Test: Nissan Leaf e+ 64 kWh

woensdag, 08 september 2021 21:00
Test: Nissan Leaf e+ 64 kWh

Evolutieleer

Wij herinneren ons nog de eerste generatie van de Nissan Leaf, zo’n 10 jaar terug.   Een eerste kennismaking met elektrisch rijden en het bijhorende zoemachtige rijgevoel en directe koppel.  Toen nog een hele opdracht, vermits het rijbereik niet serieus te nemen was, met een autosnelwegrit die na 120 kilometer een laadpaal vroeg.  Gelukkig evolueert de Leaf en krijgen de batterij doorheen de generaties naar een aanvaardbaar niveau, gaande van oorspronkelijk 24 kW over 40 kWh (2018) tot heden ten dagen 62 kWh.  Wij doen de test met Leaf e+-versie zoals deze nu heet.

Het rijbereik geeft in de nieuwe versie een WLTP-opgave van 385 kilometer.  Onze Leaf toonde in zijn instrumentenpaneel zelfs 404 kilometer bij een volgeladen batterij.  En dat stemt ons tevreden, want het aanbod middenklasseberlines met elektro-aandrijving is momenteel dun bevolkt, vermits de meeste constructeurs voor een SUV-outfit kiezen.

Ook wat vermogen en prestaties betreft, mag de Leaf er best wezen.   De elektromotor levert 218 pk af en daarmee kom je echt wel behoorlijk hard uit de startblokken.   Weet wel dat het gebruik van het e-Pedal wel of niet een verschil maakt.  Met het e-Pedal ingeschakeld is de acceleratie precies iets minder dan wanneer je het uitschakelt.  Wij verkiezen de e-Pedal functie voornamelijk in stadsomgeving te gebruiken, waar de regeneratie dermate krachtig is dat je tot one pedal driving komt.   Hiervoor stond de Leaf steeds garant en dat is nog steeds zo.  Of je kiest voor het compromis door de versnellingshendel in de B-stand te plaatsen, waardoor je een compromis sluit tussen optrekken en het zelfstandig afremmen. 

Komt nog bij dat het verbruik eveneens aangenaam verrast.  Met 16,1 kWh/100 km tover je een constante glimlach op je gezicht.  En bij een nog gezapiger rijstijl, kan daar zeker nog iets vanaf. 

Het opladen daarentegen is dan weer wat te traag.   Door de éénfasige interne lader van 6.6 kW heb je nogal wat tijd nodig om de batterijen vol te krijgen.  Snelladen is gelukkig mogelijk, maar houd er rekening mee dat het om een Chademo-aansluiting gaat en deze zijn niet overal veelvuldig te vinden. Typisch Japans, vermits wij dezelfde Chademo ook terugvonden op de eerder geteste Lexus UX300e.  Gelukkig geeft de Nissan-app of de navigatie wel de laadpalen aan.   Om stress te vermijden dus zeker goed nagaan of je geplande stop tijdens je trip wel de juiste aansluiting heeft.  Wij hebben de snellaadfunctie wel getest en in een halfuurtje tijd ging de laadcapaciteit van 36 naar 73 procent.

Over het rijgedrag kunnen wij zeker positief zijn.  Het lage zwaartepunt laat de Leaf rijden als een trein.  De ophanging filtert perfect oneffenheden, al mag hij volgens ons zelfs iets harder afgeveerd zijn.  Maar wij blijven fan van auto’s van dit formaat, het moet niet atlijd een SUV-architectuur zijn om de batterijen in een op hoge poten staande carrosserie onder te brengen.  

Dat de Nissan Leaf al wat jaartjes meegaat, zie je vooral aan zijn interieur.  Met ouderwetse drukknoppen voor de zetelverwarming op de middenconsole en hier en daar wat harde plastics, zorgt dit niet voor een aangenaam gevoel binnenin.  De assemblagekwaliteit is echter wel in orde, maar voor sfeer en high tech features moet je alvast niet bij deze Leaf zijn.  De uitrusting in onze Tekna-versie is dan weer wel compleet.

De Leaf e+ 62 kW is beschikbaar vanaf 41 490,- € in de N Connecta uitrustingsversie.  Onze Tekna kost 44 090,-  €.  Tussenin is er de Leaf 10-versie met 42 440,- €.  Ga je voor de kleinere 40 kW-batterij, dan heb je al een Leaf vanaf 32 940,- €.   Zeker concurrentiële prijzen.  

Nissan bewijst al 10 jaar met de Leaf dat een elektrische auto met een architectuur en formaat uit de middenklasse à la Golf zeker kan.  Hij rijdt aangenaam, soepel en zacht en zijn rijbereik is up to date waardoor hij erg zuinig met zijn stroom omgaat.  Het model is binnenin aan een modernisering toe, vermits hij t.o.v. zijn gedigitaliseerde concurrenten wat achterop raakt.  Als Nissan dan ook nog eens de snellaadfunctie met Chademo-stekker vervangt door de meer gebruikelijke CCS-mogelijkheid, dan kan hij nog wat jaartjes mee.


 
PLUS

  • handig formaat (geen SUV)
  • verbruik
  • E-pedal = one-pedal driving

MIN

  • snelladen met Chademo
  • afwerking binnenin kan beter
  • imago


tekst en foto’s : Filip Dewulf