Mobia & EV Belgium raden aan om laadpunt nu te bestellen voor maximaal fiscaal voordeel

vrijdag, 25 maart 2022 20:30
Mobia & EV Belgium raden aan om laadpunt nu te bestellen voor maximaal fiscaal voordeel

De federale regering geeft aan bedrijven en particulieren die een laadpunt installeren, mits bepaalde voorwaarden, een fiscaal voordeel onder de vorm van een fiscale aftrek. Dit voordeel is het grootst in 2022 en neemt daarna af. Door de grote vraag en de lange levertijden van bepaalde onderdelen, moet je bij bepaalde installateurs nu al wachten tot eind dit jaar. We raden dan ook aan om de aankoopbeslissing niet uit te stellen om maximaal te genieten van deze fiscale tussenkomst.

Particulieren die een laadpaal thuis installeren hebben de komende jaren recht op een belastingvermindering op de investering. De grootte van dit voordeel neemt echter af naargelang de installatie later gebeurt:
voor 31/12/2022: 45 %
tussen 1/1/2023 en 31/12/2023: 30 %
tussen 1/1/2024 en 31/8/2024: 15 %
De laadpaal moet volledig operationeel zijn in de vermelde periode, dat wil zeggen geplaatst, aangesloten en gekeurd. Daarnaast moet de stroom op, een groene manier opgewekt zijn en moet de laadpaal een intelligente sturing van laadtijd en -vermogen toelaten. Mobia en EV Belgium raden zonnepanelen aan als middel om de energiekosten te drukken.

Ondernemingen mogen een verhoogde kostenaftrek toepassen op de afschrijvingskosten van een laadstation, dat minstens vrij toegankelijk is voor het publiek tijdens de normale openingstijden of erbuiten.

Ook deze aftrek vermindert naarmate de investering op een later moment plaatsvindt:
tot 31/12/2022: 200 %
tussen 1/1/2023 en 31/ 8/2024: 150 %
Voor installaties bij bedrijven is meestal studiewerk vereist over de technische mogelijkheden in het bedrijfsgebouw of op het terrein. Indien blijkt dat de aansluitingscapaciteit onvoldoende is, zal de netbeheerder ook moeten nagaan of het nodige vermogen beschikbaar is. Deze factoren spelen een rol om de omvang en de aard van de laadinfrastructuur te bepalen. Pas dan kan de bestelling geplaatst worden, dus zeker voor bedrijven die de 200% aftrek willen genieten is het nu het moment om tot actie over te gaan om de installatie nog dit jaar operationeel te krijgen.

Meer informatie kan u vinden op www.mobia.be en op www.ev.be

De mobiliteitsfederaties Febiac, Renta en Traxio werken samen onder de naam Mobia. De drie partners vertegenwoordigen 10.000 bedrijven, 160.000 werknemers en 2,6% van het Belgische bbp.

EV Belgium is de federatie die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de markt voor zero emissie mobiliteit in Belgiƫ. Naast de EV-rijders zijn de leden bedrijven die actief zijn in de producten en diensten die elektromobiliteit mogelijk maken.