Test: Kia EV6 77,5 kWh GT Line

woensdag, 24 november 2021 20:44
Test: Kia EV6 77,5 kWh GT Line

Modernisme

Kia heeft tot op vandaag enkele traditionele elektrische modellen in het aanbod, zijnde de e-Niro en de e-Soul. Traditioneel wat het design betreft.  Daar komt nu verandering in met  de Kia EV6. De opvallende en spectaculaire vorm heeft hij te danken aan zijn Belgische designer Luc Donckerwolke. Wij gaan in een test na of hij net zo speciaal rijdt als zijn uiterlijk laat vermoeden.

Tijgerneus

De EV6 is 4,68 meter lang met een opvallende korte neus die Kia “digital tigerface” noemt, oftewel “tijgerneus”. Ons lijkt hij wat afgekeken van de Jaguar I-Pace. In die voorkant is een zogenaamde frunk voorzien, waar je tot 52 liter in kwijt kunt. De achterkant is nog opvallender met de LED-lichten die de ganse lengte van de kofferklep bevatten en aan de zijkanten naar beneden duiken. Bovenaan prijkt een spoiler, die aan de zijkant zelfs een lichtje bevat. Handig bij het instappen in het donker. De koffer kan 520 liter bagage meenemen.

Ook het interieur is flexibel en ruim. Achterin is de beenruimte gigantisch, doordat er geen middentunnel is. Vooraan steunen de uit gerecycleerde stof of vegan lederen zetels voldoende, al mocht er wat meer steun vooraan zijn. Het dashboard – dat harde plastics bevat - wil een sportieve sfeer teweegbrengen, met 2 schermen van 12,3 duim. De middelste touchscreen doet dienst als infotainment. De weergave is duidelijk, al mag het aantikken sneller reageren en is de navigatie niet de meest moderne. Gelukkig is er Apple Car Play en Android Auto. Onder het infotainment werkt het display dubbel en kun je enerzijds voor de airco instellingen kiezen als voor de navigatietools. De bediening van de zetel- en stuurwielverwarming zit dan weer op de middenconsole, waar ook bediening van de versnellingsbak zit, met een draaibeweging selecteer je D, N of R en drukken voor de P-stand. Onder de middenconsole is eveneens bergruimte. 

Rustig rijden

Voor de aandrijving is er keuze uit 4 vermogens, gaande van 170 of 229 pk, beiden achterwielaangedreven, tot 325 pk of 585 pk in vierwielaandrijving. Wij kregen de 229 pk-versie mee, waarmee hij in 7,5 seconden naar 100 km/u sprint. Wij hadden een andere indruk van het sprintnummer. Ook de hernemingen zijn soms matig, je hebt niet meteen een spectaculaire indruk, door het vrij bescheiden koppel van 350 Nm. Vooral gezapig rijden en cruisen is zijn ding. De adaptieve cruise control helpt hierbij voorbeeldig en leest de snelheidsborden en past zich aan. De overige veiligheids- en rijassistentiesystemen durven al eens overdrijven door te snel in te grijpen wanneer je een bocht al eens wat gezwinder durft nemen. Voorts filtert de auto goed, zolang de wegen er vlak en effen bij liggen. Bij oneffenheden en minder goede wegen, wordt het wat stugger en soms geeft hij wat schokken door.

Opladen

Het batterijpakket bestaat uit 58 kWh (170 pk versie) of 77,5 kWh. De 77,5 kWh belooft in onze versie een WLTP-rijbereik van 528 kilometer. Veelbelovend, helaas toonde onze versie met een 100 % geladen batterij slechts 368 kilometer. In de praktijk komt dit neer op zo’n 350 kilometer. Zijn verbruikswaarden zijn dan wel weer prima.  Wij verbruikten tussen 17,8 kWh/100 km tot 24,2 kWh/100 km. Voor een 2 ton zware SUV zijn dat prima waarden.

De Kia EV6 pakt uit met laadcapaciteiten die op 800 volt werken. Dit betekent dat hij aan snelladers van 240 kW ultrasnel zou moeten kunnen laden. In een halfuur tot 80 % moet mogelijk zijn. Wij probeerden tot 2x toe aan de Fastned-lader, maar de wagen wilde helaas niet communiceren met de laadpaal. Uiteindelijk vonden wij een ander ultrasnellaadpunt (350 kW) waar het wel lukte, in 20 minuten hadden wij terug 200 km bijgetankt. De auto laadde met een snelheid tussen 79 en 130 kW. Nu nog het netwerk van dergelijke hyperchargers uitbreiden en het komt goed.
Tevens beschikt de EV6 over een mobiel laadpunt, waar je de mogelijkheid hebt om een stekker achteraan in te pluggen om een laptop, elektrische barbecue, een step of zelfs een andere elektrische wagen op te laden tot een maximum van 3.6 kW. Een gadget zonder meer.

7 jaar garantie

Basisprijzen starten voor de 58 kWh vanaf 43 990,- €. Onze testwagen met 229 pk GT Line heeft een basisprijs van 53 690,- €. De uitrusting is meer dan correct, maar een echt koopje is deze Kia allerminst. Weet dat Kia’s nog altijd genieten van 7 jaar waarborg.

De Kia EV6 verrast met zijn uiterlijk. Zijn prestaties en rijbereik zijn minder flitsend dan zijn uiterlijk laat vermoeden. Gelukkig is er mogelijkheid tot snel opladen. Daarnaast is hij wel ruim en zijn de veiligheidsitems en de uitrusting op niveau. Benieuwd of het grote publiek voor zijn modernisme en originaliteit valt.


PLUS

  • verbruik
  • 800 V laden aan snelladers
  • 7 jaar waarborg

MIN

  • rijbereik kan beter
  • overijverige rijhulpsystemen
  • bijna premium prijzen


tekst en foto’s : Filip Dewulf