EcoReview - Mitsubishi Outlander PHEV: verborgen succesnummer

zondag, 29 april 2018 18:20
EcoReview - Mitsubishi Outlander PHEV: verborgen succesnummer

Begin dit jaar overschreed de Mitsubishi Outlander PHEV de mijlpaal van 100.000 verkochte exemplaren in Europa. Een groot getal voor een hybride, dus rijst de vraag: wat maakt van deze stekker-SUV zo’n publieksfavoriet? Wij leerden er 10 dagen mee leven op zoek naar het antwoord.

Die 100.000, waar zijn ze dan?

Een Mitsubishi Outlander is geen zeldzame verschijning in ons land, maar de zogenaamde Outlander Plug-in Hybrid Electric Vehicle kom je hier nagenoeg nooit tegen. Wij nietsvermoedende Belgen kunnen zich dan beginnen afvragen waar die 100.000 verkochte exemplaren allemaal verscholen staan. Dat mysterie wordt al snel opgeklaard wanneer men de grens met Nederland oversteekt; daar krioelt het er letterlijk van.

Aan de basis van deze Hollandse liefde voor de Outlander PHEV liggen twee redenen. Ten eerste werd de hybrideversie bij zijn lancering in 2013 uitsluitend in Nederland en Scandinavië geleverd en konden wij hem dus simpelweg niet krijgen. Ten tweede biedt de regering van onze noorderburen zo’n fikse premie bij aankoop van een plug-in hybride dat de wagen er maar een fractie duurder is dan de minder krachtige, minder zuinige en minder luxueuze benzinevariant. En dan is de keuze snel gemaakt…

Het resultaat? Tussen zijn lancering in 2013 en eind 2017 werden in Nederland alleen al 25,399 PHEV’s verkocht. In België waren dat er in dezelfde periode 725 stuks.

Alles wat je nodig hebt

Los van alle bijkomstigheden zegt dat mooie verkoopcijfer in de rest van Europa wel iets over de Outlander PHEV: het is gewoon een goede wagen. Binnenin vind je alle comfort en ruimte die een mens zich kan wensen. De voorste stoelen zijn verwarmbaar en elektrisch verstelbaar; de achterbank biedt genoeg ruimte voor 2 van de grootste volwassenen of 3 van de stevigste kinderen. Een derde zitrij in de koffer is bij de PHEV niet mogelijk; de ruimte onder de vloer wordt namelijk al ingenomen door de achterste elektromotor.

Verder laat die kofferruimte weinig te wensen over. Met zijn 463 liter zakt het bruikbare volume in de PHEV met 87 liter tegenover de niet-hybrides. Hybride of niet, 463 liter is nog steeds niet slecht. Het verschil is in realiteit ook amper te merken dankzij de nog steeds helemaal platte laadvloer. Hoewel je in een dieselversie dus nog net iets meer ruimte had gehad hoef je je tijdens het winkelen nog steeds geen zorgen te maken.

Op technologisch vlak zit je ook goed want de Outlander PHEV komt zelfs in de goedkoopste versie met een 7-inch scherm met navigatie, digitale radio en een hele resem menu’s om je verbruik en efficiëntie te bestuderen. Dat scherm bedien je wel best in stilstand aangezien alles nogal traag en soms zelfs onlogisch werkt. Van radiozender wisselen of je brandstofverbruik bekijken gebeurt nu eenmaal vaak niet meer met een simpele druk op de knop, maar de Outlander maakt het soms wel heel ingewikkeld…

Nog een klein puntje van kritiek is de kwaliteit van het interieur. Dan spreken we over bijvoorbeeld de redelijk losse knoppen op het stuur, het infotainmentsysteem dat met zijn glimmend plastic nogal aftermarket aandoet en de middenconsole die van een hard materiaal is dat snel bekrast. Over het algemeen is de interieurkwaliteit er al sterk op vooruitgegaan tegenover de generatie voor de facelift in 2015 maar toch voelt nog niet alles zoals het hoort bij een wagen van zijn prijsklasse.

Rijden en regenereren

Over de aandrijflijn van deze half-elektrische SUV valt alvast één iets opmerkelijks te vertellen: de Mitsubishi Outlander PHEV heeft drie motoren. Kijk je er even de specificaties op na, dan vind je één 2.0-liter benzinedrinker voorin, goed voor 121 pk. Daarnaast zit een elektromotor voor de vooras, die kan nog eens 82 pk produceren. Achterin zit dan onder de koffervloer een tweede elektromotor voor de achteras die eveneens 82 pk kan leveren. Alles opgeteld dus een opwindende 285 pk, zou je denken? Zo werkt het jammer genoeg niet. De batterijcapaciteit beperkt de kracht die de elektromotoren produceren enigszins en zo eindigt de totale som op 200 pk. Minder, maar toch ruim voldoende om comfortabel mee te leven.

Met één motor is de Outlander al geen vedergewicht, dus drie motoren maken hem best zwaar. De PHEV weegt 200 kg meer dan een versie zonder elektromotoren en zo wijst de weegschaal uiteindelijk de 1,8 ton aan. Hoewel de wagen in se genoeg kracht heeft om die massa aan te drijven voel je dat gewicht bij het bochtenwerk wel wat tegenstribbelen. Hij rolt dan ook flink wat in de bochten maar blijft altijd voorspelbaar en makkelijk te besturen.

