De nieuwe T-Klasse: de veelzijdige familiewagen van Mercedes-Benz voor actieve levensgenieters

vrijdag, 29 april 2022 23:04
De nieuwe T-Klasse: de veelzijdige familiewagen van Mercedes-Benz voor actieve levensgenieters

Mercedes-Benz breidt zijn portfolio uit met een nieuw model voor families en actieve levensgenieters 

Ruimte voor het hele gezin – met tot drie kinderzitjes op de achterbank. Veel laadruimte voor vrijetijds- en sportliefhebbers. Schuifdeuren zorgen voor het snel in- en uitstappen en flexibele laadmogelijkheden. Een eigentijds design, een uitgebreid aanbod aan veiligheidsuitrusting en veelzijdige connectiviteit. Met de nieuwe T-Klasse brengt Mercedes-Benz comfort op topniveau in zijn segment en biedt het merk ook toegang tot de wereld van Mercedes-Benz voor iedereen die behoefte heeft aan veel ruimte. Dit volledig nieuwe model combineert multifunctionaliteit en veel ruimte met een hoogwaardige uitrusting: of het nu gaat om het standaard MBUX infotainmentsysteem en de elektrische parkeerrem, de optionele 17 inch lichtmetalen velgen, KEYLESS-GO, sfeerverlichting of zelfs de kunstlederen ARTICO/MICROCUT-stoelbekleding; de nieuwe T-Klasse biedt een veelzijdige serie uitrustingshighlights in zijn klasse. Een uitgebreide aanbod aan standaard veiligheidsvoorzieningen, waaronder zeven airbags en talrijke rijhulpsystemen, maken hem tot een geavanceerde, betrouwbare metgezel voor families en actieve levensgenieters. Prijzen beginnen bij € 27.365,-  incl. BTW voor de T 160 Style (gecombineerd brandstofverbruik (WLTP): 6,7 – 7,2 l/100 km, gecombineerde CO2-emissie: 153 - 162 g/km) met de 75 kW (102 pk) sterke benzinemotor in combinatie met de handgeschakelde versnellingsbak.

“Met de nieuwe T-Klasse breiden we ons portfolio uit met een echte veelzijdige premium  familiewagen die ruimte en functionaliteit combineert met stijl en comfort”, zegt Mathias Geisen, hoofd van Mercedes-Benz Vans. “De T-Klasse is perfect voor iedereen die veel ruimte nodig heeft – van actieve families tot sportievelingen. Hiermee zetten we onze strategische koers van groei in de premiumsegmenten verder voort.”

De T-Klasse is speciaal ontwikkeld voor families en vrijetijdsliefhebbers die veel ruimte nodig hebben voor hun dagelijks leven, maar ook voor weekendtrips of sportieve activiteiten, en die tegelijkertijd veel waarde hechten aan comfort en stijl.

Stijlvol verpakte multifunctionaliteit

De nieuwe T-Klasse is direct herkenbaar als lid van de Mercedes-Benz-familie. Het design onderscheidt zich door uitgebalanceerde proporties en een sensueel oppervlakdesign met weinig lijnen. Gespierde schouders en opvallende wielkasten onderstrepen de kracht en aantrekkingskracht van de auto. De standaard verchroomde grille en de in carrosseriekleur uitgevoerde buitenspiegelhuizen, portiergrepen en voorbumper zorgen voor extra premiumaccenten. Er zijn ook dorpellijsten met Mercedes-Benz-opschrift en optionele 17 inch lichtmetalen velgen. De elegante lakkleur rubellietrood metallic is ook verkrijgbaar voor de T-Klasse.

De T-Klasse combineert compacte buitenafmetingen met enorm veel binnenruimte en vijf zitplaatsen. De wagen is 4.498 mm lang, 1.859 mm breed en 1.811 mm hoog. Een variant met lange wielbasis en maximaal zeven zitplaatsen volgt. Ook volgt later een automatische transmissie.

