Update voor de grote bestelwagens: verkoopstart van de nieuwe eSprinter en Sprinter

woensdag, 24 januari 2024 15:30
Update voor de grote bestelwagens: verkoopstart van de nieuwe eSprinter en Sprinter

De geëlektrificeerde naamgenoot van de naamgever van het segment voor grote bedrijfswagens – de nieuwe Mercedes-Benz eSprinter – verschijnt binnenkort op de weg. De toegevoegde waarde voor klanten zit hem met name in zijn veelzijdigheid en flexibiliteit: twee carrosserievormen en -lengtes, drie batterijformaten en een hoog laadvermogen maken de nieuwe eSprinter tot de ideale bestelwagen voor uiteenlopende toepassingen. Afhankelijk van de behoefte kunnen klanten kiezen voor een grotere actieradius of meer laadvermogen. De bestelwagen is vanaf eind januari te bestellen in combinatie met 56 kWh of 113 kWh (113 kWh enkel toelaatbaar met N2-registratie) aan bruikbare accucapaciteit. Een versie met 81 kWh volgt binnenkort. Daarnaast wordt de nieuwe eSprinter op een later tijdstip voor het eerst ook beschikbaar als chassis cabine. Dit maakt de eSprinter tot een aantrekkelijke basisversie voor tal van nieuwe sectoren en carrosserie- en uitrustingsfabrikanten. Bovendien wordt hij voor het eerst geleverd met het MBUX-multimediasysteem inclusief intelligente, digitale connectiviteit, plus verbeterde veiligheids- en assistentiesystemen en een verbeterde standaarduitrusting. Bovendien wordt de eSprinter optioneel verkrijgbaar met een trekhaak. De conventioneel aangedreven Mercedes-Benz Sprinter is ook vanaf eind januari te bestellen, met tal van nieuwe functies.

“Met zijn veelzijdigheid, een nieuwe generatie infotainmentsystemen en verbeterde veiligheids- en assistentiesystemen blijft de Sprinter de perfecte totaaloplossing voor een breed scala aan commerciële transport- en mobiliteitseisen. Daarnaast maakt de nieuwe eSprinter indruk met zijn efficiëntie, actieradius en laadvolume. Daarmee onderstreept hij ook de aanspraak van ons concern op leiderschap op het gebied van elektromobiliteit in het segment van bedrijfswagens.” - Andreas Zygan, hoofd Mercedes-Benz Vans Development

Veelzijdig en efficiënt: de nieuwe Mercedes-Benz eSprinter
Efficiëntie, actieradius en laadvolume: deze drie-eenheid maakt van de nieuwe Mercedes-Benz eSprinter een veelzijdige allrounder. Bovendien beschikt het model over een groot aantal technische innovaties en is hij gebaseerd op een nieuw concept dat uit drie modules bestaat. Deze bieden de grootst mogelijke vrijheid bij de ontwikkeling en het ontwerp van verschillende uitbreidingen en carrosserieversies, die voorheen voorbehouden waren aan de conventioneel aangedreven Sprinter.

De module aan de voorzijde omvat alle hoogvoltage-componenten en kan vrijelijk worden gecombineerd met alle voertuigvarianten, ongeacht de wielbasis en het accuformaat. De module voor de ruimtebesparende geïntegreerde hoogvoltagebatterij bevindt zich in de bodem. De plaatsing van de batterij tussen de assen zorgt samen met de robuuste accubehuizing voor een optimale plaatsing van de hoogvoltagebatterij en het lage zwaartepunt heeft een positieve invloed op het rijgedrag. De module aan de achterzijde met de elektrisch aangedreven achteras wordt gebruikt in alle varianten van de nieuwe eSprinter. De compacte en krachtige elektromotor is ook geïntegreerd in de module aan de achterzijde.

De nieuwe eSprinter heeft zijn efficiëntie bewezen tijdens een testrit waarbij een preproductie-exemplaar van de nieuwe eSprinter Gesloten Bestelwagen met een batterij van 113 kWh (enkel toelaatbaar met N2-registratie) de route van Stuttgart naar München van 475 kilometer en terug aflegde op één acculading, zonder bij te laden. Om testresultaten te verkrijgen voor een praktische voertuigconfiguratie voor het KEP-segment (koeriers, expres- en pakketdiensten) werd voor de testrit gekozen voor een extra lange eSprinter met een hoog dak.

