Kia EV9, de toekomstbestendige elektrische SUV, staat nu in de showrooms

maandag, 20 november 2023 17:35
Kia EV9, de toekomstbestendige elektrische SUV,  staat nu in de showrooms

Een nieuwe maatstaf voor EV’s en SUV’s. De EV9, die op het Electric Global Modular Platform (E-GMP) van Kia staat, heeft een voorsprong in het segment van de elektrische SUV's (eSUV). De lange wielbasis en het volledig vlakke elektrische platform verzekeren een royaal plaatsaanbod en comfort in loungestijl voor alle inzittenden op de drie zetelrijen. Klanten die voor de lay-out met zes plaatsen opteren, krijgen de keuze tussen optionele relaxzetels of draaibare zetels op de tweede rij.

Het rijbereik tot 563 kilometer wordt aangevuld met ultrasnelle laadbeurten waarmee men in nauwelijks 15 minuten tot 249 kilometer rijbereik kan recupereren. Bovendien is de EV9 uitgerust met een bidirectionele lader, wat betekent dat klanten hun EV niet alleen kunnen opladen aan een wallbox of een openbaar laadpunt, maar dat ze de stroom die in de EV-batterij is opgeslagen, ook kunnen gebruiken om elektronische toestellen te voeden (V2L) – of, in de toekomst, zelfs hun woning (V2H) of het stroomnet (V2G) van energie te voorzien.

Ook qua software is de EV9 duidelijk op de toekomst gericht: hij is namelijk de eerste Kia waarvan de software kan worden bijgewerkt via de Kia Connect Store, zodat klanten hun wagen kunnen updaten en personaliseren met de functies die ze wensen. De EV9 vertegenwoordigt een cruciale stap in Kia’s streven om uit te groeien tot een aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen en helpt de weg naar emissievrije en volledig geconnecteerde mobiliteit te plaveien.

Baanbrekende ruimte-innovatie voor een unieke voertuigarchitectuur
Met een lengte van 5.010 millimeter is de EV9 Kia’s ruimste personenwagen tot nu toe en is hij het tweede Kia-model dat wordt gebouwd op het speciale BEV-platform van HMG: het Electric Global Modular Platform of e-GMP. Het basismodel is 1.980 millimeter breed en 1.755 millimeter hoog, en heeft een wielbasis van 3.100 millimeter. De EV9 GT-line is 5.015 millimeter lang, 1.980 millimeter breed en 1.780 millimeter hoog en heeft een wielbasis van 3.100 millimeter. Daarmee is de Kia EV9 niet alleen ruim voor de passagiers, maar beschikt hij ook over extra opbergruimte in de vorm van een frunk of kofferbak vooraan. De achterwielaangedreven variant heeft een maximaal frunkvolume van 90 liter, terwijl de frunk van de vierwielaangedreven versie 52 liter groot is. De bagageruimte achteraan heeft een inhoud van 828 liter wanneer de eerste twee zetelrijen rechtop staan en tot 333 liter wanneer alle zetelrijen rechtop staan.

Duurzame beweging met een milieuvriendelijk interieur
De Kia EV9 is de eerste fase in deze reis, met milieuvriendelijke interieurmaterialen zoals een lederalternatief op basis van Bio-Polyurethaan, dat deels afkomstig is van maïs. Bovendien werden gerecycleerd PET (polyethyleentereftalaat) en TPO (thermoplastische olefine) geïntegreerd in het dashboard en de bekleding van de deuren en stijlen. De interieurafwerking van de EV9 doet een beroep op gerecycleerd plastic uit consumptieafval.

De stoffen en tapijten zijn gemaakt van gerecycleerde PET en gerecycleerde visnetten en zorgen voor een knus en hoogwaardig gevoel. De schakelaars en afwerking zijn voorzien van biolak, terwijl de interieurbekledingen BTX-vrije lak gebruiken. Het garen en vilt in het hele voertuig zijn gemaakt van 100% gerecycleerd PET. Tot slot getuigen lederalternatieven en materialen uit gerecycleerde kunststoffen van een belangrijke en ingrijpende verschuiving naar duurzamere interieurs.

Twee aandrijfopties voor een uitstekend rijbereik en uitmuntende acceleraties
De Kia EV9 is leverbaar met achter- of vierwielaandrijving. Beide versies beschikken over een batterij van 99,8 kWh met Kia’s batterijtechnologie van de vierde generatie.

De achterwielaangedreven versie heeft een 149,5 kW sterke motor die een maximumkoppel van 350 Nm levert. Deze variant haalt een topsnelheid van 185 km/u en snelt in 9,4 seconden van 0 naar 100 km/u. Hij haalt een zuiver elektrisch rijbereik tot 563 kilometer over de WLTP-cyclus.

