Met RE-Industry lanceert Renault Group een ambitieus transformatieplan voor zijn industriële systeem

donderdag, 07 december 2023 19:38
Met RE-Industry lanceert Renault Group een ambitieus transformatieplan voor zijn industriële systeem

Renault Group kondigt een plan voor de ingrijpende transformatie van zijn industrieel systeem aan. Dat plan ondersteunt de Révolution-fase van het strategische plan Renaulution om van Renault Group een autobedrijf van de volgende generatie te maken. Het heeft als doel om de industriële kosten per voertuig tegen 2027 te verlagen met 30% voor voertuigen met verbrandingsmotor en met 50% voor elektrische voertuigen. Daarnaast zal het plan helpen om de ontwikkelingscyclus voor voertuigen in te korten van drie naar twee jaar. De Groep schakelt zo een hogere versnelling in en legt zichzelf ambitieuze doelstellingen op.

Re-Industry is een 360°-transformatieplan. Het zal ons helpen om onze troeven optimaal te benutten, om veel sneller te doen wat we al goed doen, en om het hele industriële systeem naar het hoogste niveau te tillen en het tegelijk opnieuw uit te vinden. Deze industriële transformatie wil ons systeem flexibeler, succesvoller en concurrentiëler maken, waardoor we ook sneller kunnen inspelen op de verwachtingen van onze klanten.” Thierry Charvet, Chief Industry & Quality Officer, Renault Group

Een plan om de autoproductie opnieuw uit te vinden
Renault Group beschikt over sterke troeven om het hoofd te bieden aan de historische evoluties die de autosector momenteel ondergaat. De kwaliteitsresultaten van de Groep geven blijk van een opmerkelijke vooruitgang: de betrouwbaarheid van onze voertuigen is op twee jaar tijd verdrievoudigd, waardoor ze op de beste niveaus staan. Onze industriële vestigingen staan regelmatig bovenaan het klassement van het Harbour Report™, een wereldwijd toonaangevende, onafhankelijke studie waarmee de productiviteit van industriële autofabrieken kan worden vergeleken. Renault Group behoort tot de wereldwijde top 3 van beste constructeurs op het vlak van energieprestaties en industriële CO2-emissies. Renault Group was de eerste constructeur met een industriële Metaverse en wil die voorsprong behouden door de digitalisering van zijn industriële systeem nog te versnellen en de competenties van zijn teams te versterken. Door voort te bouwen op deze troeven wil het Re-Industry-plan alle klassieke compartimenten van de industriële prestaties een boost geven door de productie opnieuw uit te vinden en innovatieve processen te ontwikkelen. Zo kan de Groep voor de toekomstige Renault 5 een productietijd van negen uur nastreven.

Een concurrentiëler en flexibeler industrieel ecosysteem, gebaseerd op technologie en gegevens, en tegelijk ook milieuvriendelijk
Met 12.000 geconnecteerde uitrustingen wereldwijd, twee miljoen data per minuut en drie miljard per dag, maakt de industriële Metaverse van Renault Group het mogelijk om slimmer, sneller en beter te produceren en tegelijk de kosten en de koolstofvoetafdruk van de industriële processen te verlagen. Zo bespaarde de Groep in 2023 maar liefst 270 miljoen euro dankzij de Metaverse, onder meer door het voorspellend onderhoud van de installaties. De aansluiting van alle werkposten en het hele ecosysteem in het algemeen (transport, leveranciers, enz.) is een sleutelfactor die Renault Group in staat stelt om de leveringstermijn van voertuigen met 60 procent in te korten en de koolstofvoetafdruk van zijn voertuigproductie te halveren.

Artificiële intelligentie maakt het bovendien mogelijk om het energieverbruik te voorspellen en het verbruik van de industriële vestigingen van de Groep met 20 procent te reduceren. Zo is er het Ecogy-portaal, een intern ontwikkelde, flexibele en geconnecteerde oplossing die alle verbruikscijfers permanent opvolgt en onmiddellijk reageert op afwijkingen. Renault Group wil het energieverbruik van zijn industriële vestigingen tegen 2025 met 40 procent verlagen en heeft sinds 2019 reeds de helft van de weg afgelegd. Wat de uitstoot van zijn industriële vestigingen betreft, wil Renault Group vanaf 2025 netto koolstofneutraal zijn voor de pool ElectriCity en de site van Cléon. Vanaf 2030 geldt dat voor alle vestigingen in Europa en in 2050 voor alle industriële vestigingen wereldwijd.

