Doorbraak van elektrische auto’s terwijl de nieuwe en tweedehandse wagens het goed blijven doen in februari 2024

woensdag, 06 maart 2024 09:35
Doorbraak van elektrische auto’s terwijl de nieuwe en tweedehandse wagens het goed blijven doen in februari 2024

Vooral in Vlaanderen kennen de elektrische wagens een duidelijke toename van het marktaandeel!

Filip Rylant, woordvoerder van mobiliteitsfederatie TRAXIO: “Na de opmerkelijke groei in januari, hield ook februari het momentum voor de inschrijvingen van tweedehandswagens vast. Februari eindigt op 60.355 inschrijvingen en dat is een indrukwekkende stijging van +13,5% of 7.160 eenheden meer dan vorig jaar. De tweedehandsmarkt wordt gestimuleerd dank zij het grotere aanbod en de stabiele prijzen. De inschrijvingen van tweedehands elektrische voertuigen door particulieren zijn sterk gestegen, vooral in Vlaanderen (+142,4%), dank zij de Vlaamse premie voor elektrische wagens.

Wat de nieuwe voertuigen betreft, blijft de belangstelling groot: in februari steeg het aantal inschrijvingen met +9,6% ten opzichte van februari 2023, tot 43.723 eenheden. De particulieren waren goed voor 41,7% van de nieuwe inschrijvingen in februari en dat is 5% meer dan vorig jaar. Diezelfde euforie geldt ook voor nieuwe elektrische wagens die werden ingeschreven door consumenten – Vlaanderen kende een spectaculaire stijging met +151,8%, ook opnieuw met dank aan de Vlaamse EV-premie.

De positieve trend in de inschrijvingen van nieuwe auto's in februari kan worden toegeschreven aan de impact van de 'saloncondities' in januari en de stimulans die ze aan de markt gaven, in combinatie met een terugkeer naar normale levertijden. We zijn alvast benieuwd welke invloed de salonmaand en de bijbehorende kortingen de komende maanden zullen hebben op de inschrijvingen van nieuwe auto's.”

De inschrijvingen van elektrische wagens - februari 2024
Het aantal nieuwe, door particulieren ingeschreven elektrische wagens is in februari 2024 meer dan verdubbeld ten opzichte van februari 2023: van 701 eenheden naar 1469 eenheden (+109,6%).

Die positieve trend is opvallend zichtbaar in Vlaanderen, waar in februari 2024 1.201 nieuwe elektrische wagens werden geregistreerd, waardoor Vlaanderen een aanzienlijk marktaandeel van 81,8% vertegenwoordigt. Dit Vlaamse marktaandeel is overigens met 7,6% gestegen ten opzichte van januari 2024.

Ook de inschrijvingen van tweedehandse elektrische auto's door particulieren zijn in dezelfde mate gestegen in februari 2024 ten opzichte van februari 2023, met name van 337 eenheden naar 704 eenheden (+108,9%).

Ook bij de tweedehandse elektrische wagens voert Vlaanderen het peloton aan met 543 inschrijvingen in februari 2024, een stevige stijging ten opzichte van de 403 eenheden in januari 2024. In dit segment vertegenwoordigt Vlaanderen een marktaandeel van 77,1% (+4,3% t.o.v. januari 2024).

Enkele grote concessiehouders en tweedehandsverkopers deelden hun interessante inzichten met ons:
Frédéric Vassamillet, SOCO: “Februari was voor ons een maand met duidelijke contrasten. Het begon eerder rustig na de opwinding van januari, maar eindigde veelbelovend. We zien dat benzinemotoren nog altijd het meest in trek zijn, gevolgd door diesel en hybride. De gemiddelde prijs van tweedehandswagens blijft stabiel, waardoor klanten die van auto willen veranderen waar voor hun geld krijgen. Vergeleken met februari 2023 is er een lichte stijging in de verkoop van tweedehandswagens, terwijl de vraag naar nieuwe wagens daalt. “De negatieve reputatie van de 1.2 PureTech-motor van PSA in de media blijft aanhouden en creëert wantrouwen bij de klanten, ondanks de aanwezigheid ervan in veel tweedehandswagens. We denken dat een positieve communicatiecampagne nodig is om die perceptie te wijzigen.”

