An Icon Reloaded: de nieuwe ID. Buzz en ID. Buzz Cargo

woensdag, 04 mei 2022 11:24
An Icon Reloaded: de nieuwe ID. Buzz en ID. Buzz Cargo
  • Wereldpremière: de ID. Buzz en ID. Buzz Cargo vormen Europa's eerste zuiver elektrische minibus- en bestelwagengamma
  • Iconisch ontwerp: de ID. Buzz is het nieuwe gezicht van een intelligente, toekomstgerichte en duurzame mobiliteit
  • Nieuwe inrichting: Volkswagen vervangt leder in de ID. Buzz en ID. Buzz Cargo door materiaal van niet-dierlijke oorsprong
  • Geconnecteerd en comfortabel: de ID. Buzz zal onderweg nog makkelijker kunnen worden opgeladen dankzij Plug & Charge
  • Ruimte voor elke situatie in het leven: de ID. Buzz biedt een zee aan ruimte voor uw gezin en bagage en in de Cargo-versie passen twee europalletten.
  • Marktintroductie: nog dit jaar gelanceerd in Europa. Noord-Amerikaans debuut met lange wielbasis volgt in 2023, verkoop vanaf 2024

Met de nieuwe ID. Buzz en ID. Buzz Cargo presenteren Volkswagen Commercial Vehicles en Volkswagen Pkw een van de meest geavanceerde en duurzame voertuigconcepten van dit moment. De twee emissievrije voertuigen vertalen het ontwerp van een van de grootste auto-iconen – de T1 – naar het tijdperk van de elektrische mobiliteit. De ID. Buzz is het eerste minibus- en bestelwagengamma dat met een CO2-neutrale balans wordt geproduceerd en geleverd. Het hoge aandeel gerecycleerde materialen en het interieur zonder dierlijk leder vervolledigen de duurzaamheidsstrategie die Volkswagen Commercial Vehicles en Volkswagen Pkw met de ID. Buzz en ID. Buzz Cargo realiseren.

De ID. Buzz en ID. Buzz Cargo zullen dit najaar in de eerste Europese landen worden gelanceerd. De voorverkoop gaat reeds in mei van start. De Europese versies zullen bij hun marktintroductie over een batterij van 77 kWh beschikken (bruto-energie-inhoud: 82 kWh). Die voorziet een 150 kW sterke elektromotor, die de achteras aandrijft, van stroom. Het oplaadvermogen bedraagt 11 kW bij gebruik van wisselstroom (AC). Met een CCS-stekker aan een snellader op gelijkstroom (DC) stijgt het oplaadvermogen tot 170 kW. Zo wordt de batterij in ongeveer 30 minuten van 5 tot 80 procent opgeladen. Zoals alle modellen uit de ID.-familie van Volkswagen zijn ook de nieuwe ID. Buzz en ID. Buzz Cargo technisch gebaseerd op het modulaire platform voor elektrisch aangedreven voertuigen (MEB) van de Groep.

Eerbetoon aan de T1 – hoogtechnologische trendsetter met een rijke geschiedenis

In de ID. Buzz en ID. Buzz Cargo smelten de belangrijkste autotrends van onze tijd samen tot een even vooruitstrevend als veelzijdig gamma minibusjes en bestelwagens: elektrische mobiliteit, intelligente connectiviteit van rijhulp- en informatiesystemen, Over-the-Air-software-updates en compatibiliteit met nagelnieuwe mobiliteitsconcepten. Al die parameters worden visueel verenigd in het iconische exterieurdesign. “De ID. Buzz brengt heel wat charme en affiniteit voor mensen terug naar de weg”, schetst Jozef Kabaň, Hoofd van Volkswagen Design. En het zijn de verhoudingen die de ID. Buzz zo uniek maken. De designer slaat een brug naar de klassieker: “Bij de T1 zit ik praktisch op de vooras – hij heeft geen overhang vooraan. Hoewel hij over alle belangrijke veiligheids- en technologiesystemen beschikt, blinkt ook de ID. Buzz uit door zijn superkorte overhangen.” Dat blijkt ook uit de cijfers: in verhouding tot de compacte totale lengte van 4.712 mm is de wielbasis erg lang (2.988 mm). Reeds bij de T1, de eerste Bulli, was het ontwerp ondergeschikt aan de functionaliteit. Vorm volgt functie: dat centrale principe van autodesign werd ook toegepast bij het design van de ID. Buzz. De iconische, heldere vormen gaan hier hand in hand met een uitmuntende stroomlijn: de ID. Buzz heeft een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,285; bij de ID. Buzz Cargo is dat 0,29. Dat komt het energieverbruik en het rijbereik ten goede.

