Nieuwe modellen en recordgroei verzekeren opnieuw succesjaar voor Kia

woensdag, 28 december 2022 17:29
Nieuwe modellen en recordgroei verzekeren opnieuw succesjaar voor Kia
  • Kia betreedt met succes nieuwe businessdomeinen met een focus op mobiliteit
  • Technologiepartnerschappen brengen duurzaamheidsdoelstellingen van het merk dichterbij
  • Kia breekt nieuwe verkooprecords: Europees marktaandeel bereikt 5,0 procent in november 2022 en in België 4,2% (vs 3,5% in 2021)
  • Nieuwe lanceringen focussen op geëlektrificeerde producten: volledig nieuwe Niro EV, vlaggenschip EV6 GT, nieuwe XCeed en volledig nieuwe Sportage Plug-in Hybrid
  • Internationale onderscheidingen voor jongste geëlektrificeerde Kia-gamma

Ondanks de turbulente economische achtergrond en de dalende verkoop van nieuwe wagens in Europa heeft Kia nieuwe records gevestigd voor zowel voertuiginschrijvingen als marktaandeel in 2022. De vooruitgang van het merk wordt in het bijzonder gedreven door de lancering van nieuwe geëlektrificeerde modellen – een onderdeel van zijn strategie om een toonaangevende wereldwijde leverancier van duurzame mobiliteit te worden.

 

In de eerste 11 maanden van 2022 verkocht Kia op Europese schaal 509.193 voertuigen, een stijging met 8,2 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2021.  Op de Belgische markt was de stijging nog markanter: er werden 14.348 voertuigen verkocht, wat een stijging van 14,3% tov het voorgaande jaar. Daarmee presteerde het merk beter dan de algemene personenwagenmarkt, die in dezelfde periode met 5,8 procent kromp op de EU-, EVA- en VK-markten. Met dat indrukwekkende resultaat bereikte Kia een marktaandeel van 5,0 procent, een belangrijke stap voorwaarts ten opzichte van het uiterst succesvolle jaar 2021, toen Kia een Europees marktaandeel van 4,3 procent veroverde, en een opmerkelijke verbetering ten opzichte van de 3,5 procent die in 2020 werd behaald. En in België dook Kia dit jaar voor het eerst op in de top 10 van nieuw ingeschreven voertuigen.

 

2022: terugblik op het afgelopen jaar

 

Europese productie opgewaardeerd

In 2022 heeft Kia zijn productie- en leveringsactiviteiten opgewaardeerd om ze beter bestand te maken tegen de ontwrichtende wereldwijde gebeurtenissen en om zijn milieuverbintenissen na te komen. Zo heeft het zijn productielijn in Žilina (Slowakije) onder handen genomen om efficiëntere en duurzamere productietechnieken te introduceren. De belangrijkste verandering was de introductie van veertig robots voor de lak- en assemblageafdelingen. De fabriek gebruikt enkel hernieuwbare energie voor haar activiteiten, terwijl warmte en water uit de lakafdeling binnen de fabriek worden gerecycleerd en hergebruikt. 

 

Nieuwe focus op hernieuwbare energie en gebruik van ‘second life’-batterijen

Kia Charge geeft bestuurders toegang tot een van 's werelds grootste openbare laadnetwerken met 448.829 laadpunten in 28 Europese landen. Voor meer eenvoud en gebruiksgemak krijgen gebruikers via een enkel platform toegang tot de laadpunten van alle belangrijke exploitanten. Om het duurzaamheidsniveau van dit netwerk te versterken, ging Kia in februari een nieuw partnerschap aan met Digital Charging Solutions (DCS). Zo kunnen Kia Charge-klanten een emissievrij voertuig gebruiken en weten ze zeker dat de energie die ze tijdens elk laadproces verbruiken, terug in het energienet wordt gevoed als ‘groene’ elektriciteit van Europese hernieuwbare energiecentrales.

 

Die focus op de milieu-impact van zijn geëlektrificeerde mobiliteitsoplossingen over de hele levensduur heeft Kia in september geholpen om zijn plannen voor het hergebruik van elektrische voertuigbatterijen in zogeheten ‘second life’-batterijopslagsystemen te bevestigen. Die plannen vloeien voort uit een nieuw partnerschap met encore, een start-up van Deutsche Bahn, die ‘second life’-energieopslagsystemen op basis van gebruikte EV-batterijen bouwt en verdeelt. De ondernemingen hebben op de EUREF-Campus in Berlijn samen een prototype van de batterijopslagfaciliteit onthuld, die volledig uit hergebruikte batterijmodules van de Kia Soul EV bestaat.