Ivo Willems, Cardoen: “We zien een lichte afname van de marktactiviteit, wat gebruikelijk is voor februari vergeleken met januari. In februari 2024 was de situatie iets beter dan het jaar ervoor. De impact van de autosalonmaand nam af, verloor geleidelijk zijn 'aantrek' vanaf midden februari en verdween uiteindelijk in de laatste twee weken.

De autoprijzen stegen met 2% vergeleken met vorig jaar, voornamelijk door de betere uitrusting. De auto's hebben nu een betere standaarduitrusting, zeker op het gebied van veiligheid en connectiviteit. Hoewel de kosten dus iets hoger liggen, zijn de voordelen ook groter.

De belangstelling voor betaalbare auto's blijft groot en het aanbod van nieuwe voertuigen is aanzienlijk, wat veelbelovend is.
Wat de tweedehandswagens betreft, zijn de kopers actief op zoek naar auto's onder de € 10.000, maar die zijn nog steeds moeilijk te vinden – zeker die met een lage kilometerstand en dus betrouwbaar genoeg om door een dealer te worden verkocht.

Bij de elektrische voertuigen heerst verwarring door de tegenstrijdige informatie die we de afgelopen weken hebben ontvangen. Duidelijke communicatie is essentieel om die verwarring bij de consumenten weg te werken en hen op een consistente manier van de nodige informatie te voorzien.”

Simon Bossuyt, DEX: “De verkoop is voor ons uitstekend verlopen, vooral dankzij ons proactieve inkoopbeleid. We richten ons op een stock met een snelle omlooptijd en bieden competitieve prijzen en kwaliteitsvoertuigen. Die keuze heeft zijn vruchten afgeworpen, met een verkoopstijging van meer dan 24% voor de hele Groep, ondanks een grotere toename van de voorraad nieuwe voertuigen. Auto's met lage kilometerstanden en aantrekkelijke prijzen verkopen snel. Er waren geen grote veranderingen in vergelijking met de vorige maanden. Door de premie van de Vlaamse overheid is de vraag naar elektrische voertuigen licht gestegen, maar het aantal voertuigen dat aan de criteria voldoet blijft beperkt. Lagere voertuigprijzen en aantrekkelijke zakelijke opportuniteiten hebben ertoe bijgedragen dat ons aanbod zeer competitief is op de markt.”

Koen Claesen, Van Mossel Automotive Group: “De markt voor nieuwe voertuigen voelt nog altijd de impact van de prijsstijgingen. Merken die aantrekkelijke aanbiedingen doen voor auto's in het ‘instapgamma’ groeien. Dat wijst erop dat klanten gevoelig zijn voor de prijs.

In de fleetmarkt wordt de trend naar elektrische voertuigen duidelijk gestuurd door de fiscale voordelen. De overgang naar elektrificatie drijft de leasekosten op, waardoor de klanten gedwongen worden een keuze te maken tussen een hoger budget of een kleiner voertuig. We zien aan een kant een groeiend aanbod van elektrische auto's en aan de andere kant een toenemende vraag naar instapmodellen. Omdat de actieradius en de leasekosten doorslaggevende factoren zijn, blijven plug-inhybrides een alternatief voor regelmatige bestuurders of klanten die moeilijk toegang hebben tot oplaadinfrastructuur.

Particuliere klanten kiezen daarentegen vooral voor benzinemotoren en soms voor hybride (zelfladende) elektrische motoren. De stijgende rentekosten zetten een domper op het budget van particulieren, waardoor ze wachten of een tweedehandswagen kopen.

Bij die tweedehandswagens neemt de vraag toe door de hoge prijzen van nieuwe auto's, voornamelijk naar benzineauto's. De elektrificatie komt nog niet echt van de grond door het beperkte aanbod betaalbare elektrische auto's. De bonus voor elektrische voertuigen geldt alleen voor tweedehandswagens die drie jaar ingeschreven zijn, wat het aanbod aanzienlijk beperkt.”

