Test BMW iX Xdrive 50

woensdag, 27 april 2022 13:57
Test BMW iX Xdrive 50

Na de schuchtere poging met de i3 – waarvan de productie in juli 2022 stopt – en het tussenmodel iX3, gooit BMW het met de nieuwe iX over een andere boeg. Als de iX3 het voorgerecht is, moet de iX voor een copieus  hoofdgerecht zorgen. 
En kolossaal en zwaar is hij zeker. Met zijn 4,95 meter lengte en 1,97 meter komt hij in de buurt van de afmetingen van een X5. Wat hoogte betreft zit hij in de regionen van de X6 met 1,70 meter. De wielbasis doet met 3 meter tussen de assen dan weer denken aan een X7. En dit alles resulteert in een gewicht van bijna 2,5 ton.

Open Space
Wanneer je de deur opent, ontdek je niet echt een BMW, is onze indruk.  Vermits alles hier veel minimalistischer is en ontworpen is om maximaal ruimte te creeëren. Zowel vooraan als achteraan staat niets tussen de voorstoelen. BMW heet dit “open space”, letterlijk.  In het midden vooraan heb je enkel de armsteun, waarop je o.a. de gekende i-drive terugvindt, het enige wat enigszins bekend voorkomt. Bij het uitstappen was het zelfs even zoeken naar een deurkruk, die er niet is. De deuren openen doe je met een elektrische drukknop. Verder is er het nieuwe Curved Display, dat meteen de grootste nieuwigheid is in deze elektrische SUV. De boordplank bevat een indrukwekkend scherm, dat lichtjes naar de bestuurder buigt. De beide in elkaar vloeiende LED-schermen zijn respectievelijk 12,3 duim voor het exemplaar met de rij-info voor de bestuurder en zelfs 14,9 duim voor het touchscreen met de infotainmentfuncties. Dat laatste werkt als een smartphone met diverse tegels.  Ook de airco en bijhorende klimaatfuncties gebeuren helemaal digitaal. Niet altijd de meest handige manier om snel je temperatuur, stuur- of zetelverwarming in te stellen. 

523 pk en 765 Nm

De BMW iX Xdrive50 zoals onze testversie beschikt over twee elektromotoren – één op elke as - die samen goed zijn voor 523 pk oftewel 385 kW en belangrijker nog 765 Nm. Dat resulteert in een sprintje vanuit stilstand naar 100 km/u in 4,6 seconden. Het stroompedaal helemaal tot de vloer indrukken levert een begrensde topsnelheid van 200 km/u op. Je voelt dat er meer in zit, maar wie dat wilt, zal je BMW-verkoper graag doorverwijzen naar de op komst zijnde M60 van de iX, die maar liefst 619 pk zal leveren. Wie het met minder wilt, kan terecht bij de iX Xdrive40 met 326 pk. 

Batterijen en rijbereik
Het batterijpakket in de iX 50 bedraagt 111 kWh bruto, wat netto neerkomt op 105,2 kWh. Het WLTP-rijbereik geeft tot 630 km op. Wij haalden op de boordcomputer tot 467 km, wat neerkomt op een kleine 400 km. Een zeer aanvaardbaar cijfer. Met goede weersomstandigheden moet 500 km zeker haalbaar zijn. Opvallend is zeker ook zijn vorm van recuperatie. Dit kan via de B-stand in de versnellingspook. BMW belooft tot 208 kW terug in de batterijen bij te laden. Leuk is alvast dat je het gerecupereerde kilometeraantal onderaan de instrumentcluster kunt aflezen. De mate van energierecuperatie instellen via spatels aan het stuur, zoals bij andere merken, kan niet, heel eenvoudig omdat er geen schakelpeddels zijn. Het verbruik van onze testwagen schommelde tussen 19,7 kWh/100 km tot 30,6 kWh/100 km. Opladen kan dan weer met een maximumcapaciteit van 195 kW aan snelladers die hiervoor voorzien zijn. Wij tankten aan een snellader van 30 % naar 80 % in 35 minuten of in dat geval tankten wij 54,12 kWh. In rijbereik betekent dit van 156 km naar 362 km. 

De iX is een snelle jongen, zeker wanneer je de Sportmodus gebruikt. Maar dit is een zware jongen – en dan bedoelen wij zijn eerder vermelde gewicht waardoor je niet het gewenste dynamisme ondervindt van andere BMW’s. Bij momenten is hij volgens ons iets teveel onderstuurd.  Met de 4-wielaandrijving is de baanvastheid en de grip natuurlijk wel optimaal. Deze BMW rijdt als de luxelimousine BMW 7 reeks. In onze testwagen was dit gecombineerd met het optionele Integral Active Steering, wat staat voor vierwielsturing, die de wendbaarheid ten goede komt. Zeker in smalle parkeergarages of nauwe straatjes kan dit van pas komen. Een pluim ook voor de achteruitrij-assistent, waarbij de auto bij het uitrijden van b.v. een parkeerplaats de laatst afgelegde afstand in omgekeerde richting terug aflegt. Uitparkeren wordt op die manier een stuk makkelijker. 

Prijs
Onze BMW heeft een basisprijs van 102 850,- € en met de nodige opties gaat dit vlot naar 120 000,- € of meer.  De iX Xdrive40 (326 pk – 71,5 kWh batterijpakket) is er vanaf 81 200,- €. 

De BMW iX is op zijn minst een indrukwekkende verschijning. Zijn uiterlijk is niet ieders meug, binnenin is hij high tech met zijn nieuwe curved display. Daarnaast is hij snel, stil en comfortabel.  Hij rijdt als een trein, maar hij mist naar onze mening het dynamisme dat wij van BMW gewoon zijn.  


PLUS

  • Indrukkende binnenruimte
  • rijbereik
  • curved display

MIN

  • zware auto
  • “freude am fahren” ontbreekt enigszins
  • steun voorzetels
Laatst aangepast op woensdag, 27 april 2022 14:26