Iedereen een elektrische auto? Dan is opschalen van laadstations op locatie cruciaal

woensdag, 24 mei 2023 11:11
Iedereen een elektrische auto? Dan is opschalen van laadstations op locatie cruciaal

SHELL RECHARGE SOLUTIONS WERKT MET PARTNERS AAN DUURZAME TOEKOMST
We merken in België een groeiende interesse voor een duurzame leefstijl, waardoor het enthousiasme voor elektrisch rijden aan belang wint. Dat blijkt uit het jaarlijks terugkerende onderzoek van Shell Recharge Solutions. Met een massale EV-adoptie voor de deur verandert het profiel van de EV-enthousiastelingen. Steeds meer particulieren gaan overstag en ruilen hun traditionele wagen in voor een elektrische versie. Maar is de Belgische infrastructuur hier wel goed op voorbereid? Massale EV-adoptie brengt namelijk laaduitdagingen met zich mee. We spraken hierover met Wim Detobel van Shell Fleet Solutions.

JAAR VAN OPSCHALEN
Uit een grootschalig Europees onderzoek door Shell is gebleken dat 64% van de Belgen ervan overtuigd is dat een massale EV-adoptie essentieel is voor het milieu. Wim Detobel, Head of Shell Fleet Solutions Belux: “ We merken heel duidelijk dat de energietransitie vandaag bij onze doelgroepen de volle aandacht heeft. Zelfs klanten die enkele jaren geleden nog eerder sceptisch waren ten opzichte van elektrisch rijden, zijn nu actief bezig met de uitrol van laadinfrastructuur en het aanpassen van hun car of mobility policy. 2023 Zal voor de Belgische en de Luxemburgse markt ongetwijfeld het jaar van de doorstart zijn. Het zijn niet langer de early adopters die een 100% elektrische wagen overwegen. De EV wordt stilaan de norm in de car policy van Belgische ondernemingen. De gemiddelde eindgebruiker wil echter niet inboeten aan comfort wanneer er overgeschakeld wordt van een wagen met verbrandingsmotor naar een elektrische variant. De uitdagingen van elektrisch rijden, zoals de actieradius en de hogere prijzen van de wagens, moeten in de toekomst soelaas bieden. Shell zet dit jaar in elk geval in op de verdere professionalisering en exponentiële groei van het aanbod van slimme laadinfrastructuur en service voor bedrijven en werknemers. Want het aantal oplaadmogelijkheden voor de gebruikers zal op korte en middellange termijn drastisch opgeschaald moeten worden.”

WAAR KAN EN WIL MEN ELEKTRISCH LADEN?
Volgens het onderzoek van Shell, blijkt dat de laadpunten voor elektrische wagens in België zich overwegend aan of bij de woning bevinden. 67% van de laadpunten is te vinden bij de Belg thuis. Volgens de Belgische EV bestuurder is er slechts op 1 van de 3 werklocaties mogelijkheid tot laden. Dit betekent dat bedrijven in de nabije toekomst een inhaalbeweging zullen moeten maken en dat ze massaal zullen moeten investeren in slimme laadinfrastructuur. Dit is echter niet alleen het geval voor ondernemingen. Ook het publieke aanbod van elektrisch laden heeft nog een lange weg te gaan. Belgen zijn vandaag niet tevreden over het aantal publieke laadmogelijkheden. Slechts 19% is tevreden over de beschikbare laadpunten bij de retail en 30% is tevreden als het gaat om de publieke laadinfrastructuur langs de snelwegen.
Er liggen nog veel kansen in de industrie om Belgische automobilisten te helpen met de overstap naar elektrisch rijden. Volgens Wim Detobel is een samenwerking tussen bedrijven, netbeheerders, installateurs, maar ook gemeenten en overheid, cruciaal voor een succesvolle uitrol van EV-laadinfrastructuur in Belgie en Luxemburg. “We zitten in een groeimarkt en erkennen de uitdagingen en groeipijn, maar we moeten innovatie en samenwerking omarmen om in België voorloper te worden in duurzame mobilteit en te voldoen aan de wensen van consument.”

SAMEN NAAR EEN DUURZAMERE TOEKOMST
Wim Detobel: “Shell Recharge Solutions heeft intussen 15 jaar ervaring met het aanbieden van laadstations voor zowel particulieren als professionele klanten. We bieden op maat gemaakte oplossingen door te luisteren naar de noden van onze klanten. We houden rekening met hun eisen en bieden permanent nieuwe ontwikkelingen aan in een ecosysteem van diensten en technologieën die elkaar ondersteunen. Bovendien is Shell een globale speler met grote slagkracht, die maakt dat Shell een bedrijf is dat de wereld écht kan helpen veranderen. Die missie volgen we niet voor één specifieke klant, maar voor alle mogelijke profielen. Of je nu thuis of op kantoor wil laden, of indien je volledig afhankelijk bent van publieke laadpunten, Shell is overal aanwezig. Niet enkel met laadoplossingen, maar ook met toepassingen in het bredere mobiliteitsverhaal, in een omgeving die steeds in beweging is. De omvang van Shell’s laad ecosysteem maakt ons aanbod daarom uniek in de markt.”

SHELL RECHARGE SOLUTIONS ALS PARTNER
Shell Recharge Solutions is een innovatief bedrijf, actief in Europa, Noord-Amerika en Azië en biedt toonaangevende producten en diensten aan klanten - waaronder planning en advies, on-site installatie en ondersteuning voor energiebeheer en onderhoud - of ze nu thuis, op het werk of onderweg zijn. Als onderdeel van de Shell Groep bouwt het voort op meer dan tien jaar ervaring met het laden van EV’s. Het doel van Shell is om in 2050 een emissievrij energiebedrijf te zijn, met de ambitie om in 2025 meer dan 500.000 laadpunten te exploiteren en 2,5 miljoen in 2030.
Ga voor meer informatie naar: https://shellrecharge.com

TEKST: DOMINIEK SAELENS
FOTO’S: SHELL RECHARGE SOLUTIONS

Laatst aangepast op woensdag, 24 mei 2023 11:14