Testrit: Ford Mustang Mach-E GT AWD Cross-over

vrijdag, 07 april 2023 12:57
Testrit: Ford Mustang Mach-E GT AWD Cross-over

 Ford Mustang GT wijst op een V8. Ford zet zich niet meer in op de doodgeverfde fossiele brandstof maar op EV’s, Electric Vehicles en plakt het embleem GT op de topversie van de elektrische Mustang Mach-E GT AWD. Op papier is het in elk geval een serieuze machine. Buiten de versies van Porsche en Tesla kent hij geen gelijken.

De Mustang Mach-E GT spurt van 0 tot 100km/u in 3.7 seconden, zijn topsnelheid is gelimiteerd op 200km/u. Dergelijke sprinttijd was nog maar tot voor kort voorbehouden aan exoten. Hij heeft een vermogen van 487PK met een maximum koppel van 860Nm en weegt 2.273kg. Bovendien is hij een typische cross-over: hoog, zwaar en vol van extra hulpjes om het zijn chauffeur zo comfortabel mogelijk te maken. Een tank dus. Ford laat hierbij schaamteloos zien waartoe zij in staat is op technologisch en performantie vlak. En, naar mijn mening mogen we nog heel wat meer verwachten op EV-gebied en qua sprinttijden van nul tot honderd.

Deze 4-deurs SUV of cross-over is volledig uitgerust met alle denkbare technologie en dat voor een bedrag van 83.770€. Alleen het panoramisch dak en een ander kleur behoort nog tot de opties.

We lopen misschien een beetje voorop door nu al een opsomming te geven van beschikbare prestaties en technieken, terwijl we meer zin hebben in een wegtest, doch we moeten gewapend zijn voor het vertrek.

Ford heeft de voorkeur gegeven aan een duur onderstel. 20 duim velgen op Pirelli P zero (speciaal ontwikkeld voor Ford door Pirelli voor de Mach-E GT AWD). Dit in combinatie met Magne-Ride dempers, schokdempers gevuld met olie die magnetische microdeeltjes bevatten. Door inductie wordt de olie min of meer vloeibaar, zodat de wieluitslag snel of traag wordt opgevangen. Dit heeft resultaat op de wendbaarheid, de baanvastheid en helpt de pk’s te temmen. Een duur aardigheidje is ook het Brembo remsysteem, roodgekleurde remklauwen op grote geventileerde remschijven, 385mm voor en 316mm achter, die de remafstand fameus inkorten. Ford is hier de veiligheid zeker niet vergeten.
We waren zo in de weer en verleid door de grote prestaties dat we de buitenkant over het hoofd hebben gezien.

De look is opvallend en sportief. Eigen aan het merk Mustang maar gemoderniseerd en geëlektrificeerd. Aan de voorkant bevindt zich een zwarte honinggraat grille met een mustang in chroom. De scherpe LED-koplampen. De motorkap met lichte welving loopt elegant naar de voorruit toe. De zijkanten hebben een strakke coupé lijnvoering met uitgewerkte wielkasten. Op de voorportieren vinden we Mach-E X logo.

Aan de achterkant vallen de gestileerde, in drie blokken verdeelde achterlichten op. De wagen heeft een discrete achterspoiler. De achterzijde wordt versierd met een AWD en een GT-logo. Er loopt rondom de Mach-E GT een zwarte designlijn die de voorspoilers, de zijshirts en de achterzijde meeneemt. Het dak en de dakspoiler zijn eveneens gekleurd in de zwarte lak. We zagen de auto alleen in Cyber Orange en Grabber Blue, de twee opvallendste kleuren uit het gamma van zeven. Er zijn maar weinig significante kenmerken voor deze GT behalve het GT-insigne. Maar wanneer je een dergelijk monster koopt, neem dan één van beide kleuren. Zo maak je een opvallende, maar stijlvolle keuze. De Mach-E GT, de persauto had de kleur Cyber Orange. In de West-Vlaamse gemeente waar ik woon en waar iedereen met zwarte Range Rovers rijdt, is het vertoon van zulke opvallende raceauto een welkome zaak en het gooit in ieder geval grote ogen.

