PEUGEOT 9X8 HYBRID HYPERCAR: ULTIEM DESIGN

dinsdag, 18 januari 2022 18:41
PEUGEOT 9X8 HYBRID HYPERCAR: ULTIEM DESIGN

Veel meer dan een racewagen, is de PEUGEOT 9x8 nu al een iconisch object, een esthetische en technische revolutie, een ultiem designavontuur. Matthias Hossann, PEUGEOT Design Director, heeft hem in een brutalistische architectuur geplaatst voordat hij in 2022 de Endurance races aanvat. Dit was een kans voor de mode- en supercarfotograaf Agnieszka Doroszewicz om te spelen met het licht en de contrasten van het beton. Haar foto's zijn een metafoor voor de 24 uur van Le Mans, een mythische race waarin het licht verandert naarmate de uren verstrijken.

Om de nieuwe 9X8 Hybrid Hypercar te creëren, ging het PEUGEOT Design-team tot het uiterste. Ze doordrongen het met alle hedendaagse esthetische codes die specifiek zijn voor het merk: een katachtige houding, vloeiende lijnen versterkt door tekenen van sportiviteit, slanke en gestructureerde flanken en, natuurlijk, de karakteristieke drieklauwige lichtgevende handtekening van de leeuw. De slanke en gestroomlijnde PEUGEOT 9X8 wekt emotie en belichaamt snelheid.

 

1. ULTIEM

 

Het ontwerpen van een racewagen is een ultieme droom van elke auto-ontwerper. De kans dat die droom ooit zou uitkomen was tot nu toe bijna nul: in plaats van de stijl en identiteit van het merk waren prestaties de belangrijkste overweging, zozeer zelfs dat raceauto's morfologisch bijna niet meer van elkaar te onderscheiden waren. Het werk van de ontwerpers beperkte zich tot kleine details en de kleurstelling.

Voor de PEUGEOT 9X8 Hybrid Hypercar werkten ingenieurs en ontwerpers nauw samen om een ​​convergentie tussen stijl en technologie te bereiken om een ​​wedstrijdvoertuig te creëren. "Het niveau van de discussie was absoluut ongekend", zegt Matthias Hossann, PEUGEOT Style Director. "We hadden contact met het PEUGEOT Sport-team en werkten echt hand in hand met hen."

“Om het thema voor onze toekomstige racewagen te identificeren, lanceerden we eerst een wedstrijd tussen de ontwerpers. We hebben veel inzendingen ontvangen omdat dit project enorm enthousiasme opwekte, met het vooruitzicht om ooit onze creatie te zien strijden tegen 's werelds meest prestigieuze merken op de meest mythische circuits."

“Toen het thema met de hulp van de PEUGEOT Sport-ingenieurs was gekozen, gingen we samen aan de slag. Geleid door prestaties, waarvoor nooit een compromis werd gesloten, en onder innovatieve regelgeving, lieten de ingenieurs zoveel mogelijk ruimte over om de ontwerpers de vrijheid van creativiteit te geven om het ontwerp van de Hypercar te ontwikkelen. De PEUGEOT 9X8 werd geboren samen met het DNA van de nieuwe Hypercar-reglementen (LMH) die werden gezocht door de Automobile Club de l'Ouest, de organisator van de 24 uur van Le Mans en de Fédération internationale de l'Automobile, en presenteert de fundamentele eigenschappen van een PEUGEOT. Deze auto zal een mijlpaal zijn in de geschiedenis van de Endurance-races.”

 

2. LEEUW

 

De betrokkenheid van PEUGEOT bij de autosport is in de eerste plaats omdat het een formidabel laboratorium van ideeën is en een fantastische innovatieversneller. Voor alle betrokken beroepen verkent de autosport nieuwe gebieden die ons ertoe aanzetten om steeds origineler en creatiever te worden in onze aanpak.

De Hybrid Hypercar 9X8, de ultieme ambassadeur van PEUGEOT Design en een inspiratie voor toekomstige ontwikkelingen, past in de trend die is gezet voor de auto's in het gamma, waaronder de geheel nieuwe PEUGEOT 308. Het was de PEUGEOT 9X8 die voor het eerst het nieuwe Lion Head-badge droeg werd begin 2021 geïntroduceerd voordat hij ook op de PEUGEOT 308 verscheen.

 “De technologie van de PEUGEOT 9X8 is volledig een creatie van PEUGEOT Sport en dat moesten we laten zien in ons ontwerp. Zonder concessies te doen aan de prestaties, wilden we hem een ​​unieke uitstraling geven, maar het idee van een gestroomlijnde carrosserie behouden, die contrasteert met de zeer geometrische endurance-auto's van de vorige generatie”, legt Matthias Hossann uit.

