KBC Fietsleasing en partners houden 2024 tegen het licht

vrijdag, 05 januari 2024 17:20
KBC Fietsleasing en partners houden 2024 tegen het licht

Het woon-werkverkeer met de fiets zit al jaren in de lift in ons land. De uitrol van fietsleasing op de werkvloer is hierin een belangrijke fossielvrije motor. Steeds meer bedrijven en organisaties bieden hun medewerkers een fietsplan aan. Samen met dealers Chamizo en Bike Republic kijkt KBC Fietsleasing vooruit naar wat 2024 te bieden heeft op het vlak van fietsmobiliteit.

Topmerken-en modellen, een waaier aan accessoires en modieuze fietskledij, een beter uitgebouwde en onderhouden weginfrastructuur en een makkelijk offerte-, bestel-en onderhoudsproces. En als toetje op de taart een financieel en fiscaal interessant aanbod voor werknemer en werkgever. Alle ingrediënten zijn aanwezig om van de fiets het vervoersmiddel bij uitstek te maken voor het woon-werkverkeer. Steeds meer werknemers kiezen er dan ook bewust voor om hun auto aan de kant te laten staan voor verplaatsingen naar het werk.

Het succes van fietsleasing is het product van een uitgebalanceerde wisselwerking tussen fiets-, accessoires-en kledijproducenten, KBC Fietsleasing, bedrijven, organisaties, gebruikers en de overheid. Last but not least zorgen de fietsdealers ervoor dat ze met hun expertise de fietser een onvergetelijke rijervaring bezorgen. “Fietsen is bijzonder populair geworden, iedereen wil met de fiets op de weg”, zegt Timothy Chamizo van fietshandelaar Chamizo uit Sint-Katelijne-Waver. “Bovendien verdwijnen overal te lande steeds meer parkeerplaatsen, waardoor meer en meer mensen zich verplaatsen met de fiets. Maar de bondgenoot op twee wielen moet wel aangepast worden aan de hedendaagse noden van de gebruiker. De toegenomen interesse voor de longtail-en cargofietsen vanwege ondernemers en zelfstandigen moet in die context bekeken worden.”

Cargofiets in de stad
“Onderzoek van de Vrije Universiteit in Brussel heeft aangetoond dat tot 50% van alle leveringen in de stad met een cargofiets zou kunnen uitgevoerd worden”, pikt Carolien De Beule, accountmanager bij fietsketen Bike Republic, in. “We geloven dan ook sterk in dit type fiets. Stads-en gemeentebestuur duwen koning auto via bijvoorbeeld circulatieplannen meer naar de achtergrond. Ondernemers en zelfstandigen zijn dan ook op zoek naar tijdbesparende en comfortabele oplossingen voor de zogenaamde ‘last mile deliveries’. In die wetenschap hebben we onlangs een speciaalzaak geopend in Schaarbeek.” Ook de family cargo vindt gretig aftrek bij particulieren die op een snelle en comfortabele manier zich doorheen het stadsverkeer willen begeven.

Bike Republic, sinds 2019 onderdeel van de Colruyt Groep, verwacht dat de fietsmarkt in 2024 zal blijven groeien. “De fietsvergoeding voor het woon-werkverkeer stijgt van 27 naar maximaal 35 eurocent per kilometer. Hierdoor zullen nog meer mensen overtuigd worden om met de fiets naar het werk te rijden. Ook de Europese Commissie doet zijn duit in het zakje met de ondertekening van de fietsverklaring. Dat is een signaal dat de nationale overheden zal aansturen om het fietsen te blijven ondersteunen om de duurzaamheidsdoelstellingen (Green Deal) te behalen tegen 2030. We verwachten dat bedrijven zullen volgen door hun werknemers een fietsplan aan te bieden als onderdeel van een flexibel en fiscaal voordelig loonbeleid. Trouwens, grote bedrijven zijn verplicht om een duurzaamheidsrapport op te maken, als onderdeel van het behalen van de klimaatdoelstellingen.”  

