Test: Renault Austral Full Hybrid Iconic Esprit Alpine, Missie volbracht

dinsdag, 02 mei 2023 11:53
Test: Renault Austral Full Hybrid Iconic Esprit Alpine, Missie volbracht

Met de nieuwe Austral vervangt Renault niet alleen de Kadjar, maar ook de Koleos. Of dit een goede keuze is of niet, blijkt uit deze test.

De Austral pakt uit met een vrij dynamisch uitziend koetswerk. Hij is 4,51 meter lang, voor een breedte van 1,84 meter en 1,62 meter hoog.  Wat ons betreft ziet de Austral er goed uit, zeker in de uitvoering Esprit Alpine en het optionele kleur ‘Schiste grijs satijn met zwart dak’, waarvoor Renault 2.000 euro extra aanrekent. Het Alpine-uitrustingsniveau vervangt de vroegere RS Line-uitvoering. Sportieve accenten vindt je via blauwe logo’s op de zetels, een streepje blauw op het dashboard en het Alpine-logo op de zijflanken vooraan. Tevens is de Austral voldoende ruim, zowel vooraan als achteraan. Achteraan is er zelfs een verschuifbare achterbank. Het koffervolume is met 499 liter ook voldoende.

Google
Nu wij toch over het interieur bezig zijn, kunnen wij het meteen hebben over het dashboard en zijn infotainment. Wij herkennen het stuurwiel van de eerder gelanceerde en door ons ook al geteste Megane E-Tech Electric.  Prima stuurwiel, ligt goed in de hand, alleen slaat Renault de bal mis door rechts achter het stuur drie (3) hendels onder elkaar te plaatsen. Zowel de bediening van de automaat, de ruitenwisserhendel en tot slot de cluster voor de bediening van de radio, krijgen een aparte hendel. Dit kon beter volgens ons. Het infotainmentscherm van 12 duim is dan wel top met de Google integratie. Een plezier om te bedienen, een voorbeeld van.

Hybride
De Austral pakt uit met een nieuwe hybride-aandrijving. De standaard driecilinder van 1,2 liter krijgt een 50 kW elektromotor erbij, met een batterij van 2 kWh. Dat geheel levert een mooie 200 pk op in de E-Tech full hybrid zoals hij officieel in de catalogus staat. Die 200 pk zorgen voor een sprint naar 100 km/u in 8,4 seconden. De Austral is zeker een vlotte en stille hybride, en hij kiest wanneer hij dat wenst voor de elektrische aandrijving. Enkel wanneer de benzinemotor wat meer toeren neemt, is er het typische gebrom van de driecilinder. Wanneer de auto elektrisch aangedreven wordt, toont hij dit door het “EV”symbool in de instrumentcluster tevoorschijn te toveren. Het enige probleem in de vlotheid van de auto, is de versnellingsbak. De multimode versnellingsbak vertoont soms wat nukken, waardoor het af en toe bij volgas even wachten is voor hij versnelt, precies of hij twijfelt welke versnelling hij zou kiezen. Renault belooft echter de sturing van de automaat na te zien om dit euvel te verhelpen.

Maar belangrijk bij een hybride, is zijn dorst, of liever, het gebrek eraan. Ook dat valt goed mee. Het officieel opgegeven verbruikscijfer belooft 5 liter per 100 kilometer.  Wij kwamen uit op een goede liter meer. En wij deden nogal wat snelwegen, op binnenwegen en secundaire wegen zou je zeker in de buurt van die 5 liter kunnen komen.

4 Control 
De ophanging van de Austral absorbeert de oneffenheden op onze Belgische wegen bijzonder goed. Je hebt hem stevig in de hand, de besturing is voldoende direct. Maar bovenal is hij bijzonder wendbaar. Dat heeft hij te danken aan zijn 4Control-systeem, die hem doet keren als een Renault Clio. Bij lage snelheden draaien de achterwielen in tegengestelde richting van de voorwielen. Bij hoge snelheden draait de achteras mee in dezelfde richting als de voorwielen. Zodoende verbetert hij de stabiliteit in de bochten. En dat voel je. De Austral krijgt op die manier een dynamisch gevoel. Als er in dit segement een SUV is waar rijplezier voorrang krijgt, dan is het deze wel. Bochten neemt hij met bijzonder veel gemak. Een sportieveling is hij natuurlijk ook niet, maar het compromis tussen comfort en dynamiek is voorbeeldig. En met de 200 pk van de hybride-aandrijving is dit een prettige combinatie. Let wel, de 4Control is een optie van 1.500 euro, maar zeker een aanrader.

