Test: Volvo XC40 P8 Recharge

maandag, 12 juli 2021 19:53
Test: Volvo XC40 P8 Recharge

SUV met Polestar-genen

Voor zijn eerste volledige elektrische auto kiest Volvo op veiligheid en bouwt deze op het succesrijke model, de XC40.  Een logische keuze en een vervolg op de kennis en de techniciteit die vorig jaar uitgezet werd met de Polestar 2.

Over die Polestar 2 waren wij vorig jaar zeer lovend wat zijn rijcapaciteiten en algemene kwaliteiten betreft.  Wij gaan na of deze XC40 dezelfde lofbetuigingen krijgt.  

De XC40 Recharge herken je aan de buitenkant enkel aan zijn gesloten rooster vooraan.  Voor de rest ziet hij er uit als een doordeweekse XC40. Zijn laadklep zit op de plaats waar normaal de tankklep zit.  Enkel het opschrift “Recharge” op de C-stijl verraadt dat je met de stekkervariant te doen hebt.  

Deze XC40 neemt met zijn beide elektromotoren de aandrijflijn van de Polestar over.  Hij is 408 pk (300 kW) sterk en met zijn 2 motoren is hij tevens een echte vierwielaandrijver.  Daarmee snelt hij naar 100 km/u in 4,9 seconden.  Zijn topsnelheid is zoals bij elke Volvo beperkt tot 180 km/u.  Deze Volvo rijdt uiterst vlot van zijn plek weg, wij hadden met een dergelijk vermogen niets anders verwacht.  Zeker in rechte lijnen is het genieten van het constant vermogen en de duw in de rug die zo typisch en lineair is bij elektrische auto’s.  Ook inhalen en hernemen gaat uiterst vlot.
Ook het batterijpakket neemt hij van zijn sedan-broer Polestar over.   De 78 kWh (netto is dat 75 kWh) geeft een theoretische en volgens WLTP-normen autonomie van 418 km op.  Dat haalden wij niet echt, je mag rekenen op zo’n 350 km.   En daar wringt een beetje het schoentje.  Terwijl zijn concurrenten al uitpakken met rijbereik tot tegen of zelfs over 500 km, heeft deze Volvo last van zijn hoge gewicht.   Dat resulteert in een redelijk hoog verbruik.   Onze boordcomputer geraakte niet onder de 23 kWh per 100 km tijdens onze testweek.  Opvallend is ook dat het rijbereik niet in resterende kilometers getoond wordt, maar enkel in percentage.   Zijn wij niet gewoon, maar alles went. Er is daarnaast wel een dubbele tripcomputer voor verbruik en afgelegde afstanden.

Naast de aandrijflijn is ook het onderstel gelijk aan de reeds vernoemde Polestar.  Helaas is de dynamiek hier helemaal anders.  Waar wij enthousiast waren bij het optrekken en hernemen in rechte lijn, zijn wij dat iets minder wanneer de wegen bochtiger worden. Door de hoogte van het koetswerk en het totale gewicht van 2.2 ton van de auto, heb je nogal wat last van rol- en steigerbewegingen.  De nadruk ligt duidelijk op comfort.  En door het iets hogere verbruik wat eerder aan de laadpaal moeten.  Gelukkig kun je aan een snellader tot 150 kW bijtanken.  Wat wij ook bijzonder appreciëren is het volledig contactloos starten.  Er is geen startknop meer.  Van zodra je in de comfortabele en goed steunende zetels neerploft, zet je de pook in D en vertrekken maar.   En ook one-pedal-drive is aan de orde.   Het gaspedaal kan dermate gedoseerd worden dat de wagen volledig tot stilstand komt en daarna weer kan vertrekken.  Heel aangenaam.

Wat infotainment betreft willen wij het nog eens hebben over de Google Assistant applicatie waarmee navigatie, telefoon en radio kunnen bediend worden.   Wat navigeren betreft hadden wij geen problemen met het invoeren via de spraakcommando’s.   De Google-mapskaarten zijn trouwens heel makkelijk en duidelijk.   Ook kun je makkelijk laadpalen vinden tijdens het navigeren. Wat de radio betreft lag het wat moeilijker.   Niet altijd vond de auto de gekozen zender terug en bij het wegrijden bleek er algemene stilte en moesten wij telkens via het display het radio-icoontje en de voorkeurzender aantikken.  Iets verkeerd geprogrammeerd, verkeerde instellingen of kennen wij er niets van ?

De Volvo XC40 P8 Recharge is er vanaf 59 000,- € en hiervoor krijg je prima basisuitrusting, die met 4000,- € extra aangevuld kan worden met het Harman Kardon hifisysteem, de elektrische verstelbare zetels met geheugen en het panaromisch open dak. Ook lederen stoelen zijn verkrijgbaar.

Voor hun eerste elektrische auto kopieert Volvo het motor- en batterijgeheel van de Polestar 2.  Absoluut gezien geen slechte zaak, want met voldoende vermogen en 4-wielaandrijving is hij uiterst vlot.  Een bochtenpikker is dit allerminst, door het hoge gewicht en bijgevolg ook hoger verbruik. Ter compensatie krijg je wel een uitgebreide uitrusting en een hoog comfort- en veiligheidsniveau eigen aan het merk.    


 
PLUS

  • vermogen
  • one pedal drive
  • navigeren via Google Maps

MIN

  • verbruik en rijbereik
  • instellingen radio via Google Assistant
  • rijbereik enkel in percentage af te lezen


tekst en foto’s : Filip Dewulf

Laatst aangepast op vrijdag, 23 juli 2021 21:58