Digitalisering om de competitiviteit op te drijven
Vandaag omvat het industriële systeem van Renault Group meer dan 300 operationele toepassingen van artificiële intelligentie voor de analyse van beelden en geluiden. Zo gebruikt de applicatie POK.AI.OK concepten van artificiële intelligentie in een autonoom controlesysteem door middel van een uiterst performante industriële visie. Dat toegankelijke en intuïtieve systeem speelt in op de toenemende uitdagingen op het vlak van kwaliteitscontrole, conformiteit en traceerbaarheid. Het wordt reeds op verscheidene vestigingen en gebruikssituaties toegepast en heeft al een positieve impact gehad op de productiviteit en de kwaliteit. Zo worden de conformiteit en de traceerbaarheid van banden tijdens de montage in de fabriek verzekerd met een verhoogde betrouwbaarheid en efficiëntie.

Het is de bedoeling om tegen 2025 naar 3.000 applicaties te gaan. Deze verschillende projecten zullen ook de industrialisering van nieuwe technologieën zoals het 'Software Defined Vehicle', de vermogenselektronica, de assemblage van batterijen en elektromotoren ondersteunen. Door hun verwerkingssnelheid zullen ze ook de ontwikkelingstijd van voertuigen helpen in te korten.

…. Ten dienste van de mens
Dankzij de supervisie en de verhoogde zichtbaarheid van de werkomgeving, mogelijk gemaakt door de Metaverse, kunnen de actoren wendbaarder en zelfstandiger beslissingen nemen. Technologieën uit de gamewereld maken de gebruikerservaringen intenser. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de lakopleiding die in virtual reality werd uitgevoerd voordat het nieuwe model in productie gaat. Dat helpt ook om de ontwikkelingstijd van een voertuig te verkorten. De algoritmen van AI dragen bij tot het vermogen van werknemers om vooruit te kijken, denk maar aan de functies om workflows van experts in de toeleveringsketen te optimaliseren en te sturen. De Supply Chain Control Tower, die binnen de Groep werd ontwikkeld, maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de bevoorrading van de industriële vestigingen te beveiligen door de posities en de inhoud van alle vrachtwagens die tussen de leveranciers en de fabrieken circuleren in realtime weer te geven. Ook kan hij in alle landen bevoorradingsrisico’s als gevolg van weer, verkeer, enz. opsporen en proactief de beste beveiligingsoplossingen aanbevelen. Meer autonomie, meer sereniteit voor alle actoren! Met de Metaverse wordt het hele industriële systeem in zijn vele dimensies voorspellend, alerter en zelfcorrigerend om sneller en nauwkeuriger te produceren.

Een industrieel systeem dat steeds flexibeler en wendbaarder wordt
Een ander belangrijk element voor het concurrentievermogen van een industrieel systeem is de wendbaarheid en flexibiliteit. Zo zal Renault Group acht nieuwe voertuigen van het merk Renault produceren in zijn fabrieken. In zijn vestiging in Curitiba zal Renault Group naast Renault Kardian ook een tweede model bouwen op het nieuwe 'Renault Group Modular Plate'-platform. In zijn vestiging in Bursa (Turkije) zal de Groep tegen 2027 vier nieuwe modellen produceren. Gesterkt door de optimalisering van zijn productiecapaciteiten en de flexibele lijnen die al jarenlang worden gebruikt, wint het industriële systeem van Renault Group aan wendbaarheid, snelheid en productiecapaciteit voor de nieuwe modellen. Zo heeft Renault Group de industriële investeringen de voorbije vier jaar gehalveerd en zal hij in 2024 maar liefst twaalf nieuwe modellen kunnen lanceren. Met zijn uitzonderlijke aanpassingsvermogen biedt het industriële systeem van de Groep een dynamisch antwoord op de veranderende behoeften van de markt en verzekert het de productie van innovatieve voertuigen die aan de hoogste verwachtingen beantwoorden.

Het transformatieplan voor het industriële systeem van Renault Group bevestigt het engagement van Renault Group op het vlak van innovatie en toekomstgerichte mobiliteit en verzekert tegelijk een duurzame activiteit in zijn industriële vestigingen. Het werpt zich op als een revolutie in de autoproductie, om sneller, competitiever en resoluut wendbaarder te worden. Door zijn productiebenadering opnieuw uit te vinden, is de Groep klaar om de uitdagingen van de markt aan te gaan en tegelijk voertuigen aan te bieden die het volgende tijdperk van de autosector zullen bepalen.

Laatst aangepast op donderdag, 07 december 2023 19:43