Technologische innovaties
Door het wegvallen van bottlenecks in de toeleveringsketen, die de sector parten speelde tijdens de coronapandemie, zijn de voorraden van speedpedelecs weer aangevuld. “De speedpedelec blijft populair bij werknemers die bijvoorbeeld in de Antwerpse haven werken”, zegt Timothy Chamizo. “Deze fietsen kosten al snel 7.000 tot 12.000 euro. Maar met een leaseprogramma komt dat type fiets financieel wel binnen bereik van de gebruiker. Door de grote afstanden die de gebruikers van speedpedelecs afleggen genieten ze naast de voordelige leasingformule ook nog van een kilometervergoeding. De combinatie van beide maakt dat fietsleasing voor velen zichzelf helemaal terugbetaalt, en soms zelfs meer dan dat. Bovendien zijn de bestuurders van speedpedelecs sneller dan de automobilist ter plaatse.” Ten slotte zetten de producenten stevig in op veiligheid. Steeds vaker wordt een ABS-systeem gemonteerd op een speedpedelec. Ook een crash detectie systeem wordt vaker ingebouwd, zodat hulpdiensten of bekenden van de fietser automatisch verwittigd worden als er zich een calamiteit voordoet. Ook qua diefstalbeveiliging zijn er heel wat ontwikkelingen gaande. 

De fietsenbranche heeft de afgelopen tientallen jaren een grote evolutie doorgemaakt. Familiebedrijf Chamizo is daar een goed voorbeeld van. In 1985 gingen stichters Patrick Chamizo en zijn partner Iris Levens uit liefde voor de fiets aan de slag met de verkoop en herstelling van voornamelijk mountainbikes. De MTB-sport was toen in volle ontwikkeling. Al snel breidde het aanbod uit met stads-en kinderfietsen. “Vrij snel wisten mijn ouders dat hun pand van een 30-tal vierkante meter, toen nog in Mechelen, te klein zou worden”, zegt Timothy Chamizo. “In de verkoopruimte, het atelier, de privévertrekken en de tuin, overal waar je keek stonden fietsen en bijhorende materialen. Er was zo goed als geen doorkomen meer aan.” 

In de buurt van de afrit van de autosnelweg E19 in Sint-Katelijne-Waver bouwde het gezin, Timothy en zus Stefanie waren intussen aan boord gekomen, een nieuwe fietsenzaak. Na een extra uitbreiding van 900 vierkante meter is Chamizo momenteel goed voor ongeveer 3 000 vierkante meter fietsplezier. Het bedrijf is tot over de landsgrenzen bekend. “We hebben altijd snel op de bal gespeeld in een veranderende markt. Het aanbod van kwalitatieve fietsen is toegenomen in vergelijking met de beginjaren, maar vooral het aandeel van accessoires en comfortabele en trendy fietskledij is fors toegenomen. Door het exploderende fietsverkeer is er ook meer nood aan montage, onderhoud en herstel, waardoor we een grotere werkplaats hebben waar een goede mix van ervaren rotten en jong talent dagdagelijks aan de rijwielen sleutelt. Ze hebben de handen vol. Je mag ook niet vergeten dat de afgelopen 6 tot 7 jaar fietsleasing op kruissnelheid is gekomen, wat voor extra werk heeft gezorgd”, vertelt Timothy. 

Digitale revolutie 
Bij de keuze van de leasemaatschappijen gaat Chamizo kieskeurig tewerk. “Een van de criteria is de gebruiksvriendelijkheid van de leasing. In het beginperiode was het een hele uitdaging om alles binnen een redelijke termijn in orde te krijgen. Het was een full time job voor Stefanie en de verkopers/gebruikers ondervonden heel wat moeilijkheden”, zegt Timothy. “Maar iedereen heeft serieuze stappen vooruitgezet. Maar eerlijkheidshalve moeten we wel zeggen dat KBC Fietsleasing de toon heeft gezet. In die wetenschap hopen we dat andere aanbieders van fietsleasing hun voorbeeld volgen. Het offerte-en bestelproces, het onderhoud en de opvolging bij KBC Fietsleasing verloopt bijzonder vlot. Voor Stefanie en de verkopers heeft de digitalisering heel wat efficiëntiewinst opgeleverd. Zelfs voor onze herstellers, die door de band genomen niet zo’n fan zijn van administratie, is het een opluchting dat ze zich kunnen concentreren op het herstellen van fietsen en zich niet moeten bezighouden met het paperassenwerk of de controle wat al dan niet mag vervangen worden.” 

