Test: Nissan Ariya 87 kWh, Interessante laatbloeier

vrijdag, 17 maart 2023 09:27
Test: Nissan Ariya 87 kWh, Interessante laatbloeier

Nissan was in 2010 één van de eersten om met de Leaf op de elektrische kar te springen. Behalve hier en daar een facelift van de Leaf en enkele elektrische bestelwagens, was het wachten tot 2022 om een nieuw model in de Nissan-rangen te ontdekken. Wij mochten op pad met de nieuwe Nissan Ariya.

Stijl
De Nissan Ariya komt misschien later dan zijn concurrenten, maar pakt uit met een opvallend design. De aflopende daklijn en zijn SUV-coupé-achtige look, samen met het zwarte dak en bijhorende zwarte gesloten grille, zorgen voor een aparte en best te smaken stijl. De obligate doorlopende lichtstrip achteraan met het Nissan-opschrift geeft zelfs een extra premium-indruk. Knap werk vinden wij.

Ook in het interieur houdt de Ariya van stijl. Het dashboard is bekleed met een zacht suède, in een netjes geordend instrumentenbord. De twee schermen zijn als het ware met elkaar verbonden, één voor de instrumentcluster en de andere voor het infotainment. Zeer gesmaakt vonden wij de in het dashboard ingewerkte toetsen met haptische feedback. Daarnaast is er de middenconsole die elektrisch verschuifbaar is. Op die middenconsole ook weer enkele toetsen met diezelfde haptische feedback, zoals de toets voor het E-pedal en de rijmodi.  Het middelste opbergvakje onderaan het dashboard is dan weer elektrisch te openen en te sluiten. De opbergruimtes in de auto zijn overigens erg ruim bemeten.  Ook de koffer is met 468 liter voldoende groot, met nog een kleine ruimte onderaan voor het wegbergen van de laadkabels als je wilt. Een frunk vooraan is er niet.

Heel stijlvol en prima afgewerkt interieur. Nog een klein puntje kritiek wat de ruimte binnenin betreft. De hoofdruimte is niet optimaal. Uw dienaar is niet van de grootste en toch stootte ik mijn hoofd af en toe. Zeker met het standaard panoramisch open dak verlies je wat ruimte. Basketters gelieve u te weerhouden of de elektrisch verstelbare stoelen vooraan lager te plaatsen.

Platform van Renault Megane
De Nissan Ariya deelt het CMF-EV platform dat binnen de Nissan-Renault groep ook dienst doet voor de Megane E-Tech Electric. Kenmerkend voor dit platform is de dunne batterij. Er zijn twee batterijversies, enerzijds met 63 kWh en de door ons geteste versie met 87 kWh. Het officiële rijbereik ligt op 533 km met die laatste. Wij haalden dat uiteraard niet, maar een mooie 400 km is zeker mogelijk. De elektromotor levert hier 242 pk en drijft de voorwielen aan. Zijn verbruik is aanvaardbaar. Zonder veel gebruik te maken van de Sport-stand en in combinatie met het E-pedal haalden wij een gemiddeld verbruik van 19,8 kWh per 100 km. De batterijen opladen kan standaard aan 7,4 kW, optioneel is dat tot 22 kW. Dat laatste is aan te bevelen, vermits een aantal concurrenten standaard 11 kW aanbieden. Snelladen is mogelijk met 130 kW, wat je batterij in een halfuurtje tot 80 % brengt. Een warmtepomp is eveneens standaard. 

Er is ook een versie met 4-wielaandrijving die bij Nissan het achtervoegsel e-4ORCE krijgt. De voorwielaandrijver spurt in 7,5 seconden naar 100 km/u en de topsnelheid bedraagt 160 km/u. De Ariya doet zijn werk in alle stilte, er is niet de minste hinder of windgeruis van banden of spiegels. Dus de aerodynamica doet zijn werk. 

