“Ioniq 6 legt een nieuwe standaard qua rijbereik voor elektrische voertuigen.”

dinsdag, 25 oktober 2022 20:32
“Ioniq 6 legt een nieuwe standaard qua rijbereik voor elektrische voertuigen.”
  • De nieuwste elektrische auto van Hyundai Motor is ontworpen als een speciale plek om in te vertoeven 
  • Zijn 77,4-kWh batterij wordt gekoppeld aan een aerodynamisch gevormd silhouet voor een elektrisch rijbereik (WLTP) van meer dan 610 km 
  • Met een geschat WLTP-verbruik van minder dan 14 kWh/100 km wordt IONIQ 6 één van de meest energie-efficiënte EV’s op de markt
  • IONIQ 6 heeft oog voor de noden van inzittenden en biedt een ergonomisch interieur op een 2.950 mm lange wielbasis met doordachte snufjes die de elektrische mobiliteitservaring versterken 
  • Dual Color Ambient Lighting met snelheid synchronisatie, EV Performance Tune-up en Active Sound Design om de gepersonaliseerde rijervaring van IONIQ 6 op te waarderen
  • Hyundai Motor Group’s Electric-Global Modular Platform biedt 800-V ultra snel laden van 10 tot 80 procent in amper 18 minuten
  • Geavanceerde rijhulpsystemen en over-the-air (OTA) updates beschikbaar

 

In juli stelde Hyundai met de Ioniq 6 hun nieuwe paradepaardje voor via een digitale wereldpremière. Vrijdag 14 oktober is de dag dat Eco-Mobiel voor het eerst de wagen van dichtbij kon ervaren. Qua ontwerp is de Ioniq 6 alvast een lust voor het oog. Het aerodynamisch design is niet alleen functioneel maar geeft de auto een absolute sportwagen look.

Rijbereik en oplaadtijd
Met een rijbereik van 614 km kan je met de Ioniq 6 al een aardige afstand afleggen. Na amper 15 minuten laden kan je 351 km reizen. Hierdoor positioneert de Electrified Streamliner zich als één van de snelste qua laadtijd. Dankzij de E-GMP architectuur is zowel 800V als 400V laden mogelijk waarbij de laatste optie zelfs geen adaptor nodig heeft. De gebruikers krijgen de keuze uit verschillende aandrijfopties en batterijpakketten die aansluiten bij hun behoeften. De ‘long range’ batterij (77,4-kWh) kan gekoppeld worden aan twee elektromotor-layouts: “achterwielaandrijving en vierwielaandrijving.” De topuitvoering met dubbele motor en vierwielaandrijving levert een gecombineerd vermogen van 239kW en een koppel van 695 Nm. In 5,1 seconden kan deze futurische parel van 0 naar 100 km/u sprinten. Tenslotte heeft de standaard batterij (53-kwh) met achterwielaandrijving een verbruik van 14 kWh per 100 km en 18 duim grote velgen.

"Vanaf de start van de ontwikkeling van IONIQ 6 was het doel om er de EV met het grootst mogelijke rijbereik van te maken." zegt Jae Ho Huh, hoofd van het Sub-Mid Project Management Center bij Hyundai Motor Company. "Om de wereldleider in elektrische voertuigen te worden, streven we ernaar om de best mogelijke EV- prestaties en gebruikservaring te bieden."

Het aerodynamisch design voorziet de auto van één van de laagste luchtweerstandscoëfficiënt van de sector met 0,21. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een actieve luchtklep, luchtgordijnen voor de wielen, een geïntegreerde achterspoiler en wielopeningverkleiners. Het werpt de Ioniq 6 meteen op tot één van meest gestroomlijnde auto’s ter wereld.

De Electric Streamliner biedt heel wat personalisatie opties aan, zo kan u de auto via het “EV Performance Tune-Up”-systeem helemaal naar uw hand zetten in enkele clicks. Als bestuurder kan u er voor kiezen om de stuurkracht, de motorvermogens modus, de gevoeligheid van het gaspedaal en de aandrijflijn modus instellen.

