Eerste test: smart #1 en smart #1 Brabus

woensdag, 28 september 2022 20:53
Eerste test: smart #1 en smart #1 Brabus

Volwassen geworden

Enkele maanden terug mochten wij in Berlijn een eerste blik werpen op de nieuwe smart #1. Ondertussen is de auto klaar voor zijn marktintroductie en mochten wij hem in Lissabon aan de tand voelen.

Geen stadsauto

Toen Smart (toen nog met hoofdletter) in 1993 op de markt kwam, was dat met kleine stadsautootjes en kleine motoren. Enkel de 4-deurs For Four leek wat groter.  Daar is nu niets meer van aan. De nieuwe smart #1 meet minstens 4,27 meter, voor een breedte van 1,82 meter en in de hoogte is dat zelfs 1,63 meter. Dan moeten wij hem gaan vergelijken met een VW ID.3, die iets korter is en zelfs minder hoog. De guitigheid van het design blijft nog steeds aanwezig, met zowel vooraan als achteraan de obligate LED-stroken. Achteraan kan hij zijn verwantschap met Mercedes-modellen niet verloochenen. Als je dan nog kiest voor een contrasterende kleur van het zwevende dak, lijkt hij nog guitiger en speelser. Enkel in de koffer is hij misschien nog iets te weinig stadsauto, vermits je daar slechts 313 liter in kwijt raakt. Gelukkig is de achterbank verschuifbaar en uiteraard neerklapbaar.

272 tot 428 pk

Dat de nieuwe smart geen kleintje meer wil zijn, bewijst hij ook met zijn aandrijving en batterijpakket. De smart #1 krijgt standaard een elektromotor van maar liefst 200 kW oftewel 272 pk, die de achterwielen aandrijft. Daarmee sprint hij naar 100 km/u in 6,7 seconden en bij 180 km/u houdt hij het voor bekeken. Wil je aan de bar of bij je collega’s uitpakken met ‘ik heb een echt snelle elektrische auto’, dan ga je voor de smart #1 Brabus, die maar liefst 315 kW of 428 pk ter beschikking heeft en die kracht via vierwielaandrijving overbrengt. Die zijn ook nodig, want in 3,9 seconden tikt de snelheidsmeter de 100 km/u aan in de Brabus, weliswaar in de Brabus-modus,die je instelt via het 12,8 inch-infotainmentscherm op de middenconsole.
Onder de vloer zijn de batterijen goed voor 66 kWh aan laadvermogen. Dat brengt de nieuwe smart #1 volgens de WLTP-cijfers 440 of 400 km ver, dat laatste in het geval van de Brabus.   Het werkelijke rijbereik hebben wij langs de kust en de bergwegen in Lissabon, tot het meest westelijke punt van Europa (Ponta Da Roca), niet kunnen nagaan.  Dat doen wij wel wanneer de auto bij ons beschikbaar is. Het verbruik gaf na een pittige rit 22,2 kWh tot 24,6 kWh aan.
Maar waar de smart vooral mee uitpakt zijn de laadcapaciteiten. Vanaf het 2de uitrustingsniveau Premium is het laadvermogen 22 kW, als je installatie dat aankan en tevens is een warmtepomp standaard. In de basisversie beperkt zich dat tot 7,4 kW.  Snelladen kan dan weer tot 150 kW, wat een mooi cijfer is.

Rijden

De smart #1 weegt minstens 1800 kg en dat voel je af en toe in scherpe bochten. Maar over het algemeen is dit een aangename en comfortabele middenklasser met een gezond weggedrag. De stoelen zitten goed, het stuur en ophanging zijn niet te zacht en er zijn verschillende rijmodi beschikbaar. Uiteraard beleef je het meeste plezier bij de Brabus met het volle vermogen en de vierwielaandrijving, waar de grip perfect is. Regeneratief rijden is niet in te stellen via peddles achter het stuur, hiervoor moet je al op zoek naar de e-pedal modus in het infotainmentscherm. Ook bepaalde andere bedieningen zijn via dit scherm in te stellen, zoals b.v. de buitenspiegels.  Voor de rest is het scherm duidelijk leesbaar, doet de navigatie zijn werk prima en is de spraakbediening voortreffelijk. De standaarduitrusting is vanaf de basisversie die Pro+ heet al prima, met o.a. 360-gradencamera en een airco met 3 zones en 19-duimsvelgen. Voor de stroomlijn kiest smart voor elektronische verzonken deurgrepen, die een beetje onhandig zijn.  

Pro+, Premium, Launch Edition of Brabus

De basisversie Pro+ is er vanaf 40 495,- € BTW inbegrepen.  Wil je minstens de 22 kW-oplaadcapaciteit, dan kies je beter voor de Premium voor 43 995,- €.  Bij de lancering is er ook een tot 1000 exemplaren beperkte en genummerde serie Launch Edition met nog wat extra’s voor 45 595,- €.  Met de sportieve accenten, Brabus-logo’s, het hogere vermogen en 4-wielaandrijving, ben je voor de Brabus 47 995,- € kwijt. De meerprijs t.o.v. de standaardversie valt nog mee vinden wij. Hij is vanaf december te bestellen, mits een voorafbetaling van 500,- € kun jij hem tot maart 2023 zelfs nog aanpassen of je bestelling annuleren. De eerste leveringen zijn voorzien vanaf de zomer 2023.

De nieuwe smart #1 komt opnieuw met een fris design en guitige kleurtjes in combinatie met zijn zwevend dak. Daarnaast is hij niet meer de stadsauto van weleer.  Hij speelt mee in de middenklasse en doet dat met een aantrekkelijk vermogen en batterijgrootte.  Daarnaast rijdt hij fijn tot speels en indien gewenst met bakken vermogen in de Brabus-versie.  De nieuwe start voor smart lijkt ons zeker geslaagd. 

PLUS

  • prestaties
  • laadcapaciteiten
  • afwerking

MIN

  • niet altijd even intuïtief infotainment
  • regeneratief rijden niet via spatels in te stellen
  • onhandige deurgrepen

Tekst: Filip Dewulf
Foto’s: smart