Fastned breidt uit naar Italië en tekent contract voor de bouw van eerste snellaadstation in het land

dinsdag, 12 september 2023 13:42
Fastned breidt uit naar Italië en tekent contract voor de bouw van eerste snellaadstation in het land

Fastned, het Europese snellaadbedrijf, heeft een contract getekend met A4 Holding Group voor de bouw van Fastneds eerste snellaadstation in Italië. A4 Holding Group is een business unit van de Abertis Group, een Italiaans snelwegbedrijf dat één van de drukste snelwegen van Europa beheert, de A4 Brescia-Padova in Noord-Italië. Het contract markeert de uitbreiding van Fastned naar Italië. Een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf, dat als doel heeft om duizend laadstations te bouwen in Europa.

De samenwerking tussen A4 Holding Group en Fastned is de start van Fastneds expansie naar Italië. Het bedrijf brengt zijn innovatieve drive-through stations met zonnepanelendaken naar het land. Het snellaadstation is het eerste station van dit type in de noordelijke regio van Italië. Het station, dat strategisch gelegen is bij de snelwegafrit Bescia Est, is bedoeld voor EV-rijders in Italië. En voor automobilisten die van Zwitserland naar Zuid-Italië reizen. 

Italië is een belangrijke nieuwe markt voor Fastned. Wat betreft het aantal kilometers snelweg, behoort Italië tot de grootste landen van Europa. De autodichtheid per hoofd van de bevolking ligt boven het Europese gemiddelde. Op het gebied van elektrische mobiliteit heeft het land een grote behoefte aan toekomstgerichte, betrouwbare snellaadstations die honderden voertuigen per dag kunnen laden. Om aan de voortdurend groeiende vraag te voldoen, opent Fastned het nieuwe station met acht laders die tot 400 kW leveren. De grootte van het station kan worden verdubbeld tot een totaal van zestien laders.

"Het starten van onze activiteiten in Italië, het achtste land op de kaart van Fastned, betekent veel voor Fastned en voor mij persoonlijk. Elf jaar geleden hebben we Fastned opgericht met als doel een Europese infrastructuur van snellaadstations neer te zetten. Het toevoegen van Italië aan onze lijst van landen waar we aanwezig zijn, is een nieuwe grote mijlpaal voor Fastned", zegt Michiel Langezaal, CEO van Fastned. "We zijn ontzettend blij om samen te werken met A4 Holding Group om elektrische rijders in Italië de beste laadervaring te bieden en meer mensen aan te moedigen om over te stappen op elektrisch rijden. We hopen dat ons eerste station in Italië de komende jaren leidt tot nog veel meer Fastned-stations langs de Italiaanse snelwegen en rond grote steden in Italië."

"De energietransitie naar een schoon en duurzaam mobiliteitsmodel is één van de belangrijkste aspecten van de ESG-strategie van A4 Holding", zegt Gonzalo Alcalde, voorzitter van A4 Holding. "We zijn erg blij met de samenwerking met Fastned. Het stelt ons in staat om de transitie naar elektrische en duurzame mobiliteit op onze snelwegen verder te optimaliseren. Dit nieuwe snellaadstation maakt het voor ons bedrijf niet alleen mogelijk om het aanbod van elektrische laadstations op de 235 kilometer snelweg onder ons beheer te vergroten, maar ook om verdere vooruitgang te boeken met onze inspanningen op het gebied van milieu, maatschappij en governance. De resultaten, en de toegevoegde waarde van onze projecten en de inspanningen voor het terugdringen van emissies en decarbonisatie, zullen hierdoor verder toenemen."