Inschrijvingen tweedehandse wagens – februari 2024

Details tweedehandse personenwagens
Volkswagen en BMW zijn de meest verkochte merken tweedehandse personenwagens. De top 5 wordt aangevuld door Mercedes (dat een plaats stijgt naar nummer drie), voor Opel en Peugeot.

Wat betreft de populairste modellen veranderde er in januari niets voor de top 4. De VW Golf (2.348) kwam op de eerste plaats, voor de VW Polo (1.821), de Opel Corsa (1.714) en de BMW 3 Reeks (1.355). De BMW 1 Reeks, die in januari op de vijfde plaats stond, behield zijn positie met 1.342 inschrijvingen.

De benzinemotoren hebben nog steeds een marktaandeel van 54,8%, terwijl het aandeel van tweedehandse dieselwagens blijft dalen tot 31,6%. Het is anderzijds bemoedigend dat het aandeel hybride en elektrische voertuigen blijft toenemen, zelfs al blijft deze stijging bescheiden. Dit is voornamelijk te danken aan het stijgende aandeel van de hybride wagens (dit zijn alle types van geëlektrificeerde wagens met verbrandingsmotor en elektrische ondersteuning, dus zowel de gewone hybride wagens als de plug-ins en de mild hybrids) die nu 10,0% voor hun rekening nemen (zowel succesvol bij particulieren als bij bedrijven – het aandeel PHEV zal naar verwachting wel afnemen in de toekomst), terwijl er 3,0% full elektrische modellen werden ingeschreven op de tweedehandsmarkt.

Dit zijn heel andere verhoudingen dan bij de inschrijvingen van nieuwe personenwagens waar geëlektrificeerde voertuigen – dankzij leasing en bedrijfswagens - inmiddels al meer dan de helft van de verkoop betekenen (51,5%). Omdat hybride en elektrische voertuigen nog relatief nieuw zijn op de markt voor nieuwe wagens blijft hun aandeel in de tweedehandsmarkt bescheiden. De cijfers voor januari en februari 2024 laten echter al een opwaartse trend zien, met een geleidelijke toename van hun aantallen in de totale markt. Naar verwachting zal hun aandeel dus de komende maanden blijven groeien. De vraag is wel in hoeverre de PHEV (Plug-in Hybrides) zullen evolueren op de occasiemarkt rekening houdend met de onlangs gewijzigde fiscaliteit.

In februari 2024 de mediane leeftijd van tweedehandsvoertuigen bedraagt 7 jaar en 9 maanden. Dit blijft relatief hoog ondanks een lichte daling. De mediane leeftijd van de occasie-inschrijvingen verraadt op zich niet echt dat het totale wagenpark flink aan het verouderen is, en dat is uiteraard een nefast verschijnsel voor de vergroening en uitstootreductie.

In de laatste maanden van 2023 is het aantal geleverde nieuwe auto's aanzienlijk toegenomen, waardoor er meer recente tweedehandsauto's op de markt zijn gekomen en het Belgische wagenpark is verjongd – 36% van de ingeschreven tweedehandswagens is minder dan 5 jaar oud.

De tweedehandsmarkt blijft vooral een particuliere activiteit, maar er is beweging in. Maar liefst 89% van de inschrijvingen waren gedaan door privépersonen terwijl het aandeel bedrijfswagens op de tweedehandsmarkt is gedaald van 10% in januari 2024 naar 11 % in februari 2024. De sector van de tweedehandsverkopers preciseert hierbij dat startende bedrijven vaker kiezen voor een tweedehandswagen en dat zij – voorlopig nog - vaak interesse hebben in occasie hybride wagens.

Vlaanderen blijft de markt voor inschrijvingen van tweedehandse personenwagens domineren, met een aandeel van 56%. Wallonië behoudt zijn marktaandeel van 35% en Brussel een marktaandeel van 9%.

Doorbraak van elektrische auto’s terwijl de nieuwe en tweedehandse wagens het goed blijven doen in februari 2024 (traxio.be)

 

Laatst aangepast op donderdag, 14 maart 2024 09:31