Nieuwe Mercedes-AMG GLE 53 als plug-in hybrid: krachtige prestaties in het dagelijks verkeer

dinsdag, 28 november 2023 16:04
Nieuwe Mercedes-AMG GLE 53 als plug-in hybrid: krachtige prestaties in het dagelijks verkeer

Het performance- en sportwagenmerk uit Affalterbach breidt het portfolio uit met een plug-in hybrid met een hoog dagelijks gebruiksgemak en een grote elektrische actieradius: de nieuwe Mercedes-AMG GLE 53 HYBRID 4MATIC+ als SUV (brandstofverbruik gecombineerd, gewogen: 1,5-1,3 l/100 km, CO₂-emissie gecombineerd, gewogen: 33-29 g/km, energieverbruik gecombineerd, gewogen: 30,0-28,7 kWh/ 100 km)1 en als Coupé (brandstofverbruik gecombineerd, gewogen: 1,4-1,2 l/100 km, CO₂-emissie gecombineerd, gewogen: 31-27 g/km, energieverbruik gecombineerd, gewogen: 29,2-28,0 kWh/100 km)1.

“Met de GLE 53 HYBRID SUV en Coupé bieden we een unieke combinatie van wendbaarheid, rijplezier en puur elektrische actieradius. Naast onze prestatiegerichte E PERFORMANCE hybrids vormen deze nieuwe GLE’s een extra pijler in ons toekomstgerichte portfolio. We hebben ons brede modellengamma uitgebreid met nog een aantrekkelijke aandrijflijnvariant om nieuwe doelgroepen aan te spreken.” Michael Schiebe, voorzitter van de raad van bestuur Mercedes-AMG GmbH en Hoofd divisies Mercedes-Benz G-Klasse & Mercedes-Maybach

De basis voor de sportieve rijervaring wordt gevormd door de 3,0 liter zescilinder turbomotor die voor toepassing in de hybrid ingrijpend werd aangepast. Met 330 kW (449 pk) produceert hij nu 10 kW (14 pk) meer dan voorheen. De updates omvatten onder meer nieuw geprogrammeerde software en een extra koelmodule. Bij de hybrid kon de elektrische compressor achterwege blijven, omdat de elektromotor zijn taken zoals het elektrisch boosten overneemt. Het resultaat: de 3,0 liter motor reageert extreem spontaan en biedt een zeer dynamische respons.

De zescilinder-in-lijn wordt gecombineerd met een 100 kW elektromotor, een tractie-accu met een capaciteit van 31,2 kWh en de volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+. De hoge vermogensdichtheid van de hybride krachtbron wordt bereikt door de permanent bekrachtigde synchroontechnologie van de interne rotor. Het maximumkoppel van de elektromotor van 480 Nm is beschikbaar vanaf de eerste omwenteling en zorgt voor een hoge wendbaarheid, al bij het wegrijden.

Het systeemvermogen van 400 kW (544 pk) en het maximumsysteemkoppel van 750 Nm maken indrukwekkende prestaties mogelijk: de acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/h duurt maar 4,7 seconden en de topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Puur elektrisch zijn snelheden tot 140 km/h mogelijk. Met een elektrische actieradius van 80-86 km (SUV) en 82-87 km (Coupé) volgens WLTP kunnen de meeste dagelijkse afstanden puur elektrisch worden afgelegd. Voor het laden met wisselstroom is er een 11 kW boordlader. Bovendien is optioneel een 60 kW DC-snellader voor gelijkstroom leverbaar. Hiermee kan de accu binnen 20 minuten van 10% naar 80% worden geladen.

Nieuwe look en hybridespecifieke elementen
De nieuwe Mercedes-AMG 53 HYBRID 4MATIC+ neemt de talrijke design- en uitrustingswijzigingen over van de conventioneel aangedreven GLE-modellen die sinds het voorjaar van 2023 leverbaar zijn. De plug-in hybrid onderscheidt zich echter van binnen en van buiten met speciale designelementen. De in het midden van de voorskirt geïntegreerde koelluchtinlaat heeft een open ontwerp, omdat hier een extra koeler is geplaatst. De hybridespecifieke badges op de voorspatschermen en aan de achterzijde duiden op de geëlektrificeerde aandrijving. De GLE 53 HYBRID 4MATIC+ wordt standaard geleverd met 21” lichtmetalen velgen. Het high-performance AMG-remsysteem beschikt over inwendig geventileerde remschijven van 400 x 38 mm op de vooras met vaste remzadels en zes zuigers. Op de achteras zijn schijven van 370 x 32 mm en zwevende remklauwen met één zuiger gemonteerd.