Gepersonaliseerd interieur
Duurzaamheid is een zeer belangrijke factor voor Hyundai. Het interieur van de auto is namelijk ontwikkelt met bio materialen. Klanten kunnen kiezen tussen twee kleuren voor het interieur: grijs en zwart.

De Electrified Streamliner biedt de mogelijkheden om de belichting in het interieur aan te passen. De ‘Dual Color Ambient Lighting’ voorziet de bestuurder een spectrum van 64 kleuren en zes vooraf geselecteerde thema’s. De modus ‘Speed Sync Lighting’ past de helderheid van de binnenverlichting aan door middel van de snelheid van het voertuig. Wanneer u een futuristische auto koopt met allerlei technologische snufjes waant u zichzelf misschien wel als een bestuurder van een ruimteschip. Hyundai speelt hierop in door een ruimteschip achtig geluid hoorbaar te maken in het interieur, waarbij het volume zichzelf aanpast op basis van de situatie waarin het voertuig zich bevindt.

Een auto moet ook goed zitten natuurlijk. Optioneel kan u kiezen voor de ‘Relaxation Comfort Seats 2’ vooraan. Het aanpassen van de zithoek kan ontspanning tijdens het rijden verbeteren. Alle zetels zijn ongeveer 30% dunner dan andere conventionele modellen hierdoor hebben inzittenden meer ruimte. De zetels zijn specifiek ontworpen voor volledig elektrische modellen en bieden de gebruiker ook enkele oplaadmogelijkheden aan voor randapparaten. Er worden vier type-C aansluitingen en één type-A USB voorzien.

Hoogtechnologisch Dashboard
De Ioniq 6 beschikt over een hoogtechnologische modulaire touchscreen dashboard. Een 12 inch modulair infotainment touchscreen voorziet de bestuurder van real-time actieradius kaarten op basis van de huidige laadtoestand. Men kan terugvallen op de geconnecteerde diensten van het systeem bij het plannen van de beste route en om onderweg een oplaadstation te voorzien. Het navigatiesysteem van de Electrified Streamliner wordt geleverd met ‘Bluelink’. Randapparaten kunnen geconnecteerd worden via Apple CarPlay en Android Auto. Twee verschillende apparaten kunnen tegelijkertijd gekoppeld worden dankzij de meervoudige Bluetooth verbinding ondersteuning. Zo kan de gebruiker een apparaat connecteren voor telefonische doeleinden en een ander apparaat voor muziekstreaming. Hyundai denkt ook aan het bieden van de optimale muziekbeleving in de auto. De Ioniq 6 beschikt over een subwoofer en acht luidsprekers van Bose die strategisch geplaatst zijn voor een luisterervaring van hoge kwaliteit.

Naast het infotainment scherm kan de consument gebruik maken van een 12 inch digitale instrumentencluster, deze kan ook aangepast worden naargelang de behoeften van gebruiker.

Anderzijds kan je als bestuurder rekenen op twee monitors die aan de hand van videobeelden assisteren bij het parkeren. Het systeem zal een waarschuwing geven om contact te vermijden met voetgangers of objecten tijdens het parkeren of uitstappen. Indien het risico op een botsing toeneemt volgt er automatisch een noodstop. Bij het bedienen van de richtingaanwijzer wordt een beeld getoond van een dode hoek. Ioniq 6 gaat voor maximale veiligheid voor de bestuurder en diens omgeving.

