Review Volkswagen ID Buzz by Move2Green

dinsdag, 14 november 2023 17:11
Review Volkswagen ID Buzz by Move2Green

De monovolume is dood, lang leve de monovolume. Sinds geruime tijd staat dit type wagen onder druk. Waar voorheen de Renault Espace, Opel Zafira en Citroën SpaceTourer populaire ruimtewonders waren, hebben zij plaats moeten ruimen voor de SUV. Maar, nu hebben we een nieuwe uitdager die deze trend wil keren. Volkswagen heeft ons lang aan het lijntje gehouden. Reeds in 2001 was er de Microbus Concept, in 2011 de Bulli EV Concept, 5 jaar later de Budd-e EV Concept en uiteindelijk de ID Buzz Concept in 2017. Uiteindelijk werd dit laatste concept in grote lijnen overgenomen voor de productie van de Volkswagen ID.Buzz.

EXTERIEUR
De ID.Buzz zou wel eens een impact kunnen hebben op de automarkt en uitmonden tot een icoon zoals de T1 waarop hij geïnspireerd is. De ontwerp is ook niet cliché retro; hij ziet er modern uit maar de knipoog naar het verleden is duidelijk aanwezig. Om de het ontwerp helemaal tot zijn recht te laten komen is de two-tone afwerking wel een vereiste.

Vooraan heb je het vrolijke front met het gigantische Volkswagen logo. Als je dan de coole ‘wrap-around’ koplampen en horizontale knik in de carrosserie volgt, kom je onderweg de heerlijke 21 inch velgen en korte overhang voor- en achteraan tegen. Hoewel de achterkant vrij vierkant is, is Volkswagen er in geslaagd om ook dit deel een fijn ontwerp te geven met de doorlopende LED-strip en deftige spoiler.

De ID.Buzz is een verademing, een verfrissende toets in het huidige automobiellandschap. Het is extra opvallend dat net het serieuze en zakelijke Volkswagen met zo’n cool object op de markt komt.

INTERIEUR
Ook het interieur ziet er cool uit, des te meer als je ook hier de two-tone afwerking kiest. Een groot deel is gemaakt van gerecycleerd materiaal maar voelen meestal hard aan, waarschijnlijk gericht op robuustheid. Hier en daar zijn er op strategische plaatsen kussentjes aangebracht. Ook zijn er een aantal leuke details verborgen in het interieur, de zogenaamde ‘easter eggs’. De pauze en play symbolen op rem- en gaspedaal kennen we reeds uit de andere ID-modellen. Maar bijvoorbeeld dit afdekplaatje met een smiley zorgt voor wat frivoliteit, net als een aantal ID.Buzz iconen die verspreid zijn over het interieur. (armsteun, koffer, achterruitenwisser)

Van het infotainment worden we dan weer minder vrolijk, deze staat niet echt te boek als de beste van de klas. Hoewel het een aantal leuke features heeft, werkt het niet altijd even goed en kan het wat ‘laggy’ en sloom overkomen. Ook de totale afwezigheid van drukknoppen zorgt voor een mindere ergonomie. Maar zoals vaker zal ook hier gewenning de beste medicatie zijn.

De aanwezigheid van een secundair display achter het stuur is wel handig. Het bevat meer info dan we gewend zijn dan de VW ID-reeks, maar het is toch nog steeds beknopter dan wat je bij andere merken ziet. Door zijn beperkte formaat blijft het vooral bij de essentie. Uniek is dan de led-strip over het dashboard die je extra informatie kan geven bij navigatie – bijvoorbeeld welke kant je op moet gaan - of zelfs info geeft over hoeveel energie de batterij nog heeft. Waar de ID.Buzz echt in uitblinkt is zijn praktische en ruime inrichting. Je hebt in beide deuren grote opbergvakken met daarboven een lade met usb-c poort. Ook het handschoenvakje is groot uitgemeten met daarboven weer een lade. Uiteindelijk heb je in de middenconsole nog bekerhouders en een opbergvak met laadpoort voor je smartphone.

Nog een paar praktische weetjes: centraal heb je de buzz-box: het beschikt over een verwijderbaar afvalbakje en 2 ruimteverdelers waarbij de ene dienst kan doen als ijskrabber en de andere als aftrekker. Vooraan heb je nog een vakje en achteraan zelfs een hele schuif.

Maar wacht, er is meer: de hele Buzz-box kan zelfs uit de wagen verwijderd worden voor een heerlijke pic-nic bij zonsondergang op het strand. Als je kinderen hebt en een romantische pic-nic niet tot de mogelijkheden behoort, kun je de Buzz-box verwijderen en eenvoudig je kinderen vergezellen op de achterbank.

PASSAGIERS
(automatisch openende deuren) Als passagier zit je iets krapper dan verwacht … totdat je de zetel achteruit schuift en kunt genieten van een zee aan ruimte. Nog meer genieten kan door de zitleuning te verstellen … Heerlijk. Overvloed aan beenruimte, overvloed aan hoofdruimte en overvloed aan zitcomfort. Zelfs de middelste zit is comfortabel en doordat er geen middentunnel is, is beenruimte zelfs onbeperkt.