De T-Klasse heeft nog meer voordelen die die het dagelijkse leven gemakkelijker en comfortabeler maken. De lage tildrempel van slechts 561 mm maakt het laden van zware voorwerpen gemakkelijker. Wijd openende schuifdeuren aan beide zijden bieden comfortabel toegang tot de achterbank. Hierdoor kunnen kinderen in smalle straten en parkeerplaatsen snel en veilig in- en uitstappen. De twee schuifdeuren bieden ook de mogelijkheid om de T-Klasse vanaf drie kanten - inclusief de achterklep - te laden. Ze zorgen voor een opening van 614 mm breed en 1.059 mm hoog. De achterbank kan standaard worden neergeklapt om met de bagageruimtevloer een nagenoeg vlakke laadruimte te creëren. Hierdoor kan het interieur naar behoefte worden aangepast aan de specifieke eisen van de dag. De bagageruimte is standaard voorzien van een achterklep met verwarmde achterruit. Als alternatief is een tweedelige achterdeur leverbaar. Beide delen van de deur kunnen worden vergrendeld in de 90 graden positie en kunnen onder een hoek van maximaal 180 graden naar buiten worden geopend.

Nieuw hoogwaardig aanbod in compacte klasse

Wat het interieur betreft zorgt Mercedes-Benz met de T-Klasse voor een geheel nieuw, hoogwaardig alternatief. De standaarduitrusting is zeer compleet en bevat onder andere het MBUX infotainmentsysteem met 7 inch touchscreen en smartphone-integratie, een multifunctioneel stuur met Touch Control-knoppen, airconditioning, KEYLESS Start, een combi-instrument met 5,5 inch kleurendisplay, een in hoogte verstelbare bestuurderszetel, een af te sluiten dashboardkastje, bagageruimteafdekking en opbergvakken in de rugleuningen van de voorste zetels. Bovendien is er led-binnenverlichting en - afhankelijk van het gekozen uitrustingsniveau - sfeerverlichting met maximaal acht kleuren (Style en Progressive Line).

Ook de materiaalkeuze weerspiegelt het premium karakter van de T-Klasse. De middenarmsteun is standaard bekleed met zwart kunstleder ARTICO. Voor de armsteunen en middenpanelen van de portieren heeft de T-Klasse de moderne, fijn gestructureerde NEOTEX overgenomen van de volledig elektrische Mercedes EQ-modellen. Het combineert het uiterlijk van nubuckleer met hightech neopreen. Alle modellen hebben een hoogglanzend zwart sierelement in het combi-instrument. Het interieur en de bagageruimte zijn voorzien van vloerbedekking. Naast de standaard uitrustingsline Style kan er optioneel gekozen worden voor de Progressive Line om de hoogwaardige uitstraling nog verder aan te scherpen.

Uitrustingslijnen ‘Style’ en ‘Progressive’ voor een individuele touch

De standaard uitrustingslijn Style focust op een verfijnde styling met dynamische accenten. Kenmerkend voor de exclusiviteit van deze uitvoering is de standaard stoelbekleding in zwart kunstleder ARTICO/MICROCUT-microvezel met dubbele stiknaden en hoogglanzend zwarte sierdelen in de portieren en op de middenconsole. Optioneel zijn deze sierdelen verkrijgbaar in limonietgeel mat en de stoelbekleding in kunstleder ARTICO zwart met witte contrastsiernaden. Zowel de middenpanelen van de voor- als de achterportieren zijn bekleed met het eigentijdse NEOTEX-imitatieleer. Extra accenten zijn de chromen accenten op de ventilatieopeningen, speakers en portiergrepen. De bestuurderszetel heeft een lendensteun en ook de passagierszetel voorin is in hoogte verstelbaar. Aan de achterkant van de rugleuningen van de voorstoelen zijn praktische klaptafels geïnstalleerd. Items als smartphones, tablets of kinderspeelgoed kunnen hier gemakkelijk worden geplaatst. Uiterlijke kenmerken van de T-Klasse Style zijn onder meer 16 inch 5-spaaks designvelgen en donker getinte ramen achter en voor de achterklep.

