GROENE DEELWAGENS MAKEN OPMARS

zondag, 26 juni 2022 15:56
GROENE DEELWAGENS MAKEN OPMARS

De prijzen voor diesel en benzine swingen de pan uit, maar de aankoop van een elektrische wagen is voor veel mensen onbetaalbaar. Het Deense bedrijf GreenMobility biedt met 100% groene deelwagens een perfect alternatief. Zo’n 5000 Belgen zagen inmiddels de voordelen in van het handige free floating systeem. 

Hoewel de Belg verknocht is aan zijn wagen, het liefst hebben we er zelfs twee per gezin, staat deze 95% van de tijd gewoon stil. Zonde als je weet hoeveel een wagen kost. Om nog maar te zwijgen van verzekering en onderhoud. Dat kan efficiënter en vooral goedkoper.

GreenMobility wil met zijn 100% elektrische deelauto’s de (tweede) gezinswagen vervangen. In 2020 deed het Deense bedrijf zijn intrede in Antwerpen en Gent met 200 elektrische deelwagens, en recent voegden ze ook Brussel toe aan het lijstje. Inmiddels maken zo’n 5000 Belgen gebruik van het systeem. De deelwagens van GreenMobility werken met een free floating systeem, wat wil zeggen dat je de wagens overal in de stad mag achterlaten. Daarnaast zijn er verspreid over de stad ook tal van parkeerplaatsen met oplaadpunten van GreenMobility. Weg met parkeerstress dus.

 

DE MOGELIJKHEDEN ZIJN EINDELOOS

“We vinden het belangrijk dat onze gebruikers niet hoeven inboeten aan flexibiliteit”, benadrukt CEO Steve Van Avermaet.

“Je activeert een auto in de app op het moment dat je hem nodig hebt, rijdt naar je bestemming, sluit de rit af waar je wil binnen de stadszone en betaalt enkel voor het gebruik. Parking, verzekeringen, stroom en onderhoud zijn allemaal bij de prijs inbegrepen.”

De deelwagens worden vooral gebruikt voor praktische ritten zoals boodschappen of de kinderen naar school brengen, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Een avondje uit in de stad zonder je druk te moeten maken over een BOB? Neem de deelwagen heen en boek een taxi terug. Een weekendje naar zee of de Ardennen? Ook voor langere ritten zijn de wagens ideaal. Je kiest er namelijk voor of je betaalt per minuut, per dag of voor een week via verschillende handige pakketten.

"PRIVÉ-WAGENS ZULLEN VERDWIJNEN"

Bijna 40% van hun klanten verkocht inmiddels zijn eigen auto of kon vermijden een (extra) wagen te kopen. Een evolutie die volgens het bedrijf noodzakelijk is met het oog op onze toekomstige mobiliteit. Steve: “We moeten zo veel mogelijk mensen vervoeren met zo weinig mogelijk auto’s. Eén deelauto haalt zo’n 6 privé wagens uit het straatbeeld. Dit komt zowel de steden als het klimaat ten goede.”

GreenMobility is inmiddels aanwezig in 11 Noord-Europese steden en heeft de ambitie de grootste wereldwijde aanbieder te worden van groen autodelen. “We streven ernaar om in 2025 in 35 steden aanwezig te zijn”, zegt Van Avermaet.
 

“We willen de manier waarop mensen zichzelf verplaatsen in en rond steden transformeren en zo zorgen voor een aangenamer leven in de stad."
Op termijn zien we privé-wagens verdwijnen. Deelwagens zijn de toekomst. Je zal ze als het ware aan je voordeur kunnen bestellen. Een service die GreenMobility trouwens nu al mogelijk maakt. Stel je eens voor hoeveel groene ruimte er in de plaats kan komen van al die overtollige parkeerplaats?”