Polestar 2 Long Range Single Motor versus Polestar 2 BST

dinsdag, 11 april 2023 10:56
Polestar 2 Long Range Single Motor versus Polestar 2 BST

Laten we beginnen met een stukje geschiedenis. In oorsprong was Polestar onder de naam Flash Engineering de tuner en het dochterbedrijf van Volvo. In 2005 werd Flash Engineering omgedoopt tot Polestar. Polestar werd opgesplitst is Polestar Performance, de divisie die Volvo modellen tunet en motoren en onderdelen ontwikkelt en Polestar Racing, de divisie van racewagens. In 2015 werd Volvo voor honderd procent eigenaar van Polestar Performance en Polestar Holding, die de eigenaar is van de merknaam. Eind 2017 brengt Polestar een eerste eigen model - Polestar 1 - uit. Een plug-in hybride luxueuze 2+2 coupé. In 2019 kondigt Polestar de Polestar 2 aan, voorzien van een volledig elektrische aandrijflijn.

Motto en eigenschappen
Onder het moto sportiviteit en innovatie werd deze Polestar 2 op de automarkt gelanceerd in 2020. Niet zomaar, maar met een gedreven marketing- en reclame campagne. Hij sloeg in als een bom. Polestar tekende vorig jaar 1741 nieuwe auto’s op wat hem op de zevenentwintigste plaats bracht op de ranking, tussen Jeep en Cupra en voor Honda, Lexus en Jaguar.
De Polestar 2 zag het daglicht in 2020 met een long range dual motor. In ’21 kwam het merk met een Standard range single motor en midden vorig jaar kwam dan de Long range single motor.
Van bij de start ging het de Zweeds-Chinese autofabrikant voor de wind.
Polestar 2 heeft een elektromotor vooraan en beschikt over 78 kWh, wat hem een actieradius geeft van 470 kilometer.
De Polestar 2 is voorzien van 231 pk en spurt van 0 tot 100 km/u in 7,4 seconden. Waardoor hij zonder moeite bij het optrekken 95% van alle auto’s achter zich laat. De wagen is begrensd op 160 km/u. Een goeie beslissing van de constructeur. Méér gebruik je zelden of liever nooit in België. Tussen haakjes: de Polestar 2 Dual Motor haalt 200 km/u en accelereert in 4,2 sec van nul tot honderd.

De Polestar 2 is een discrete auto. Hij is gebouwd net als de Volvo XC40 op het CMA-platform. Het is geen sedan maar een fastback met een kofferdeksel en geen 5e deur. Uiteraard kreeg deze auto alles mee. Van ledverlichting voor en achter, via licht strips, tot sensoren en camera’s. De wagen met het dubbele boemerang logo in het verkeer. 

De perswagen waar we mee reden, telde geen extra opties. Deze versie kost 55.690€ incl. BTW. Misschien toch overwegen om de Pilot Assist als optie te nemen (adaptieve cruise control en dodehoekwaarschuwing).
Het dashboard getuigt van een grote functionaliteit in combinatie met esthetiek. Er zijn een aantal interessante designaccenten en materialen die een eigen karakter geven aan de Polestar 2. Hij doet ons denken aan de Volvo X 40. Het heeft natuurlijk dezelfde stamboom, maar is zeker geen kopij. Binnen voelt hij aan als een muscle-car met een lage zitpositie. De stoelen zijn uitstekend, sluiten zich goed om je heen en zijn deels elektrisch verstelbaar (inclusief lendensteun). Vooraan en achteraan is er voldoende ruimte, comfortabel en berekend op grote Zweden.

Midden op het dashboard bevindt zich een touch screen 11.2 inch met Android Automotive-software van Google (Google Maps en Google Assistant). De menu’s zitten logisch in elkaar, gemakkelijk en snel te navigeren. Updates zijn gedurende drie jaar inbegrepen. De Hey google spraakinvoer is nuttiger dan deze van zijn klassegenoten BMW en Mercedes. Google Maps is zonder twijfel de beste en we vinden het geweldig dat Spotify in deze Polestar is ingebouwd.

De bestuurdersdisplay geeft op een eenvoudige manier de snelheid en het vermogen aan, de actieradius voorspelling en de steeds aanwezige Google Maps.
In de laatste versie van de Polestar 2 is de Apple Car Play tijdens een software update toegevoegd. Nog een weetje: met de Polestar -app kan je het opladen programmeren en opvolgen, ook kan je je smartphone als sleutel gebruiken.

Onder de motorkap is er een vak van 60/40cm voor de opberging van de laadkabels. Dit had iets ruimer mogen zijn. Polestar bevestigt dat de Polestar2 de overstap naar achterwielaandrijving zal maken met enkele modelaanpassingen en uitrustingen. Deze aanvulling van het gamma wordt verwacht in de tweede helft van ’23. We verwachten van de Polestar ook een verbetering qua oplaadtijden op de komende versies. En we verwachten ook nog dit jaar de Polestar 3, een nieuwe SUV. Een fijne aanvulling van het gamma.

Wanneer we met de sleutel op zak de Polestar naderen, worden we herkend en opent het portier. We schakelen in Drive en de auto begint te rijden. Hij is zeer actief vanaf het moment van het wegrijden en schakelt onmiddellijk naar het maximale koppel. Het rijden verloopt vlotjes, zonder haperingen.