De vierwielaangedreven versie (AWD) wordt aangedreven door twee elektromotoren van 141 kW met een maximumkoppel van 250 Nm vooraan + 350 Nm achteraan voor de basisversie en 350 Nm + 350 Nm voor de GT-line-variant. Hij haalt een topsnelheid van 200 km/u. De basisversie kan in 6,0 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren, terwijl de GT-line of opgewaardeerde basisversie dezelfde oefening afwerkt in slechts 5,3 seconden. De AWD-varianten hebben een geschat volledig elektrisch WLTP-rijbereik tot 512 kilometer voor de basisversie en 505 kilometer voor de GT-Line.

De Kia EV9 kan ultrasnel worden opgeladen met 800 volt, waardoor klanten meer tijd kunnen rijden en minder tijd moeten opladen. Een kwartiertje laden volstaat om tot 249 kilometer elektrisch rijbereik te recupereren voor de achterwielaangedreven versie en tot 226 kilometer voor de vierwielaangedreven versie.

Kia EV Route Planner voor nog meer veiligheid en gemoedsrust
Dankzij de innovatieve Kia EV Route Planner hebben klanten minder tijd nodig om hun reis te plannen volgens de beschikbaarheid van laadpunten. Wanneer het navigatiesysteem detecteert dat de batterijlading niet volstaat om de ingestelde bestemming te bereiken, beveelt het automatisch een laadpunt aan voor de geplande route. Dat vermindert rijbereik- en laadpaalstress bij klanten door hen automatisch te laten zien wanneer, waar en hoe lang ze moeten opladen.

Bij koude temperaturen werkt deze functie ook samen met de batterijconditioning om de batterij voor te verwarmen tot de optimale laadtemperatuur tegen de tijd dat de auto het laadstation bereikt. Zo kunnen klanten ongeacht het weer genieten van tijdbesparende, ultrasnelle laadbeurten.

Rijcomfort & weggedrag: de perfecte balans tussen prestaties en comfort
De Kia EV9 is een volwaardige SUV, die uitdagend terrein aankan en tegelijk een comfortabele rijervaring biedt. Hij werd afgesteld met het oog op een perfect evenwicht tussen prestaties en comfort en biedt zo een van de beste rijervaringen in zijn segment. Klanten mogen zich verwachten aan een voorspellend en toch zelfverzekerd rijgedrag, een lineair en soepel stuurgedrag en een lichtvoetig en evenwichtig weggedrag.

De wagen is uitgerust met vier verschillende rijmodi, die perfect aansluiten bij de voorkeuren van de bestuurder en de rijomstandigheden. Dat zijn: Eco, dat de efficiëntie maximaliseert, Sport, dat de vermogenscurve verhoogt voor betere prestaties, Normal, voor een evenwichtige mix van prestaties en efficiëntie, en My Drive, dat bestuurders zelf kunnen personaliseren.

In dagelijkse rijomstandigheden zorgt de nieuwe Multi-Link-ophanging voor een soepel en comfortabel rijgedrag, terwijl de zelfregelende achterdemper zowel de rijprestaties als de stabiliteit verbetert wanneer de wagen zware lasten vervoert. De minimale NVH-waarden (lawaai, trillingen en hardheid) van de banden en de fluisterstille elektromotor garanderen een algemeen stille en vredige rit. Het tandheugelstuur met motorgestuurde bekrachtiging met riemaandrijving (R-MDPS) resulteert in een nauwkeurig en toch responsief stuurgedrag, dat de EV9 aan de top van zijn klasse positioneert.

Klanten die op zoek zijn naar een SUV met een dynamischere rijervaring zullen in de wolken zijn met het lage zwaartepunt van de EV9, dat bijdraagt tot een stabieler rijgedrag en dus een beter bochtengedrag. Dat lage zwaartepunt is te danken aan het feit dat de batterij rechtstreeks in het E-GMP-platform is geïntegreerd.

Infotainment: technologie met een doel
Het interieur van de Kia EV9 is uitgerust met eenvoudige, verfijnde technologie voor een intuïtieve gebruikerservaring. Het Panoramic Wide Display omvat een 12,3”-instrumentenbord voor de bestuurder, een 12,3”-infotainmentscherm en een 5,3”-scherm voor informatie over de zetels en de klimaatregeling. Als optie kan de EV9 ook worden uitgerust met een Head-Up Display (HUD) voor extra gebruiksgemak. Naast de fysieke knoppen op het stuurwiel, zijn er ook bijkomende verborgen knoppen op de middenconsole, die enkel oplichten wanneer de auto wordt gestart.

