Cover Flooring: creatief met tapijt voor events en beurzen

donderdag, 04 januari 2024 17:17
Cover Flooring: creatief met tapijt voor events en beurzen

“We zetten sterk in op duurzaamheid”

Een mooie vloerbedekking en aankleding bepalen mee de sfeer van events en beurzen. Cover Flooring biedt kwaliteit en een hoogwaardige afwerking. Groeiende niches zijn vloeren van bedrijven en kantoren, en ook kunstgras. Cover Flooring heeft nu een bronzen Cradle-to-Cradle certificaat, maar wil in 2024 zilver halen.

Cover Flooring ging in 2019 van start, het is het resultaat van de fusie tussen het Belgische Event Flooring Services en het Nederlandse Hebo Flooring Solutions. Ze bundelen hun expertise in het aanbieden van tapijten voor beurzen, evenementen en feesten. Alles is volledig op maat van de klant. De leuze luidt dan ook: ‘We’ve got you covered’.

Wannes De Ridder is Managing Director van de Belgische tak. “Ik studeerde Event- en Projectmanagement. Als dj ben ik vertrouwd met events en de daarbijhorende audiovisuele aspecten. Een collega-dj werkte voor Cover Flooring en ik ging er na mijn opleiding ook aan de slag”, zegt Wannes De Ridder.

Hoogwaardige afwerking
“We focussen vooral op events en eenmalige projecten die meer afwerking vragen en iets moeilijker zijn. Daarnaast zijn er ook de beurzen die vaak in het najaar plaatsvinden. Dan leggen we soms tapijten op vier tot vijf beurzen per week. Ook in dit segment merken we dat er bij standenbouwers steeds meer vraag is naar een hogere afwerking. We werken met rollen die we ter plaatse op maat snijden. Een perfecte afwerking is onze sterkte. Dat betekent dat we alles heel proper afsnijden en we heel nauwkeurig verschillende stroken naast elkaar leggen. We hebben ook een goed contact met onze klanten die we volledig ontzorgen. Ze kunnen erop vertrouwen dat alles tot in de puntjes afgewerkt is.” De klanten zijn vaak evenementenbureaus die specifieke ideeën hebben over hoe het er moet uitzien. Een mogelijkheid is printtapijt, dan kan de klant een logo, een tekst, een tekening of wat dan ook laten terugkomen in het tapijt. “Heel fijn is dat we het product perfect kunnen personaliseren, zowat alles is mogelijk.”

Team aan het werk
Cover Flooring werkt onder meer voor grote events zoals Film Fest in Gent waar vooral de rode loper in het oog springt. Er zijn ook de Stephex Events in Wolvertem en Knokke waar alles in het teken staat van de paardensport. “Voor dit event maken we een kleur op maat. In ons gamma kan je uit vijftig kleuren kiezen die we in voorraad hebben, maar deze klant kiest voor een tint die heel goed bij zijn meubilair past.”
Bij de organisatie van een beurs of een event is snel kunnen schakelen echt wel nodig. Vaak is er niet veel marge voor de praktische organisatie. Cover Flooring heeft vaste medewerkers en een ruim, betrouwbaar netwerk van freelancers met veel ervaring. “Dat is nodig, want er wordt in de sector doorgaans niet lang op voorhand gepland. We proberen zoveel mogelijk voor te bereiden, zoals het tekenen van de plannen zodat onze crew ter plaatse perfect weet wat er moet gebeuren en wat er nodig is.”

Innovatie
Sommer Needlepunch doet de productie van de tapijten, Cover Flooring staat in voor de verdeling en de plaatsing in België, Nederland en Luxemburg. Beide bedrijven maken samen met nog enkele andere bedrijven deel uit van het moederbedrijf DS Textile Group. Er wordt voortdurend gezocht aar productiemanieren om de materialen achteraf nog beter te recycleren, maar er toch voor te zorgen dat ze dimensioneel stabiel blijven zonder kleur af te geven. “Bijvoorbeeld op beurzen is dat heel belangrijk. Het tapijt mag door de invloed van temperatuur nauwelijks bewegen. Alles moet maatvast blijven. Een rol van twee meter is ook effectief twee meter. Als er 300 gram vezel in verwerkt is, is dat zo voor de hele rol. Het materiaal blijft dus consistent. Deze technische aspecten willen we voortdurend verbeteren. Tegelijkertijd is ook duurzaamheid heel belangrijk. Onze tapijten worden gemaakt met één materiaal, polypropyleen. Dat kunnen we gemakkelijk recycleren. Cover Flooring haalt gebruikte tapijten zoveel mogelijk op, voor vaste klanten is dat gratis. We zorgen er voor dat het niet op de afvalberg belandt.”

Cradle-to-Cradle
Omwille van de hoge graad van recyclage haalde Cover Flooring een bronzen certificering van de organisatie Cradle-to-Cradle. De vijf grote criteria zijn duurzame grondstoffen, circulaire producten die zo ontwerpen zijn dat ze hergebruikt kunnen worden, een groene productiewijze, zorg voor schoon water en een gezonde bodem, een correcte omgang met de medewerkers. “Ons productieproces wordt daar voortdurend aan getoetst. De erkenning wordt herbekeken in 2024. Dan zijn we verplicht om een stap verder te gaan en het label zilver te behalen. Om de drie jaar moet je immers een hogere graad behalen. Momenteel onderzoeken we een smeltvezel die ons zou toelaten de tapijten met een lager energieverbruik en minder water te produceren. Het productieproces wordt dus nog groener. Ook zetten we in op een afdeling waar we alles op maat kunnen snijden zodat we minder verlies en afval hebben.”

Recyclage
“De materialen die we achteraf ophalen gaan rechtstreeks naar gespecialiseerde recyclagebedrijven. We hebben partners in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië. In België is een belangrijk bedrijf Vanheede waar een gloednieuwe installatie werd gebouwd. Daardoor kunnen ze nog grotere volumes beurstapijt verwerken. Helaas is het nog niet mogelijk om met de granulaten nieuwe tapijten te produceren. We zijn hard op zoek naar een manier om dat te kunnen doen, maar momenteel zijn er nog teveel onzuiverheden in het granulaat waardoor de machines verstoppen. Wel is het mogelijk om er tuinzetels of bloembakken van te maken. Alles wat je met een 3D printer kan produceren, kan op basis van onze gerecycleerde tapijten. Een deel van het granulaat gebruiken we wel al om de stoppen te maken die het plastic op de rol vasthouden. Het krijgt dus zeker een nieuw leven.”

Differentiatie
“Met Cover Flooring willen we nu differentiëren naar andere sectoren. Dan denken we bijvoorbeeld aan kantoorruimte. Bij Pfizer legden we 1000m² tapijt. We merken in die sector een groeiende belangstelling. Ook willen we de mogelijkheden van kunstgras beter onderzoeken. Tot nu toe krijgen we heel goede feedback over de kwaliteit en de prijszetting van ons kunstgras. Een extra troef is ook hier onze service op het vlak van snijtechniek. Cover Flooring is voortdurend aan het groeien.”

www.coverflooring.com

Tekst: Hilde Pauwels
Foto’s: Cover Flooring

Laatst aangepast op maandag, 08 januari 2024 17:41