Technologische rijhulpsystemen
Ioniq 6 beschikt over enorm veel safety features in het basisaanbod. Uitgerust met het nieuwe niveau van Hyundai SmartSense met geavanceerde rijhulpsystemen zorgt de Electrified Streamliner voor veiligheid en gebruiksgemak op de weg. Enkele voorbeelden:

Highway Driving Assist 2 (HDA 2) helpt om tijdens het rijden op snelwegen een ingestelde afstand en snelheid tot ten opzichte van de voorligger te houden en helpt om het voertuig tijdens het rijden op zijn rijvak te centreren, zelfs in bochten. Wanneer een voertuig aan de zijkant erg dichtbij rijdt, helpt het systeem om de rijlijn aan te passen, om zo gevaar te vermijden. Bij het rijden boven een bepaalde snelheid verandert het voertuig, door het stuurwiel vast te houden en de richtingaanwijzer schakelaar te gebruiken, automatisch van rijstrook in de aangegeven richting.
Smart Cruise Control (SCC) helpt om afstand te houden tot de voorligger en met een door de bestuurder ingestelde snelheid te rijden door de aangeleerde rijstijl van de bestuurder na te bootsen. Als SCC niet actief is, leert het de rijstijl van de bestuurder. Wanneer SCC geactiveerd wordt, stopt de functie met leren en rijdt het automatisch door de aangeleerde rijstijl te spiegelen.
Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) helpt om aanrijdingen met voorwerpen voor de auto te voorkomen. Als een voorligger plotseling vertraagt, of als een gevaar voor een voorwaartse aanrijding wordt gedetecteerd, zoals met een stilstaand voertuig of een voetganger, geeft het een waarschuwing. Na de waarschuwing kan het, als het risico op een contact blijft bestaan, helpen met een noodstop. Tijdens het rijden, als er een risico op een aanrijding met een fietser voor de auto is, of met een tegenligger bij het afslaan op een kruispunt, kan het helpen bij het noodremmen.

Om de auto up-to-date te houden kan men gebruik maken van een over-the-air (OTA) Software Update-functie. Via deze technologie kunnen bestuurders enkele zaken upgraden zoals elektrische voorzieningen, autonoom rijden, de batterij, enzovoort. Tevens kan men met de OTA-functie kaarten en andere software bijwerken. Ioniq 6 is het eerste model in Hyundai’s assortiment dat deze OTA-functie aanbiedt.

Klaar om de markt te domineren
Ioniq 6 staat gepland om vanaf januari geïntroduceerd te worden in de Belgische markt. Qua prijs kan u verwachten dat deze dichtbij de prijs van Ioniq 5 zal zijn, deze zijn vanaf €46.795 beschikbaar exclusief btw.

Getagged onder:
hyundai
Laatst aangepast op dinsdag, 25 oktober 2022 20:35

Gerelateerde items (op tag)

Kona Electric N Line: sportief en stijlvol

Offenbach, 10 januari 2024 - Hyundai Motor Europe maakt zijn bestverkopende elektrische auto nog sportiever. Kona Electric wordt de eerste Hyundai EV die de sportieve N Line-behandeling krijgt.

Meer rijplezier met de IONIQ 5 N

Offenbach, 16 januari 2024 - Hyundai Motor demonstreert hoe het rijden met de gloednieuwe IONIQ 5 N bestuurders kan prikkelen. In een nieuw experiment zal de eerste high-performance elektrische auto van het bedrijf bewijzen dat het niet alleen een alledaagse sportauto is, maar dat het ook het humeur van bestuurders een boost kan geven.

De toekomst van elektrische high-performance auto's: IONIQ 5 N toont zijn drie N Performance pijlers - Deel I

Offenbach, 2 november 2023 - De eerste EV van Hyundai N, de IONIQ 5 N, tilt rijplezier naar nieuwe hoogten door vast te houden aan de drie pijlers van N-prestaties - Corner Rascal, Racetrack Capability en Everyday Sportscar - door gebruik te maken van motorsporttechnologieën en jaren van geëlektrificeerde 'Rolling Lab'-ontwikkeling. IONIQ 5 N luidt een nieuw tijdperk in van high-performance rijden, van elektrisch rijden op de weg en op circuit zonder afbreuk te doen aan milieubewuste waarden.