EcoReview - Ford Mondeo Vignale Hybrid: Zuinig en zakelijk

zondag, 08 april 2018 21:27
EcoReview - Ford Mondeo Vignale Hybrid: Zuinig en zakelijk

Zeg je “milieuvriendelijke Ford,” dan denk je aan kleine, hyperefficiënte EcoBoost-motoren. Ford plant echter tegen 2020 een elektrificatie van nagenoeg zijn volledige gamma en daar zien we intussen de eerste tekenen van. Wij stelden de Ford Mondeo Hybrid op de proef; in Vignale-uitvoering dan nog!

Eerste Mondeo met hybride-aandrijving

De huidige generatie Ford Mondeo betrad onze wegen in 2013 en kreeg er in 2015 een Hybrid-versie bij. Die aandrijflijn springt er toch wat tussenuit in het gamma van Ford, dat doorgaans milieuvriendelijke wagens aanbiedt in de vorm van een bestaand platform met een kleine maar zeer rendabele EcoBoost-verbrandingsmotor. Waar komt dan plots die ene hybride vandaan?

De hybride aandrijflijn heeft de Mondeo Hybrid grotendeels te danken aan zijn Amerikaanse tweelingbroer, de Ford Fusion. De klanten in de VS kregen het namelijk niet meteen warm van een uit de kluiten gewassen middenklasser met een 1000cc-motortje in het vooronder. Ford moest zijn milieuvriendelijke alternatief op een andere manier bedenken voor de Amerikaanse markt en kwam daarom met een Fusion Hybrid voor de dag. Precies die aandrijflijn vinden we vandaag terug in de Europese Mondeo Hybrid.

De Mondeo Hybrid is verkrijgbaar als sedan en… sedan?

Aangezien de Mondeo Hybrid in principe een geëmigreerde Fusion Hybrid is houdt hij er ook één vervelende Amerikaanse gewoonte aan over. Kijk je even naar het aanbod van de Fusion in de VS, dan valt meteen op dat die enkel als sedan verkrijgbaar is. Voor meer ruimte of functionaliteit gaan zij het simpelweg elders zoeken… Bijgevolg is de hybrideversie van de Mondeo bij ons dan ook enkel als sedan te configureren. Daar ligt misschien wel meteen het grootste struikelblok voor de Mondeo Hybrid, want in onze markt zijn breaks en 5-deurs hatchbacks eenmaal een stuk populairder dan conventionele sedans.

Het blijft wel een Mondeo en de Hybrid-versie is dan ook even praktisch ingericht als zijn conventionele benzine- of dieselverwanten. Aan opbergruimte in de cabine dus geen gebrek en ook de passagiers hebben achterin qua beenruimte niet te klagen. De Hybrid moet dus niet onderdoen voor een soortgenoot zonder batterijen als het op cabineruimte aankomt.

Waar de Mondeo Hybrid wel wat terrein verliest tegenover bijvoorbeeld een dieselsedan is op vlak van kofferruimte. Waar de standaard Mondeo sedan 500 liter opbergruimte biedt zakt die in de Hybrid met maar liefst 114 liter. Dat heeft er alles mee te maken dat de batterijen onder de vloer van de koffer gemonteerd zitten, en voor de batterijen koop je hem net. Een dergelijke vermindering in kofferruimte zijn we dus gewend in een hybridewagen, maar waar concurrenten er dan wel vaak in slagen om de vloer van de koffer vlak te houden ontstaat bij de Mondeo een ietwat ongelukkige bult. Zo’n groot probleem is dat ook weer niet maar dat hoogteverschil is af en toe wel storend als je lange of zware voorwerpen in de koffer wil laden.

Zakelijke maar toch sympathieke uitstraling

Een sedan mag dan op praktisch vlak zijn nadelen hebben maar op uiterlijk vlak brengt de carrosserievorm een zekere balans met zich mee. De verhoudingen van het ontwerp lijken perfect afgemeten vanuit elke invalshoek. Naar onze bescheiden mening nog een stuk beter dan bij de hatch of break.