Elektrische aandrijflijn en hoogvoltageaccu
De elektrisch aangedreven achteras in de nieuwe Mercedes-Benz eSprinter biedt klanten voordelen op het gebied van de voertuiglengte, het maximale totaalgewicht (tot 4,25 ton), het trekgewicht (tot 2 ton) en het laadvolume (maximaal 14 m³). De nieuwe eSprinter is verkrijgbaar in twee carrosserievormen[3] en -lengtes en met een efficiënte elektromotor in de vermogensniveaus van elk 100 en 150 kilowattpiek. De nieuwe synchroonmotor met permanente magneet (PSM) wordt gekenmerkt door een bijzonder goede efficiëntie. Daarnaast is ook het thermische beheer doorontwikkeld. Klanten kunnen voor de nieuwe eSprinter - afhankelijk van hun individuele eisen op het gebied van actieradius en laadvermogen - kiezen uit drie verschillende accuformaten, met een bruikbare capaciteit van 113 kWh, 81 kWh of 56 kWh (de 81 kWh-variant is later dit jaar te bestellen). De elektrische actieradius, die is berekend op een simulatie op basis van de WLTP-cyclus, bedraagt maximaal 440 kilometer. Volgens simulaties op basis van de WLTP City-cyclus is een actieradius van maximaal 500 kilometer mogelijk voor ritten in stedelijke gebieden. Met deze actieradius is de grote bestelwagen ook perfect geschikt voor langere ritten. De batterijcellen zijn gemaakt van lithium-ijzerfosfaat en zijn vrij van kobalt en nikkel. De energierecuperatie in de uitloop- en remmodus (recuperatie) maakt geoptimaliseerd en efficiënt rijden mogelijk. De intensiteit van de recuperatie kan individueel worden ingesteld met behulp van schakelpaddles achter het stuurwiel. Een bijzonder efficiënte en comfortabele rijstijl wordt mogelijk gemaakt door het nieuwe automatische DAUTO recuperatiesysteem in de eSprinter. Onder het motto ‘rijden met een vooruitziende blik en energie besparen’ wordt informatie van de radar, camera en navigatiegegevens in een netwerk opgenomen en wordt de mate van recuperatie automatisch in realtime aan de situatie aangepast. Daarnaast kan ECO Assist anticiperend rijden ondersteunen: afhankelijk van de uitrusting en het betreffende land analyseert het systeem of er een voertuig voor de eSprinter rijdt, wat de maximumsnelheid is en of er een helling volgt op de gekozen route. Vervolgens geeft het systeem in het combi-instrument aan wanneer de voet van het gaspedaal gehaald moet worden. Afhankelijk van de situatie selecteert het systeem dan de juiste recuperatiesterkte. Daarnaast helpen drie rijmodi de bestuurder te kiezen tussen maximaal comfort of een maximale actieradius.

Snelladen in een openbaar laadnetwerk met Mercedes me Charge[4]
Net als alle andere elektrische bestelwagens van Mercedes-Benz kan de nieuwe eSprinter zowel laden met wisselstroom (AC) als met gelijkstroom (DC). De ingebouwde lader kan bij een snellaadstation standaard met gelijkstroom laden tot 115 kilowatt[5] (optioneel). Concreet betekent dit het volgende: de batterij met een capaciteit van 56 kWh wordt in ongeveer 28 minuten van 10 tot 80 procent[6] opgeladen met een laadvermogen van maximaal 115 kW. Het opladen van de batterij met een bruikbare capaciteit van 113 kWh vergt ongeveer 42 minuten bij een laadvermogen van maximaal 115 kW. De digitale service Mercedes me Charge1 is ook beschikbaar voor de eSprinter. Hiermee krijgen klanten toegang tot één van de grootste openbare laadnetwerken in Europa met ongeveer 600.000 laadpunten – waaronder het Europese snellaadnetwerk IONITY.