Het MBUX infotainmentsysteem bevat een aantal hybridespecifieke weergaven en functies. Daartoe behoren onder meer het laadmenu en weergaven in het combi-instrument en op het multimediascreen, die informatie geven over onder meer de laadstatus, de temperatuur van de HV-accu en de elektrische actieradius.

Fors uitgebreide standaarduitrusting
De nieuwe Mercedes-AMG 53 HYBRID 4MATIC+ heeft dezelfde aanbodstructuur als de AMG GLE 53-modellen, die nauwkeurig is afgestemd op klantwensen. Tot de uitgebreide standaarduitrusting van de SUV behoren onder meer het elektrische panoramaschuifdak, stoelverwarming voor, de adaptieve grootlichtassistent en smartphone-integratie. Daarnaast zijn de schakelbare AMG Performance-uitlaat, het Burmester® sound system, het memorypakket, de 360°-parkeerpilot, het KEYLESS GO-pakket en de dodehoekassistent standaard aan boord. Daar komt nog bij de nieuwste generatie van het AMG Performance-stuurwiel. De ronde AMG-stuurwieltoetsen zijn bovendien voorzien van briljante displays en intuïtieve bedieningslogica. Daarmee kunnen belangrijke rijfuncties en alle rijprogramma’s worden bediend zonder de handen van het stuur te halen. De stuurwielrand is optioneel verwarmbaar en ook in carbonlook te bestellen. De standaarduitrusting van de Coupé is nóg uitgebreider met stoelventilatie/-verwarming voor, MBUX augmented reality-functie en MULTIBEAM LED-koplampen.

Nieuw ontwikkeld en afgestemd onderstel
Het luchtgeveerde AMG RIDE CONTROL-onderstel met adaptief verstelbare demping is met nieuwe hard- en software speciaal ontwikkeld voor en afgestemd op de GLE 53 HYBRID 4MATIC+. Het systeem biedt een uitgebalanceerde combinatie van voldoende akoestische isolatie voor puur elektrisch rijden en een zeer sportief karakter dat typerend is voor AMG.

Naast nieuwe passieve stabilisatoren op de voor- en achteras heeft de hybrid ook nieuwe stopbuffers in de voorste veerpoten en compleet nieuwe dempers op de achteras. Ook de software is volledig nieuw geprogrammeerd. De afstemming van het onderstel, het ESP®, de volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ en de besturing staan garant voor een evenwichtige en veilige, maar ook dynamische en soevereine rijervaring.

AMG-rijprogramma’s met een grote spreiding
Van efficiënt tot dynamisch: de AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s zijn precies afgestemd op de aandrijftechnologie van deze plug-in hybrid. Ze passen belangrijke parameters aan zoals de respons van de aandrijving en transmissie, de stuurkarakteristiek, de ondersteldemping of de sound. Het geëlektrificeerde 53-model start standaard geruisloos in het rijprogramma ‘Electric’ wanneer de elektromotor wordt ingeschakeld. Het ‘Ready’-pictogram in het combi-instrument geeft aan dat het voertuig klaar is om te rijden.

Naast de bekende rijprogramma’s ‘Comfort’, ‘Sport’, ‘Sport+’, ‘Slippery’ en ‘Individual’ biedt de nieuwe Mercedes-AMG 53 HYBRID 4MATIC+ twee hybridespecifieke rijprogramma’s. In het rijprogramma ‘Electric’ kan puur elektrisch gereden worden gereden met een snelheid tot 140 km/h. Als de accu leeg is of de bestuurder plotseling meer vermogen vraagt (bijvoorbeeld voor een snelle inhaalmanoeuvre), schakelt de intelligente bedieningsstrategie automatisch over op de verbrandingsmotor om kortstondig het aandrijfvermogen te vergroten.

In het rijprogramma ‘Battery Hold’ draaien de verbrandingsmotor en de elektromotor met een maximale boost van zo’n 25 procent, net als in het rijprogramma ‘Comfort’. Het grootste verschil: de bedieningsstrategie houdt hierbij het laadniveau van de accu constant. Als de accu bijvoorbeeld voor 75 procent is geladen, blijft deze binnen dit bereik als het rijprogramma ‘Battery Hold’ wordt geselecteerd. Het gebruik van de elektromotor wordt dan beperkt en geoptimaliseerd voor een laag energieverbruik, dat wordt gecompenseerd door recuperatie. Door simpelweg het rijprogramma te wijzigen, kan de bestuurder beslissen wanneer hij of zij de acculading weer volledig wil benutten, bijvoorbeeld in stadsverkeer.

