EcoReview – Toyota Prius PHV: anders dan anders

zondag, 05 augustus 2018 19:51
EcoReview – Toyota Prius PHV: anders dan anders

De Toyota Prius kent iedereen en iedereen heeft er ook een mening over. Sommigen hebben ontzettend veel respect voor de nobele bedoelingen van deze hybridepionier, anderen vinden hem niet om aan te zien. Eén ding is zeker: deze wagen was altijd al anders. Wij trokken erop uit met de Prius Plug-in Hybrid; nog dat tikkeltje anders dan de gewone Prius.

Hoge bomen vangen veel wind

Wat maakt de Prius dan altijd al zo’n buitenbeentje? Simpel: hij was de eerste om hybridetechniek op grote schaal aan te bieden en dat zou iedereen geweten hebben. De eerste Prius kreeg dan ook een onmiskenbaar design voor zijn tijd. Hij was één uit de duizend en straalde daarin milieuvriendelijkheid uit als geen ander. En dat in de jaren ’90, een tijd waarin ecologisch rijden nog te veel gelinkt werd aan sojapannenkoeken en geitenwollensokken.

De Prius is dus sinds zijn introductie in 1997 altijd een wagen geweest die niemand onberoerd liet. Liefhebbers van vette uitlaten en bumperkits meden hem als de pest terwijl mensen met een groen hart dan weer in duizendtallen naar de Toyotaverdeler trokken. Die tweestrijd heeft de Prius sindsdien nog niet volledig van zich weten af te schudden, 4 generaties later.

Ook de huidige Prius houdt nog steeds vast aan de overtuiging dat milieuvriendelijkheid gezien mag worden. Een gezinswagen met een unieker design kom je amper tegen. Het zelfde geldt voor onze Prius Plug-in Hybrid. Die mag dan een aantal andere designelementen dragen dan de standaard hybride; het recept blijft grofweg identiek. Aerodynamica staat voorop met zijn spitse neus en opvallende wigvorm en de kleine wielen optimaliseren verbruik en comfort. Al komt de Plug-in toch iets conventioneler voor de dag dankzij een minder abstract ontwerp van de lichtblokken voor en achter.

Even functioneel als opvallend

Aan de binnenzijde gaat het unieke design van de Toyota Prius gewoon verder. Het futuristische stuurwiel en het brede scherm bovenop het dashboard laten je nooit vergeten dat je in een vernieuwende hybride zit. Al moet gezegd dat deze lay-out na 3 jaar dienst niet helemaal meer mee is met zijn tijd. Tegenwoordig kennen we heel wat cabines die moderner aandoen dankzij meer touchscreens en multifunctionaliteit maar het vooruitstrevende ontwerp verzekert toch het gevoel dat je met iets speciaals op weg bent. De kwaliteit van het interieur is uitstekend met heel wat aangename materialen en robuuste bouwkwaliteit.

De Prius PHV is echter alles behalve een model dat vorm boven functie plaatst. Zo beschikt de bestuurder over alles wat hij nodig heeft, van adaptieve cruise control tot lane departure warning tot een uitgebreid infotainmentsysteem met navigatie en de mogelijkheid om laadsessies in te plannen. Het brede scherm bovenop het dashboard vervangt een conventionele snelheidsmeter achter het stuur en toont daarnaast ook heel wat informatie over je rijgedrag. Na afloop van een rit geeft het je zelfs een score op milieuvriendelijkheid en een aantal tips om het de volgende keer nog beter te doen!

Ook de passagiers hebben niet veel te klagen—al zijn dat er in de Plug-in wel één minder dan in de standaard Prius. Voor de stekkerwagen heeft Toyota er namelijk voor gekozen om achterin twee ruimere zitplaatsen aan te bieden die gescheiden worden door een armleuning in plaats van de driezitsbank in de zelfladende hybride. Dat geeft een meer luxueuze indruk maar neemt dan wel de mogelijkheid weg om met 5 op pad te gaan. De hoofdruimte achterin is ook een beetje krap; passagiers die de 2 meter lengte aantikken zullen niet altijd comfortabel zitten. Of deze plug-inhybride dus even geliefd zal zijn bij taxichauffeurs als zijn hybridebroer zijn we niet helemaal zeker.

Ook de laadruimte zal menig taxichauffeur doen huiveren. De extra grote batterij onder de koffervloer neemt namelijk heel wat plaats in en laat maar een fractie meer over voor bagage. Zo biedt de Plug-in Hybrid nog 360 liter kofferruimte in vergelijking met de 502 liter van de Hybrid. Er valt nog steeds mee te leven maar na een tripje naar de meubelwinkel zal je toch even voor een huurbestelwagen moeten kijken.

Koning der spaarzamen

Het belangrijkste aan de Toyota Prius is ongetwijfeld zijn verbruik en daarin vormt deze Plug-in Hybrid geen uitzondering. Toyota geeft voor de Prius PHV een officieel verbruik mee van 1,2 liter per 100 kilometer. Zoals altijd bij stekkerhybrides is dit een symbolisch getal; voel je dus vrij om dit compleet te negeren. Alles komt erop aan hoe je hem gebruikt en afhankelijk daarvan kan je met deze wagen resultaten halen die andere zuinige auto’s doen vervagen.

