Ford EcoSport 1.0 EcoBoost: zo simpel als Eco + Sport?

woensdag, 26 september 2018 18:12
Ford EcoSport 1.0 EcoBoost: zo simpel als Eco + Sport?

Compacte crossovers zijn in en dat hebben ze bij Ford al even in de gaten. De EcoSport, de kleinste SUV in het gamma, is namelijk al sinds 2012 op de markt en was dus aan een facelift toe. Reden genoeg om erop uit te trekken met de vernieuwde EcoSport op zoek naar een antwoord op de twee vragen die zijn ambitieuze naam doet rijzen.

Vraag 1: Is hij ecologisch?

Wel, ja en nee. Het etiket ‘milieuvriendelijk’ is natuurlijk volledig afhankelijk van wat je daaronder wil plaatsen. Vanuit een conventioneel standpunt wordt het antwoord dan al snel een volmondige ‘nee.’ De EcoSport is namelijk niet verkrijgbaar met een elektrische aandrijflijn—zelfs niet als hybride—en kan af fabriek niet met een CNG-tank besteld worden. Waterstofcellen, zonnepanelen en dergelijk exotisch materiaal zal je al helemaal niet onder zijn bescheiden plaatwerk vinden. Iedereen een Ford EcoSport in de garage duwen zal dus niet meteen apocalypsen verhinderen, gaten in ozonlagen dichttrekken of smogwolken naar zuurstof omzetten.

Waar Ford echter al jaren mee uitblinkt is het concept van downsizing. De wereld ging door zijn dak wanneer de snuggere Amerikanen erin slaagden 125 pk te ontginnen uit een motortje met een cilindervolume van het gemiddelde melkbrik. De 1.0-liter EcoBoost viel dan ook 6 jaar op rij in de prijzen op de Engine of the Year Awards en haalde in één klap zowat iedereens vooroordelen over ‘het duizendje’ onderuit. In 2016 deden ze daar nog een schepje bovenop en verkregen ze met behulp van een andere turbo zelfs 140 pk uit die motor. Het toeval wil dat net dat blokje in het vooronder van onze EcoSport ligt.

Gedurende een 100-tal kilometer aan relatief rustig rijgedrag haalden wij een gemiddeld benzineverbruik van 5,7 liter per 100 kilometer uit onze EcoSport. Niet even laag als de gemiddelde efficiënte hybride, maar absoluut niet slecht voor een wagen met 140 pk. Vanuit een reactionair standpunt op ecologie is deze wagen dus best wel milieuvriendelijk, vooral wanneer je er rekening mee houdt dat hiervoor geen batterijen geproduceerd en gerecycleerd moeten worden. Het is dus maar hoe je het bekijkt…

Vraag 2: Is hij sportief?

Ook hier moeten we voor een voorzichtige ‘ja en nee’ gaan, hoewel we iets meer naar de negatieve kant neigen. 140 pk en 210 Nm op een goed gebalanceerd platform kan ruim voldoende zijn om je broek aan te scheuren maar de Ford EcoSport geeft je niet meteen de kriebels op een bochtige binnenweg. Dat is vreemd want deze wagen deelt zijn basis met de Fiesta, die alom geprezen wordt om zijn rijplezier. Het grote verschil zit in het stuurgevoel: het extra gewicht en de hogere ophanging maken alles wat logger en zorgen voor heel wat minder feedback door het stuurwiel. Die balans van de Fiesta is dus wat zoek.

Anderzijds wordt onder ‘sportief’ tegenwoordig heel wat meer verstaan dan smeulend rubber en knallende uitlaten. Vandaag de dag gaat het niet zozeer meer om het scheuren van je broek als om het vuilmaken ervan. ‘Sportief’ beschrijft dus eveneens avontuurlijke lifestyle-wagens à la Kia Sportage. Daarover heeft ook nog nooit iemand geklaagd dat hij geen recordtijden verbetert op een racecircuit.