Een ander onderscheidend teken van PEUGEOT's expertise en stijl is duidelijk zichtbaar in het interieur van de 9X8, dat is gebaseerd op het kenmerkende i-Cockpit-concept van het merk. Net als bij een seriemodelproject, werd de zorg voor het interieurdesign alleen geëvenaard door de hoge eisen aan het exterieur: de bestuurder en de fans voor hun schermen moeten het gevoel hebben alsof ze zich in een PEUGEOT bevinden, voorbij elke schaduw van een twijfel. Bovendien is de hele cockpit van de PEUGEOT 9X8 ontworpen om de bestuurder de hoogste mate van ergonomie en intuïtie te bieden.

3. BREUK

 

Waarnemers en specialisten zijn het er unaniem over eens: de PEUGEOT 9X8 is een radicale breuk met eerdere generaties raceauto's. Het opent een nieuw tijdperk. "Deze 9X8 is een echte mijlpaal in de autosport", zeiden de toekomstige coureurs toen ze hem voor het eerst zagen: "Er komt een ‘voor en na’ de PEUGEOT 9X8, en we zullen blij zijn dat we er deel van hebben uitgemaakt."

"Op de muren van de designstudio waar de PEUGEOT 9X8 werd geboren, hadden we drie sleutelwoorden gepost: iconisch, efficiënt, emotioneel", zegt Matthias Hossann. “Op deze manier omarmde het hele team deze concepten, ongeacht de betrokkenheid van elk individu in de verschillende ontwikkelingsstadia. Ik had het woord ICONIC in ieders gedachten gestopt, omdat ik een auto wilde die zowel onmiddellijk herkenbaar was als een doorbraak betekende, een fundamentele generatiewisseling.”

“Ondanks de kwaliteit van de vele voorstellen die uit onze interne ontwerpwedstrijd kwamen, werd er al snel één gekozen als thema. Het brak de codes van de vorige generatie endurance-auto's. Het idee was dat dit minder een raceauto zou zijn en meer een PEUGEOT, een object dat fans van autosport zou samenbrengen. Maar niet alleen dat, aangezien dit een sportwagen wordt die in theorie ook op de weg zou kunnen worden gereden.”4. GEEN VLEUGEL

 

Het meest opvallende kenmerk van dit concept is de afwezigheid van een achtervleugel, wat het zijn unieke morfologie geeft.

De achtervleugel verscheen voor het eerst in de endurance-racerij op Le Mans in 1967 en is sindsdien de blijvende standaard geworden. Sinds 1971, iets meer dan 50 jaar geleden, heeft geen enkele auto gewonnen zonder een achtervleugel. Dit toont de durf en inventiviteit van de ontwerpers en ingenieurs van PEUGEOT.

Toen de PEUGEOT 9X8 werd ontworpen, werd er enorm veel energie gestoken in de achterkant. In navolging van de originele schets van een ietwat opvallende auto, ontpopte zicht een licht spitse cabine, samen met de zeer bijzondere overkapping over het achterwiel. 

 

5. ELEKTRISCH!

 

PEUGEOT heeft op Le Mans al gewonnen met twee auto's van twee verschillende generaties: de 905 met een V10-benzinemotor in 1992 en 1993, en de 908 met een V12 HDi-FAP-motor in 2009. Nogmaals, het is met de gebruikte technologie dat de PEUGEOT 9X8 het begin markeert van een nieuw tijdperk. "Endurance-races zijn gebaseerd op regels die ons in staat stellen om de expertise van PEUGEOT in alle elektrische aandrijflijnen te demonstreren", legt Olivier Jansonnie, technisch directeur van het project, uit.

Wat zijn hybride aandrijving met vierwielaandrijving betreft, vertoont de PEUGEOT 9X8 bepaalde overeenkomsten met verschillende modellen in het PEUGEOT-gamma, zoals de PEUGEOT 3008 of de PEUGEOT 508. Hij combineert een V6 2,6-liter twinturbo met 500 kW (680 pk) intern verbrandingsmotor achteraan met een 200 kW (270 pk) elektromotor/generator voorin.

Olivier Jansonnie zegt: “Met de 9X8 begint PEUGEOT een nieuw hoofdstuk in hybride sportwagens. Prestaties worden steeds elektrischer en deugdzamer, zonder iets op te offeren op het gebied van concurrentievermogen.”