 

Nieuwe geëlektrificeerde modellen en een nieuw topmodel

De elektrificering van Kia’s productgamma blijft het verkoopelan van het merk in Europa ondersteunen. Een van de belangrijkste modellanceringen van het merk in 2022 was de volledig nieuwe Niro, die het uitgebreide gamma geavanceerde geëlektrificeerde aandrijflijnen van Kia toont: hybride, oplaadbare hybride en volledig elektrisch. Het nieuwe model verenigt innovatieve technologieën met een uitzonderlijk gebruikscomfort om mensen die hun eerste stappen naar een duurzamere mobiliteit willen zetten een eenvoudige keuze te bieden. 

 

Eveneens nieuw in 2022 was de Sportage Plug-in Hybrid, een compromisloze geëlektrificeerde SUV die een doorgedreven zuiver elektrische mobiliteit en een uitzonderlijk laag verbruik combineert met de functionaliteit en het gebruiksgemak waarvoor het model bekend staat. Als aanvulling op het Sportage-gamma van de vijfde generatie, dat in 2021 werd onthuld, biedt het nieuwe oplaadbare model tot 78 kilometer rijbereik in de stad. 

 

Als topmodel van Kia wordt de Stinger dit jaar opgevolgd door de zuiver elektrische, emissievrije EV6 GT. Het nieuwe model rust op het Electric Global Modular Platform (E-GMP) van Kia en is het krachtigste productiemodel ooit van het merk, dankzij zijn dubbele motor die 585 pk (430 kW) en 740 Nm koppel levert. Ook de titel van snelst accelererende Kia neemt hij over van de Stinger, met een sprint van 0 tot 100 km/u in nauwelijks 3,5 seconden. Het chassis werd nauwkeurig afgesteld om het hogere vermogen in goede banen te leiden, maar toont zich ook erg praktisch als dagelijkse mobiliteitsoplossing: het heeft een rijbereik van 424 kilometer (gemengde WLTP-cyclus) en dankzij zijn 800V-technologie kan de batterij in nauwelijks 18 minuten van 10 tot 80 procent worden opgeladen.

 

De nieuwe compacte cross-over Kia XCeed werd in 2022 gelanceerd met een opvallend koetswerkdesign, een verbeterd interieur en voor het eerst ook een sportieve GT-line-uitvoering. De vorige XCeed was het meest verkochte lid van de bredere Ceed-familie, goed voor 40 procent van de verkoop en een totale productie van meer dan 120.000 stuks. Het nieuwe model is leverbaar met een gamma uiterst efficiënte geëlektrificeerde aandrijflijnen, waaronder een mild hybrid-versie en een plug-in hybrid met een zuiver elektrisch rijbereik tot 60 kilometer. 

 

In 2023 zal Kia zijn geëlektrificeerde gamma blijven uitbreiden om tegen 2027 een totaal van veertien batterijaangedreven wagens te hebben, waaronder een nieuw gamma kleine en middelgrote elektrische wagens vanaf 2025. Tegen 2030 wil de constructeur 4 miljoen voertuigen per jaar verkopen, waarvan 1,2 miljoen BEV's.

 

Nieuwe manieren om toegang te krijgen tot een Kia

Dit jaar verkende Kia nieuwe manieren om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar mobiliteitsoplossingen die geen autobezit inhouden. De nieuwe Kia Flex-abonnementsdienst werd gelanceerd om de kloof tussen autodelen op korte termijn en leasing op lange termijn te overbruggen en zo op de meest eenvoudige en handige manier toegang te krijgen tot Kia-voertuigen. Klanten kiezen tussen drie all-inclusive plannen met maandelijkse aflossingen gedurende zes, twaalf of achttien maanden, en elke maandelijkse betaling dekt zowel het voertuig als een volledige omniumverzekering, verkeersbelasting, onderhoud en vierseizoens- of winterbanden. 

 

Meer onderscheidingen voor Kia en zijn nieuwste geëlektrificeerde producten

Kia’s baanbrekende zuiver elektrische cross-over EV6 won in 2022 tal van hoogstaande internationale onderscheidingen. Het jaar begon met een zege in de ‘Car of the Year’-verkiezing 2022 van What Car?, gevolgd door een categoriezege in de Trophée de L’argus, en een ‘Best of the Best’-onderscheiding van Red Dot Design voor zijn baanbrekende en toekomstgerichte design. Hij veroverde ook de titel van ‘Auto van het Jaar’ in Ierland en Roemenië en won de ‘Premium’-categorie van de Duitse ‘Auto van het Jaar’-onderscheidingen.