Bovendien zouden we bijna vergeten vermelden dat het hier ook nog eens om een Vignale-uitvoering gaat. Het exclusieve clubje van Fordeigenaren en dat zal je geweten hebben! Een stijlvol nieuw grille, oerdegelijke xenonlampen en een strakker profiel in de dagrijlichten geven de Mondeo Hybrid Vignale een imposante indruk in de achteruitkijkspiegel van je voorligger. Combineer dat met de chroomaccenten en donker getinte 18-inch velgen en je kan met deze Ford in stijl aan een rode loper toekomen. En dat alles zonder dat de wagen er hoogdravend of neerkijkend gaat uitzien want hij blijft steeds herkenbaar als Mondeo.

Ongestoord hybride rijden

Ook tijdens het rijden blijft de ervaring onmiskenbaar Mondeo. Net als zijn fossiele broers inspireert deze Hybrid ontzettend veel vertrouwen tijdens het rijden en komt hij nooit onverwacht uit de hoek. Het stuur is relatief zwaar en neigt daardoor zelfs wat naar de sportieve kant, maar zonder dat het ooit moeilijk of vervelend wordt.

Waar je wel merkt dat je met een hybride onderweg bent is—weinig verrassend—in de aandrijflijn… maar misschien niet op de manier die je denkt. De Ford Mondeo Hybrid wordt aangedreven door een elektromotor enerzijds en een benzinemotor anderzijds, samen goed voor een bevredigende 187pk. Tot daar weinig abnormaals. Plant je echter je voet even goed op het gaspedaal, dan word je onthaald met een gejank van jewelste. Dat ontstaat door de versnellingsbak van deze wagen, een zogenaamde CVT. Deze traploze automaat is best wel gebruikelijk bij hybridewagens, maar het lawaai van deze specifieke 2.0-liter benzinemotor is boven de 4000 toeren op zijn zachtst gezegd overheersend. Sommige omstaanders zullen dat een spannende sensatie vinden, anderen zullen denken dat ergens iemand het gaspedaal volledig indrukt bij een wagen waarvan de bak in neutraal staat…

Het verbruik van de Hybrid hangt dan ook net van dat mentaliteitsverschil af af. Zij die het vlot accelereren en geregeld laten brullen van de motor als een spannende sensatie ervaren zullen uitkomen op een verbruik van ongeveer 7,5 liter op 100km. Al bij al niet slecht voor een sportieve benzinerijder maar ook niet uitzonderlijk. Zij die het huilen van de motor bij volgas maar beschamend en onnodig vinden, en dus een stuk kalmer met de wagen omgaan, kunnen een verbruik van rond de 5,5l/100km halen. Een mooi, diesel-waardig verbruik voor een flinke benzinemotor dus!

Reden te meer om de Mondeo Hybrid zacht te berijden, want dat doet hij dan wel extreem goed. De overgang tussen benzinekracht en elektrische kracht verloopt zo naadloos dat je zonder het display als spiekbriefje vaak niet doorhebt in welke toestand je rijdt. De Mondeo kiest dan ook zelfstandig wanneer hij de benzinemotor inschakelt afhankelijk van de omstandigheden. Nadeel hiervan is dat je er niet voor kan kiezen om in de elektrische modus te blijven, je kan hooguit het gaspedaal proberen manipuleren om zo weinig mogelijk energie te vragen. Voordeel is dan weer dat je zelf geen extra inspanning moet leveren om milieuvriendelijk te rijden; de wagen rijdt altijd net zo ecologisch als hij op dat moment kan.

Die ecologie brengt de Mondeo Hybrid mooi in beeld in het display achter het stuur, waar hij voor je bijhoudt hoeveel kilometer je elektrisch gereden hebt. Daar merkten we dat je, zelfs bij wat sportiever rijgedrag, gemakkelijk 20 à 25 procent elektrisch rijdt. Daar krijgt menig hypermiler het ongetwijfeld warm van!

