Zonnebeke start verkoop laadmatten om thuis wettelijk en veilig je elektrische wagen op te laden

woensdag, 13 december 2023 17:26
Zonnebeke start verkoop laadmatten om thuis wettelijk en veilig je elektrische wagen op te laden

Zonnebeke – Steeds meer mensen rijden elektrisch. De milieuvriendelijke stille motoren spot je overal, ook in Zonnebeke. Daar start het lokaal bestuur in januari met de verkoop van laadmatten. Zo kunnen eigenaars hun wagen thuis op een veilige manier opladen, zonder dat voetgangers en fietsers gehinderd worden.

Zonnebeke zet in op milieuvriendelijke mobiliteit. In elke deelgemeente staan laadpalen en in 2024 vind je er het eerste snellaadstation langs de A19 in Beselare. Om laden niet enkel onderweg maar ook thuis te faciliteren, start de gemeente in januari 2024 met de verkoop van laadmatten.

Steeds meer gezinnen installeren thuis een laadpaal. Je plugt ‘s avonds je wagen in en vertrekt ’s morgens zonder zorgen met een volle batterij. Geen probleem voor wie thuis een oprit of garage heeft, maar niet zo evident voor wie geen parking voor de deur te pakken krijgt. Laadkabels kruisen het voet- en fietspad, creëren zo een hinderlijke situatie voor zwakke weggebruikers en dreigen zelf schade op te lopen. Bovendien verbiedt de wegcode elke hindernis op het voetpad. Om een einde te maken aan deze vervelende situatie en alle partijen tegemoet te komen, verkoopt de gemeente vanaf januari 2024 laadmatten.

De laadmatten zorgen dat je thuis wettelijk je wagen kan opladen, zonder dat je fietsers of voetgangers hindert en zo een boete riskeert. Je kunt ze veilig kruisen, ze beschermen de laadkabels, zijn makkelijk inzetbaar en goed zichtbaar en herkenbaar voor voetgangers.

De laadmatten koop je bij de parkwachters op het recyclagepark vanaf 3 januari. Je betaalt ter plaatse 70 of 110 euro. Je hoeft geen bestelling op voorhand te plaatsen. Uiteraard kun je ook laadmatten aankopen op de privémarkt. Om zeker te zijn dat je een wettelijk exemplaar aankoopt, lees je best de voorwaarden even op zonnebeke.be.

Laatst aangepast op woensdag, 13 december 2023 17:27