Het navigatiesysteem van de Kia EV9 biedt een brede waaier aan functies, zoals de standaard meervoudige Bluetooth-aansluiting, zodat inzittenden twee mobiele toestellen tegelijk kunnen aansluiten. Ook Android Auto en Apple CarPlay zijn standaard. Dankzij de gebruiksvriendelijkere spraakherkenning op basis van natuurlijke taal kan men onder meer het navigatiesysteem programmeren, media inschakelen en de temperatuur regelen. Muziekstreaming zal als upgrade beschikbaar zijn. Een Quick Control Screen, dat toegankelijk is door vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen, geeft klanten toegang tot vaak gebruikte functies zonder dat ze door menu's en submenu's hoeven te bladeren. Google Fast Pair Service maakt het voor Android-gebruikers nog gemakkelijker om hun telefoon te verbinden met het infotainmentsysteem van de auto.

Net als bij andere Kia-modellen kunnen EV9-klanten genieten van de Kia Connect Live Services, met online navigatie en realtime verkeersinformatie, kostprijs en beschikbaarheid van parkeerplaatsen, locaties en prijzen van tankstations en oplaadpunten voor elektrische voertuigen, weersvoorspellingen, online POI-opzoekingen en, waar beschikbaar, informatie over snelheidscamera’s.

Meer personalisering via de Kia Connect Store
De EV9 wordt de eerste Kia die software-upgrades aanbiedt om klanten nog meer flexibiliteit en keuze te geven. Die upgrades kunnen eenvoudig worden aangekocht via de Kia Connect Store en vervolgens vanop afstand worden geïnstalleerd met updates Over The Air (OTA). Dat maakt het voor klanten eenvoudiger dan ooit om hun Kia-ervaring op te waarderen en steeds de nieuwste technologie te genieten.

Deze upgrades omvatten een reeks technologieën en diensten voor de hele levensduur van de wagen, waaronder veiligheids- en comfortvoorzieningen, rijprestaties, uiterlijk en infotainment. Ze zullen met name het volgende omvatten:

  • Remote Smart Parking Assist 2 (RSPA 2), waarmee de wagen zichzelf automatisch kan parkeren, ongeacht of de bestuurder zich in of buiten de auto bevindt. Het systeem biedt een betere hindernissendetectie dan de vorige generatie.
  • Boost , dat het maximumkoppel van de Basisversie met AWD-motor vooraan verhoogt van 250 naar 350 Nm, resulteert in een 0,7 seconden snellere acceleratie van 0 tot 100 km/u (5,3 seconden in plaats van 6 seconden). Deze functie zal in eerste instantie in Duitsland worden geïntroduceerd en vervolgens naar Europa worden uitgerold op basis van de voorschriften van elk land.
  • Music Streaming', waarmee gebruikers content van verschillende leveranciers kunnen streamen via het scherm van de wagen.
  • Meer veiligheid tijdens het stoppen en parkeren
  • De Kia EV9 beschikt ook over diverse intelligente functies om het rijden en parkeren handiger te maken. Zo geeft de Surround View Monitor (SVM) tijdens het parkeren of rijden een verwisselbaar 360°-beeld weer, dat zelfs kan worden doorgestuurd naar een smartphone. Rear View Monitor (RVM) geeft een zicht achteruit weer wanneer men parkeert of rijdt.
  • Rear Cross-traffic Collision-avoidance Assist (RCCA) voorkomt aanrijdingen door een waarschuwing te geven of te remmen wanneer de auto achteruit rijdt en er een voertuig wordt gedetecteerd dat van opzij komt (bijvoorbeeld wanneer men achteruit uit een parkeerplaats rijdt). Parking Distance Warning (PDW), Parking Collision-avoidance Assist Front and Side (PCA-F/S) en Parking Collision-avoidance Assist Reverse (PCA-R) helpen tijdens het parkeren aanrijdingen met voetgangers en voorwerpen te voorkomen. Remote Smart Parking Assist 2 (RSPA 2), dat als optie kan worden besteld, stelt de wagen in staat om zichzelf haaks of schuin op de weg en zelfs parallel te parkeren.

De Kia EV9 is ook standaard uitgerust met twee veiligheidssystemen die specifiek werden ontworpen om de achterpassagiers te beschermen: Safe Exit Warning (SEW) en Safe Exit Assist (SEA). Wanneer de auto stilstaat en een ander voertuig van achteren nadert, laat het systeem een waarschuwing weerklinken of activeert het de automatische kindersloten om te voorkomen dat een achterpassagier in een onveilige situatie uit de auto stapt.

Laatst aangepast op maandag, 20 november 2023 17:41