Het belangrijkste aan de aandrijflijn is natuurlijk het plug-inhybridesysteem. Dat laat de wagen toe om een 50-tal kilometer puur elektrisch te rijden dankzij een batterijpakket van 12 kWh. Meer dan genoeg voor het dagelijkse woon-werkverkeer en voor langere ritten kan de benzinemotor wel even bijspringen. Bij correct gebruik zou die combinatie de Outlander een theoretisch verbruik geven van 1,7 liter per 100 kilometer. Maar dan moet je wel flink laden, natuurlijk!

Wij haalden tijdens onze test een gemiddeld verbruik van 7,4 liter per 100 kilometer, mede door een lange rit Gent-Rotterdam en terug. Vanaf de batterij leeg is rij je dan namelijk gewoon met een benzinewagen… Laad je daarentegen elke dag en rij je minder dan 50 kilometer heen en terug naar het werk, dan verbruikt de wagen in feite enkel stroom.

De laadmogelijkheden zijn al even talrijk als de motoren; je kan de Outlander dus op drie manieren bijladen. Enerzijds is er de traditionele laadwijze verbonden met de naam ‘plug-inhybride:’ het stopcontact. Via een conventionele huisstekker duurt het 3 tot 5 uur om de wagen helemaal op te laden. Gebruik je een fast charger, dan laadt de batterij voor 80% in 30 minuten. Ten tweede kan je energie opwekken door te regenereren tijdens het remmen. Hoeveel je opwekt kan je naar hartenlust aanpassen door de twee ‘pedal shifters’ naast het stuur. In dit geval dienen die dus niet om te schakelen, maar wel om te kiezen hoe hard de wagen remt (en dus regenereert) bij het lossen van het gaspedaal. Een laatste mogelijkheid biedt de “charge”-knop naast de versnellingspook. Door die in te drukken gebruik je de benzinemotor als generator om de batterijen op te laden. Dat verbruikt ongeveer 3 liter om de batterijen in 40 minuten helemaal op te laden. Controversieel wel, maar niet helemaal verkeerd wanneer je berekent dat je dan een reëel verbruik hebt van 6 liter op 100km—dat haal je namelijk niet wanneer je de Outlander uitsluitend op benzine rijdt.

Prijs

Technologie kost geld en aan technologie ontbreekt het de Outlander PHEV niet. Zijn kostenplaatje is dan ook zijn achilleshiel—in ons land, tenminste. Bij de Belgische verdeler begint de Outlander PHEV aan € 44.790 en onze testwagen kostte € 57.840. Die had dan ook heel wat luxe aan boord.

Ons verdict

De Mitsubishi Outlander PHEV is een wagen die alles biedt wat je nodig hebt, inclusief de mogelijkheid om flink wat geld—en boompjes—te sparen bij optimaal gebruik van de hybridefunctie. In ons land kost hij echter een flinke som geld, vooral als je weet dat de vanafprijs bij onze noorderburen een dikke € 9.000 lager ligt. Naar ons gevoel is de Outlander PHEV de Nederlandse prijs van € 35.990 méér dan waard… Maar voor de € 44.790 die wij Belgen moeten neertellen gaan veel landgenoten het jammer genoeg elders zoeken.

Overzicht


+ Zuinig bij korte afstanden
+ Ruim interieur
+ Comfortabel


- Soms zwakke interieurkwaliteit
- Complex infotainmentsysteem
- Prijs aan de hoge kant


 Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
mitsubishi
Laatst aangepast op maandag, 30 april 2018 23:22

Gerelateerde items (op tag)

Renault, Nissan en Mitsubishi Motors stellen gezamenlijke roadmap voor. Alliantie 2030: het beste van 3 werelden voor een nieuwe toekomst.

  • Een roadmap richting 2030 in het teken van elektrische voertuigen en geconnecteerde mobiliteit 
  • Doel van deze roadmap is het gebruik van gemeenschappelijke platformen te versterken tot 80% in 2026 
  • Mitsubishi Motors versterkt zijn aanwezigheid in Europa met twee nieuwe modellen op basis van de bestsellers van Renault 
  • De Alliantie investeert de komende vijf jaar 23 miljard euro in elektrificatie 
  • Met 35 nieuwe volledig elektrische voertuigen tegen 2030 zal de Alliantie het ruimste gamma elektrische voertuigen aanbieden op basis van de 5 gemeenschappelijke EV-platformen
  • Nissan onthult een volledig nieuw elektrisch voertuig ter vervanging van de Micra in Europa. Het zal gebouwd worden op basis van het CMF BEV-platform, in Renault ElectriCity, de elektrische industriële pool van Noord-Frankrijk
  • De Alliantie versterkt haar gezamenlijke batterijstrategie om in 2030 een wereldwijde productiecapaciteit van 220 GWh te bereiken
  • Nissan zal de ontwikkeling van de “All Solid-State Battery”-technologie aansturen, ten voordele van alle leden van de Alliantie

Renault neemt het voortouw in de ontwikkeling van een gemeenschappelijke elektrische en elektronische architectuur en zal tegen 2025 het eerste softwaregedefinieerde voertuig of full software defined vehicle op de markt brengen.

EcoReview - Mitsubishi Outlander PHEV: Schoonheid zit vanbinnen

De huidige Mitsubishi Outlander plug-inhybride is al sinds 2013 op de markt en heeft in die jaren de tand des tijds bijzonder goed doorstaan. Vooral onze noorderburen konden hem smaken en kroonden hem aldaar tot best verkochte stekkerhybride. Twee facelifts later is de PHEV alweer terug, deze keer niet alleen met cosmetische updates maar vooral met een sterk vernieuwde aandrijflijn.