Wanneer de performance-hybrid puur elektrisch rijdt, waarschuwt het wettelijk verplichte Acoustic Vehicle Alerting System de omgeving met een speciaal gecomponeerde, laagfrequente en snelheidsafhankelijkd AMG-sound. Deze wordt uitgezonden via een luidspreker aan de voorzijde en een soundbar met twee luidsprekers aan de achterzijde. Een deel van het geluid is ook bescheiden in het interieur te horen als akoestische feedback voor de passagiers. In de EU is het systeem actief tot 20 km/h. Daarna fadet het elektrische rijsignaal op harmonieuze wijze uit.

Getagged onder:
mercedesbenz
Laatst aangepast op dinsdag, 28 november 2023 16:07

Gerelateerde items (op tag)

Volledige levenscyclusanalyse: 360°-milieucheck voor de nieuwe E-Klasse nu beschikbaar

Mercedes-Benz publiceert al sinds 2005 milieu-informatie over zijn producten. De zogeheten “360°-milieucheck” is gebaseerd op een uitgebreide levenscyclusanalyse van het betreffende voertuig en wordt geverifieerd door onafhankelijke instanties. Bij de meest recente rapportage ligt de focus op de milieu-impact van de nieuwe E-Klasse, specifiek de E 300 e (WLTP: energieverbruik gecombineerd: 20,7-18,4 kWh/100 km; brandstofverbruik gecombineerd: 0,8-0,5 l/100 km; CO₂-emissie gecombineerd: 18-12 g/km)1. De brochure is hier als PDF-bestand te downloaden.

Update voor de grote bestelwagens: verkoopstart van de nieuwe eSprinter en Sprinter

De geëlektrificeerde naamgenoot van de naamgever van het segment voor grote bedrijfswagens – de nieuwe Mercedes-Benz eSprinter – verschijnt binnenkort op de weg. De toegevoegde waarde voor klanten zit hem met name in zijn veelzijdigheid en flexibiliteit: twee carrosserievormen en -lengtes, drie batterijformaten en een hoog laadvermogen maken de nieuwe eSprinter tot de ideale bestelwagen voor uiteenlopende toepassingen. Afhankelijk van de behoefte kunnen klanten kiezen voor een grotere actieradius of meer laadvermogen. De bestelwagen is vanaf eind januari te bestellen in combinatie met 56 kWh of 113 kWh (113 kWh enkel toelaatbaar met N2-registratie) aan bruikbare accucapaciteit. Een versie met 81 kWh volgt binnenkort. Daarnaast wordt de nieuwe eSprinter op een later tijdstip voor het eerst ook beschikbaar als chassis cabine. Dit maakt de eSprinter tot een aantrekkelijke basisversie voor tal van nieuwe sectoren en carrosserie- en uitrustingsfabrikanten. Bovendien wordt hij voor het eerst geleverd met het MBUX-multimediasysteem inclusief intelligente, digitale connectiviteit, plus verbeterde veiligheids- en assistentiesystemen en een verbeterde standaarduitrusting. Bovendien wordt de eSprinter optioneel verkrijgbaar met een trekhaak. De conventioneel aangedreven Mercedes-Benz Sprinter is ook vanaf eind januari te bestellen, met tal van nieuwe functies.

Vernieuwde Mercedes-Benz vestigingen Van Mossel Vereenooghe in Knokke en Brugge krijgen ‘dealer van de toekomst’ label

In 2022 nam Van Mossel Automo1ve Group het stuur over van de Mercedes-Benz vestigingen van de familie Vereenooghe. De groep liet de showrooms in Knokke en Brugge recent grondig renoveren, met een subliem resultaat. Van Mossel Vereenooghe staat er vandaag meer dan ooit ten dienste van zijn klanten, met een uitgebreider serviceaanbod in een schitterende omgeving waar beleving de boventoon voert. De showrooms voldoen dan ook aan alle vereisten van Mercedes-Benz om het label ‘dealer van de toekomst’ te mogen dragen.

Mercedes-Benz versterkt zijn digitale ecosysteem met opensourcesoftware

Mercedes-Benz zet vaart achter de digitale transformatie. Met de slogan ‘Enterprise Transformation – 100% Digital’ wil het concern zich profileren als toonaangevende autofabrikant op het gebied van digitalisering. Het gebruik van Free and Open Source Software (FOSS) speelt al enige tijd een beslissende rol bij de ontwikkeling van voertuigen en geïntegreerde software, maar ook op veel andere gebieden binnen de onderneming. FOSS zit in de voertuigen, in mobiele apps en in de software die binnen de onderneming wordt gebruikt. Mercedes-Benz past opensourcetechnologieën toe om innovatie te versnellen, de efficiëntie van softwareontwikkeling te verhogen en het gebruik van bestaande componenten te bevorderen.