Fastned wint grote Franse aanbesteding voor 18 snellaadstations, verdubbelt het aantal stations in Frankrijk

donderdag, 31 maart 2022 17:02
Fastned wint grote Franse aanbesteding voor 18 snellaadstations, verdubbelt het aantal stations in Frankrijk
  • Fastned wint eerste aanbesteding voor snellaadstations op Sanef snelwegen in het noorden van Frankrijk, waarmee het totaal aantal verkregen locaties in Frankrijk uitkomt op 31.
  • Fastned is van plan om de nieuwe stations later dit jaar te openen, naast de acht stations die al open zijn in Frankrijk.
  • Fastned doet mee aan aanbestedingen op particuliere snelwegen in het hele land met als doel elektrische rijders in Frankrijk te voorzien van een hoogwaardig en uitgebreid snellaadnetwerk.

Fastned, het Europese snellaadbedrijf, heeft een van de drie delen gewonnen van de eerste aanbesteding van laadstations georganiseerd door Sanef - Société des Autoroutes du Nord et de l'Est de la France - de Franse tolwegbeheerder. Dankzij deze aanbesteding kan Fastned 18 nieuwe snellaadstations ontwikkelen en exploiteren langs belangrijke particuliere snelwegen in het noorden van Frankrijk. Dit verdubbelt het aantal verworven locaties in Frankrijk tot 31. De stations zullen de capaciteit hebben om honderden elektrische voertuigen per dag op te laden. Met laadsnelheden tot 300 kW kunnen elektrische rijders in slechts 15 minuten tot 300 km actieradius toevoegen.

De Franse regering heeft zich ten doel gesteld om eind 2022 alle 360 verzorgingsplaatsen langs tolwegen in het hele land te voorzien van oplaadinfrastructuur. Op ongeveer de helft van deze locaties zijn tot nu toe aanbestedingen geopend en Fastned heeft op vrijwel alle locaties ingeschreven. De resultaten van de overige aanbestedingen worden de komende maanden openbaar gemaakt.

Met tien jaar ervaring in Europa heeft Fastned een bewezen concept om bij te dragen aan de doelstelling van de overheid: haar grote drive-through stations met laadsnelheden tot 300 kW staan open voor alle EV's, ongeacht hun merk en model, en zijn uitgerust met daken voorzien van zonnepanelen die bestuurders beschermen tegen de regen.

Fastned heeft nu aanbestedingen gewonnen op drie grote particuliere Franse snelwegnetwerken. In november 2020 won Fastned negen locaties op het APRR-netwerk, waarvan er nu acht stations operationeel zijn. Fastned won eerder dit jaar vier locaties in het zuiden van Frankrijk op het snelwegennet van ASF/Vinci.

De 18 nieuwe stations komen voornamelijk in het noorden van Frankrijk, verspreid over vier regio's: Ile-de-France, Grand-Est, Hauts-de-France en Normandië. De stations zullen worden uitgerust met elk 4 tot 18 oplaadpunten, die tot 300 kW per oplaadpunt leveren. Hiermee kunnen honderden elektrische voertuigen per dag worden opgeladen, met een bereik tot 300 km, in slechts 15 minuten. De stations zullen naar verwachting voor het einde van 2022 gebouwd en geopend worden.

"Deze nieuw gewonnen aanbesteding toont het vertrouwen dat Franse tolwegbeheerders hebben in ons snellaadconcept en is een erkenning van de expertise die we de afgelopen tien jaar op de Europese markt hebben opgebouwd", zegt Pierre Courgeon, country manager voor Fastned in Frankrijk. "We zetten ons in om Franse EV-rijders te voorzien van een betrouwbaar oplaadnetwerk van hoge kwaliteit dat toegankelijk is voor alle EV-rijders en hen de vrijheid geeft om overal naartoe te rijden. Elke nieuwe aanbesteding die we winnen, brengt ons een beetje dichterbij dit doel".

“Schone mobiliteit is een essentieel onderdeel van de energietransitie, aangezien de transportsector alleen al verantwoordelijk is voor een derde van de uitstoot van broeikasgassen. Het is onze verantwoordelijkheid als openbare dienstverlener om deze veranderingen te ondersteunen door het gebruik van elektrische voertuigen voor lange afstanden te vergemakkelijken. Door te vertrouwen op Fastned, een expert in opladen, versnellen we de massale uitrol van supersnelle laadstations en voldoen we zo aan onze ambitie om tegen het einde van het jaar 100% van de verzorgingsplaatsen op onze netwerken uit te rusten", zegt Arnaud Quémard, Directeur van de Sanef-groep.

Meer specifiek gaat het om de volgende locaties:
Op de A1: Vémars Ouest, Vémars Est, Saint Léger en Wancourt Est;
Op A4: Changis sur Marne, Ussy sur Marne, Valmy Le Moulin, Valmy Orbeval en Keskastel Ouest;
Op de A13: Rosny sur Seine Sud en Bosgouet Sud;
Op de A26: Saint Hilaire Cottes;
Op de A29: Villers Bretonneux, Quetteville Est en Quetteville Ouest;
Op de A31: L'Obrion, Loisy en La Maxe.