 

Het echte hoogtepunt kwam er echter in februari, toen de EV6 het klassement van de prestigieuze COTY-prijzen (Car of the Year 2022) aanvoerde. Hij kreeg de steun van een 59-koppige jury van zeer gerespecteerde autojournalisten uit 22 Europese landen. Die prestatie kan mogelijk in 2023 worden herhaald, want Kia heeft opnieuw de laatste fasen van de COTY-verkiezing bereikt (een primeur voor een Koreaans merk in opeenvolgende jaren). Dit keer haalde de gloednieuwe compacte cross-over Niro de shortlist. De winnaar wordt op 13 januari bekendgemaakt tijdens een ceremonie op het Autosalon van Brussel.

 

De EV6 was niet het enige model dat dit jaar door award-jury’s werd onderscheiden. De volledig nieuwe Kia Sportage sleepte in zijn klasse ook de titel van ‘Women’s World Car of the Year’ in de wacht en werd – tijdens een memorabele week in december – bekroond met de titels ‘ABC Car of the Year 2023’ in Spanje en ‘Car of the Year for Greece’. Intussen won de volledig nieuwe Kia Niro EV het prestigieuze ‘Goldenes Lenkrad’ (NL: gouden stuurwiel) in Duitsland, een wedstrijd die algemeen wordt beschouwd als de belangrijkste auto-onderscheiding in Duitsland. 

 

Een van de laatste toevoegingen aan Kia’s prijzenkast kwam van de TopGear.com Awards, die Kia uitriep tot ‘Constructeur van het Jaar’. Het is het tweede jaar op rij dat Kia een prijs in de wacht sleept in deze verkiezing. Vorig jaar won de nieuw gelanceerde EV6 in de categorie ‘Crossover van het Jaar’.

 

Jason Jeong, President van Kia Europe, verklaarde: “Door ons merk opnieuw uit te vinden en bekroonde geëlektrificeerde modellen op de markt te brengen, wisten we veel mensen te overtuigen om voor het eerst een Kia te overwegen, waardoor onze verkoopcijfers en ons marktaandeel nieuwe recordhoogten hebben bereikt. Hoewel we nog steeds met moeilijke marktomstandigheden worden geconfronteerd, hebben we een stevige basis gelegd om Kia’s doelstelling te realiseren en uit te groeien tot het wereldwijd toonaangevende merk voor duurzame mobiliteit.” 

Getagged onder:
kia

Gerelateerde items (op tag)

Test: Kia EV9 RWD, Space-KIA

Met het succes van de Kia EV6 en de daarbij horende titel van Auto van het Jaar 2022, zet KIA hun elektrisch offensief voort. Ditmaal met de indrukwekkend uitziende EV9. Later komen daar nog een compacte stadswagen EV3, een C-segment SUV EV5 en zelfs een berline in het C-segment EV4 bij.

Kia EV9 bekroond als World Car en World Electric car 2024

Olivier Gelas (Managing Director Kia Belux) : “De EV9 heeft op korte tijd een indrukkend palmares aan prijzen verzameld. Ons elektrisch topmodel verlegt grenzen, sterker nog, hij herdefinieert een segment waar Kia tot voor kort zelfs niet aanwezig was. De EV9 dient een belangrijke rol in de transformatie van het merk te spelen. We kunnen nu al zeggen dat deze missie geslaagd is. Dat leiden we ook concreet af uit het commerciële succes in België en Luxemburg van dit topproduct, dat Kia’s brand claim ‘Movement that Inspires’ met brio belichaamt.”

Kia EV9 uitgeroepen tot ultieme winnaar van de Women's Worldwide Car of the Year 2024

De Kia EV9 is uitgeroepen tot 'World's Best Car for 2024' door een gewaardeerde jury tijdens de Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY). Heel toepasselijk valt deze erkenning samen met de viering van Internationale Vrouwendag. Na grondige evaluaties door 75 vrouwelijke autojournalisten uit 52 landen verspreid over vijf continenten kwam de Kia EV9 als winnaar uit een reeks van 63 kanshebbers. De meest recente bekroning van de EV9 onderstreept de ongeëvenaarde veelzijdigheid van de volledig elektrische SUV en zijn uitzonderlijke vermogen om te voldoen aan de uiteenlopende behoeften van consumenten wereldwijd.