Zoals gezegd beschikt de Ariya over het E-pedal systeem. In tegenstelling tot bij de Leaf brengt het de wagen niet volledig tot stilstand, wat wij jammer vinden. Met het E-pedal kun jij wel ontspannen rijden en de wagen laten vertragen, wat het verbruik en de recuperatie ten goede komt. Vermits de Ariya vooral op comfort mikt tijdens het rijden, is dit zeker een goede zaak. Wie verwacht dat de Ariya het rij- en stuurgedrag vertoont van zijn neef bij Renault – die wat ons betreft één van de best rijdende EV’s van het moment is – komt enigszins bedrogen uit.  Logisch dat je met een SUV als de Ariya niet het stuurplezier van een hatchback krijgt. Desondanks is de Ariya een aangename metgezel en stuurt hij vlot door de bochten. Enkel op slechte wegen kan hij af en toe wat stug aanvoelen, maar zeker dit is niet onoverkomelijk.

Complete uitrusting
De Nissan Ariya is beschikbaar in slechts één versie onder de naam Evolve.en zijn uitrusting is compleet. De basisversie met 63 kWh-batterij kost 60.600 euro. Onze testversie met 87 kWh staat aan 67.100 in de tabellen. Een vierwielaangedreven versie kost nog eens 3.000 euro extra. Geen koopjes bij Nissan, maar in de lijn van de concurrenten. 
De Nissan Ariya komt misschien wat later dan zijn concurrenten, maar hij doet het wel in stijl. Zowel van buiten als van binnen mag hij gezien worden en straalt hij rust uit. Hij rijdt comfortabel en gaat zuinig met stroom om. Door de complete uitrusting is ook de prijs stevig. Luxe en afwerkingskwaliteit dient niet altijd een premium logo te hebben.  Wie zich daar kan overheen zetten, heeft met de Ariya een goede keuze gemaakt. 

PLUS

  • looks
  • afwerking
  • rijbereik en verbruik

MIN

  • standaard laden aan 7,4 kW
  • prijs
  • beperkte hoofdruimte

Tekst: Filip Dewulf
Foto’s: Nissan

 

Getagged onder:
nissan
Laatst aangepast op vrijdag, 17 maart 2023 09:45

Gerelateerde items (op tag)

Scherper design en verbeterd infotainment voor nieuwe Nissan Qashqai

Aartselaar – In het zeer concurrerende crossover-speelveld, waarop de originele Nissan Qashqai de aftrap deed, staat niets lang stil. Sinds de introductie van de derde generatie Qashqai, ruim drie jaar geleden, zijn er meer dan 350.000 exemplaren in Europa verkocht. De Qashqai zet nog steeds de maatstaf. Om toonaangevend te blijven heeft Nissan diverse esthetische aanpassingen doorgevoerd, evenals interessante updates op het gebied van (rij)technologieën.

Vernieuwde Nissan Juke vanaf juni in de showroom, prijzen nu al bekend

Aartselaar – De Nissan Juke is vernieuwd. Interieurwijzigingen zorgen voor nog meer zitcomfort, extra rijassistentietechnologieën zorgen voor meer controle en er zijn nog meer mogelijkheden voor personalisatie. Onder meer de geliefde gele carrosseriekleur keert terug. Er is nog meer goed nieuws: de prijzen blijven ondanks alles ongewijzigd, wat betekent dat de vernieuwde Nissan Juke leverbaar is vanaf € 26.500. De eigenzinnige crossover staat vanaf juni in de showroom bij de Nissan concessiehouders.

Nissans bedrijfsplan The Arc: groei stimuleren, AMIEO-regio elektrificeren

Aartselaar – Nissan vergroot zijn inzet op het gebied van elektrificatie en groei in de markten van de AMIEO-regio – Afrika, Midden-Oosten, India, Europa en Oceanië. Dat doet het op basis van zijn nieuwe wereldwijde bedrijfsplan, The Arc, om meer waarde te genereren en zijn concurrentiepositie te versterken.