Test: Audi Q8 e-tron Sportback 55 Quattro

donderdag, 29 juni 2023 18:22
Test: Audi Q8 e-tron Sportback 55 Quattro

Facelift maakt rijden beter
De in Brussel gebouwde Audi e-tron verandert van naam voor zijn eerste update. Hij heet nu Q8 e-tron. Hij blijft trouw aan zijn status, maar enkele zaken veranderen. Wij doen de test.
Een ingrijpende facelift is dit althans niet. De e-tron - sorry Q8 e-tron - kwam al goed voor de dag. De wijzigingen zitten vooraan met een nieuwe grille, een obligate lichtstrip over de ganse breedte en een nieuw Audi-logo. Achteraan is het zoeken naar de typebenaming die enkel met Q8 pronkt. Voor de precieze typebenaming dien je op de deurstijlen op de zijkant te gaan zien. Origineel, benieuwd wie hem dit nadoet. De veranderingen aan het koetswerk zorgen voor gunstigere stroomlijn, in het geval van onze Sportback gaat de Cx-waarde van 0,26 naar 0,24. Wie voor de ‘gewone’ Q8 e-tron kiest, gaat die van 0,28 naar 0,27.

Grotere batterijen
De grootste nieuwigheid van de Audi Q8 e-tron modellen zit hem in zijn batterijen. In het geval van ons testmodel de ’55 Quattro’ beschikt hij over een batterijpakket van 114 kWh bruto, wat neerkomt op netto 106 kWh. Het rijbereik kondigt een WLTP-rijbereik van 600 kilometer aan voor onze Sportback 55 Quattro. In de praktijk haal je dat uiteraard niet, wij klokten af op een 400 kilometer. Wat het verbruik betreft, is het een beetje tweeledig. Indien je de Q8 e-tron bestuurt en steeds gebruik maakt van de adaptieve en intelligente cruise control in combinatie met het Auto- of Efficiency-programma, dan kun je het verbruik drukken tot 20 kWh per 100 kilometer. Maar weet dat dit dan eerder een saaie rit zal zijn. Bij normaal gebruik en wanneer het stroompedaal bij optrekken wat meer gebruikt wordt en dus het vermogen al wat meer tot zijn recht komt, mag je rekenen op 24 kWh tot 25 kWh per 100 kilometer.

De batterijen terug snel opladen kan dan weer tot 170 kW, voorheen was dat tot 150 kW, terwijl de standaardboordlader ongewijzigd blijft op 11 kW en in optie uitbreidbaar is tot 22 kW. Wat wij appreciëren is de tweede laadpoort die in optie beschikbaar is. Let wel, de snellaadfunctie blijft wel enkel aan de linkerkant mogelijk.  Jammer is dan wel dat de 800 Volt-techniek hier nog niet beschikbaar is, terwijl Audi dit wel in zijn gamma heeft op de e-tron GT.

Dynamischer dan voorheen
Onze Sportback 55 Quattro levert met zijn beide elektromotoren een stevig vermogen van 409 pk en een koppel van 664 Nm. Dat levert optrektijden op tot 5,6 seconden tot 100 km/u en een begrensde topsnelheid van 200 km/u. Mooie cijfers zonder meer. En het gemak waarmee de Q8 e-tron dit doet is opvallend. Ons viel op dat dit een klassieke Audi is, met dat verschil dat hij elektrisch is. Hij is uiterst comfortabel en rijdt gemakkelijk. De nieuwe Q8 e-tron voelt dynamischer aan dan zijn voorganger, en dat dankt hij aan een besturing die directer is dan voorheen, dankzij de standaard variabele bekrachtiging, in combinatie met stijvere ophangingslagers. Voor het comfort zorgt de pneumatische luchtvering in combinatie met de dubbele beglazing (optie van 600,- €), die voor absolute stilte aan boord zorgt.


Virtuele buitenspiegels
In het interieur verandert er niets. Sinds het model in 2018 geïntroduceerd werd, staat ook deze e-tron-versie garant voor een feilloze en onberispelijke afwerking, zoals wij dit van het merk met de ringen kennen. Standaard beschikt de Q8 over de virtual cockpit van Audi, waar de navigatie met Google Earth kaarten kan weergegeven worden. Het gebruik van het infotainment is duidelijk en makkelijk in gebruik. Onder het scherm van de navigatie, radio- en andere wageninstellingen vindt u het display dat dienst doet voor de bediening van de airco en zetelverwarming. Ook heel wat luxe-items zijn mogelijk, al heeft dat zijn prijs. Het item waar ongetwijfeld het meest discussie over is, zijn de virtuele buitenspiegels. Deze optionele cameraspiegels (1.550,- €) projecteren het beeld van de buitenspiegel op de deurstijl binnenin. Niet iedereen is fan, wij vinden het wel iets hebben. Enkel opletten bij parkeermaneuvers, dan biedt het beeld misschien iets te weinig dieptezicht. Maar hiervoor kun je nog steeds beroep doen op de parkeercamera’s of de parkeerassistent.

De Audi Q8 e-tron Sporback 55 Quattro is beschikbaar in 3 versies, Advanced, S-Line of Competition en is er vanaf 93.690 €, ons testexemplaar kostte zo’n 118.000 €.

De gefacelifte Audi Q8 krijgt een grotere batterij, wat zorgt voor een beter rijbereik.  Toch is zijn verbruik nog hoog hij dynamisch rijden. Dynamisch rijden doet hij prima, hij stuurt beter dan zijn voorganger. Daarnaast is hij zacht, stil en comfortabel en prima afgewerkt. Een prima SUV om kilometers te malen. Dat alles heeft een prijs, zeker met opties. 


 
PLUS

  • prestaties
  • rijbereik
  • afwerking op Audi-niveau

MIN

  • verbruik bij dynamische rijstijl
  • prijs met opties
  • geen aerodynamisch wonder


tekst: Filip Dewulf
foto’s: Audi

Getagged onder:
audi
Laatst aangepast op donderdag, 29 juni 2023 18:34

Gerelateerde items (op tag)

NSU klassieker met Audi e-tron power

Ter ere van het 150-jarig jubileum van de Audi-fabriek in Neckarsulm hebben twaalf studenten een iconische klassieker geëlektrificeerd. Afgelopen zaterdag presenteerden ze de NSU EP4: waarbij de ‘E’ voor ‘Electric Drive’ staat en ‘P4’ voor ‘Prinz 4L’, de oorspronkelijke auto waarop het project is gebaseerd.

Audi gaat offroad op twee wielen: Audi’s elektrische mountainbike powered by Fantic

Audi breidt zijn gamma e-mobiliteitsproducten uit met de lancering van zijn elektrische mountainbike die het ontwikkelde in samenwerking met Fantic, het historische Italiaanse motorfietsen- en ebike-merk. Na de lancering van de Audi electric kick scooter is dit nieuwste hoogtepunt van Audi Genuine Accessories de volgende stap in de ambitie van het merk met de vier ringen om alternatieve manieren van e-mobiliteit aan te bieden die verder gaan dan vier wielen.

Schuift Audi de autonome auto aan de kant?

Door de trage evolutie van de zelfrijdende technologie voor autonome auto's zou Audi het prestigieuze Artemis-project geannuleerd hebben. En dat is een serieuze streep door de rekening, zowel letterlijk als figuurlijk.