Electra haalt 304 M€ kapitaal op om de transitie naar Elektrisch rijden te versnellen in Europa

dinsdag, 16 januari 2024 17:15
Electra haalt 304 M€ kapitaal op om de transitie naar Elektrisch rijden te versnellen in Europa

Electra, het Europese snellaadnetwerk voor elektrische voertuigen, kondigt een fondsenwerving aan van €304 miljoen, volledig in eigen vermogen, een recordbedrag in de laadsector. Deze financieringsronde wordt geleid door PGGM, een Nederlandse pensioenfonds verlener. Bpifrance, via haar Large Venture fonds, treedt ook toe tot het kapitaal van Electra bij deze gelegenheid. Historische investeerders, met name Eurazeo, RIVE Private Investment, de SNCF-groep en Serena, nemen deel aan deze ronde. Electra heeft in 3 jaar bijna €600 miljoen aan kapitaal opgehaald om een van de eerste laadnetwerken op Europees niveau uit te rollen.

Vertrouwen van vooraanstaande partners
Deze fondsenwerving van €304 miljoen is de grootste in Frankrijk en de op één na grootste in Europa in de sector van het opladen. De ronde wordt geleid door een nieuwe investeerder, PGGM, een Nederlandse pensioenfonds verlener en een van de grootste vermogensbeheerders in Europa, via het "PGGM Infrastructure Fund".

Bij deze gelegenheid hernieuwen historische investeerders, waaronder Eurazeo, RIVE Private Investment, de SNCF-groep via 574 Invest en Serena, hun vertrouwen in Electra na deelname aan eerdere fondsenwerving rondes.

Bpifrance neemt ook deel aan de ronde via haar Large Venture fonds. Deze deelname weerspiegelt het engagement van Bpifrance, als een klimaat bank, om een Franse speler zoals Electra (laureaat van de French Tech Next 40 en de France 2030 projectoproep) te ondersteunen, die in staat is om een kampioen van duurzame mobiliteit in Europa te worden.

Electra geniet bovendien van de financiële steun van vooraanstaande publieke en private investeerders zoals EIP in Zwitserland, RATP Capital Innovation, Caisse des Dépôts et Consignations/Banque des Territoires, Ademe Investissement, Eiffel Investment Group, RGreen Invest, Frst, Allianz, Groupe Chopard en Altarea in Frankrijk.

Het bedrijf heeft ook talrijke strategische partnerschappen gevormd met erkende spelers, waaronder Indigo, VINCI Autoroutes, Altarea, AccorInvest, Louvre Hôtels Groupe, de Delhaize groep, Luchthaven Toulouse Blagnac, InVivo, Groupe Chopard, Stellantis, G7, Bolt, Europcar, Sixt, Honda, MG en Hertz.

Ambitie om tegen 2030 in heel Europa 2.200 stations met 15.000 laadpunten uit te rollen.
In de BeNeLux wordt deze kapitaalronde gebruikt om de uitrol van het vooraanstaande laadnetwerk in het gebied te versnellen. In slechts 6 maanden is Electra nummer 1 geworden in Wallonië en heeft het al meer dan 25 snellaadstations. "Dankzij deze nieuwe financiering kunnen we onze belofte waarmaken om een snellaadstation in de buurt van elke burger te hebben," zegt Louis-Charles Mosseray, General Manager Electra BeNeLux.
Het Europese wagenpark van elektrische voertuigen zal aanzienlijk groeien, met name door het verbod op de verkoop van nieuwe auto's met verbrandingsmotoren vanaf 2035. Het is noodzakelijk dat de laadinfrastructuur snel wordt uitgebreid om deze groei te ondersteunen, aangezien tegen 2030 naar verwachting bijna 30 miljoen elektrische voertuigen op de Europese wegen zullen zijn.

Electra ondersteunt deze overgang naar schonere voertuigen door op grote schaal snelle, betrouwbare en gebruiksvriendelijke laadstations uit te rollen.

Electra's sterktes in deze uitrol race?

  • Electra onderscheidt zich in de race voor uitrustingen met 100% eigen technologie. Aangezien software cruciaal is voor de goede werking van laadstations, is Electra momenteel het hoogst beoordeelde laadnetwerk door gebruikers.
  • Als een "pure player" die zich 100% richt op snelladen, vergelijkbaar met bepaalde autofabrikanten die leidend zijn in voertuigen, maakt deze gespecialiseerde structuur innovatie en snellere vooruitgang mogelijk.