In die zin biedt de EcoSport heel wat crossoverkenmerken om de moderne smaken te bevredigen. Hij staat lekker hoog op zijn poten en ook de zitpositie in de wagen is ontegensprekelijk SUV; met het hoofd veilig boven het ander verkeer dus. Om dan nog niet over die zijwaarts openende achterdeur te spreken. Het is niet het meest praktische element van de wagen maar het geeft op zijn minst een avontuurlijk gevoel. Tot voor kort kon je de EcoSport zelfs configureren met een reservewiel op de koffer gemonteerd. Als dat geen statement is.

Het spijtige is—zoals bij het overgrote merendeel van zijn concurrenten—dat het bij een gevoel blijft. Het blijft maar het onderstel van de Fiesta en de EcoSport is dus in principe evenmin een terreinwagen als de Fiesta. Blijf dus maar veilig op het asfalt… Maar, toegegeven, dat doet het gros van de Range Rovereigenaren ook.

1 + 1 = 2?

Of deze Ford Eco en Sport is kunnen we dus niet meteen zeggen. Aan het begin van onze test hadden we verwacht een ‘ja’ of ‘nee’ te kunnen bieden maar zo simpel is het niet… Van onze kant hadden wij deze naam liever zien prijken op de flank van een compacte EV-sportwagen maar smaken verschillen; twisten bestaan.

 

Tekst en foto: Joram Van Acker

Getagged onder:
ford
Laatst aangepast op zondag, 14 oktober 2018 14:10

Gerelateerde items (op tag)

Review Ford Mustang Mach-E

Hallo iedereen, ik ben Hervé van Move2Green. Deze keer hebben we dé elektrische wagen van Ford: De Mustang Mach-e. Om met de deur in huis te vallen, ik begrijp de Mustang-puristen wel wanneer ze rillingen krijgen wanneer ze de naam associëren met deze wagen. Geen machtige V8 én dan nog eens een SUV? Ma bon, ondertussen hebben ze ook al een 2.3 EcoBoost 4-cylinder in de coupé gelepeld, dus is zo’n heiligschennis is het nu ook weer niet. We zullen zien hoe het loopt, maar misschien zal ik vooral naar de wagen verwijzen als ‘Mach-E’.

CMB.TECH & Ford Trucks kondigen samenwerking aan voor de conversie naar dual fuel waterstof trucks

06.06.2023 – Antwerpen – CMB.TECH en Ford Trucks zijn verheugd een nieuwe samenwerking aan te kondigen voor de conversie van Ford F-Max trucks naar dual fuel waterstof trucks, gebruikmakend van baanbrekende waterstoftechnologie. De trucks zullen worden omgebouwd in CMB.TECH’s Dual fuel workshop in Antwerpen, met als doel de eerste trucks te leveren in 2023 en het concept verder op te schalen.

Move2Green test de Ford E-Transit

Een bestelwagen… waarom? Wel, eigenlijk is het de miskende held van de transportsector. Diegene die al je leveringen aan huis brengt of de vakman op zijn werf. Het elektrificeren van dit voertuig zou wel eens een interessante impact kunnen hebben. Niet enkel kunnen zij probleemloos de Lage Emissie Zones betreden, maar ook:

- Je vermijdt die talloze minuten van stationair diesel verbruiken
- De elektrische aandrijving is superieur voor die vele start-stop trajecten, zowel qua verbruik als qua slijtage.
- Op het einde van de dag komen ze allemaal samen in een groot depot waar ze allemaal kunnen opladen, klaar voor een nieuwe dag van leveringen.

 

Testrit: Ford Mustang Mach-E GT AWD Cross-over

 Ford Mustang GT wijst op een V8. Ford zet zich niet meer in op de doodgeverfde fossiele brandstof maar op EV’s, Electric Vehicles en plakt het embleem GT op de topversie van de elektrische Mustang Mach-E GT AWD. Op papier is het in elk geval een serieuze machine. Buiten de versies van Porsche en Tesla kent hij geen gelijken.