De optionele uitrustingslijn Progressive legt nog meer nadruk op elegantie en de luxe uitrusting. Een onmiskenbaar element is de hoogwaardige NEOTEX-bekleding met contrastsiernaden op het bovenste gedeelte van het instrumentenpaneel. Stoelen in lederlook ARTICO zwart met witte siernaden en sierdelen in matzilver op de middenconsole en portieren onderschrijven het premiumkarakter van de auto nog verder. De schuifdeuren hebben elektrische ramen. Het exterieur maakt een visueel statement met een chromen sierlijst op de achterklep, 16 inch 10-spaaks lichtmetalen velgen en LED High Performance-koplampen.

Intuïtief MBUX scherm- en bedieningsconcept en digitale diensten van Mercedes me

De T-Klasse is standaard voorzien van het infotainmentsysteem MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Sterke punten zijn de zelflerende software, het hoge-resolutie scherm, smartphone-integratie met Apple Car Play en Android Auto, het Bluetooth-handsfree systeem en digitale radio (DAB en DAB+). Al even geavanceerd is het intuïtieve bedieningsconcept via het 7 inch touchscreen, de Touch Control-knoppen op het stuur of - in combinatie met het optionele navigatiepakket - via de ‘Hey Mercedes’ stembediening. Die laatste begrijpt zelfs spreektaal. Gebruikers hoeven dus geen specifieke commando’s meer te leren.

De T-Klasse is af-fabriek al voorbereid op het gebruik van veel digitale diensten van Mercedes me connect. Deze omvatten remote diensten zoals het remote ophalen van de voertuigstatus of remote portierver- en ontgrendeling. Met deze diensten kunnen gebruikers op elk moment thuis of onderweg gemakkelijk de belangrijkste informatie over hun auto’s bekijken. Ook praktisch: dankzij navigatie met live verkeersinformatie en car-to-X-communicatie rijden klanten met de meest actuele realtime gegevens. Zo kunnen ze files efficiënt vermijden en zo kostbare tijd besparen. Bestemmingen kunnen ook worden ingevoerd als adressen van drie woorden met behulp van het what3words-systeem (w3w). what3words is de gemakkelijkste manier om een locatie op te geven. Als onderdeel van dit systeem is de wereld verdeeld in vierkanten van 3x3 meter met een niet te missen adres van drie woorden. Dit kan een grote hulp zijn bij het zoeken naar een bestemming.

Hoog veiligheidsniveau: tal van rijhulpsystemen en standaard zeven airbags

Ook op het gebied van veiligheid heeft de nieuwe T-Klasse veel te bieden. Naast een bandenspanningsmonitoringsysteem en het Mercedes-Benz emergency call systeem zijn tal van rijhulpsystemen standaard. Voorbeelden Hill Start Assist, Zijwindassistent, ATTENTION ASSIST, het vermoeidheidswaarschuwingssysteem, Actieve remassistent met kruisverkeersfunctie, Actieve rijbaanassistent, Dodehoekassistent en Snelheidslimietassistent. Het rijassistentiepakket is als optie verkrijgbaar en omvat aanvullend de Actieve afstandsassistent DISTRONIC (ook als individuele optie verkrijgbaar) en de Actieve stuurassistent. Voor extra gemak en veiligheid bij het in- en uitparkeren is er de optionele Actieve parkeerassistent met PARKTRONIC en de achteruitrijcamera. In combinatie met de optionele trekhaak beschikt de T-Klasse ook over Trailerstabiliteitassistent. Ook de optionele LED High Performance-koplampen (standaard voor de Progressive Line) dragen bij aan het hoge actieve-veiligheidniveau. Ze verhogen ‘s nachts de veiligheid door hun brede lichtbundel en lichtkleur die doet denken aan daglicht. Ze verbruiken ook minder stroom.

Op het gebied van veiligheidssystemen voldoet de T-klasse aan de hoge veiligheidsnormen die Mercedes-Benz stelt. In totaal zijn er standaard zeven airbags aan boord om de inzittenden te beschermen. Bij een zware aanrijding van opzij wordt bijvoorbeeld de middenairbag tussen de bestuurderszetel en de passagiersstoel voorin geactiveerd. Dit verkleint het risico dat de twee inzittenden met elkaar in contact komen.