Concurrentieel geprijsd
De full hybride Austral is er vanaf 39.350 euro in de Techno-uitvoering. De basis Equilibre wordt in de hybride niet aangeboden. Een Iconic Esprit Alpine zoals onze testwagen staat in de catalogus vanaf 44.200 euro. Zoals eerder aangehaald is de 4Control een aan te raden optie, naast de standaarduitrusting die voldoende compleet is. De afwerking is prima met mooie materialen binnenin, het was bij Renault ooit wel anders, maar die tijdens zijn gelukkig voorbij.

De nieuwe Austral is een geslaagd ontwerp.  Hij ziet er goed uit en is verkrijgbaar met een hybride aandrijving die zuinig is.  Als nu nog zijn versnellingsbak de nukken kan wegwerken, kan hij zijn dynamische wegligging in combinatie met de optionele vierwielsturing als troef naar voren schuiven.  Daarnaast zorgt de Alpine Esprit-lijn voor de sportieve looks. 

PLUS

  • vierwielsturing
  • zuinige hybride
  • wegligging en dynamiek

MIN

  • drie hendels rechts van het stuur
  • af en toe aarzelende versnellingsbak
  • motorgebrom

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Renault

 

Getagged onder:
renault
Laatst aangepast op dinsdag, 02 mei 2023 12:07

Gerelateerde items (op tag)

rnlt©: het nieuwe compacte en immersieve distributieconcept van Renault

Een nieuw verkooppuntconcept van Renault

Renault breidt zijn distributienetwerk uit met een nieuw verkooppuntconcept: ‘rnlt©’, een naam die aansluit bij dit nieuwe distributieconcept van het merk, met een moderne en compacte uitstraling. Deze vestigingen bieden bezoekers een complete merk- en productervaring.

Nieuwe Renault Captur : de auto om in te leven uit segment B

Captur is 'de auto om in te leven’ uit het B-segment. Hij is een veelzijdig multitalent, hij heeft zowel compacte buitenafmetingen (4,23 m) als een ruim interieur dat moduleerbaar is en zich aanpast aan het gebruik van klanten, zowel in de stad als buiten de platgetreden paden. De klanten stellen vooral de hoge rijhouding op prijs. Deze zorgt voor een vlotte toegang tot de wagen en een goed zicht op de weg. Deze kwaliteiten verklaren het commerciële succes sinds zijn debuut 10 jaar geleden, met meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren in 90 landen over de hele wereld.

Renault Captur meet zich op zijn beurt de nieuwe designtaal van het merk aan die werd ingezet door Gilles Vidal, Design Director van het merk Renault. Deze nieuwe stijl, gekenmerkt door strakke lijnen en precieze details, speelt met licht en materialen voor een meer waarderende en dynamische perceptie. Met zijn volledig nieuwe voorkant oogt Nieuwe Captur statusverhogend.

In een markt van de stads-SUV's die vandaag 50% van de verkoop in het B-segment vertegenwoordigen (en zelf 30% van de totale markt), wil Nieuwe Renault Captur een referentiemodel blijven door zijn veelzijdigheid, zijn tweekleurige koetswerkuitvoeringen, zijn onovertroffen plaatsaanbod en zijn technologische en ingenieuze uitrusting te behouden. Naast die kwaliteiten die het DNA van Captur uitmaken, beschikt deze volgende generatie ook over nieuwe troeven. De meer expressieve koetswerk- en interieuraankleding transformeert in een unieke combinatie van elegantie en sportiviteit met de nieuwe Esprit Alpine-uitvoering. Het interieur wordt in de verf gezet door volledig nieuwe zetelbekledingen en nieuwe dashboardschermen. Het multimediasysteem OpenR Link met Google, dat naargelang de versie beschikbaar is, biedt het beste van de technologie aan boord, met Android Automotive 12, een wereldprimeur in het B-segment. Dankzij een volledig nieuwe elektronische architectuur staat de veiligheid centraal met rijhulpsystemen van de nieuwste generatie, waaronder voorspellend hybride rijden en Active Driver Assist, voor een gedelegeerde rijervaring van niveau 2.

Afhankelijk van het land van commercialisatie zal Nieuwe Renault Captur worden aangeboden met vijf motorversies, waaronder de E-Tech full hybrid-motor met 145 pk, die vandaag in de smaak valt bij meer dan 41% van de Franse klanten. Om meer rijplezier en een dynamischer rijgedrag te verzekeren, werden het onderstel en de afstelling van de stuurbekrachtiging herzien. Het Extended Grip-systeem, dat verkrijgbaar is op bepaalde versies, optimaliseert de tractie, ongeacht de wegomstandigheden.

Nieuwe Renault Captur wordt nog steeds gebouwd in de fabriek van Valladolid en zal vanaf april 2024 in Europa worden gecommercialiseerd.