieerde voertuig of full software defined vehicle lanceren. Zo zal de Alliantie de prestaties van haar Over The Air-wagens gedurende hun volledige levenscyclus optimaliseren. Dit zal de klanten een grotere toegevoegde waarde bieden. Ze zullen namelijk door de integratie van de wagen in hun digitale ecosysteem een gepersonaliseerde ervaring beleven, van nieuwe en verbeterde diensten genieten en minder uitgeven aan onderhoud. Dit gaat ook de herverkoopwaarde van de voertuigen verhogen. Bovendien zullen deze voertuigen in staat zijn tot interactie met de geconnecteerde objecten, de gebruikers en de infrastructuur, waardoor nieuwe gebieden van waardecreatie ontstaan voor de ondernemingen binnen de Alliantie.

 

Deze unieke digitale ervaring van de Alliantie en de onuitgegeven hoeveelheid gegevens die ze zal genereren, definieert de nieuwe grenzen van de autosector, met Renault Group, Nissan Motors en Mitsubishi Motors, die aan de voorhoede van deze revolutie staan.

Getagged onder:
renault nissan mitsubishi

Gerelateerde items (op tag)

Vernieuwde Nissan Juke vanaf juni in de showroom, prijzen nu al bekend

Aartselaar – De Nissan Juke is vernieuwd. Interieurwijzigingen zorgen voor nog meer zitcomfort, extra rijassistentietechnologieën zorgen voor meer controle en er zijn nog meer mogelijkheden voor personalisatie. Onder meer de geliefde gele carrosseriekleur keert terug. Er is nog meer goed nieuws: de prijzen blijven ondanks alles ongewijzigd, wat betekent dat de vernieuwde Nissan Juke leverbaar is vanaf € 26.500. De eigenzinnige crossover staat vanaf juni in de showroom bij de Nissan concessiehouders.

Nieuwe Renault Captur : de auto om in te leven uit segment B

Captur is 'de auto om in te leven’ uit het B-segment. Hij is een veelzijdig multitalent, hij heeft zowel compacte buitenafmetingen (4,23 m) als een ruim interieur dat moduleerbaar is en zich aanpast aan het gebruik van klanten, zowel in de stad als buiten de platgetreden paden. De klanten stellen vooral de hoge rijhouding op prijs. Deze zorgt voor een vlotte toegang tot de wagen en een goed zicht op de weg. Deze kwaliteiten verklaren het commerciële succes sinds zijn debuut 10 jaar geleden, met meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren in 90 landen over de hele wereld.

Renault Captur meet zich op zijn beurt de nieuwe designtaal van het merk aan die werd ingezet door Gilles Vidal, Design Director van het merk Renault. Deze nieuwe stijl, gekenmerkt door strakke lijnen en precieze details, speelt met licht en materialen voor een meer waarderende en dynamische perceptie. Met zijn volledig nieuwe voorkant oogt Nieuwe Captur statusverhogend.

In een markt van de stads-SUV's die vandaag 50% van de verkoop in het B-segment vertegenwoordigen (en zelf 30% van de totale markt), wil Nieuwe Renault Captur een referentiemodel blijven door zijn veelzijdigheid, zijn tweekleurige koetswerkuitvoeringen, zijn onovertroffen plaatsaanbod en zijn technologische en ingenieuze uitrusting te behouden. Naast die kwaliteiten die het DNA van Captur uitmaken, beschikt deze volgende generatie ook over nieuwe troeven. De meer expressieve koetswerk- en interieuraankleding transformeert in een unieke combinatie van elegantie en sportiviteit met de nieuwe Esprit Alpine-uitvoering. Het interieur wordt in de verf gezet door volledig nieuwe zetelbekledingen en nieuwe dashboardschermen. Het multimediasysteem OpenR Link met Google, dat naargelang de versie beschikbaar is, biedt het beste van de technologie aan boord, met Android Automotive 12, een wereldprimeur in het B-segment. Dankzij een volledig nieuwe elektronische architectuur staat de veiligheid centraal met rijhulpsystemen van de nieuwste generatie, waaronder voorspellend hybride rijden en Active Driver Assist, voor een gedelegeerde rijervaring van niveau 2.

Afhankelijk van het land van commercialisatie zal Nieuwe Renault Captur worden aangeboden met vijf motorversies, waaronder de E-Tech full hybrid-motor met 145 pk, die vandaag in de smaak valt bij meer dan 41% van de Franse klanten. Om meer rijplezier en een dynamischer rijgedrag te verzekeren, werden het onderstel en de afstelling van de stuurbekrachtiging herzien. Het Extended Grip-systeem, dat verkrijgbaar is op bepaalde versies, optimaliseert de tractie, ongeacht de wegomstandigheden.

Nieuwe Renault Captur wordt nog steeds gebouwd in de fabriek van Valladolid en zal vanaf april 2024 in Europa worden gecommercialiseerd.

Nissans bedrijfsplan The Arc: groei stimuleren, AMIEO-regio elektrificeren

Aartselaar – Nissan vergroot zijn inzet op het gebied van elektrificatie en groei in de markten van de AMIEO-regio – Afrika, Midden-Oosten, India, Europa en Oceanië. Dat doet het op basis van zijn nieuwe wereldwijde bedrijfsplan, The Arc, om meer waarde te genereren en zijn concurrentiepositie te versterken.