Als het om veiligheid gaat, is elk detail goed doordacht. Standaard iSize bevestigingspunten voor kinderzitjes met ISOFIX-verankeringen en TopTether zijn zowel op de buitenste zitplaatsen achter als op de passagiersstoel voorin aanwezig. Om veiligheidsredenen heeft de T-Klasse automatische kinderzitjesherkenning  om ervoor te zorgen dat de passagiersairbag vóór wordt gedeactiveerd wanneer de mini-navigator op de voorstoel geplaatst is. Een in het zitvlak geïntegreerde mat detecteert de gewichtsverdeling op de stoel om te bepalen of er een kinderzitje is bevestigd. Speciale kinderzitjes met transponder zijn niet nodig. Voor een vierde kind kan een stoelverhoger op de middelste zitplaats van de achterbank worden gemonteerd. Als extra bescherming voor de kleintjes zijn de schuifdeuren en de optionele elektrisch bedienbare ramen achterin uitgerust met kindersloten.

Moderne, zuinige motoren met hoog koppel

Bij de marktintroductie zijn er één diesel- en één benzinemotor beschikbaar, elk in twee vermogensvarianten. De viercilindermotoren staan bekend om hun overvloedige trekkracht, zelfs bij lage toeren, en hun gunstige verbruikscijfers. Voor nog sneller accelereren - bijvoorbeeld bij het inhalen - beschikt 85 kW sterke dieselversie over een overpower- en overtorque-functie. Daarbij zijn kortstondig 89 kW aan vermogen en 295 Nm aan koppel beschikbaar. Alle motoren beschikken over een ECO start/stop-functie. Naast de handgeschakelde zesversnellingsbak zijn de twee dieselmodellen en de sterkste benzinemotor ook te combineren met de zeventraps transmissie met dubbele koppeling (DCT).

Overzicht motorenaanbod

Model T 160 d T 180 d T 160 T 180
Cilinders, arrangement/number 4 in lijn 4 in lijn 4 in lijn 4 in lijn
Cilinderinhoud (cc) 1.461 1.461 1.332 1.332
Vermogen (kW/pk) 70/95 85/116 75/102 96/131
@tpm 3.750 3.750 4.500 5.000
Max. koppel (Nm) 260 270 200 240
@tpm 1.750 1.750 1.500 1.600
Brandstofverbruik gecombineerd (WLTP) (l/100 km) 5,3 - 5,9 5,5 - 5,9 6,7 - 7,2 6,6 - 7,3
CO2-emissies gecombineerd (WLTP), (g/km) 138 – 154 144 -154 153 - 162 150 - 165
Acceleratie 0-100 km/u (sec.) 15,1-15,3 13,2-13,6 14,7 11,6-12,85
Topsnelheid (km/u) 164-165 175-177 168 183-184

Focus op duurzaamheid: de nieuwe volledig elektrische variant

Duurzaamheid is stevig verankerd in de bedrijfsstrategie van Mercedes-Benz. Een belangrijk element daarbij is emissievrije mobiliteit. Als onderdeel van de ‘Ambitie 2039’ strategie streeft de onderneming ernaar om tegen 2039 een CO2-neutraal wagenpark aan te bieden dat geen negatieve effecten heeft op de luchtkwaliteit in steden. Eind dit jaar al heeft Mercedes-Benz batterij-elektrische modellen beschikbaar in alle segmenten waarin het merk vertegenwoordigd is. Vanaf 2025 zullen alle nieuwe voertuigplatformen uitsluitend elektrisch zijn. Klanten hebben dus de keuze uit een volledig elektrisch alternatief voor elk model. Daarom is duurzaamheid een belangrijk aspect van modelontwikkeling. Het platform van de T-Klasse is derhalve ontworpen met het oog op de flexibiliteit van de aandrijflijn, waardoor zowel verbrandingsmotoren als een batterij-elektrische aandrijflijn kunnen worden gebruikt.

De EQT gaat de multifunctionaliteit en high-end uitstraling van de T-Klasse combineren met lokaal emissievrije mobiliteit, en heeft daarmee ook zijn eigen unieke karakter. Dit blijkt duidelijk uit de Concept EQT die vorig jaar werd onthuld. Het kenmerkende uiterlijk van de auto, met de esthetisch aantrekkelijke zwarte grille, is een voorproefje van het naderende productiemodel.

