Test: Cupra Born e-Boost

dinsdag, 28 februari 2023 11:41
Test: Cupra Born e-Boost

De sportiefste Seats zitten ondertussen onder de merknaam Cupra. Zo ook de elektrische ID.3-neef, de Cupra Born. Van die Born bestaat ook een iets gepeperdere versie, waarmee wij enkele dagen onderweg gingen.

Een pittige ID.3 oftewel Cupra, dat valt meteen op. Hij onderscheidt zich met bronzen inzetstukken vooraan en achteraan en in de velgen indien gewenst, naast het obligatie logo in datzelfde brons. 
Voor de rest kan de Spaanse Born zijn gelijkenis met zijn VW-neef niet wegstoppen.  Vooral in profiel en in het interieur heb je dezelfde eenvoud, waar de Duitser soms al eens kritiek op krijgt. Dan hebben wij het vooral over de bedieningen en keuzes om radiovolume en airco te laten bedienen via de sliders en andere swipetoetsen op het infotainment en stuurwiel.  Maar niet alles is kommer en kwel, wij zijn vooral beter gediend met materialen die beter aanvoelen en vooral de kuipstoelen in gerecycleerde stof en microvezel, die het lichaam perfect ondersteunen.

Dat belooft voor de dynamiek. Want het achtervoegsel e-Boost verklaart dat wij hier extra pit onder onze rechtervoet krijgen. Terwijl de Born standaard over 150 of 204 pk beschikt, krijgen wij hier met 231 pk te maken. In combinatie met achterwielaandrijving en een strakker onderstel levert dat leuk speelgoed op. Jonge gasten die dromen van een Golf GTI en misschien nu een elektrische firmawagen mogen kiezen, moeten zeker eens langs Cupra gaan. Door het strakker afgestelde onderstel weet de e-Boost een ander gevoel op te wekken. Best aangenaam sturende auto, prima stuurgevoel. Ook de grote velgen en laagprofielbanden (20-duim met Michel Pilot Sport-banden) dragen bij tot het GTI-gevoel. Wel is hij soms spoorgevoelig en dan heb je het stuur best stevig in de hand.  

 Links en rechts onderaan het stuur bedien je het rijprofiel, gaande van Comfort, Performance of Cupra. Met de knopjes wanen wij ons bijna in een Porsche. Standaard start de auto in de comfortstand, maar al snel selecteer je de Performance- of Cupra-instelling, wat rijden sportiever maakt voor het echte rijgevoel. Natuurlijk voel je nog steeds dat dit een vrij zware elektrische auto is, maar door de achterwielaandrijving, laait het ‘hotch hatch’-gevoel op. Als er al een EV is die niet zomaar de eerste de beste SUV is en tot leuk rijden aanzet, dan is deze zeker ééntje om mee rekening te houden. Wij zouden zelfs nog een stapje verder durven gaan door nog wat meer vermogen te eisen, dan pas zou dit prima uitgebalanceerd chassis helemaal tot zijn recht komen.  Heren of dames bij Cupra, wat houdt jullie tegen nog een straffere versie uit te brengen ? 

Ook het verbruik valt nog goed mee.  Wij hielden hem rond de 20 kWh/100 kilometer. In comfort-stand was dit zelfs iets minder. Bij de reeds eerder vemelde performantere rijstijl steeg dit tot maximum 34 kWh/100 km. Het rijbereik met de 77 kWh batterij-inhoud brengt je in de praktijk tussen 350 en 400 kilometer ver, ook weer afhankelijk van temperatuur en rijstijl. Volgens de WLTP-cijfers kan de Born zelfs tot 540 kilometer ver geraken.  Opladen kan dan weer aan een snellaadpaal met een maximumcapaciteit van 120 kW, waardoor hij in een dik halfuurtje weer op 80 % geladen is.

Natuurlijk heeft dat alles wel een prijs. De Cupra Born e-Boost is er vanaf 49.056,85 euro.  Ons testexemplaar tikte af op ruim 52.000 euro. 

De Cupra Born e-Boost kunnen wij bijna als een hot hatch aanzien.  Enige vorm van sportiviteit is aan hem besteed.  Als neef van de Volkswagen ID.3 komt hij beter voor de dag met extra accenten.  Alleen is het nog steeds jammer dat bepaalde bedieningen nog steeds voor verbetering vatbaar zijn.  Maar als het GTI-label binnen de Volkswagen-groep een beeld mag krijgen, dan graag deze Cupra Born e-Boost. 

 PLUS
- looks
- sportieve wegligging
- verbruik
MIN
- swipen en sliders binnenin
- hier en daar nog harde plastics
- meer vermogen mag 

Tekst: Filip Dewulf
foto’s: Cupra

 

Getagged onder:
cupra
Laatst aangepast op donderdag, 02 maart 2023 10:22

Gerelateerde items (op tag)

Review Cupra Born, by Move2green

Tot voor kort was Cupra de sportafdeling van Seat, denk aan de Seat Ibiza of Leon Cupra. Maar tegenwoordig – net als Volvo en Polestar – is Cupra een merk op zich met eigen modellen met alternatieve aandrijflijnen zoals plug-in hybride en nu ook de Cupra Born als full-electric. De basis komt van de Volkswagen ID3, maar dan met een eigen sportieve, koperkleurige saus.

Cupra born: “onmiddelijk overtuigd”

Omdat elektrisch rijden voor de meeste mensen nieuw en onbekend is zorgt het voor twijfels en onzekerheid, maar dat is bij wie voor de elektrische CUPRA Born opteert helemaal niet nodig. Dat blijkt uit de ervaringen van drie werknemers van CEGEKA die vorige zomer de sleutels van hun eerste elektrische bedrijfswagen in ontvangst namen.

CUPRA BORN: Als elektrisch rijden buitengewoon wordt

De autonomie is het grootste obstakel voor elektrische auto's, maar de CUPRA Born maakt korte metten met dit probleem. De 58 kWh-batterij van de Born biedt een rijbereik tot 427 km, en met de 77 kWh-batterij verhoogt dat zelfs tot 540 km. Dat is meer dan genoeg voor alle dagelijkse woon-werkverkeer, zeker als u weet dat de gemiddelde Belg maar 41 km per dag rijdt.