Door gebruik van de sleutel-afstandsbediening, code, smartphone of een druk op de knop opent zich de deur automatisch. Het is een grote auto qua buitenafmetingen (L 4,713m, B 1,881m, H 1,624) zeker ook qua binnenruimte. Alles is onverminderd ruim en praktisch.

Voor zover ik weet, monteerde Ford steeds Recaro sportstoelen in RS of ander sport types. De Mach-E GT is uitgerust met sportstoelen van eigen ontwerp, de Performance sportstoelen. De hoge rugleuning met vaste hoofdsteunen en lang zitvlak, bieden veel comfort en ondersteuning, volledig elektrisch en met geheugen. De armsteun kreeg een bedrukt GT-logo. Het leder- en de stof uitvoering van de stoelen, zijpanelen en dashboard is van hoge kwaliteit en versierd met grijs stiksel.Midden op het dashboard pronkt de 15.5 inch SYNC infotainment tablet. Hier is Ford te rade gegaan bij Tesla.

De grote tablet is de interface voor zowat alle commando’s en functies van de Mach-E GT.
Hij werkt gemakkelijkt en vlot en het icoontje zit waar je het verwacht. Linksboven de kleine mustang vindt u de blokjes voor navigatie, telefoon en media, rijmodus, one pedal driving enz.

De one pedal wordt manueel ingeschakeld op de touch screen. Daarmee kan u door het verkeer laveren met enkel het gaspedaal. Bij het loslaten van het gaspedaal wordt er elektriciteit gegenereerd naar de batterij.

Ook veel aandacht ging naar de ergometrie. Alles kan worden bediend via het touch screen, het stuurwiel als hulp voor cruise control en audiosysteem. Deze laatste is van B&O en is mooi ingewerkt en met 10 luidsprekers. Op het dasboard is een klein scherm dat de hoofdzakelijke informatie aanreikt.
De twee voorstoelen houden de bestuurder en passagier in hun grip, dus veilig bij veel bochtenwerk.

Ook de drie passagiers vinden de nodige ruimte en beenruimte in deze comfortabele zetels. De achterbank kan in 3 delen neergeklapt worden.

Tot nu toe alleen maar pluspunten.
We installeren ons op de bestuurderszetel, gordels om en startknop indrukken. D selecteren op de draaiknop op de middenconsole en rijden. Met een sprong vooruit! De batterij is 99kWh groot, goed voor 500 km volgens WLTP-normen. We kwamen op het einde van de rit aan 480km, wat behoorlijk goed is want af en toe spraken we de sensationele acceleratie aan. 3,7 is flitsend snel van nul tot honderd. Vanaf 120 km/u tot 200 was het niet in verhouding en verwachtten we meer, maar we hadden moeten weten alvorens de start dat deze auto over enkele nuttige technische snufjes beschikt.

Op de touchscreen bij instellingen vinden we bij de rijmodi Wisper (Eco), Active (Normaal), Untamed (sportief) én Untamed + (Sportief + een circuit stand) en gaan alle remmen los. Bij deze laatste modus wordt aangeraden deze niet overal te gebruiken. Door de vernuftige opbouw van het onderstel wordt elektronisch ingegrepen als we over de schreef gaan met onze rijwijze. Elke modus biedt unieke instellingen voor gaspedaal en afremgevoel, interieur verlichting om de rijervaring af te stemmen. Het elektronisch besturingssysteem is uitermate nauwkeurig. In benarde situaties, als de demping en de remmen samen met de twee elektromotoren synchroon correcties toepassen, geeft dit een gecontroleerd veiligheidsgevoel.

