Mercedes-Benz AG en H2 Green Steel tekenen leveringsovereenkomst en intentieverklaring om Noord-Amerikaanse toeleveringsketen op te zetten

vrijdag, 09 juni 2023 11:02
Mercedes-Benz AG en H2 Green Steel tekenen leveringsovereenkomst en intentieverklaring om Noord-Amerikaanse toeleveringsketen op te zetten

Mercedes-Benz heeft een leveringsovereenkomst getekend met de Zweedse startup H2 Green Steel (H2GS) voor circa 50.000 ton nagenoeg CO2-vrij staal per jaar voor zijn Europese stanserijen. Daarnaast hebben beide ondernemingen hun samenwerking verder uitgebreid met een intentieverklaring om gezamenlijk een duurzame staaltoeleveringsketen op te zetten in Noord-Amerika. Na in 2021 een aandelenbelang in H2GS te hebben genomen, stelt deze nieuwe leveringsovereenkomst Mercedes-Benz in staat om nagenoeg CO2-vrij staal in serieproductie toe te passen. De strategische partner is voornemens om de productie in 2025 te starten.

Daarnaast zetten Mercedes-Benz en H2GS een volgende stap in de richting van een koolstofarme toeleveringsketen: beide partijen streven naar een toeleveringsketen voor nagenoeg CO2-vrij staal in Noord-Amerika. Met de uitbreiding van het strategisch partnership naar de Noord-Amerikaanse regio volgt Mercedes-Benz consequent zijn strategie om in te kopen waar de productie plaatsvindt: het in Noord-Amerika geproduceerde staal wordt verder verwerkt in de lokale Mercedes-Benz fabrieken.

“Met de leveringsovereenkomst voor ongeveer 50.000 ton nagenoeg CO2-vrij staal van H2 Green Steel voor onze fabrieken in Europa versnellen we de totstandkoming van een koolstofarme, regionale en veerkrachtige staaltoeleveringsketen. We willen tegelijkertijd onze samenwerking naar een hoger niveau tillen door een duurzame staaltoeleveringsketen in Noord-Amerika te realiseren. Dit is een nieuwe belangrijke stap om de auto-industrie veerkrachtiger en duurzamer te maken.” Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz Group AG,

Chief Technology Officer Ontwikkeling en Inkoop
“We hebben samen met onze strategische partner H2 Green Steel de volgende mijlpaal in onze ‘Local for Local’-strategie op het gebied van inkoop gerealiseerd. Voortbouwend op onze initiële investering in H2 Green Steel hebben we nu een relevante leveringsovereenkomst gesloten voor Europa. Daarnaast zijn we van plan om samen met H2 Green Steel een duurzame staalvoorziening in Noord-Amerika op te zetten.” Dr. Gunnar Güthenke, Hoofd Inkoop en Leverancierskwaliteit Mercedes-Benz Cars

Nagenoeg CO₂-vrije productietechnologie
Dankzij een nieuw, innovatief productieproces is de productie van staal in de H2GS-fabriek nagenoeg CO₂-vrij. Ter vergelijking: bij de klassieke primaire staalproductie in een hoogoven komt gemiddeld meer dan 2 ton CO2 per ton staal vrij. In het nieuwe directe reductieproces gebruikt de leverancier waterstof en elektriciteit uit 100 procent hernieuwbare energiebronnen in plaats van cokeskolen voor de staalproductie. De waterstof dient als reductiegas dat de zuurstof uit het ijzererts vrijmaakt en bindt. In tegenstelling tot het gebruik van cokeskolen ontstaat hierbij geen CO₂, maar waterdamp. H2GS streeft naar een voetafdruk van 0,4 ton CO₂ per ton staal bij de start van de levering.

“H2 Green Steel is opgericht als een duidelijk antwoord op de transformatieopgave en eisen van de auto-industrie ten opzichte van de staalindustrie. We willen de transformatie van onze industrie versnellen om pioniers als Mercedes-Benz te ondersteunen bij het behalen van hun klimaatdoelen. Met Mercedes-Benz hebben we een strategische partner aan onze zijde waarmee we samen maatstaven kunnen creëren - bij het terugdringen van emissies in de toeleveringsketen, bij het opbouwen van een circulaire economie en op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid. We zijn blij om met deze sterke partner samen te werken, niet alleen om onze Europese activiteiten vooruit te helpen, maar nu ook om samen een staalwaardeketen op te bouwen in Noord-Amerika.” Henrik Henriksson, CEO H2 Green Steel

Toeleveringsketen CO2-vrij maken
Mercedes-Benz werkt samen met al zijn leveranciers om tegen 2039 een CO2-neutrale toeleveringsketen te realiseren. Om zijn ambitieuze klimaatdoelen te behalen, transformeert het merk zijn toeleveringsketen en focust daarbij op het voorkomen en verminderen van CO₂-emissies in plaats van de compensatie ervan. Nu al is CO₂-arm staal, gemaakt van schroot, te vinden in vier productiemodellen. Hierdoor kan de CO₂-uitstoot voor de respectievelijke staalsoorten met meer dan 60 procent worden verminderd. Mercedes-Benz heeft onlangs bovendien aangekondigd om aluminium met bijna 70 procent CO₂-reductie ten opzichte van het Europese gemiddelde in serieproductie te nemen, aangezien het lichtgewicht materiaal steeds belangrijker wordt voor elektrische voertuigen. Mercedes-Benz streeft tegelijkertijd naar het met 40 procent verhogen van het aandeel secundaire grondstoffen in het personenwagengamma. Mercedes-Benz en H2GS zijn ook overeengekomen om samen te werken aan mogelijkheden om het aandeel schroot dienovereenkomstig te verhogen.