Getagged onder:
mercedesbenz

Gerelateerde items (op tag)

Tomorrow drives Mercedes-Benz: focus op duurzame bedrijfsstrategie gaat veel verder dan alleen producten

Op de derde jaarlijkse ESG-conferentie (Environmental, Social & Governance) laat Mercedes-Benz zien dat het ambitieuze en meetbare doelen wil bereiken. Op weg naar een groene toekomst – en met een duidelijke focus op de gehele waardeketen – verankert de onderneming duurzaamheid in zijn dagelijkse bedrijfsvoering. Een belangrijk aspect is de wereldwijde uitbreiding van het elektrische portfolio, met als doel een xEV-aandeel van 50 procent in nieuw verkochte personenwagens in de tweede helft van het decennium. En tegen het einde van dit decennium is het de bedoeling om de uitstoot van CO2 in de productie met 80 procent te verminderen[1]. De ambitie is om in 2039 de eigen fabrieken op 100 procent hernieuwbare energie te laten draaien. Door een strategische focus te combineren met tactische flexibiliteit blijft de onderneming ecologisch en economisch op koers liggen naar een duurzame toekomst. Ook relevante initiatieven met betrekking tot sociale en bestuurlijke aspecten in de onderneming dragen bij aan een holistische duurzaamheidsaanpak. Dit omvat verschillende maatregelen waarmee Mercedes-Benz bijdraagt aan een ‘Just Transition’, bijvoorbeeld met de duurzame personeelsstrategie en initiatieven die de mensenrechten in de onderneming en in de waardeketen versterken. Door op bestuursniveau een management- en coördinatiefunctie voor duurzaamheid op te zetten, versterkte Mercedes-Benz zijn governance in 2023 om het duurzaamheidsmanagement van de groep in de toekomst nog systematischer en consistenter te kunnen controleren.

VISION EQXX demonstreert opnieuw baanbrekende efficiëntie: energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1 tijdens elektrische rit van Riyadh naar Dubai

De technologiedrager VISION EQXX heeft met zijn derde langeafstandsrit van meer dan 1.000 km aangetoond dat zelfs de Arabische woestijn geen obstakel vormt voor energie-efficiëntie. Op een uitdagende route door drukke steden en de open woestijn behaalde het baanbrekende elektrische testvoertuig een energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1. Dit komt overeen met circa 0,9 l/100 km voor een benzineauto. Bij buitentemperaturen tot 34 °C (93 °F) versloeg de VISION EQXX zijn eigen record aanzienlijk.

Nieuwe combinatie van performance en efficiëntie: de Mercedes-AMG E 53 HYBRID 4MATIC+

Met de nieuwe Mercedes-AMG E 53 HYBRID 4MATIC+ als Limousine en Estate (energieverbruik gewogen, gecombineerd: 26,7-24,1 kWh/100 km plus 1,1-0,8 l/100 km, brandstofverbruik bij ontladen accu 9,5-8,6 l/100 km), CO₂-emissie gecombineerd, gewogen: 24-19 g/km, CO2-klasse gewogen, gecombineerd: B, CO2-klasse bij ontladen accu: G) presenteert het performance- en sportwagenmerk uit Affalterbach nog twee plug-in hybrids. Ze combineren een uitstekende performance en rijdynamiek met een grote elektrische actieradius.

Volledige levenscyclusanalyse: 360°-milieucheck voor de nieuwe E-Klasse nu beschikbaar

Mercedes-Benz publiceert al sinds 2005 milieu-informatie over zijn producten. De zogeheten “360°-milieucheck” is gebaseerd op een uitgebreide levenscyclusanalyse van het betreffende voertuig en wordt geverifieerd door onafhankelijke instanties. Bij de meest recente rapportage ligt de focus op de milieu-impact van de nieuwe E-Klasse, specifiek de E 300 e (WLTP: energieverbruik gecombineerd: 20,7-18,4 kWh/100 km; brandstofverbruik gecombineerd: 0,8-0,5 l/100 km; CO₂-emissie gecombineerd: 18-12 g/km)1. De brochure is hier als PDF-bestand te downloaden.