Eeuwig jonge Bulli – wirtschaftswunder, Woodstock en elektrische mobiliteit

Beide ID. Buzz-modellen zijn niet alleen tot in het kleinste detail doordacht, maar ook met veel aandacht voor detail uitgevoerd. Een klein voorbeeld hiervan zijn de gestileerde silhouetten van de ID. Buzz die in reliëf in de zij- en stoelbekleding van de vijfzitter zijn aangebracht. Dat element doet evenveel denken aan de T1 als aan de Microbus-studie, Volkswagens legendarische showcar die in 2000 in Detroit werd voorgesteld. Zo weerspiegelt het iconische koetswerk- en interieurdesign van de ID. Buzz en ID. Buzz Cargo de geschiedenis van een van de meest succesvolle bestelwagengamma’s, van het Duitse wirtschaftswunder over het Amerikaanse Woodstock-festival tot op de dag van vandaag. Tegelijkertijd steunen de eerste Europese minibus en bestelwagen in deze klasse op een puur elektrisch platform en een uniek DNA, dat hen tot het nieuwe gezicht van een intelligente, toekomstgerichte en duurzame mobiliteit maakt.

Elektrische transformatie van de Groep – MEB als sleuteltechnologie

Met de ID. Buzz versnelt de Volkswagen-groep haar transformatie tot een van de toonaangevende leveranciers van zuiver elektrische voertuigen. Een belangrijke technologie hierbij is het MEB-platform (Modularer E-Antriebs-Baukasten). ‘s Werelds eerste schaalbare serieplatform voor zuiver elektrische voertuigen vormt de basis voor een brede waaier aan modellen en segmenten voor alle merken. Momenteel staat al 30 procent van alle elektrische voertuigen van de Groep op het MEB-platform; tegen 2025 zal dat cijfer naar verwachting stijgen tot meer dan 80 procent. Voor Volkswagen Commercial Vehicles is de zuiver elektrische ID. Buzz een belangrijke bouwsteen voor de voortdurende verlaging van de CO2-voetafdruk van het volledige productgamma.

Made in Germany – hoge kwaliteit en werkzekerheid

De nieuwe ID. Buzz en ID. Buzz Cargo worden door Volkswagen Commercial Vehicles geproduceerd in de hoofdfabriek in Hannover. Sinds 2022 behoort die fabriek tot de groep van hoogtechnologische locaties voor de productie van zuiver elektrische voertuigen. Bepaalde delen van de ID. Buzz-productie bereiken een automatiseringsgraad tot 90 procent. Parallel met de transformatie van de fabriek zet het personeel een grote stap in de toekomst, aangezien veel functieprofielen veranderen: dankzij bijscholingsinitiatieven verwerven de medewerkers de nodige knowhow om te werken met de nieuwe hard- en software van de ID. Buzz, alsook van de Multivan met plug-inhybrideaandrijving, die eveneens in Hannover van de band rolt.

Ook de elektrische aandrijfmodules voor de ID. Buzz worden grotendeels in Duitsland vervaardigd volgens de hoogste kwaliteitsnormen, in dit geval door de onafhankelijke Components-afdeling van de Volkswagen-groep. Ze worden geproduceerd in de onderdelenfabrieken van Kassel, Braunschweig, Salzgitter en Hannover. Dat geldt voor de elektromotor, het batterijsysteem en de assen. De ID. Buzz is dus het eerste model in de ID.-familie waarvoor Volkswagen Group Components ook de assen fabriceert. Dat gebeurt in een nieuw gebouwde assemblagehal in Hannover-Barsinghausen, waar op zich al 200 werknemers werken. In de toekomst zal Hannover ook het batterijsysteem van de ID. Buzz produceren, dat momenteel in Braunschweig wordt gebouwd. De bijdrage van Volkswagen Group Components bedraagt nu al ongeveer 40 procent van de totale toegevoegde waarde van de ID. Buzz, ongeveer 10 procent meer dan bij conventionele modellen.

De eerste vonk – de eerste voorloper van de ID. Buzz debuteerde vijftig jaar geleden

De ID. Buzz is overigens niet de eerste Bulli met een elektrische aandrijving. Vijftig jaar geleden presenteerde Volkswagen op de Hannover Messe al een T2 met een elektromotor achterin. Met een maximaal rijbereik van 85 kilometer toonde dit kortlopende project echter aan dat de batterijtechnologie van toen allesbehalve praktisch was. Toch bewijst die versie uit 1972 dat de droom van een zuiver elektrische Bulli al langer bestaat. En nu wordt hij werkelijkheid.

Laatst aangepast op woensdag, 04 mei 2022 11:38