Mercedes me Charge zorgt voor een plezierige laadervaring en biedt via één laadcontract[7] toegang tot 1.150 verschillende exploitanten van openbare laadstations in Europa. Hiertoe behoren de Mercedes-Benz Charging Hubs, waarvan de eerste Europese locatie onlangs werd geopend in het Duitse Mannheim. Met het Mercedes me Charge-tariefsysteem profiteren klanten - ongeacht de exploitant van het laadstation - van vaste prijzen. Op deze manier zorgt Mercedes-Benz voor maximale kostentransparantie. Klanten kunnen hun tarief aanpassen aan hun individuele laadgedrag en de kosten optimaliseren. Bij alle laadstations maakt Mercedes me Charge laden met elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen mogelijk.[8]

Voor de nieuwe eSprinter komt er op termijn ook een Mercedes me Charge B2B-oplossing die speciaal is ontwikkeld voor zakelijke klanten. Deze biedt zakelijke en wagenparkklanten de mogelijkheid van eenzelfde voertuig- en chauffeursbeheer en facturering voor het gehele bedrijf.

De nieuwe Mercedes-Benz Sprinter biedt een maximale flexibiliteit
Of het nu op de bouwplaats is, als shuttle of als koerier: in al zijn varianten belooft de nieuwe Mercedes-Benz Sprinter comfort op en naast de weg – van het onderstel en de motor tot de uitvoeringen Gesloten Bestelwagen en Tourer, met achter-, voor- of vierwielaandrijving en een maximaal toelaatbaar gewicht van 5,5 ton. Met deze varianten is de grote bestelwagen uitgerust voor gebruik in de meest uiteenlopende segmenten en voor tal van branche-specifieke eisen. Onder de motorkap is de beproefde 2,0-liter dieselmotor (OM654) te vinden, die afhankelijk van het gekozen model en de aandrijfvariant verkrijgbaar is in vier vermogensniveaus: 84 kW, 110 kW, 125 kW en 140 kW. De aandrijvingsvarianten worden gecombineerd met de comfortabele 9G-TRONIC automatische transmissie (optioneel) of een handgeschakelde 6-versnellingsbak.

De huidige MBUX-generatie en diverse digitale extra’s
In zowel de eSprinter als de Sprinter is standaard de nieuwste generatie van het MBUX (Mercedes Benz User Experience) multimediasysteem te vinden, dat is voorzien van een 26 cm (10,25 inch) scherm. Dit wordt gekenmerkt door een nog snellere rekenkracht en een verder verbeterde menunavigatie. Hierdoor bieden de eSprinter en Sprinter een digitale en interactieve ervaring. Daarnaast biedt het MBUX infotainmentsysteem, in combinatie met een Mercedes me account[9], een groot aantal digitale extra’s. Deze maken de Sprinter en eSprinter steeds intelligenter – en het dagelijks leven van klanten nog eenvoudiger en efficiënter. Voor en na de rit of zelfs onderweg kunnen namelijk extra functies worden gebruikt die bijdragen aan meer comfort en veiligheid. Hieronder vallen gratis diensten - zoals onderhoudsmanagement, ongevallen- en pechmanagement - maar ook diensten op afstand, zoals het vergrendelen en ontgrendelen van de portieren en het openen en sluiten van de ramen via de Mercedes me app. Andere highlights zijn de uitgebreide personalisatiemogelijkheden, zoals een stoelspecifieke spraakherkenning voor de bestuurder en voorpassagier, die mogelijk is in combinatie met de comfort-bedieningsunit die boven het hoofd is geplaatst, evenals optimalisaties voor de spraakassistent ‘Hey Mercedes’. Daarnaast kunnen klanten voor het eerst profiteren van navigatie met satellietbeelden en de aanzienlijk verbeterde navigatie voor het rijden met aanhangers, die speciaal is aangepast aan de eisen van grote voertuigen.

Dankzij het MBUX-systeem is de nieuwe eSprinter ook geïntegreerd in het ecosysteem van navigatie met elektrische intelligentie met actief actieradiusbeheer en cloud-gebaseerde diensten en apps. Dit zorgt voor ontspannen reizen met transparantie en de grootst mogelijke planningszekerheid. De laadinstellingen kunnen bijvoorbeeld worden aangepast, de best mogelijke laadstrategie kan worden berekend en de batterij kan worden voorgeconditioneerd.

