NIO is nieuw Chinees automerk

zondag, 23 oktober 2022 10:28
NIO is nieuw Chinees automerk

Grote ambities

NIO wat zoveel betekent als “nieuwe dag” in het Mandarijns, pakte in Berlijn groots uit met de voorstelling van hun Europese gamma en bijhorende plannen voor uitrol van hun businessmodel.

Het merk is vrij nieuw in autoland, want pas in 2014 opgericht door stichter en huidig CEO William Li. Tijdens een rondetafelgesprek met de CEO werd meerdere keren de link gelegd naar het gekende Amerikaanse elektrische automerk en zijn flamboyante eigenaar, Elan Musk en Tesla. En bij de verwijzingen naar Tesla was Li niet bepaald onder de indruk. In 2015 won NIO het allereerste Formule-E kampioenschap. De eerste leveringen van productie-auto’s gebeurde in 2017 en tot en met september 2022 leverde NIO ondertussen reeds meer dan 249 504 auto’s aan klanten.

Drie modellen

Sinds juni 2018 verkoopt NIO auto’s in China en daarna ook in Noorwegen. Het is de bedoeling om tegen 2025 in 25 landen actief te zijn. In België wordt het merk beschikbaar in de tweede helft van 2023. Vanaf heden wordt het merk ook gelanceerd in Nederland, Duitsland, Zweden en Denemarken.

Het gamma komt met 3 modellen. Het eerste model is een grote berline, de ET7, daarna volgen een middenklasser, de ET5, en er komt ook een SUV, de EL7. Het design van de auto’s is niet revolutionair of vernieuwend, het lijkt ons een mix van Tesla, Porsche en wat trekken van een Kia Stinger.  En vermits er over smaak en kleur niet gediscussieerd wordt, laten wij het oordeel aan de lezer.
Elk model beschikt over twee elektromotoren en vierwielaandrijving, naast een standaarduitrusting dat zijn gelijke niet kent. Zowat alles is standaard aanwezig, tot en met massage op de achterstoelen en soft close deuren.

De vermogens en prestaties zijn indrukwekkend. De ET7 en EL7 leveren 653 pk (480 kW) en een maximumkoppel van 850 Nm. Hiermee spurt je met de ET7 in 3,8 seconden naar 100 km/u, voor de EL7 is dat 3,9 seonden.  De ET5 levert 490 pk (360 kW) en gaat hiermee naar 100 km/u in 4,0 seconden. Bijzonder snelle auto’s, wij kijken al uit naar de testritten in België. 

Wat de batterijen betreft zijn er drie keuzes. Standaard komen de NIO’s met 75 kWh, maar je kunt ook kiezen voor een accu van 100 kWh of zelfs 150 kWh.

Power Swap Station

Het opladen van de batterijen kan aan een wisselstroomlader tot maximaal 11 kW of via een gelijkstroom-snellader aan 130 kW. Geen uitzonderlijke waarden, er zijn concurrenten die beter doen. Revolutionair is echter wel dat het batterijpack via het zogenaamde Power Swap Station in een 5-tal minuten volautomatisch gewisseld kan worden. Op die manier wordt herladen herleidt tot een normale tankbeurt. Het uitbouwen van het netwerk van die Power Swap Stations vergt natuurlijk wel een investering.  NIO wil er tegen 2025 een 1000-tal hebben, ook in Europa. Voorlopig heeft NIO geen plannen om hier ook andere constructeurs in te betrekken.

LiDAR, camera’s en sensoren

Wat opvalt aan de modellen van NIO, zijn de vele camera’s. Vooral aan de bovenkant van de voorruit, waar de LIDAR en de camera’s hun plaats opeisen. NIO ziet dat eerder als een stijlelement.  De ET7 is uitgerust met 33 sensoren, waaronder 8 MP camera's, LiDAR en millimetergolfradars. Het slim ontwerpen en plaatsen van de sensoren was de grootste uitdaging voor de ontwerpers. In plaats van ze eenvoudigweg aan de carrosserie te bevestigen, hebben de ontwerpers ze geïntegreerd in het exterieurontwerp en daarmee een vooruitstrevend uiterlijk gerealiseerd, terwijl de prestaties van de sensoren ook gemaximaliseerd zijn. De designers plaatsten het uiterst precieze LiDAR-systeem met een groot bereik en de 8 MP camera’s op het dak om een breder gezichtsveld te garanderen.

Maandprijs als businessmodel

Hoezeer wij onder de indruk zijn van de technologie van de NIO, wij zijn dat minder van het budget dat je nodig zal hebben om er één te krijgen. Dat budget is alvast niet mals, waarmee NIO wil onderstrepen dat ze op het premiumsegment mikken. De ET7 met de kleinste batterij van 75 kWh is er in Duitsland vanaf 1549,- euro per maand.  De ET5 is er vanaf 1249,- euro per maand. De auto aankopen is niet mogelijk. Het contract is mogelijk vanaf 1 maand tot maximum 60 maanden. De Belgische prijzen zijn er nog niet, vermits de auto’s pas volgend jaar bij ons gelanceerd worden. Met deze prijzen is het duidelijk dat deze auto’s niet weggelegd zijn voor particulieren.

De nieuwe NIO’s mikken op de businessmarkt.  Het zijn geen wereldschokkend modellen wat design betreft.  Ze mikken hoog op prestaties, afwerking en zijn hoogtechnologisch en compleet, zelfs luxueus uitgerust.  De prijs per maand is niet van de poes. Het is maar de vraag of ze hiermee klanten kunnen afsnoepen van de Duitse premiummerken.

 

tekst: Filip Dewulf
foto’s: NIO