“De procesflow is vereenvoudigd”, gaat Carolien De Beule van Bike Republic verder. “De gebruiker gaat met zijn barcode in de hand naar een van onze winkels. Een collega scant de code in en registreert de leaseaanvraag in ons kassasysteem. Dat gaat supersnel. Door de koppeling van ons kassasysteem met de systemen van KBC Fietsleasing wordt die offerte onmiddellijk doorgestuurd naar de leasemaatschappij. Vervolgens krijgen we een status van de leaseaanvraag. Ook de factuur gaat met een druk op de knop naar KBC Fietsleasing.” 

Elektrische koersfiets en e-MTB
Op dit moment is tot 80% van de verkochte fietsen bij Chamizo elektrisch ondersteund. Concreet gaat het over stadsfietsen, bakfietsen, cargofietsen, speedpedelecs, mountainbikes en koersfietsen. “Ook bij deze twee laatste fietstypes heeft de elektrificatie zich doorgezet. In het geval van de mountainbike gaat het over duursport, de elektrische koersfietsen zijn dan weer ideaal voor mensen die wat ouder worden en nog graag meerijden met hun club. Recreatief fietsen is meer dan kilometers malen, het belang van een pintje drinken met de fietsmaten is ook belangrijk”, zegt Timothy nog. 

Zorgfietsen 
In het aanbod van Bike Republic zitten voornamelijk elektrisch ondersteunde fietsen (e-bikes, speedpedelecs, longtail-en bakfietsen, racefietsen, gravel bikes en mountainbikes voor beginners en gevorderde sportievelingen). Daarbovenop is Bike Republic ook trots op hun gespecialiseerde winkel voor zorgfietsen in het Vlaams-Brabantse Diest. “Deze winkel trekt klanten aan van overal in Vlaanderen. De zaak richt zich op mensen die bepaalde zorgen nodig hebben maar die toch willen fietsen met of zonder partner. Je kan er ook terecht voor cargo-oplossingen voor professionals”, zegt Caroline De Beule nog. In het algemeen kan je bij Bike Republic in alle winkels terecht voor een basissortiment aan e-bikes. “Onze grotere winkels zijn ook gespecialiseerd in sportievere fietsactiviteiten omdat ze daar ook de plaats voor hebben. Een constante in al onze winkels, klein en groot, is de kwaliteit en service na verkoop”, luidt het nog. 

Maar Bike Republic, goed voor 30 winkelpunten in Vlaanderen en Brussel, gaat nog een stapje verder met hun dienstverlening in de professionele markt. “We hebben een eigen B2B-team dat fietsplannen opmaakt op maat van bedrijven en kmo’s. In het licht van de ontzorging bieden we op de werkvloer verschillende diensten aan. Zo hebben we Test@work (fietsen uitproberen) en Service@work (fietsonderhoud). Bike Republic wil een compagnon de route zijn voor de fietser. Hoe? Door hen te ondersteunen, een duwtje in de rug te geven en hen professioneel te adviseren tijdens het keuzeproces, maar ook door extra aandacht te besteden aan service na verkoop. Zo heeft ook elke winkel een eigen atelier voor onderhoud en herstellingen. De mensen volop fietsplezier bieden, daar is het bij ons om te doen”, zegt Carolien De Beule nog.

Zorgsector en onderwijs 
Bij KBC Fietsleasing zijn ze bijzonder blij met deze positieve evolutie in de markt, die zich vertaalt in meer dan 30 000 fietsen op de weg. “We blijven doorwerken op de verdere digitale transformatie. In de loop van 2024 zal de digitale ketting bij KBC Fietsleasing helemaal rond zijn met de automatisering van het overnameproces op het einde van het leasingcontract”, vertelt Jan Rykaert,  pre-sales specialist bij KBC Fietsleasing. “Rond de toegankelijkheid van fietsleasing verwachten we dat bepaalde sectoren zoals het onderwijs en de zorgsector ook de fietsleasing-weg zullen inslaan. Het is hierbij belangrijk dat de nieuw verkozen regeringen in ons land meer aan de kar van het duurzamere woon-werkverkeer blijven trekken.” Ten slotte zal KBC Fietsleasing dit jaar zijn dienstverlening nog verder verdiepen met de voortgezette integratie van sociale secretariaten in de toepassing KBC MoveSmart, wat de loonverwerking een pak vlotter laat verlopen.