Test: Lexus NX 350h en NX 450h+

donderdag, 07 oktober 2021 20:41
Test: Lexus NX 350h en NX 450h+

Eerste plug-in hybride bij Lexus

Voor de voorstelling van de 2de generatie van de Lexus NX nodigde het merk ons uit op het Spaanse eiland Mallorca voor een dagje testen met beide nieuwelingen.

Naast de alomgekende hybrideversie komt er voor het eerst een plug-in hybride versie van deze nieuwe NX.

Maar vooraleer wij de NX van naderbij bekijken, hadden wij eerst nog een kort intermezzo met de gefacelifte ES300h.  Een Lexus waar comfort primeert op prestaties. Hij levert 218 pk wat hem in 8,9 seconden naar 100 km/u laat sprinten.  Rijden doet hij gezapig, een echte bochtenpikker is dit niet, maar het cliënteel voor deze auto vraagt dit ook niet.  Voor de rest is dit een comfortabele reisgezel, waar je geniet van de afwerking binnenin.  De nieuwe ES komt met een nieuw 12,3-duim touchscreen voor zijn infotainment.  Helaas is ook de vervelende computermuis nog steeds van de partij. 

En laat nou net het weglaten van die vervelende muis het grootste nieuwe punt zijn bij de nieuwe Lexus NX.  Daar zijn wij uiterst blij om.  Een nieuw breed 14-duim touchscreen is nu beschikbaar in de hogere versies.  Standaard is het scherm 9,8 duim.  De bedieningen zijn handig en de grafische kwaliteit mag zeker naast de referenties in de klasse staan. Onder het scherm zijn er nog fysieke draaiknoppen voor bediening van de airco.  Daarnaast komt er ook een “Hey Lexus” stemherkenning om zelfs commando’s als “sluit het raam” te claimen. 

Verder is het interieur prima afgewerkt met zachte materialen en kwaliteitsvol leder. Een premiumauto waardig.  En uiteraard zijn er ook connectiviteits en onlinemogelijkheden via Lexus Link.  Via je smartphone controleer je de staat van de batterijlading of het opladen, je brandstofpeil of andere leuke details.

Voor de aandrijving speelt de NX leentjebuur bij Toyota en meer bepaald bij de RAV4.  Voor zowel de normale hybride als voor de plug-in versie gebruikt Lexus de 2.5 liter viercilinder met Atkinson-cyclus voor de aandrijving.   In de hybride levert dat 244 pk op, sprint hij in 7,7 seconden naar 100 km/u en is naar keuze ook met vierwielaandrijving beschikbaar.   Deze combinatie mikt vooral op een gezapige rijstijl, waarbij het comfort primeert.  Dat merkten wij zeker in de heuvels van Mallorca, waar de CVT-versnellingsbak nog steeds geen toonbeeld van zachtheid is in hogere toerentallen..   Het gekende koffiemoleneffect is iets minder nadrukkelijk aanwezig, maar toch kan de bak zijn afkomst en stijl niet verbergen. 

Voor iets vinniger prestaties en bochtenwerk, ben je beter af met de plug-in hybride.    Een primeur bij Lexus.   Deze combinatie van de daarnet vernoemde viercilinder levert in combinatie met de elektromotor en het batterijpakket van 18,1 kWh een respectabel vermogen af van 306 pk.    Hiermee ben je al na 6.3 seconden aan 100 km/u.   Wij apprecieerden dit motorgeheel reeds eerder in de test van de RAV4.   Elektrisch rijden kan tot een snelheid van 135 km/u en het elektrisch rijbereik varieert van 69 km tot zelfs 98 km in stadsomgeving.   Op onze gemengde testrit haalden wij een mooie 65 km alvorens de batterij leeg was.  In onze contreien en op vlakke wegen zou dat wel eens wat groter kunnen zijn.  Het specifieke vebruik hebben wij tijdens deze dagtest niet kunnen nagaan, maar als hij naar zijn broer bij Toyota refereert zal dat zeker in orde zijn.

De wegligging van de nieuwe NX is gezond te noemen.  In scherpe en technische bochten helt hij zeker niet teveel over, wat hem een zeer aangename reisgezel maakt op een gemengde trip.   Ook de filtering en demping zijn prima, net als het stuurgevoel via het goed in de hand liggend stuurwiel.  En met de prima zittende zetels, de correcte afwerking, de aan te raden geluidsinstallatie van Mark Levinson – die om gewichtsredenen niet verkrijgbaar is op de NX 450h - en de volledige standaarduitrusting is dit een mooi aanbod voor wie weg wilt van de traditionele Duitse spelers.

Volgens Lexus kiezen de meeste kopers meteen voor de vierwielaangedreven versie.  En de verhouding tussen hybride en plug-in hybride zou in de verkoop 30 % hybride en 70 % plug-in moeten zijn, volgens de verantwoordelijken.   Uiteraard zullen vooral professionelen kiezen voor de plug-in, om de gekende fiscale redenen.  

Belgische prijzen zijn er pas vanaf eind oktober, maar wij vonden reeds een Duitse prijs.   Een basis NX 350h kost daar 45 700,- € en een NX450h+ start aan 60 300,- €.   Voor een F-Sport versie reken je daar nog eens 11 300,- € extra bij.

De nieuwe Lexus NX mikt op klanten die weg willen van de traditionele Duitsers.   Voor het eerst is hij er ook als plug-in hybride en dat is een goede zaak.   Met de RAV4 als voorbeeld mikt hij op meer luxe en premium afwerking.   Daarnaast biedt hij een prima elektrisch rijbereik en bijgevolg is hij algemeen genomen ook zuinig.  

 PLUS

  • elektrisch rijbereik plug-in versie (NX 450h+)
  • eindelijk intuïtief infotainment systeem
  • algemene afwerking

MIN

  • prestaties NX 350h
  • premium auto = premium prijs
  • soepelheid CVT-bak hybride (NX 350h)


tekst en foto’s : Filip Dewulf