Test: Mercedes C300e AMG Line

woensdag, 04 mei 2022 20:03
Test: Mercedes C300e AMG Line

Koning van het elektrisch rijbereik

De nieuwe Mercedes C-klasse lonkt meer en meer naar zijn grote broer de S-klasse. Niet alleen met zijn uiterlijk. Uiterlijk lonkt de C-klasse naar de S-klasse vooral achteraan, met zijn slanke LED-lichtblokken. Naast een algemene milde hybridisering in het gamma, belooft Mercedes binnenkort een dieselversie met stekker. Tot dan maakt de plug-in benzineversie de dienst uit. Wij deden de test met de C300e.

100 km elektrisch rijden

Voor de aandrijving gaat de Mercedes C300e uit van een 2 liter turbobenzine van 204 pk in combinatie met een elektromotor van 129 pk. Gecombineerd levert dit een vermogen van 313 pk en een koppel van 550 Nm op. Een respectabel vermogen en koppel, ware het niet dat de vorige versie het koppel optrok tot 700 Nm. Dit maakt deze Duitser snel, met een spurtje naar 100 km/u in 6 seconden. Maar de Stuttgarter maakt vooral indruk met zijn elektrisch rijbereik, die hij haalt uit zijn batterijen van 25,4 kWh. Dat bedraagt maar liefst tot 111 kilometer volgens de WLTP waarden. Wij haalden tot 85 kilometer. Wij vertrokken vanuit Brussel naar Brugge voor een rit van 105 kilometer met volle batterij en hielden dankzij de recuperatie onderweg nog zo’n 12 kilometer rijbereik over. Dit door de combinatie van de benzine- en elektromotor optimaal te laten werken d.m.v. de navigatiegegevens, snelheidsbeperkingen en verkeerssituatie voor de geplande route. Op die tocht lag het benzineverbruik rond 2,1 liter. De benzinemotor springt bij wanneer je extra vermogen vraagt via een kickdown van de versnellingsbak. Daarna kan je terug spelen met de verschillende mogelijkheden van recuperatie door de schakelpeddels in D, D+ of D- te gebruiken. Maar meest baat heb je wanneer je de D-auto laat staan. Daarnaast is er nog de Battery Hold functie, waarbij je kunt wachten om de wagen elektrisch te laten rijden op het moment dat je een stadscentrum of emissievrije zone binnenkomt. Bij gebruik van enkel de benzinemotor zul je wat meer verbruiken, je mag dan rekenen op zo’n 7,5 tot 8 liter per 100 km. Opladen kan dan weer tot 11 kW aan een AC-laadpaal of wallbox en in optie kun je zelfs een snellaadpoort krijgen. Onze testwagen had die laatste niet. 

Of je kiest voor de Sportmodus om het wat sportiever aan te pakken. Helemaal sportief kan je onze Mercedes niet noemen, vermits hij bij vollast een wat te rauwe klank laat horen en zijn gewicht van zo’n 2000 kg toch wat zwaar op de neus doorweegt en ook het remgevoel soms wat sponzig kan overkomen. Een veel voorkomend feit bij de huidige Mercedessen, zelfs in de test van de EQS was dat één van de kritieke punten. 

Comfort

De nieuwe C-klasse getuigt echter van een prinsheerlijk comfort. Mede geholpen door zijn standaard luchtvering op de achteras. Vierwielsturing is op de plug-in hybride echter niet verkrijgbaar, ongetwijfeld wegens plaatsgebrek.

Terwijl wij het over plaats hebben, misschien iets over de koffer. Terwijl de vorige versie nog last had van een grote bult in de koffervloer om de batterijen te herbergen, is dit bij deze verdwenen. In de berlineversie is het echter opletten bij het openen van de kofferklep om je hoofd niet te stoten aan het slot, de kofferklep komt nogal laag vinden wij. Een elektrische bediening van de klep is er ook niet, zelfs niet optioneel. Of je kiest voor de breakversie die meer laadruimte biedt en makkelijker belaadbaar is.

De C 300e berline is er vanaf 55 055,- € in Business Line. Onze AMG Line start bij 60 742,- €. Tussenin is er de Luxury Line. Een breakversie is er vanaf 56 507,- €. De opties zitten gebundeld in pakketten, maar spotprijzen zijn dit nog altijd niet, maar wel in de lijn van de concurrentie, die uiteraard ook in het premiumsegment spelen. Opvallende afwezige is Audi die in zijn huidige A4 geen plug-in aanbiedt. Tot slot geven wij nogmaals graag een pluim aan het infotainment van Mercedes, MBUX. Dit getuigt van duidelijkheid, mooie graphics en in combinatie met de augmented reality van de navigatie is dit een plezier om te aanschouwen en ermee onderweg te zijn. 

Wij zouden Mercedes stillaan de koning van het rijbereik kunnen noemen. Met de nieuwste plug-in hybride C-klasse scoor je een rijbereik tot 80 à 100 km. Dat zorgt in deze C300e voor zuinigheid, vlot rijden en dat alles in het comfort dat gekend is van het merk met de ster. Koppel daar nog de premium afwerking en bouwkwaliteit aan vast en de C300e is een waardige speler in zijn segment. 

PLUS

  • elektrisch rijbereik
  • gecombineerd verbruik
  • infotainment

MIN

  • onhandige kofferklep
  • remgevoel
  • geen vierwielsturing mogelijk