Powerdale: Slim laden Made in Belgium

woensdag, 04 mei 2022 13:37
Powerdale: Slim laden Made in Belgium

Vorig jaar kon je in Eco-Mobiel kennis maken met het Belgisch bedrijf Powerdale. Als ontwerper en producent van slimme laadtoepassingen houdt Powerdale, met hoofdzetel in Sint-Genesius-Rode,  eraan om in te zetten op een lokale aanpak. We hadden een gesprek met Hugues Dhaeyer, oprichter van het bedrijf, om te luisteren hoe Powerdale met het productgamma en de aangeboden oplossingen inspeelt op een snel evoluerende markt.

Afgelopen jaar hadden we te kampen met enkele onvoorziene hindernissen. Naast de aanhoudende druk op de economie door COVID-19, werden we geconfronteerd met een groeiende onzekerheid op de energiemarkt. Ondanks deze problemen slaagde Powerdale er in om het omzetcijfer afgelopen jaar te verdubbelen. Toch tempert Hugues Dhaeyer enigszins de euforie. Zo’n mooie groei is uiteraard positief, maar nu is het vooral zaak om de groei te beheren. Dat kan je enkel doen door volop in te zetten op de sterktes van het bedrijf, en blijven in te spelen op de behoeftes van de markt. Kort op de bal, zonder een langetermijnvisie uit het oog te verliezen.

Energiebeheer als kloppend hart

Door de onzekerheid op de energiemarkt zien steeds meer bedrijven de noodzaak in om bewust om te springen met energie. Momenteel kampen we niet met een tekort aan beschikbare energie, maar moeten we erop toezien dat er steeds voldoende vermogen beschikbaar is, ook op piekmomenten, zegt Hugues Dhaeyer. De transitie naar elektrische mobiliteit zal niet op één nacht gebeuren, maar eens de shift naar elektrificatie van het wagenpark zal voltooid zijn zullen we er moeten voor zorgen dat het elektriciteitsnet niet wordt overbelast op momenten dat iedereen zijn wagen gaat opladen. Hiervoor is het belangrijk dat laadbeurten gecoördineerd verlopen door middel van loadbalancing.

Slim omgaan met energie is dus essentieel bij het installeren van een laadoplossing. Dat slim energiebeheer wordt bij Powerdale beheerd door NexxtGEM. Dit zorgt ervoor dat het beschikbaar vermogen van een gebouw optimaal wordt verdeeld. In eerste instantie wordt er voor gezorgd dat er genoeg vermogen wordt behouden voor de dagelijkse activiteiten van het gebouw. Daarnaast wordt het resterende vermogen zo optimaal mogelijk verdeeld onder de laadpunten waar wagens aan het opladen zijn. Bestuurders die een laadsessie starten kunnen via een app een paar vragen beantwoorden betreffende de behoeften die ze hebben. Zo kunnen ze aangeven hoe lang ze in het gebouw zullen aanwezig zijn, en welke afstand ze willen kunnen rijden als ze terug vertrekken. Aan de hand van een algoritme bepaalt NexxtGEM vervolgens hoeveel stroom er moet worden voorzien voor een bepaald laadpunt, zodat zo optimaal mogelijk aan de behoeftes van de bestuurder kan worden voldaan.

NexxtGEM is beschikbaar voor alle laadoplossingen die door Powerdale worden aangeboden. Hierdoor kan energiebeheer worden geïntegreerd in bedrijfsgebouwen, maar ook bij particulieren die een slimme laadoplossing zoeken voor hun privéwoning.

Oplossingen op maat van de gebruiker

Powerdale kende groei op alle fronten waar we actief zijn, zegt Hugues Dhaeyer. Op de particuliere markt kenden we het voorbije jaar een echte doorbraak, maar ook de geavanceerde oplossingen die worden aangeboden voor parkeerplaatsen, kantoren en mede-eigendommen kenden een sterke groei.

Powerdale biedt in principe vier verschillende producten aan, die allemaal zijn ontwikkeld voor een specifieke doelgroep. 