One Pedal Drive (uit, verminderd, standaard)
Er zijn drie verschillende niveaus van One Pedal Drive die bij het afremmen de stroom regenereert naar de batterij en die wordt aangestuurd door het gaspedaal, zonder gebruik van het rempedaal.
We stelden de modus ‘standaard’ in en reden dagen zonder het rempedaal te moeten gebruiken. In het begin is het wennen, maar het is voordelig om deze ingeschakeld te houden. En je wordt het vlug gewoon.
De rijkwaliteit is zeer goed en het is duidelijk dat Polestar een sportief gevoel najaagt en dat merken we direct aan de sportieve vering en de directe besturing. Met de Polestar verplaatst je je op je gemak maar tegelijk ook sportief.

Het is geen grote auto. Hij heeft geen grote buitenafmetingen (L 4,607 m, B 1,985 m, H 1,479 m), past in elke parking en kan door alle straatjes. De zware batterij zorgt mee voor het lage zwaartepunt, gekoppeld aan een strak onderstel dat een rigide wegligging garandeert. Ik hou nog altijd van de opvallende motorgeluiden met voorkeur voor een inox uitlaat en een manuele versnellingsbak, maar telkens ik een elektrische auto op test heb, zie ik meer en meer de voordelen van het soepel, stil rijden met één pedaal.

Polestar Long Range Single Motor versus Polestar 2 BST Edition 230,
We reden ook met de Polestar 2 BST edition 230. (476 pk, 350 kW, koppel 680 Nm, acc 4.4 sec, top 205 km/u).
Deze nieuwe Polestar 2 BST ed 230 werd onlangs toegevoegd aan het kleine gamma van Polestar Engineered-portfolio, een gelimiteerde editie van 230 exemplaren. We hebben ons in de wandelgangen laten vertellen dat de CEO van Polestar, Thomas Ingenlath de ontwerpers en ingenieurs de opdracht had gegeven een auto voor hemzelf te bouwen. Het resultaat mag er zijn, met een vermogen van 476 pk (350 kW) koppel 680 Nm, een acceleratie van 4,4 seconden van nul tot honderd en maximum 205 km/u. Komt daarbij de verlaging van de rijhoogte met 25 millimeter. Buiten deze verbluffende resultaten zijn er nog de Brembo 4 zuigers, 400 mm geboorde en geventileerde schijven vooraan en 1 zuiger 390 mm geventileerde schijven achteraan en 21 inch gesmede wielen op Pirelli P-Zero banden 245/35 R21. Daarboven op maat gemaakte Ohlins-DFV (Dual Flow Valve) dempers, 2-voudige verstelbare DFV vooraan en verstelbare DFV achteraan. Ohlins Racing bouwt ze al 40 jaar en levert ze aan de meest gerenommeerde racing teams en racing piloten. Ook in het performance pack worden deze unieke demper formaties voorzien. Het Performance pack is een optie op alle Polestar Dual Motors.

Ook maken de veerpootstangen de auto steviger en perfect controleerbaar. Als we de vergelijking doortrekken tussen de Polestar 2 en de BST ed 230 dan vinden we design updates waaronder de exclusieve groene Nebula en Space (zwart) lakkleur. Micro Suede textiel voor de stoelen en een inzetstuk voor het stuurwiel dat van gerecycleerd Nubuck-textiel is gemaakt.
Optioneel extra voor beide kleuren kan een brede doorlopende band worden voorzien die in het midden over het koetswerk over de ganse lengte loopt.

Met dit model kunnen we meteen het circuit op om vanuit de pole position als eerste te eindigen op het erepodium. Als we de weg opgaan, valt ons meteen op dat de ophanging stugger is dan de Polestar 2 persauto. Maar als je een comfortabele en toch strakke en snedige besturing wenst, is een dure ophanging de oplossing. Het platform is verstevigd, het volledige onderstel werd verzwaard en verlaagd. De Polestar 2 Long Range Single Motor weegt 1.940 kg en de Polestar 2 BST ed 230 2.113 kg

Kort

  • Polestar 2 actieradius WLTP-cyclus 470 km, 231 pk koppel 330 Nm, acc. 7,4 sec. prijs 48.690€
  • Polestar 2 BST WLTP-cyclus 521 km, 476 pk koppel 680 Nm, acc. 4,4 sec. prijs 78.900€

PRO

  • weggedrag
  • tijdloos design
  • alle nuttige opties voorzien + een ruime keuze in extra’s.
  • knap infotainment
  • leverbaar op korte termijn
  • goede autonomie

CONTRA

  • Misschien een beetje té zakelijk
  • Prijzen opties
  • Blijft zwaar

Directe concurrenten
Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 en Tesla 3
Te verwachten, de Polestar 3 en de Polestar 2 met achterwielaandrijving.

Redacteur: Frank Van Oosten
Foto’s: Polestar

Getagged onder:
polestar
Laatst aangepast op dinsdag, 11 april 2023 11:01

Gerelateerde items (op tag)

Polestar Gallery sluit af met Dylan Martinez

ANTWERPEN, BELGIË – 1 december, 2023 – Polestar, de Zweedse fabrikant van premium elektrische voertuigen, introduceert Polestar Gallery: een initiatief waarbij lokale ontwerpers hun oeuvre tentoonstellen in verschillende Polestar Spaces in België.

Rijden met een elektrische wagen in koud weer: een handleiding

Onze wagens zijn ontworpen in Zweden en getest onder de zwaarste winterse omstandigheden. We zijn dus vertrouwd met sneeuw en ijs. In dit artikel geven we je tips over hoe je de actieradius en prestaties van je Polestar tijdens de wintermaanden kunt maximaliseren.