Volvo Cars bouwt samen met partners innovatiecentrum voor nieuwe mobiliteitstechnologieën

woensdag, 14 februari 2024 18:12
Volvo Cars bouwt samen met partners innovatiecentrum voor nieuwe mobiliteitstechnologieën

Mobility Innovation Destination Torslanda wordt een zeer gerichte testomgeving voor mobiliteitsontwikkelingen vlak bij onze hoofdzetel in het Zweedse Göteborg. Het initiatief is de volgende stap in ons elektrificatietraject, focust op de ontwikkeling van de volgende generatie elektrische premiumwagens en versterkt onze aanwezigheid van bijna een eeuw in Göteborg.

Dankzij het innovatiecentrum zullen we nieuwe technologieën kunnen testen in een omgeving ontworpen om de toekomstige samenleving na te bootsen waarin onze auto's wellicht zullen rijden. In plaats van technologieën zoals draadloos opladen, opladen in twee richtingen en zelfrijdende wagens alleen te ontwikkelen in laboratoria en ontwikkelingscentra, zullen we onze innovaties ook kunnen testen, valideren en toepassen in een stadsomgeving.

Naast nieuwe gebouwen en voorzieningen voor technische, test- en materiaaldoeleinden willen we de Volvo Cars-campus in Torslanda (Göteborg) ook uitbreiden met start-ups en vestigingen van zakenpartners.

“Via dit initiatief willen we een ecosysteem creëren om de mobiliteit van de toekomst te ontwikkelen. Niet alleen wagens, maar ook de technologie binnenin en de infrastructuur eromheen: alles samen”, zegt Jim Rowan, CEO van Volvo Cars. “Het is onze ambitie om baanbrekende technologie te ontwikkelen, talent aan te trekken uit heel de wereld en de handen in elkaar te slaan met andere vooraanstaande ondernemingen.”

De volgende stap in het creëren van de nieuwe Mobility Innovation Destination Torslanda is het bouwen van gebouwen voor moderne kantoren aan de overkant van de weg van onze bestaande campus. De bouw zal doorgaan dankzij een kosteneffectieve samenwerking tussen Volvo Cars en vastgoedontwikkelaars Vectura Fastigheter en Next Step Group.

De nieuwe locaties zullen ook cruciaal zijn om onze bestaande strategische ambities waar te maken om 100% elektrisch te worden tegen 2030 en een leider te zijn op het vlak van nieuwe technologie en duurzame mobiliteit in onze sector.

De duurzaamheidsdoelstellingen van het project zijn ambitieus.De eerste nieuwe constructie van 25.000 vierkante meter is uitsluitend bestemd voor Volvo Cars en is een hybride constructie van hout, die de koolstofvoetafdruk met 15 procent verlaagt in vergelijking met een traditioneel frame van staal en beton. De start van de werken is gepland voor het tweede kwartaal van 2024 en het eerste gebouw moet worden opgeleverd tegen 2026, mooi op tijd voor de honderdste verjaardag van Volvo Cars in 2027.

Volgens de huidige plannen zal onze campus ook worden opgenomen in een uitbreiding van de Green City Zone. Dat is de zone waar de stad Göteborg samen met Volvo Cars en andere bedrijven, wetenschappers en partners nieuwe technologie kan testen voor zowel voertuigen als infrastructuur, om tegen 2030 uitstootvrij vervoer mogelijk te maken.

Via dit initiatief willen we onze band met andere innovatiecentra voor mobiliteit in de stad versterken en de technische capaciteiten van onze campus in Göteborg verder opvoeren.

De zone heeft een duidelijke technische focus: naast een recent geopend testcentrum voor software zijn hier ook een productievestiging, een designcentrum en test- en ontwikkelingsvoorzieningen aanwezig, met een proeffabriek, een batterijlaboratorium, windtunnels en een veiligheidscentrum met laboratoria voor crashtests. Er wordt tevens gebouwd aan een batterijfabriek van Novo, onze joint venture met Northvolt.

In 2022 kondigde Volvo Cars ook aan dat we 10 miljard Zweedse kronen zullen investeren in onze fabriek in Torslanda voor de productie van volledig elektrische auto's van de volgende generatie, inclusief de introductie van mega-gieten van aluminium carrosseriedelen, een nieuwe batterij-assemblagefabriek en volledig gerenoveerde lak- en eindassemblagewerkplaatsen.

Deel van een groter ecosysteem
Mobility Innovation Destination Torslanda maakt deel uit van ons toenemende aantal fysieke locaties wereldwijd, waaronder ook ons recent geopende testcentrum voor software in Göteborg en verschillende Tech Hubs.

Verder beschikken we over Tech Hubs in Zweden (Stockholm en Lund), Polen (Krakau), India (Bangalore) en Singapore. Daarnaast hebben we technische centra in Göteborg (Zweden) en in Shanghai (China). Elke locatie heeft een eigen focus en samen vormen de vestigingen een belangrijk netwerk van strategisch gelokaliseerde innovatiecentra.

Ga voor meer informatie naar: https://www.innovationdestinationtorslanda.com