Test: Toyota Yaris Cross Hybrid

dinsdag, 30 november 2021 19:09
Test: Toyota Yaris Cross Hybrid

Pientere rakker

Bij de lancering van de nieuwe generatie van de Yaris, werd meteen een SUV aangekondigd. Deze is er nu onder de naam Yaris Cross en hij deelt het platform en de techniek van de tot auto van het jaar 2021 verkozen Yaris. De SUV-ambities staaft de Cross met een hoger koetswerk, grote wielen en de obligatoire in zwart plastic uitgevoerde wielkasten. Je zou hem ergens kunnen vergelijken met de eerste generatie RAV4. De Cross is zowel als voorwiel- of als vierwielaangedreven variant verkrijgbaar.

Praktisch

Als compacte SUV is vooral de extra hoogte een voordeel. Dat uit zich in een vlotte instap door de 25 mm hogere bodemvrijheid in combinatie met de stoelen die hoger geplaatst zijn. Je zit dan ook comfortabel vooraan, achteraan is er minder beenruimte.  De koffer is dan weer praktisch in te delen door de achterbank in drie delen neer te klappen of in vakken te verdelen.

Hybride aandrijving

Onder de motorkap van onze Yaris Cross vinden wij een 1.5 liter, die werkt volgens het Atkinsonprincipe. Een dergelijke motor staat niet meteen garant voor levendigheid, vandaar dat een elektromotor bijtreedt. De kleine elektromotor kan geheel elektrisch het werk doen, maar dan slechts voor een 2-tal kilometer. Interessanter is de werking tussen benzine- en elektromotor, die voor meer souplesse en prestaties zorgt. Onze Yaris Cross reageert vlot en direct op het gaspedaal, alleen is het jammer dat het motorlawaai iets teveel doordringt in het interieur en ook de motorklank is nogal rauw. De 116 pk aan vermogen leveren een 10,5 seconden op om van 0 naar 100 km/u op te trekken.
Een hybride aandrijving komt het best tot zijn recht in de stad en op binnenwegen. Toch zeker deze Toyota.  Daar kun je ook optimaal gebruik maken van zijn werking, door bij het gas lossen zijn elektromotor aan het werk te zetten. Op die manier heb je een aanzienlijk verbruiksvoordeel. Met onze Yaris Cross scoorden wij een gemiddeld verbruik van 4,6 liter per 100 km en bij momenten reden wij een vlot tempo. Met een minder zware voet, moet een verbruik onder 4 liter zelfs mogelijk zijn. Leuk gadget is dat de boordcomputer je eco-score aangeeft. Om mee uit te pakken bij vrienden en collega’s.  Wij haalden bij momenten een eco-score van 86. Wie doet beter.

Dynamisch als een hatchback

Met een SUV onderweg zijn, heeft soms al vooroordelen wat wegligging betreft. Door de hogere bouw zou je kunnen vermoeden dat hij zwaar aanvoelt en last heeft van overhellen. Niets is minder waar bij deze Yaris Cross. Hij voelt aan als een normale hatchback en in het geval van een Yaris is dat best wel een leuk rijdende auto. De lichtvoetigheid is aangenaam en dankzij de goed steunende zetels kun je van enige dynamiek spreken.  

Infotainment

De Yaris Cross introduceert een nieuw infotainment onder de naam Smart Connect. Naast internetverbinding kan het systeem de navigatie aan de actuele verkeersinformatie aanpassen, eetgelegenheden of een koffiebar zoeken tot parkeerplaats vinden en zelfs die parkeerplaats betalen. Wat de navigatie betreft in dit nieuwe scherm, viel ons op dat de stembegeleiding wel heel rare klanken meegaf, zo iets tussen Nederlands en Engels bij bepaalde navigatie-instructies. Maar voor de rest is de bediening prima. Ook het koppelen met de smartphone verliep vlot. En de airco bedien je nog steeds met fysieke knoppen.  

Op uitrustingsvlak ontbrak in onze Elegant-testversie heel weinig. Dat mag ook wel voor een totaalprijs van 33 720,-  €. Een basisversie is er vanaf 25 430,- €. Wie over een rijkere uitrusting wil beschikken, dient telkens een uitrustingsniveau hoger te kiezen. Er zijn weinig opties. Voor een vierwielaangedreven versie betaal je vanaf 34 680,- en is pas vanaf de uitrustingsversie Adventure verkrijgbaar.

Toyota bewijst nog maar eens dat ze de hybride-aandrijving beheersen.  In de Toyota Yaris Cross zorgt hij voor zuinigheid.  Dat de Yaris Cross er nog eens goed uit ziet is mooi meegenomen. Hij is comfortabel en rijdt aangenaam. Enkel het rauwe motorgeluid komt soms storend over.  Doet Toyota het verhaal van de succesrijke RAV4 nog eens over met deze compacte SUV ? 

 

PLUS

  • zuinige hybride
  • wegligging
  • looks

MIN

  • motorlawaai
  • stem navigatie
  • zitruimte achterin


tekst en foto’s: Filip Dewulf