Mercedes-Benz versterkt zijn digitale ecosysteem met opensourcesoftware

dinsdag, 14 november 2023 17:27
Mercedes-Benz versterkt zijn digitale ecosysteem met opensourcesoftware

Mercedes-Benz zet vaart achter de digitale transformatie. Met de slogan ‘Enterprise Transformation – 100% Digital’ wil het concern zich profileren als toonaangevende autofabrikant op het gebied van digitalisering. Het gebruik van Free and Open Source Software (FOSS) speelt al enige tijd een beslissende rol bij de ontwikkeling van voertuigen en geïntegreerde software, maar ook op veel andere gebieden binnen de onderneming. FOSS zit in de voertuigen, in mobiele apps en in de software die binnen de onderneming wordt gebruikt. Mercedes-Benz past opensourcetechnologieën toe om innovatie te versnellen, de efficiëntie van softwareontwikkeling te verhogen en het gebruik van bestaande componenten te bevorderen.

“Veel mensen zien FOSS als een middel om kosten te besparen. Ik geloof dat het vooral toptalent aantrekt en innovatie versnelt." Jan Brecht, Chief Information Officer (CIO) bij Mercedes-Benz Group AG

Mercedes-Benz FOSS-manifest begeleidt culturele verandering
Mercedes-Benz moedigt zijn ontwikkelaars niet alleen aan om FOSS te gebruiken, maar ook om mee te werken aan bestaande opensourceprojecten en om nieuwe eigen projecten te publiceren. Begin 2021 heeft de onderneming met het Mercedes-Benz FOSS-manifest interne richtlijnen opgesteld en tegelijkertijd de mogelijkheid gecreëerd om zich open te stellen voor de wereldwijde FOSS-community. De fabrikant wil zijn betrokkenheid bij de opensourcecommunity verder uitbreiden. Mercedes-Benz past daarnaast ook inner source toe, waarbij de opensourcemethoden en -technieken intern worden ingezet om mondiale samenwerking en samenwerkend leren te bevorderen. Het concern stimuleert het bewustzijn voor open en inner source, bijvoorbeeld door middel van organisatorische rollen, online training en een interne lezingenreeks over kennisuitwisseling. Meer dan 10.000 actieve gebruikers werken bij Mercedes-Benz op de samenwerkingsplatforms. Door het dagelijkse gebruik van FOSS stimuleert de onderneming de ontwikkeling van het digitale ecosysteem.

Mercedes-Benz is actief betrokken bij de FOSS-community
Mercedes-Benz ondersteunt de FOSS-community enerzijds door sponsoring en anderzijds door lidmaatschappen van belangrijke FOSS-organisaties. De onderneming onderstreept bovendien het belang van de opensourcecommunity met de organisatie van de Mercedes-Benz FOSS-conventie, die begin november werd gehouden in het Mercedes-Benz Museum. Dit platform bevordert de uitwisseling van FOSS-experts binnen Mercedes-Benz en opensourcefans, ontwikkelaars en communityleden van over de hele wereld.

”De Mercedes-Benz FOSS-convention maakt deel uit van onze bijdrage aan de opensourcecommunity. Het is dé gelegenheid voor kennis- en ervaringsuitwisseling, netwerken en creativiteit. Een belangrijke stap op weg naar een softwaregedreven onderneming.” Magnus Östberg, Chief Software Officer bij Mercedes-Benz AG

Mercedes-Benz neemt bovendien actief deel aan opensourceconferenties met lezingen en workshops en is al geprezen voor zijn inzet en positieve invloed op de FOSS-community. Zo ontving de onderneming onlangs nog de Open Source Program Office (OSPO) Leadership Award tijdens de GitHub Universe-conferentie in San Francisco. Mercedes-Benz Tech Innovation GmbH, een 100% dochteronderneming van Mercedes-Benz AG, ontving recentelijk de Top End User Award 2023 van de Cloud Native Computing Foundation (CNCF).

Getagged onder:
mercedesbenz
Laatst aangepast op dinsdag, 14 november 2023 17:30

Gerelateerde items (op tag)

Nieuwe Mercedes-AMG GLE 53 als plug-in hybrid: krachtige prestaties in het dagelijks verkeer

Het performance- en sportwagenmerk uit Affalterbach breidt het portfolio uit met een plug-in hybrid met een hoog dagelijks gebruiksgemak en een grote elektrische actieradius: de nieuwe Mercedes-AMG GLE 53 HYBRID 4MATIC+ als SUV (brandstofverbruik gecombineerd, gewogen: 1,5-1,3 l/100 km, CO₂-emissie gecombineerd, gewogen: 33-29 g/km, energieverbruik gecombineerd, gewogen: 30,0-28,7 kWh/ 100 km)1 en als Coupé (brandstofverbruik gecombineerd, gewogen: 1,4-1,2 l/100 km, CO₂-emissie gecombineerd, gewogen: 31-27 g/km, energieverbruik gecombineerd, gewogen: 29,2-28,0 kWh/100 km)1.

Speciale beoordeling van assistentiesystemen: topscores voor Mercedes-Benz E-Klasse en EQE SUV van Euro NCAP

Met de nieuwe E-klasse en de EQE SUV heeft de onafhankelijke Europese veiligheidsorganisatie Euro NCAP maar liefst twee Mercedes-Benz modellen bekroond voor het zeer hoge prestatieniveau van hun assistentiesystemen. Zowel de Mercedes-Benz E 400 e 4MATIC Limousine (WLTP: brandstofverbruik gecombineerd: 0,9-0,6 l/100 km; CO₂-emissie gecombineerd: 20-14 g/km; energieverbruik gecombineerd: 21,5-19,2 kWh/100 km) en de EQE 500 4MATIC SUV (WLTP: energieverbruik gecombineerd: 21,9-18,4 kWh/100 km; CO₂-emissie gecombineerd: 0 g/km)[1] kregen de algemene score ‘zeer goed’ bij de speciale beoordeling van de assistentiesystemen. De hoogste Euro NCAP-resultaten tot nu toe op de twee deelgebieden assistentievaardigheid en veiligheidsback-up werden in 2022 behaald door de EQE Limousine, met scores van 85 en 100 procent. Met scores van respectievelijk 85 en 99 procent sluiten de E-Klasse en de EQE SUV nu naadloos aan op dit succes.

Mercedes-Benz en Eneco kondigen Benelux-samenwerking aan op het gebied van laadoplossingen

Brussel & Nieuwegein. Mercedes-Benz Belgium Luxembourg & Nederland en Eneco gaan een strategische samenwerking aan op het gebied van laadoplossingen om klanten te ondersteunen bij een zorgeloze omschakeling naar elektrisch rijden. Op deze manier hebben zowel zakelijke rijders als privéklanten de mogelijkheid om bij aanschaf van hun elektrische of geëlektrificeerde Mercedes-Benz te kiezen voor een wallbox-installatie van Eneco.

Verkoopvrijgave nieuwe E-Klasse Limousine en Estate

Met de verkoopvrijgave van de Limousine en Estate begint een nieuw hoofdstuk voor de nieuwe E-Klasse. De nieuwe E-Klasse wijst de weg in de overgang van de verbrandingsmotor naar elektrische aandrijving. Tegelijkertijd maakt zijn nieuwe elektronica-architectuur een uitgebreide digitale user experience mogelijk. De eerste Limousines van de 214-serie arriveren in de herfst 2023 bij de Europese dealers.