"We wilden deze technologische en culturele verschuiving duidelijk maken met een nieuwe kleursignatuur, die we Kryptonite hebben genoemd", voegt Matthias Hossann toe. “We hadden hem al kort voor onze Hybrid Hypercar 9X8 gelanceerd op ons nieuwe seriemodel, ook een hybride: de 508 PSE (Peugeot Sport Engineering). Naast zijn kleur deelt hij veel technologische kenmerken met de PEUGEOT 9X8. Binnen een paar weken na elkaar hebben beide het merk PEUGEOT in het tijdperk van elektrische high-performance gebracht.

6. VIRTUEEL

 

Het PEUGEOT Design-team deed ook een beroep op de allernieuwste technologie. “Maar niet alleen dat”, legt Matthias Hossann uit. "Het werk van de ontwerpers bestaat uit heen en weer gaan tussen ontwerpen en 3D-tools om virtual reality-visualisatiefasen op te nemen".

Om de volumes te creëren, gebruiken de ontwerpers 3D-tools en CAD (Computer Aided Design). Met deze technologie is het ook gemakkelijk om bestanden te delen met de engineeringteams. Zodra de volumes op hun plaats zijn, komt de virtual reality-fase. Een beetje als een openbaring.

“Een hoogtepunt werd bereikt toen we de complete PEUGEOT 9X8 met een virtual reality-headset aan het engineeringteam lieten zien. Olivier Jansonnie, de technisch directeur, cirkelde een hele tijd rond de auto met de headset over zijn ogen. Zijn enthousiasme was cruciaal.”

 

7. NACHT

 

“Ons PEUGEOT Design-team bestaat uit fans van de 24 uur van Le Mans. Omdat ze er als toeschouwers zijn geweest, weten ze dat de auto's 's nachts, langs de baan, weinig onderscheidende tekens hebben. Sommige auto's zijn te herkennen aan het geluid van hun motoren, maar op veel plaatsen is de visuele aanwezigheid van de auto's meestal beperkt tot heldere lijnen die in de nacht vervagen."

 

"Om ervoor te zorgen dat de PEUGEOT 9X8 als geen ander is en door iedereen dag en nacht gemakkelijk kan worden geïdentificeerd, hebben we lichtgevende componenten toegevoegd aan het silhouet. Voor de lichtsignatuur waren de drie klauwen - aanwezig op al onze huidige productieauto's – een voor de hand liggende keuze. We hadden niet al te veel moeite om ze aan de voorkant van onze 9X8 Hypercar te plaatsen, maar om ze aan de achterkant te plaatsen, vergde veel werk. We hebben de drie lichtklauwen geïntegreerd in afzonderlijke composietcomponenten om gaten te creëren door de  welke lucht wordt afgezogen. We kunnen niet wachten om hun effect op de baan te zien. "

 

Als fotograaf van deze reeks foto's van de PEUGEOT 9X8, herkende Agnieszka Doroszewicz onmiddellijk het potentieel van de lichtsignaturen van de PEUGEOT 9X8: "We wilden onze opnames echt over een lange dag spreiden en tot laat in de nacht verlengen", zegt ze. . "Ik heb een perfecte evocatie van de 24 uur van Le Mans in mijn foto's kunnen bereiken. Daglicht, kunstlicht en de felle verlichting van de koplampen worden gecombineerd met het krachtige patroon van de lichtklauwen van de auto. We zijn natuurlijk niet in Le Mans, maar het is de hele sfeer van Le Mans die we hier hebben.”

8. AGNIESZKA

 

"Kort. Zwart. Krachtig. Zoals een echte espresso”, zo omschrijft Agnieszka Doroszewicz zichzelf. Gepassioneerd door design, architectuur en mode. “Fotografie heeft me in staat gesteld om deze drie passies te combineren. Als fotograaf heb ik me echter nooit willen beperken tot één vakgebied. Ik heb zowel voor tijdschriften als voor mode, ontwerpers, bureaus en bedrijven gewerkt, bijvoorbeeld in de telefoon- en elektronica-industrie. Supercars en raceauto's kwamen langs, bijna bij toeval. Autofotografie is waar de opwinding vandaag de dag is: er is een enorme focus op originaliteit en een ongelooflijke vraag naar uniciteit.”

Agnieszka, gevestigd in Hamburg, Duitsland, is afgestudeerd aan de University of Applied Sciences in Photographic Design en is sinds 2007 freelancer, betrokken bij zowel fotoshoots als postproductie.

"Ik ben vaak uitgenodigd om te werken op Le Mans en andere 24-uurs races, zoals de Nürburgring (Duitsland) en Spa (België). Maar Le Mans is historisch gezien het meest boeiende en mijn absolute favoriet. De sfeer, de spanning en de opwinding is voelbaar en natuurlijk voel je de geschiedenis van deze race in elke porie. Je kunt er niet aan ontsnappen. Le Mans is een van de puurste en meest ultieme vormen van autoracen".