Het bedrijf ervaart een snelle en aanhoudende groei en is aanwezig in 8 landen: Frankrijk, Duitsland, België, Luxemburg, Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Spanje, met bijna 1.000 reeds geïnstalleerde laadpunten. Electra heeft snel populariteit gewonnen vanwege de eenvoud van het gebruik van haar stations, met bijna 100.000 laadsessies per maand. Electra is voornamelijk aanwezig in grote stedelijke gebieden op parkeerplaatsen van supermarkten, restaurants, hotels of openbare parkeerplaatsen, en heeft het eerste laadstation op een luchthaven (Toulouse Blagnac) en verschillende stations op snelweg rustplaatsen geopend.

Deze fondsenwerving stelt Electra nu in staat om zijn ambitie te realiseren om tegen 2030 in Europa 15.000 laadpunten te installeren en talrijke diensten te ontwikkelen, met als uiteindelijk doel het laden net zo eenvoudig te maken als tanken met benzine, maar veel gebruiksvriendelijker.

Sinds de oprichting onderscheidt Electra zich met massale investeringen in innovatie en onderzoek om de beste laadervaring op de markt te creëren. Een team van 180 experts, waaronder 40 software-ingenieurs, werkt elke dag om het laden voor gebruikers te vergemakkelijken. Electra heeft bijvoorbeeld het reserveren van laadpunten uitgevonden, waardoor iedereen een station in de buurt van hun huis kan vinden en hun tijd tijdens dagelijkse activiteiten kan optimaliseren. Electra is ook de voorkeurspartner voor professionals met veel rotaties (bezorgers, taxi's, enz.) die gemakkelijk kunnen opladen, profiteren van door Electra ontwikkelde diensten en genieten van speciale tarieven.

Dennis van Alphen, Head of Infrastructure Investments at PGGM, legt uit: “ Het PGGM Infrastructure Fund ondersteunt volledig de ambitie van Electra om een pan-Europese speler te worden op de markt van (ultra)snel laadfaciliteiten voor elektrische voertuigen. Het bedrijf heeft uitstekend management en een sterke positie met goede locaties in een zeer dynamische markt die naar verwachting snel zal groeien in Europa in de komende jaren. Deze investering in Electra biedt onze klanten, waaronder Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), een uitstekend en voorspelbaar langetermijnrendement. Hier wordt het pensioengeld van fondsdeelnemers gebruikt om de overgang naar geëlektrificeerd en duurzaam transport te financieren, en draagt het bij aan een belangrijk duurzaamheidsdoel van onze klanten. Een goed pensioen voor de deelnemers van onze klanten en een duurzame toekomst gaan daarom hand in hand.”

Melissa Cohen, Managing Director, Infrastructure bij Eurazeo, verklaart: “We zijn erg enthousiast over deze baanbrekende transactie voor Electra, die de intrede markeert van een prominente investeerder - het Nederlandse pensioenfonds PGGM - samen met de Franse investeerder BPI. Deze investering zal de ontwikkeling van het bedrijf verder stimuleren met het doel een pan-Europese leider in snelladen te worden, terwijl het een state-of-the-art gebruikerservaring biedt. We zijn trots om de groei van Electra te blijven ondersteunen en bij te dragen aan een koolstofarme economie door de adoptie van elektrische voertuigen te bevorderen, wat volledig in lijn is met onze voortdurende focus op ESG en duurzaamheid..”

Louis-Charles Mosseray, General Manager van Electra BeNeLux, voegt hieraan toe: "Deze fondsenwerving zal Electra in staat stellen om een van de leiders in snelladen in Europa te worden. De steun van PGGM, een toonaangevende en langetermijn Europese investeerder, en het hernieuwde vertrouwen van historische investeerders zoals Eurazeo, zal ons in staat stellen ons netwerk te versterken en investeringen te verhogen om onze dekking verder uit te breiden. De overgang naar elektrische mobiliteit is een essentieel aspect van de energietransitie, met de transportsector als grootste CO2-uitstoter in BeNeLux. "We creëren een netwerk dat zeer gebruiksvriendelijk is, waardoor de overgang naar elektrische voertuigen wenselijk wordt en geen beperking vormt."

Laatst aangepast op dinsdag, 16 januari 2024 17:23