Test: Ssangyong Korando e-Motion

zaterdag, 05 maart 2022 11:22
Test: Ssangyong Korando e-Motion

Doen wat moet

Ook het Koreaanse Ssangyong ontsnapt niet aan de elektrificering. Voor hun eerste elektro-auto kiezen ze voor de SUV Korando. Hij krijgt toepasselijk de naam e-Motion mee. Of hij emoties losweekt, gaan wij na in deze test.

De Korando is met zijn 4,45 meter lengte en 1,62 meter hoogte best wel een grote SUV, vermits de wielbasis een stevige 2.67 meter telt. De e-Motion herken je aan wat blauwe accenten, een vlak rooster vooraan en specifieke velgen. Voor de rest is er geen onderscheid met de reguliere benzine- of dieselversie. Ook binnenin zit je voldoende hoog en heb je ruim zicht rondom en zijn de buitenspiegels van een goed formaat om het overzicht te behouden. Ook de koffer boet niet in aan ruimte ondanks het elektro-pakket dat hij meedraagt. Met 551 liter heb je voldoende stouwruimte. De laadkabels kan je kwijt in een luik onderaan de koffer. Daarnaast mag je een aanhanger tot 1500 kg mag trekken. Een zeldzaam feit bij EV’s.

61 kWh  

In de bodem van de Korando ligt een elektromotor van 190 pk en een batterijpakket van 61 kWh. Het koppel is een mooie 360 Nm. Geen hoogvlieger in vermogen, maar je komt hiermee vlot weg. Spurten naar 100 km/u wordt door de Koreaanse constructeur niet opgegeven, enkel de topsnelheid, die houdt het voor bekeken bij 156 km/u. De batterijen laten je officieel 339 km ver rijden. Bij volle batterij toonde de boordcomputer van onze        e-Motion 324 km en wij haalden effectief 270 km. Maar mits een verstandige aanpak, d.w.z. rijden in de Eco-stand en volop gebruik maken van de peddels achter het stuur om de hoogste generatiestand zijn werk te laten doen, zou je zeker verder kunnen komen, wij schatten dat 280 tot 300 km mogelijk moet zijn. Het verbruik gaf bij ons bij momenten zelfs maar 15,1 kWh aan met uitersten tot 25 kWh, maar dat was bij een autostraderit aan cruisesnelheid van 125 km/u. Het gemiddelde verbruik lag op zo’n 17,2 kWh. 
Opladen kan standaard via de boordlader tot 6,6 kW, ook dat zijn geen topcijfers.Hiermee laadt de auto terug op in zo’n 8 uur. Gelukkig kun je desgewenst ook terecht aan een snellader, weliswaar is het maximum vermogen hier beperkt tot 50 kW, waardoor je toch nog 54 minuten nodig hebt om van 20 naar 80 % te laden.

Veilig onderweg

De Korando doet onderweg zijn best, maar steekt er niet echt bovenuit. Een aangename reisgezel die comfortabel, stil en geruisloos zijn werk doet. De afwerking is correct, maar hier en daar duiken toch nog wat harde plastics op. De wegligging is geruststellend, hij rijgt de bochten aaneen zonder gripverlies en overmatig deinen. Dit is geen auto waarmee je het tempo van een rallywagen aanhoudt, maar het doelpubliek vraagt dit ongetwijfeld niet.

Volledige uitrusting

De Korando komt in 3 uitrustingsniveau’s en met telkens een zeer volledige uitrusting. Zeker in het hoogste uitrustingsniveau Platinum is alles aanwezig. Gaande van lederen zetels, airco met 2 zones, achterrijcamera, adaptieve cruise control, sleutelloos starten en instappen tot alle voorname veiligheidsvoorzieningen. Het digitaal instrumentenbord voor de bestuurder meet 9 inch en het infotainment in het midden van het dashboard is dan weer 12,3 inch. Zelfs Android Auto en Apple Car Play zijn standaard vanaf de basisversie. Opties zijn er niet, behalve het metaalkleur (600,- €) als je één van de andere drie kleuren naast wit wilt kiezen.

 

Wat kost dit ?

De Korando e-Motion is er vanaf 38 990,- € in zijn basisuitvoering die Bronze heet. De topversie Titanium waarmee wij reden kost 43 090,-  €. De tussenoplossing Platinum kost 39 490,- €. Ssangyong pakt daarnaast nog uit met 7 jaar garantie of 150000 km. Behalve enkele Chinese spelers, zijn er weinig of geen concurrenten. En als die er al zijn, dan zijn ze duurder.  

De Ssangyong Korando e-Motion is niet de meest sexy uitziende auto op onze markt en het marktaandeel van het merk is klein. Maar in dit segment doen weinig EV’s hem na wat hij doet. Hij heeft niet het allergrootste rijbereik, maar hij rijdt vlot en doet dat in alle comfort en zuinigheid en met zowat alles standaard waar elders voor bijbetaald dient te worden. En vermits hij nog ruim is, kan hij tegemoet komen aan gezinnen die lak hebben aan een imago-auto.


 
PLUS

  • verbruik
  • standaarduitrusting
  • ruimte binnenin

MIN

  • snelladen beperkt tot 50 KW
  • design
  • merkimago


tekst en foto’s : Filip Dewulf