Prijs

Onze Mondeo Hybrid had een kostprijs van € 42 314, inclusief alle opties en de knappe Vignale-uitvoering. De prijs voor een standaard Mondeo Hybrid begint bij € 39 025. Als zelfladende hybride geniet de Mondeo van een fiscale aftrekbaarheid van 90%, wat hem bijzonder interessant maakt als bedrijfswagen.

Ons verdict

Écht uitblinken mag hij dan niet doen, maar dat verwacht je ook niet. Wat je van een Mondeo verwacht is dat hij doet wat hij moet doen, en dat hij het goed doet. Dat is precies wat de Mondeo Hybrid voor elkaar krijgt. Hij is comfortabel genoeg, praktisch genoeg, snel genoeg, zuinig genoeg en goed geprijsd. Dat maakt deze Ford, kort gezegd, goed genoeg!

Overzicht


+ Laag verbruik bij rustig rijgedrag
+ Naadloze overgang benzine – hybride
+ 90% fiscaal aftrekbaar


- Huilende CVT-automaat
- Enkel verkrijgbaar als sedan
- Onpraktische vorm van de kofferruimte


 Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
ford
Laatst aangepast op maandag, 30 april 2018 18:21

Gerelateerde items (op tag)

Review Ford Mustang Mach-E

Hallo iedereen, ik ben Hervé van Move2Green. Deze keer hebben we dé elektrische wagen van Ford: De Mustang Mach-e. Om met de deur in huis te vallen, ik begrijp de Mustang-puristen wel wanneer ze rillingen krijgen wanneer ze de naam associëren met deze wagen. Geen machtige V8 én dan nog eens een SUV? Ma bon, ondertussen hebben ze ook al een 2.3 EcoBoost 4-cylinder in de coupé gelepeld, dus is zo’n heiligschennis is het nu ook weer niet. We zullen zien hoe het loopt, maar misschien zal ik vooral naar de wagen verwijzen als ‘Mach-E’.

CMB.TECH & Ford Trucks kondigen samenwerking aan voor de conversie naar dual fuel waterstof trucks

06.06.2023 – Antwerpen – CMB.TECH en Ford Trucks zijn verheugd een nieuwe samenwerking aan te kondigen voor de conversie van Ford F-Max trucks naar dual fuel waterstof trucks, gebruikmakend van baanbrekende waterstoftechnologie. De trucks zullen worden omgebouwd in CMB.TECH’s Dual fuel workshop in Antwerpen, met als doel de eerste trucks te leveren in 2023 en het concept verder op te schalen.

Move2Green test de Ford E-Transit

Een bestelwagen… waarom? Wel, eigenlijk is het de miskende held van de transportsector. Diegene die al je leveringen aan huis brengt of de vakman op zijn werf. Het elektrificeren van dit voertuig zou wel eens een interessante impact kunnen hebben. Niet enkel kunnen zij probleemloos de Lage Emissie Zones betreden, maar ook:

- Je vermijdt die talloze minuten van stationair diesel verbruiken
- De elektrische aandrijving is superieur voor die vele start-stop trajecten, zowel qua verbruik als qua slijtage.
- Op het einde van de dag komen ze allemaal samen in een groot depot waar ze allemaal kunnen opladen, klaar voor een nieuwe dag van leveringen.

 

Testrit: Ford Mustang Mach-E GT AWD Cross-over

 Ford Mustang GT wijst op een V8. Ford zet zich niet meer in op de doodgeverfde fossiele brandstof maar op EV’s, Electric Vehicles en plakt het embleem GT op de topversie van de elektrische Mustang Mach-E GT AWD. Op papier is het in elk geval een serieuze machine. Buiten de versies van Porsche en Tesla kent hij geen gelijken.