Particuliere oplossingen

De eenvoudigste laadoplossing is ‘Mobile’. Dit systeem is een mobiele laadkabel die je overal kan meenemen. Het systeem is verkrijgbaar met monofase, zodat je met een gewoon stopcontact je wagen kan opladen aan 2,3 kW, maar ook als driefasig toestel dat kan opladen aan 11 kW. 

De Mobile oplossing is vooral interessant voor bezitters van een Plug-in hybride wagen. Deze wagens hebben een kleinere batterij, en door dit toestel, dat je overal kan meenemen wordt het voor bezitters van een PHEV makkelijk om overal de accu op te laden.

Voor particulieren werd de ‘Home’ oplossing ontwikkeld. Dit laadpunt, dat kan worden geïnstalleerd aan de muur of op een laadpaal kan werken in twee laadmodi. Enerzijds kan ervoor worden gekozen om op te laden in Max Mode, waar alle beschikbare energie van de woning wordt ingezet om zo snel mogelijk je wagen op te laden. In Eco Mode wordt de wagen opgeladen met beschikbare groene energie uit bv. zonnepanelen of andere beschikbare bronnen.

Bedrijfsgebouwen en mede-eigendommen

Voor parkeerplaatsen en mede-eigendommen werd de geavanceerde ‘Cluster’ ontwikkeld. Dit systeem werkt vanuit één centrale controller, waar tot 16 laadpunten met geïntegreerde kabel kunnen worden op aangesloten. Dit product biedt twee grote voordelen. Ten eerste zijn de afmetingen van de laadpunten beperkt, omdat de elektronica die zorgt voor de aansturing van de laadpunten in een aparte ruimte kan geïnstalleerd worden. Omdat de aansturing het systeem in een afgesloten ruimte kan worden geplaatst, wordt dit ook minder gevoelig voor vandalisme en ongevallen. Voorts worden de onderhoudskosten door deze opstelling beperkter gehouden dan wanneer de elektronica in elk laadpunt is geïntegreerd. 

Dit jaar zal ook de nieuwe ‘Advance’ worden uitgerold. Dit systeem is volledig modulair opgebouwd, zodat het kan voldoen aan alle noden van de gebruiker. De Advance kan worden geïnstalleerd op een paal of aan de muur, en door de moduleerbaarheid kan ervoor worden geopteerd om op je laadpunt één of twee laadaansluitingen te voorzien, er kan desgewenst een informatiescherm worden geïnstalleerd, en verder kan er een kaartlezer worden toegevoegd om betalingen mogelijk te maken. Zo kan dit systeem op maat worden aangepast aan de noden van de klant. Omdat er gebruikt gemaakt wordt van ROMA (Role Optimized Model Architecture) is de Advance oplossing volledig future proof en kunnen nieuwe modules worden ontwikkeld en in het systeem ingepast. 

Nexxtmove

Het is uitermate belangrijk dat de gebruiker te allen tijde een gedetailleerd inzicht heeft in de laadactiviteiten van het geïnstalleerde systeem. Dit wordt bij Powerdale beheerd door het Nexxtmove platform. 

Elke door Powerdale aangeboden laadoplossing wordt gekoppeld aan Nexxtmove. Elke gebruiker krijgt via een app of de browser toegang tot dit platform. Voor de particulier houdt dit in dat die op elk moment een gedetailleerd overzicht krijgt in diens laadactiviteiten, maar voor professionele gebruikers gaat dit veel verder.

Met Nexxtmove kan de fleetmanager of de CPO van het bedrijf toegang krijgen tot de laadinfrastructuur. Naast de controle over de geïnstalleerde laadinfrastructuur, kan Nexxtmove ook worden gekoppeld aan externe diensten, zoals bv. facturatie. Omdat Nexxtmove werkt met de meest gangbare protocollen is deze koppeling in de meeste gevallen eenvoudig te verwezenlijken. Door gebruik te maken van API’s kan zowat elk extern systeem worden aangesloten.

Op die manier krijgt de gebruiker inzicht in het aantal laadbeurten (gratis en betalend) en het vermogensbeheer, maar door een synchronisatie met de door het bedrijf geïnstalleerde pakketten, kunnen de gegevens van de laadinfrastructuur makkelijk overal worden getoond en geïntegreerd.