Is er te weinig lithium voor alle elektrische auto's?

donderdag, 09 februari 2023 16:18
Is er te weinig lithium voor alle elektrische auto's?

De aarde bevat naar schatting 88 miljoen ton lithium. Maar dat is niet allemaal ontginbaar. Is er dan genoeg lithium om het hele wagenpark te elektrificeren?

Lithium is een zeer begeerde grondstof, niet alleen voor elektrische auto's, maar ook voor smartphones, laptops, elektrische fietsen en, meer in het algemeen, batterijen. Onze planeet heeft een reserve van 88 tot 89 miljoen ton van dit alkalische metaal. In theorie is dat meer dan genoeg. Maar slechts een kwart van dat lithium is bereikbaar en economisch ontginbaar. Dat zou een rem kunnen zijn op de elektrificatie van het wagenpark. Een rapport van het Climate and Community Project van de Universiteit van Davis in Californië slaat zelfs alarm. Tenzij we de particuliere auto gedeeltelijk opgeven, zouden we in de problemen kunnen komen.

De huidige situatie
In 2021 werd 105.800 ton lithium gewonnen. 52% daarvan is afkomstig van rotsafzettingen in Australië. Ongeveer 25% komt uit Chili, geproduceerd uit pekel. China produceert 13% van het lithium in de wereld, uit erts en pekel. Ongeveer 6% wordt gewonnen uit pekel in Argentinië. Meer dan 95% van het lithium dat momenteel gebruikt wordt, komt dus uit die vier landen. Ook andere landen kunnen lithium leveren: Brazilië, Zimbabwe, de Verenigde Staten en Portugal, maar in mindere mate.

reserve lithium

 

Lees de rest van dit artikel op Autogids.be