Veiligheids- en assistentiesystemen: nog betere ondersteuning in alle situaties
De veiligheids- en assistentiesystemen[10] in de nieuwe Sprinter en eSprinter zijn uitgerust met extra, en in sommige gevallen nieuwe en doorontwikkelde functies, waarvan de meeste al tot de standaarduitrusting behoren. De standaard actieve remassistent bevat nu een verbeterde kruispuntfunctie en kan daarom ook waarschuwen voor verticaal kruisende of tegemoetkomende voertuigen, zelfs bij snelheden tot 60 km/u, en voor gevaarlijke inhaalmanoeuvres bij snelheden tot 70 km/u. Maar het systeem kan bijvoorbeeld ook ingrijpen in een noodsituatie bij snelheden tot 40 km/u en stuurassistentie verlenen als een aanrijding met een ander voertuig dreigt. Daarnaast beschikken de nieuwe eSprinter en Sprinter altijd over de volgende systemen: actieve spoorassistent, dodehoekassistent, ATTENTION ASSIST-waarschuwing bij slaperigheid, de intelligente snelheidsassistent met cruise control inclusief navigatiegegevens tot zeven jaar na de productiedatum van de auto, het Mercedes-Benz noodoproepsysteem en de achteruitrijcamera voor de Gesloten Bestelwagens en Tourers. Optioneel is voor het eerst ‘Wegrij-assistent (MOIS)[11] beschikbaar, die bij het wegrijden aanrijdingen met andere weggebruikers vóór de auto voorkomt. Afslagassistent (BSIS), dat standaard is voor bestelwagens met N2-goedkeuring en bij andere uitvoeringen tegen meerprijs leverbaar is, helpt om voetgangers en fietsers in een afgebakend gebied aan de passagierszijde beter waar te nemen. Voor handig en snel parkeren is het parkeerpakket verkrijgbaar met een 360 graden-camera en een nieuwe 3D-surround view dat zicht op obstakels biedt. Tot slot biedt de optionele digitale achteruitkijkspiegel een comfortabel zicht naar achteren, zelfs als er geen achterruit aanwezig is of als de bestelwagen lang is.

Aanzienlijk verbeterde standaarduitrusting en vereenvoudigde aanbodlogica bij de verkoopstart
Mercedes-Benz Vans heeft de standaarduitrusting van de Sprinter en eSprinter aanzienlijk uitgebreid en de uitrustingspakketten nog nauwkeuriger afgestemd op de specifieke wensen van klanten. Functionele opties, die al vaak samen werden aangeschaft, worden nu steeds vaker gebundeld in pakketten. Voor beide modellen is er bijvoorbeeld keuze uit het Winterpakket PLUS (bijvoorbeeld met verwarmd stuurwiel), het Actief veiligheidspakket (bijvoorbeeld met de actieve afstandsassistent DISTRONIC) en het Laadruimte pakket.

Als wordt gekozen voor de uitrustingslijn BASE, bieden de Sprinter en eSprinter onder andere MBUX met een nieuwe generatie telematica, een 26 cm (10,25 inch) display en achteruitrijcamera, een instrumentencluster met kleurendisplay, het nieuwe multifunctionele stuurwiel met hands-off detectie, een bandenspanningscontrolesysteem (voor/achter), regensensor en koplampassistent, actieve spoorassistent, intelligente snelheidsassistent en cruise control, evenals ATTENTION ASSIST. De uitrustingslijn PRO omvat bijvoorbeeld ook Wegrij-assistent, een in hoogte en diepte verstelbaar stuurwiel, evenals het TEMPMATIC airconditioningsysteem en een 5V USB-aansluiting. Vanaf de uitrustingslijn SELECT line beschikken klanten ook over een met leder bekleed stuurwiel, een comfortstoel voor de bestuurder, comfortbediening boven het hoofd en krachtige LED-koplampen inclusief adaptieve grootlichtassistent.

De nieuwe Sprinter Gesloten bestelwagen in de uitrustingslijn BASE is verkrijgbaar voor een consumentenadviesprijs vanaf € 39.795,- exclusief btw.