Hoe gaat het verder?
Het is nu nog het ideale moment op zulke krachtpatser van goeden huize aan te schaffen. Het fiscale voordeel zal misschien niet lang meer bestaand. Het blijft vooral een sensatie op zich, de 3.7 seconden, de 200km/u is ok maar boven de 120km/u is het in België niet meer veilig rijden door de putten en het slechte wegdek en trouwens het druist in tegen het verkeersreglement.

Conclusie
De Mach-e GT heeft alles in zich waar een liefhebber van sportieve elektrische auto’s van droomt. Topprestaties, een fatsoenlijke actieradius en sport looks. En een gezinsauto. De Mustang Mach-e GT is een voorproefje van wat Ford Performance in de toekomst zal brengen. Vanaf 2030 zal Ford enkel nog volledig elektrische auto’s bouwen. Als in de toekomst het gewicht van de EV’s door toedoen van nieuwe technieken het gewicht én de prijs kan laten dalen, zal het enthousiasme alleen maar groter zijn. En dat zit er aan te komen, want Ford bouwt in Michigan een nieuwe batterij fabriek die tegen 2026 operationeel zal zijn.

PRO

  • Robuust rijgevoel, constructie en afwerking.
  • Prestaties onovertrefbaar en indrukwekkend.
  • Prijs/ Kwaliteit verhouding

CONTRA:

  • draaischakelaar versnellingsbak.

Concurrentie: Tesla Y, Polestar 2 BST

Tekst: Frank Van Oosten
Foto: Ford Motor Company (Belgium)

Getagged onder:
ford
Laatst aangepast op vrijdag, 07 april 2023 13:09

Gerelateerde items (op tag)

Review Ford Mustang Mach-E

Hallo iedereen, ik ben Hervé van Move2Green. Deze keer hebben we dé elektrische wagen van Ford: De Mustang Mach-e. Om met de deur in huis te vallen, ik begrijp de Mustang-puristen wel wanneer ze rillingen krijgen wanneer ze de naam associëren met deze wagen. Geen machtige V8 én dan nog eens een SUV? Ma bon, ondertussen hebben ze ook al een 2.3 EcoBoost 4-cylinder in de coupé gelepeld, dus is zo’n heiligschennis is het nu ook weer niet. We zullen zien hoe het loopt, maar misschien zal ik vooral naar de wagen verwijzen als ‘Mach-E’.

CMB.TECH & Ford Trucks kondigen samenwerking aan voor de conversie naar dual fuel waterstof trucks

06.06.2023 – Antwerpen – CMB.TECH en Ford Trucks zijn verheugd een nieuwe samenwerking aan te kondigen voor de conversie van Ford F-Max trucks naar dual fuel waterstof trucks, gebruikmakend van baanbrekende waterstoftechnologie. De trucks zullen worden omgebouwd in CMB.TECH’s Dual fuel workshop in Antwerpen, met als doel de eerste trucks te leveren in 2023 en het concept verder op te schalen.

Move2Green test de Ford E-Transit

Een bestelwagen… waarom? Wel, eigenlijk is het de miskende held van de transportsector. Diegene die al je leveringen aan huis brengt of de vakman op zijn werf. Het elektrificeren van dit voertuig zou wel eens een interessante impact kunnen hebben. Niet enkel kunnen zij probleemloos de Lage Emissie Zones betreden, maar ook:

- Je vermijdt die talloze minuten van stationair diesel verbruiken
- De elektrische aandrijving is superieur voor die vele start-stop trajecten, zowel qua verbruik als qua slijtage.
- Op het einde van de dag komen ze allemaal samen in een groot depot waar ze allemaal kunnen opladen, klaar voor een nieuwe dag van leveringen.

 

Ford E-Tourneo Custom is luxer dan ooit én elektrisch

De Mercedes EQV heeft er een concurrent bij gekregen, want Ford heeft de personenversie van de E-Transit Custom klaar. Er is plek tot 8 personen en een rijbereik van 370 km, al kan je ook nog gewoon kiezen voor een diesel of een hybride.