 

“Elke fotoshoot heeft zijn eigen anekdotes. Hier, met de PEUGEOT 9X8, was het verschrikkelijk koud. Maar niets kon de passie van Matthias en zijn team temperen om deel uit te maken van de hele shoot. Hun aanwezigheid was zeer motiverend, omdat we van deze gelegenheid gebruik maakten om een ​​echte discussie aan te gaan. Bovendien was de shoot absoluut fantastisch: het contrast tussen de zeer pure esthetiek van de PEUGEOT 9X8 en de brutalistische architectuur was indrukwekkend, en de ruwe patina van de betontextuur deed perfect denken aan de wereld van racecircuits.”

Getagged onder:
peugeot

Gerelateerde items (op tag)

Nieuwe Peugot E-308 en E-308 SW

PEUGEOT 308 EN 308 SW 100% ELEKTRISCH

 

  • ALLURE: 100% elektrisch en 100% onweerstaanbare 308 berline en break
  • ALLURE: Eerste 100% elektrische break versie van een Europese fabrikant
  • EXCELLENCE: Nieuwe 115 kW/156 pk motor, nieuwe generatie accu
  • EXCELLENCE: 12,7 kWh/100 km, referentie-efficiëntie in het C-segment  
  • EMOTIE: Het plezier van 100% elektrisch rijden met de PEUGEOT i-Cockpit®.

Nieuwe Peugot 408: onverwacht in alle opzichten, een dynamische, innovatieve fastback

Met de nieuwe 408 toont PEUGEOT de creativiteit van haar teams door een nieuw fastback silhouet aan te bieden aan de top van het C-segment: de PEUGEOT 408 is de eerste in zijn soort, zowel in de geschiedenis van het Merk als op de huidige automarkt. Hij is onverwacht omdat hij anders is. Deze PEUGEOT van het nieuwe tijdperk heeft een katachtige houding en unieke verschijning, evenals een uitmuntendheid van de techniek gericht op efficiëntie en intelligente elektrificatie, evenals emoties die worden geleverd door geavanceerde technologieën gewijd aan rijplezier en instinctief gebruik.

GERESERVEERD VOOR EERSTE 50 KLANTEN : de nieuwe PEUGEOT 408 PLUG-IN HYBRID 225 FIRST EDITION

GERESERVEERD VOOR DE EERSTE 50 KLANTEN: DE NIEUWE PEUGEOT 408 PLUG-IN HYBRIDE 225 FIRST EDITION

 

  • ALLURE : PEUGEOT 408 PLUG-HYBRID 225 FIRST EDITION in avant-première ! 
  • EMOTIE: Electric Pack inbegrepen, aanbod beperkt tot de eerste 50 bestellingen 
  • EXCELLENCE: vanaf 8 september online beschikbaar op de PEUGEOT STORE website 
  • WERELDPREMIERE: op het Autosalon van Parijs, van 17 tot 23 oktober

De PEUGEOT 408 FIRST EDITION, die net aan het begin van de zomer werd onthuld, op 4 augustus spectaculair werd voorgesteld (de symbolische datum 4.08!) in "The Sphere", een buitengewone transparante en roterende structuur die het mogelijk maakte om al zijn facetten te tonen, en op het autosalon van Parijs (17-23 oktober) voor het eerst aan het publiek zal worden voorgesteld, opent op 8 september zijn orderboek voor 50 bevoorrechte klanten. Design, kleur, technologie en uitrusting, de eerste 50 PEUGEOT 408 PLUG-HYBRID 225 FIRST EDITION wagens zullen hun eigenaars het beste bieden - naast het exclusieve aanbod van een privé of openbaar elektrisch oplaadpakket! De PEUGEOT 408 PLUG-IN HYBRID 225 FIRST EDITION is exclusief online verkrijgbaar via de PEUGEOT STORE website https://store.peugeot.be/nl/configurable en kost 499 euro/maand of 50.400 euro inclusief btw.

The countdown is on: just 5 days to go until the PEUGEOT 9X8 goes racing!

On July 10, 2022, Team Peugeot TotalEnergies’ two PEUGEOT 9X8 Le Mans Hypercar prototypes will make their official racing debut at Monza, Italy, in the fourth round of the 2022 FIA World Endurance Championship (FIA WEC). Building upon the success of its previous programmes with the 905 (1990>1993, powered by a V10 petrol engine) and 908 (2007>2011, powered by an HDI FAP diesel V12), PEUGEOT is making its grand return to endurance racing with a hybrid-powered car that embodies its electrification strategy. The whole team is looking forward to learning as much as possible from this first competitive outing.