HVAC-systeem van Kia EV9 verzekert meer comfort voor het hele gezin

woensdag, 03 mei 2023 09:27
HVAC-systeem van Kia EV9 verzekert meer comfort voor het hele gezin

De Kia EV9 biedt zelfs in de meest extreme omstandigheden een superieur interieurcomfort. Tijdens het ontwikkelingsproces test Kia zijn voertuigen getest in extreme hitte en koude om er onder meer voor te zorgen dat hun verwarmings-, verluchtings- en aircosystemen (HVAC) de uitdaging aankunnen. De nieuwste elektrische SUV van de constructeur vormt geen uitzondering op die regel.

Het thermische systeem van de nieuwe Kia EV9 omvat een warmtepomp, een klimaatregeling en ontwasemings- en ontdooiingsfuncties. Bovendien bieden de nieuwe, gebruiksvriendelijke aircobediening en verbeterde ventilatieroosters onze klanten een maximum aan comfort en gebruiksgemak. De ingenieurs hebben deze voorzieningen in uiteenlopende omgevingen getest, van het noorden van Zweden tot het zuiden van Spanje, om zelfs bij extreme omgevingstemperaturen een maximaal prestatie- en efficiëntieniveau te garanderen.

“De volledig nieuwe Kia EV9 bewijst dat klanten geen offers hoeven te brengen om duurzaam te zijn,” aldus Richard Peiler, Group Manager Development Project Operations HVAC & PT Cooling bij het Hyundai Motor Europe Technical Center. “Met deze hoogtechnologische voorzieningen vestigt de EV9 nieuwe normen in het segment van de elektrische SUV’s en biedt hij al het comfort en gebruiksgemak van een moderne SUV zonder uitlaatemissies.”

Een warmtepomp voor een maximaal rendement – en een maximaal rijbereik
In tegenstelling tot de meeste EV’s, die een elektrische basisverwarming gebruiken om het interieurklimaat te regelen, beschikt de Kia EV9 over een warmtepomp om de efficiëntie te verhogen. Een warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast: als de buitenkant koel wordt, wordt de binnenkant warm. En voor nog meer efficiëntie wordt de restwarmte van de elektromotoren en de vermogenselektronica (PE) opgevangen en gebruikt om het interieur te verwarmen. Dit lagere energieverbruik heeft een positief effect op het rijbereik. Aangezien er minder elektriciteit nodig is om het interieur te verwarmen, blijft er meer batterijvermogen over om de auto aan te drijven.

“Ons doel bestaat erin het klimaatsysteem zo af te stemmen dat het het beste compromis biedt tussen interieurcomfort en energieverbruik”, aldus Peiler. “We zijn ervan overtuigd dat EV9-klanten zowel een comfortabel interieur als een aangenaam rijbereik zullen ervaren.”

Airconditioning met meerdere zones en verbeterde luchtinlaten in het plafond: meer comfort voor iedereen
Met drie zetelrijen voor maximaal zeven passagiers is de Kia EV9 de perfecte auto voor gezins- of groepsuitstapjes. Twee onafhankelijke klimaatregelingen creëren afzonderlijke klimaatzones voor de bestuurder, de voorpassagier en de achterpassagiers. De volledig nieuwe Kia EV9 wordt tevens standaard geleverd met geventileerde en verwarmde zetels op de eerste en tweede zetelrij, waardoor hij nog meer comfort biedt aan alle inzittenden. Ook werd de bedrading van de verwarmde zetels verbeterd om ze energiezuiniger te maken.

“Twee onafhankelijke HVAC-systemen verhogen niet alleen het comfort, maar verminderen ook het onnodige stroomverbruik”, verduidelijkt Gregor Krumboeck, Product Marketing Manager bij Kia Europe. “De EV9 verspilt geen energie door de verwarming en airconditioning in te schakelen voor lege stoelen, of voor passagiers die dat niet willen.”

Tijdens de tests hebben de Kia-ingenieurs het algoritme van de airconditioning afgesteld om het comfort in het interieur te maximaliseren en het stroomverbruik in extreem warme en koude omstandigheden te optimaliseren. De airconditioning kan de interieurtemperatuur en de intensiteit en richting van de luchtstroom automatisch regelen, maar indien gewenst kunnen de passagiers dat ook manueel doen.

Niet alleen de systemen in de wagen werden verbeterd: de EV9 heeft ook als eerste Kia in Europa een nieuw bedieningspaneel, dat de gebruikersinterface van de airconditioning verbetert. Zo maakt het nieuwe paneel het eenvoudiger om alle instellingen van de klimaatregeling met één klik te bekijken en te bedienen, zonder dat u de submenu's van het infotainmentsysteem hoeft te openen. Dat vertaalt zich in een intuïtievere gebruikerservaring en beperkt de afleiding voor de bestuurder, zodat hij zijn blik op de weg kan houden.

De volledig nieuwe Kia EV9 krijgt ook vier nieuwe en verbeterde ventilatieroosters in het dak. De structuur van de verluchtingsopeningen werd bijgewerkt om de luchtweerstand en verspreidingshoek te optimaliseren en alle passagiers op de tweede en derde rij gelijkmatig te verwarmen of te koelen.

HVAC-voorzieningen voor de zomer
Naast de verwarmings- en luchtcirculatiesystemen werd ook de airconditioning van de volledig nieuwe Kia EV9 verbeterd. Het nieuwe nablaassysteem van de airconditioning gaat condensvorming op de verdamper tegen en voorkomt zo de ontwikkeling van bacteriën en geuren. Het systeem detecteert of de airconditioning gedurende lange tijd werd gebruikt tijdens het rijden en gebruikt desgevallend de ventilator om het water te drogen dat zich in het systeem heeft opgestapeld. Dit systeem werkt alleen boven een bepaalde temperatuur, zodat het niet ten koste gaat van de batterijlading in de winter.

Over de volledig nieuwe Kia EV9
De volledig nieuwe Kia EV9 is een SUV voor het tijdperk van de duurzame mobiliteit met een zuiver elektrisch rijbereik van 541 km. Dankzij de ultrasnelle oplaadsnelheid van 800 volt volstaat 15 minuten laden om tot 239 kilometer rijbereik te recupereren. De batterijaangedreven elektrische SUV met drie zetelrijen biedt configuraties met zeven of zes plaatsen, evenals diverse opties om de tweede rij te regelen tijdens het rijden, opladen en rusten.

De volledig nieuwe Kia EV9 breidt het EV-gebied uit en introduceert elektrisch rijden in het segment van de grote SUV’s, om een antwoord te bieden op de meest uiteenlopende levensstijlen. Op basis van het baanbrekende E-GMP-platform (Electric Global Modular Platform) breidt het Kia’s autoterritorium uit en versnelt het zijn transformatie naar een aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen. Kia wil tegen 2027 vijftien nieuwe BEV’s lanceren en zijn verkoop van BEV’s tegen 2030 opdrijven tot 920.000 exemplaren.

Laatst aangepast op woensdag, 03 mei 2023 09:30