De nieuwe eSprinter Gesloten Bestelwagen in de uitrustingslijn PRO met de 56 kWh accu heeft een consumentenadviesprijs vanaf € 52.890,- exclusief btw.

Getagged onder:
mercedesbenz

Gerelateerde items (op tag)

Wereldpremière van het nieuwe topmodel Mercedes-AMG GT 63 S E Performance in Shanghai

Mercedes-AMG heeft tijdens de Formule 1™ in Shanghai het nieuwe topmodel van zijn GT-serie gepresenteerd. De uiterst krachtige E PERFORMANCE hybride-aandrijflijn, die bestaat uit een V8-motor en een elektromotor, zorgt voor razendsnelle reacties op rijcommando's en een nadrukkelijke vermogensafgifte. De innovatieve autosporttechnologie, geïnspireerd door het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team, vormt de basis voor een unieke rijbeleving vol prestaties en rijdynamiek.

Uitgebreide update: EQS nu met staande ster en nog grotere actieradius

Sinds de introductie heeft Mercedes-Benz de EQS en zijn broers continu doorontwikkeld. Onafhankelijk van modelupdates en sneller dan ooit zijn er innovaties in de seriemodellen van de EQS, EQE, EQS SUV en EQE SUV verwerkt. Met talrijke productupgrades heeft het merk sneller dan ooit op feedback van de markt en klanten gereageerd. De EQS krijgt nu voor het huidige modeljaar 2024 een zeer uitgebreid updatepakket. Het elektrische topmodel wordt geleverd met 82 km meer actieradius, een nieuwe grille met chroomapplicaties, een staande Mercedes-ster op de motorkap en nog meer comfort achterin.

Tomorrow drives Mercedes-Benz: focus op duurzame bedrijfsstrategie gaat veel verder dan alleen producten

Op de derde jaarlijkse ESG-conferentie (Environmental, Social & Governance) laat Mercedes-Benz zien dat het ambitieuze en meetbare doelen wil bereiken. Op weg naar een groene toekomst – en met een duidelijke focus op de gehele waardeketen – verankert de onderneming duurzaamheid in zijn dagelijkse bedrijfsvoering. Een belangrijk aspect is de wereldwijde uitbreiding van het elektrische portfolio, met als doel een xEV-aandeel van 50 procent in nieuw verkochte personenwagens in de tweede helft van het decennium. En tegen het einde van dit decennium is het de bedoeling om de uitstoot van CO2 in de productie met 80 procent te verminderen[1]. De ambitie is om in 2039 de eigen fabrieken op 100 procent hernieuwbare energie te laten draaien. Door een strategische focus te combineren met tactische flexibiliteit blijft de onderneming ecologisch en economisch op koers liggen naar een duurzame toekomst. Ook relevante initiatieven met betrekking tot sociale en bestuurlijke aspecten in de onderneming dragen bij aan een holistische duurzaamheidsaanpak. Dit omvat verschillende maatregelen waarmee Mercedes-Benz bijdraagt aan een ‘Just Transition’, bijvoorbeeld met de duurzame personeelsstrategie en initiatieven die de mensenrechten in de onderneming en in de waardeketen versterken. Door op bestuursniveau een management- en coördinatiefunctie voor duurzaamheid op te zetten, versterkte Mercedes-Benz zijn governance in 2023 om het duurzaamheidsmanagement van de groep in de toekomst nog systematischer en consistenter te kunnen controleren.

VISION EQXX demonstreert opnieuw baanbrekende efficiëntie: energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1 tijdens elektrische rit van Riyadh naar Dubai

De technologiedrager VISION EQXX heeft met zijn derde langeafstandsrit van meer dan 1.000 km aangetoond dat zelfs de Arabische woestijn geen obstakel vormt voor energie-efficiëntie. Op een uitdagende route door drukke steden en de open woestijn behaalde het baanbrekende elektrische testvoertuig een energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1. Dit komt overeen met circa 0,9 l/100 km voor een benzineauto. Bij buitentemperaturen tot 34 °C (93 °F) versloeg de VISION EQXX zijn eigen record aanzienlijk.