POWERDALE Connecting Smart Energy

maandag, 30 januari 2023 10:02
POWERDALE Connecting Smart Energy

Powerdale is een technologische onderneming die al haar energie en middelen aanwendt voor de ontwikkeling van geavanceerde technologische oplossingen om de uitdagingen op het gebied van elektromobiliteit en energiebeheer aan te gaan. Omdat Powerdale gespecialiseerde expertise heeft in beide domeinen (EM²) kunnen we producten en diensten lanceren op maat van de snelgroeiende wereld van de elektromobiliteit.

De nieuwste telg in ons laadaanbod
Voor het laden van een elektrisch voertuig zijn er verschillende segmenten: thuis, op het werk, op openbaar domein, onderweg zoals bijvoorbeeld langs een autosnelweg en op de bestemming. Tot nu toe had Powerdale een eerder klein marktaandeel in openbaar laden of Public Charging, maar daar komt nu verandering in, zegt Alain De Cat trots. Wij waren vooral aanwezig in Public Charging met ons product Nexxtender Advance, dat ook gebruikt werd in B2B, maar we begonnen steeds meer te beseffen dat we een ander product zouden nodig hebben dat beter aanleunt bij de kenmerken en vereisten van openbaar laden. Aangezien de netbeheerders verantwoordelijk zijn voor de aansluiting, doken in de lastenboeken enkele clausules op die maken dat de netbeheerders met een eigen elektrische kast komen voor de elektrische aansluiting, wat ook een aantal gevolgen heeft voor de afmetingen van de laadpaal. Mede daardoor en verder ook door de evoluerende regelgeving was ons vorige product niet geheel geschikt meer. Powerdale heeft ook altijd aandacht geschonken aan het design. Wij hebben steeds producten met een mooie look, slanke laadpalen, vertelt Alain De Cat met een glimlach. Dit alles was voor ons de aanzet om onze nieuwe ‘Public’ te ontwikkelen. Het is een verrijking van ons assortiment.

ROMA: Role Optimised Modular Architecture
Al onze producten worden vanuit hetzelfde technisch platform ontwikkeld: ROMA. ROMA betekent “Role Optimised Modular Architecture”. Het betekent dat we elke functionaliteit maar één keer hoeven te ontwikkelen. Ze wordt dan toegepast op de specifieke elektronica van elk product. Het komt hierop neer: Wij willen ervoor zorgen dat er gemeenschappelijke componenten gebruikt kunnen worden voor om het even welke manier van laden. Wij willen elementen of onderdelen hergebruiken. Als je een nieuw product ontwikkelt, hoef je niet noodzakelijk vanaf nul te beginnen, sommige bouwstenen kunnen opnieuw gebruikt worden.
Ons openbaar laadstation is gebaseerd op dit ROMA-principe. We hebben eerst door onze bibliotheek gebladerd en dan gefocust op mechanical engineering. Hoe maken we een product dat stevig genoeg is, veilig en er ook nog eens goed uitziet, conform de regelgeving en daarbij handig en gemakkelijk installeerbaar en aansluitbaar voor de installateurs. In ons apparaat zitten verschillende delen: eentje voor de gebruiker, dan een voor de installateur en nog een ander deel voor de netbeheerder. Bij onze nieuwe Public laadpaal hebben we mechanical engineering vooropgesteld om een heel interessant toestel voor openbaar laden te kunnen creëren.
Suggestie: hier eventueel afbeelding van de diverse mogelijkheden naast elkaar of een foto m.b.t. charging @ home (foto van de website kreeg opm. “andere foto”.)
Powerdale heeft daarnaast ook diverse mogelijkheden voor “charging @ home”: Advanced voor B2B, Mobile & Home vooral voor thuis en Cluster is ons project voor grote parkings.

Optimaal openbaar laden
Onze nieuwe Public is een belangrijke toevoeging aan ons gamma. Het is zeker niet zo dat we niet aanwezig waren op dat vlak, want we hebben bijvoorbeeld in Luxemburg (nationaal netwerk Chargy), in Wallonië en meerdere Vlaamse gemeenten veel laadpalen geleverd, maar we zagen zelf dat we nog niet het ideale product hadden op dat moment en nu staan we er wel…helemaal, op en top. Vandaag kunnen we gerust stellen dat we een prachtige, veilige en efficiënte oplossing voor openbaar laden hebben bij Powerdale. De laadpaal is verhoogd, wat bescherming biedt tegen bijvoorbeeld overstromingen. Door zijn hoogte is deze laadpaal goed zichtbaar in de stad, handig voor o.a. bestuurders van bestelwagens. Alles is heel stevig zodat de paal best tegen een stootje kan. Powerdale zorgt ook voor een uiterst hoog niveau van computerbeveiliging dankzij een netwerk dat volledig door Powerdale wordt beheerd samen met professionele partners.

Total Cost of Ownership
Onze klant wordt steeds meer een concessiehouder. Bedrijven die op een bepaald moment beslissen voor een concessie te gaan, willen de Total Cost of Ownership zo laag mogelijk houden. Het is tevens heel eenvoudig om bij de bekabeling en de verschillende elementen in de laadpaal te komen. De laadpaal is zo ontworpen om de kosten van de verschillende actoren te optimaliseren. De Public laadpaal wordt bovendien volledig in België vervaardigd: het ontwerp van de oplaadpunten wordt gedaan door onze ingenieurs in Waterloo en Sint-Genesius-Rode, de productie in Riemst en Nijvel, en de klantenservice en aftersales in Sint-Genesius-Rode.

Plug & Charge Momenteel wordt meestal een laadpas gebruikt om een laadsessie te starten. Dat is veilig, maar er zijn nieuwe technologieën onderweg om dit in de toekomst nog te verbeteren. Met Plug & Charge is een badge niet langer nodig, gewoon de stekker in je wagen steken en laden. Er zal een voorziening zijn voor communicatie tussen je EV en de paal. Alles wordt dan automatisch geregistreerd. Het zal handiger en efficiënter zijn en nóg veiliger. Actueel zijn er nog maar weinig auto’s die met deze technologie uitgerust zijn, echter de volgende vijf jaar zullen er alsmaar meer komen. Mensen die nu in een laadpaal investeren, raden wij aan daar best al bij stil te staan en voor een laadpaal te kiezen die reeds Plug & Charge ready is, zoals ons nieuwe product. Wij zijn helemaal klaar voor de toekomst… besluit de CTO van Powerdale.

Voor meer informatie, surf naar Powerdale!

Tekst: Ella Scheers
Foto’s: POWERDALE

Laatst aangepast op maandag, 30 januari 2023 10:07