Als je de Prius dagelijks in de stekker steekt zoals het een brave huisvader betaamt, dan verbruikt hij nagenoeg niks dan elektriciteit. De benzinemotor zal af en toe aanslaan wanneer je volle kracht vraagt maar verder niet. Je verbruik ligt dan effectief tussen 0,1 en 1 liter per 100 km. De Prius PHV is echter geen plug-in van de soort die benzine verslindt als een bezetene wanneer je hem niet laadt. Na een drietal dagen zonder laadpaal kwamen wij uit op een verbruik van 4,3 liter—opmerkelijk dicht bij het verbruikscijfer van een standaard Prius!

Dat bereik je dankzij het slimme hybridesysteem met verschillende rijmodi. Zo heeft de wagen enerzijds drie standen die zoiets als de intensiteit van de wagen bepalen: ‘Eco’ biedt een rustige rijervaring, zacht gaspedaal en zo veel mogelijk elektrisch rijden; ‘Normal’ is een aangename tussenmaat en in de ‘PWR’-modus verscherpt de gasrespons zo fel dat je er opgewonden van wordt. Anderzijds heeft de wagen ook een ‘EV-mode’ waarin hij elektrisch rijdt tot de batterij leeg is en zelfs een ultraspaarzame ‘EV City’-modus die het vermogen daarin nog ietwat inperkt voor extra efficiëntie in de stad. Daarnaast geeft een blauwe gloed in de gasindicator op het scherm aan hoe veel of weinig gas je op dat moment mag geven om zo zuinig mogelijk te rijden doorheen alle rijmodi.

Laden is dus de boodschap en dat duurt gelukkig niet heel lang. De Prius PHV komt uitgerust met een 8.8 kWh batterij die je aan het stopcontact thuis in 3 uur en 10 minuten vollaadt. Aan een laadpaal gaat het wat sneller: in 2 uur haal je zijn volle rijbereik. Dan brengt de wagen je tot 63 kilometer ver op de elektromotor alleen. Daaruit krijg je 71pk—genoeg voor de meeste verkeerssituaties—en een elektrische topsnelheid van 135 km/u. Enkel wanneer je meer kracht of snelheid vraagt springt de 1.8-liter benzinemotor bij; dan heb je een totaal vermogen van 122pk en een ruime 250 Nm koppel tot je beschikking.

Er is echter nog een tweede manier om de batterij te laden en die ligt op het dak van de PHV: een set zonnepanelen. Wij konden de wagen testen tijdens de beruchte hittegolf van juli 2018 en daarin produceerden de panelen naarstig 2 tot 4 kilometer rijbereik per dag. Mooi meegenomen, maar die zonnepanelen lijken ons toch eerder leuke spraakmakers dan hoogstnoodzakelijke groenestroomproducenten.

Prijs

Hier houdt het spaarzame kantje misschien wel even op, want de Prius PHV komt met een vanafprijs van 41.980 euro. Dat mag dan veel lijken ten opzichte van de 28.795 euro die een standaard Prius mag kosten maar we hebben het hier wel over een plug-inhybride. Daarbovenop wordt de Plug-in Hybrid standaard uitgerust met interessante extra’s zoals adaptieve cruise control en automatische ruitenwissers, opties waarvoor je bij de Hybrid moet bijbetalen. In dat opzicht is de prijs dan weer geen uitzondering voor een wagen van zijn kaliber.

Ons verdict

De Toyota Prius is altijd al een icoon geweest met een geschiedenis van bewonderenswaardige verbruikscijfers en controversiële ontwerpen. Deze PHV is geen uitzondering. Hoewel hij in bepaalde opzichten minder praktisch is dan de standaard Prius Hybrid biedt hij dankzij een elektrisch rijbereik van 63 kilometer dan weer méér in andere opzichten. Alles tezamen een waardige toevoeging aan de Prius-reeks en een kandidaat om rekening mee te houden voor zij die op zoek zijn naar een uitstekende plug-inhybride.

Overzicht


+ Goede afwerkingskwaliteit
+ Zuinig, zelfs wanneer je weinig oplaadt
+ Ruime standaarduitrusting


- Hoofdruimte achterin wat krap
- Design zal niet iedereen bekoren
- Kofferruimte beperkt door de batterij


 
Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
toyota
Laatst aangepast op maandag, 06 augustus 2018 18:31

Gerelateerde items (op tag)

Test: Toyota bZ4X AWD Premium, Smaken en kleuren

Een nogal vreemde naam voor Toyota’s eerste volledig elektrisch model. De “bZ” in de naamgeving staat voor “Beyond Zero”, want dit is de eerste in een reeks EV’s bij Toyota,.die telkens dat voorvoegsel zullen meekrijgen.

Test: Toyota Corolla Cross Hybrid, Onopvallende zuinigheid

Na de Aygo X en Yaris Cross, kan Toyota’s populaire model de Corolla niet achterblijven, met ook een SUV- of cross-over-afgeleide. Dixit Toyota Corolla Cross. De gelijkenissen met een gewone Corolla zijn echter ver te zoeken. Dit is een eigen ontwerp, waar geen koetswerk- of uiterlijke kenmerken overeenkomen met zijn hatchback- of break-broer. De Corolla Cross meet 4,46 meter lang, voor een breedte van 1,83 meter en 1,62 meter hoogte. Ware het niet van zijn opvallende rode kleur van onze testversie – een optie van 1.250 euro – valt de Corolla Cross niet op in het straatbeeld. Maar dat hoeft helemaal geen nadeel te zijn, niet iedereen loopt er graag opvallend bij.