De praktische lijn wordt achterin doorgetrokken met 2 opbergvakken achter de voorste stoelen en een deftige pic-nic-tafel. In de deuren dan weer ruime opbergvakken met daarboven een lade en usb-c poort. Dankzij de grote ruiten geniet je ook van veel lichtinval, maar helaas kan je deze niet openen.

KOFFER & FRUNK
Zoals je kan verwachten is de koffer ook ruim, namelijk 1.121 liter met de zetels rechtop. Als je de achterbank neerklapt zit dit rond de 2100 liter. Onze versie is een van de beter uitgeruste versies met het ‘multi-flex board’ aanwezig. Deze deelt de koffer op in 2 delen voor praktisch gebruiksgemak. Dit zorgt ook voor een vlakke laadruimte als je de achterste zetels neerklapt waardoor je al meteen een aanzienlijk luchtbedje in je Buzzje kan installeren. Is de kofferruimte nog niet voldoende, dan kan er nog tot 1.000kg getrokken worden met behulp van een trekhaak.

Weinig verrassend: de ID.buzz beschikt niet over een frunk.

BATTERIJ & LADEN
Single Motor met achterwielaandrijving met 204pk en 310Nm koppel. De batterij is 77 kWh groot en krijgt dit 2,3 ton wegend voertuig tot 423 kilometer ver. Maar tijdens een rustig traject gaf het display ons een verwachte actieradius aan van meer dan 450km. Laden kan aan de snellader aan 170kW. Zo kan je de batterij van 5 tot 80% laden in 30min.
Verder beschikt de ID.Buzz over Plug & Charge, waarbij de wagen automatisch oplaad bij gebruik van een compatibele laadpaal waardoor je je laadpas op zak kunt houden en Vehicle to Home waarbij de wagen dienst kan doen als thuisbatterij.

RIJGEDRAG
Neem plaats achter het stuur en je bent meteen gecharmeerd. Zowel stuur als zetel zijn voldoende instelbaar. In stadsverkeer rijdt deze wagen heerlijk. Is een SUV echt nodig als je dit hebt? Want ook hier heb je een hoge zitpositie. Het overzicht is uitzonderlijk goed wat dan weer van pas komt wanneer je manoeuvreert. Dat doet de ID.Buzz uitmuntend: door het ontbreken van een motor vooraan kunnen de wielen zeer ver indraaien met een verbazend korte draaicirkel als resultaat. Door de korte overhang voor en achter gebeurt dat manoeuvreren ook eenvoudig.

Als je de wagen in Drive zet en nogmaals de keuzehendel omschakelt, kan de wagen beperkt energie regenereren als je vertraagt. Helaas komt de ID.Buzz niet volledig tot stilstand, maar blijft hij kruipen. Je moet dus effectief remmen om stil te staan. De wagen beschikt ook nog over Park Assist Plus waarbij de wagen parkeerplaatsen zoekt en automatisch inparkeert. Maar Je kan ook een parkeermanoeuvre uitvoeren en die handeling opslaan waarna de wagen het inparkeren volledig op zicht kan nemen.

Met zijn 201pk doet de ID.Buzz het 0-100 sprintje in 10,2 seconden. Op papier althans, want in realiteit duurt het minder dan 10 seconden. Maar ’t is niet op deze snelheden dat de wagen zich zal onderscheiden. Als je prestaties verwacht zal je op je honger blijven en voel je wat geschommel op oneffen wegen. Je krijgt wel het gevoel dat dit een heerlijke wagen is om lange afstanden mee af te leggen. Als je die op de autostrade aflegt, zal je misschien iets vaker aan de lader moeten hangen dan je lief is, maar je raakt toch nog meer dan 300km ver.

Op secundaire wegen herken je meteen de typische voordelen van een elektrische wagen: doordat het gewicht zich laag bij de grond bevindt, helt de wagen niet over. Als je te sportief begint te rijden, het is en blijft een grote praktische personenwagen, zal onderstuur de bovenhand nemen.

CONCLUSIE
Volkswagen is er in geslaagd iets uitzonderlijk te creëren, namelijk een personenbusje die ook cool is! Je merkt onderweg dat je op pad bent met een publiekslieveling, bijna iedereen kijkt je enthousiast na. Het aangename rijgedrag, redelijke rijbereik en uiterst ruime en praktische interieur maken het plaatje compleet. Niet alleen omstaanders, maar ook de bestuurder wordt vrolijk van de geslaagde Volkswagen ID.Buzz.

Interesse om de ID.Buzz te kopen, leasen of huren, wat zelfs vanaf 1 maand kan zonder opzegtermijn, contacteer ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem een kijkje op onze website, move2green.be. Oh, ook voor laadpalen, laadoplossingen en slim energiebeheer zijn we jouw ideale partner.

Vragen of opmerkingen zijn steeds welkom. Wil je meer informatie over een specifieke elektrische wagen, laat het ons gerust weten. Tot de volgende review!

Laatst aangepast op dinsdag, 14 november 2023 17:27