Actief streven naar verantwoorde en duurzame toeleveringsketen
Daarnaast zet de onderneming zich in voor een verantwoorde inkoop van staal. Daarbij vertrouwt het merk op de toepassing van erkende normen en degelijke certificaten. Mercedes-Benz en H2GS delen dezelfde opvattingen over duurzaamheid en zijn van plan de hoogste normen te hanteren voor zorgvuldigheid op het gebied van mensenrechten in de hele staaltoeleveringsketen. Mercedes-Benz is ook lid van het Responsible Steel Initiative en actief betrokken bij de ontwikkeling van een certificeerbare duurzaamheidsnorm voor de staalindustrie. Het doel is om een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde staalproductie over de gehele waardeketen te garanderen.

Getagged onder:
mercedesbenz
Laatst aangepast op vrijdag, 09 juni 2023 11:28

Gerelateerde items (op tag)

Wereldpremière van het nieuwe topmodel Mercedes-AMG GT 63 S E Performance in Shanghai

Mercedes-AMG heeft tijdens de Formule 1™ in Shanghai het nieuwe topmodel van zijn GT-serie gepresenteerd. De uiterst krachtige E PERFORMANCE hybride-aandrijflijn, die bestaat uit een V8-motor en een elektromotor, zorgt voor razendsnelle reacties op rijcommando's en een nadrukkelijke vermogensafgifte. De innovatieve autosporttechnologie, geïnspireerd door het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team, vormt de basis voor een unieke rijbeleving vol prestaties en rijdynamiek.

Uitgebreide update: EQS nu met staande ster en nog grotere actieradius

Sinds de introductie heeft Mercedes-Benz de EQS en zijn broers continu doorontwikkeld. Onafhankelijk van modelupdates en sneller dan ooit zijn er innovaties in de seriemodellen van de EQS, EQE, EQS SUV en EQE SUV verwerkt. Met talrijke productupgrades heeft het merk sneller dan ooit op feedback van de markt en klanten gereageerd. De EQS krijgt nu voor het huidige modeljaar 2024 een zeer uitgebreid updatepakket. Het elektrische topmodel wordt geleverd met 82 km meer actieradius, een nieuwe grille met chroomapplicaties, een staande Mercedes-ster op de motorkap en nog meer comfort achterin.

Tomorrow drives Mercedes-Benz: focus op duurzame bedrijfsstrategie gaat veel verder dan alleen producten

Op de derde jaarlijkse ESG-conferentie (Environmental, Social & Governance) laat Mercedes-Benz zien dat het ambitieuze en meetbare doelen wil bereiken. Op weg naar een groene toekomst – en met een duidelijke focus op de gehele waardeketen – verankert de onderneming duurzaamheid in zijn dagelijkse bedrijfsvoering. Een belangrijk aspect is de wereldwijde uitbreiding van het elektrische portfolio, met als doel een xEV-aandeel van 50 procent in nieuw verkochte personenwagens in de tweede helft van het decennium. En tegen het einde van dit decennium is het de bedoeling om de uitstoot van CO2 in de productie met 80 procent te verminderen[1]. De ambitie is om in 2039 de eigen fabrieken op 100 procent hernieuwbare energie te laten draaien. Door een strategische focus te combineren met tactische flexibiliteit blijft de onderneming ecologisch en economisch op koers liggen naar een duurzame toekomst. Ook relevante initiatieven met betrekking tot sociale en bestuurlijke aspecten in de onderneming dragen bij aan een holistische duurzaamheidsaanpak. Dit omvat verschillende maatregelen waarmee Mercedes-Benz bijdraagt aan een ‘Just Transition’, bijvoorbeeld met de duurzame personeelsstrategie en initiatieven die de mensenrechten in de onderneming en in de waardeketen versterken. Door op bestuursniveau een management- en coördinatiefunctie voor duurzaamheid op te zetten, versterkte Mercedes-Benz zijn governance in 2023 om het duurzaamheidsmanagement van de groep in de toekomst nog systematischer en consistenter te kunnen controleren.

VISION EQXX demonstreert opnieuw baanbrekende efficiëntie: energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1 tijdens elektrische rit van Riyadh naar Dubai

De technologiedrager VISION EQXX heeft met zijn derde langeafstandsrit van meer dan 1.000 km aangetoond dat zelfs de Arabische woestijn geen obstakel vormt voor energie-efficiëntie. Op een uitdagende route door drukke steden en de open woestijn behaalde het baanbrekende elektrische testvoertuig een energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1. Dit komt overeen met circa 0,9 l/100 km voor een benzineauto. Bij buitentemperaturen tot 34 °C (93 °F) versloeg de VISION EQXX zijn eigen record aanzienlijk.