Lancering regionaal autodeelproject Vene-Go!

vrijdag, 29 maart 2024 17:51
Lancering regionaal autodeelproject Vene-Go!

In een wereld waar duurzaamheid en doeltreffendheid belangrijker worden, groeit autodelen uit tot de ultieme innovatieve oplossing voor mobiliteit. Wat begon als een stedelijke trend, vindt nu zijn weg naar alle uithoeken waar steeds meer inwoners nadenken over de voordelen van autodelen.

De roep naar extra deelauto’s komt niet allen uit burgerlijke hoek, ook de 21 gemeenten aangesloten bij Veneco uitten de wens om deelauto's op hun grondgebied aan te bieden.

Autodelen heeft heel wat voordelen zowel voor individuen als gemeenschappen. Het geeft mensen de vrijheid om een auto te gebruiken wanneer ze willen, zonder de lasten van eigendom te dragen. Door auto's te delen, verminderen we de impact op het milieu, zijn er minder voertuigen op de weg en beperken we de CO2-uitstoot. Onderzoek van de KU Leuven en Autodelen.net wijst uit dat één deelauto maar liefst 10 privéauto's vervangt. .

Maar autodelen gaat verder dan alleen het milieu. Gedeeld gebruik van middelen bevordert de sociale interactie en versterkt de gemeenschapszin.

Bovendien wordt de uitbreiding van autodelen gestimuleerd door Vlaanderen. In de doelstellingen van het Lokaal energie en klimaatpact (LEKP) wordt gestreefd naar 2 deelauto's per 1.000 inwoners.

De vraag stijgt, de implementatie blijft een uitdaging
De verscheidenheid aan deelautoplatformen en de kosten voor onderhoud en beheer maken het een complexe aangelegenheid. Daarom nam Veneco het initiatief om op zoek te gaan naar een aanbieder waarop gemeenten via een raamcontract beroep kunnen doen. Hierdoor worden lokale overheden ontlast en profiteren ze tegelijk van gunstige tarieven.

Vandaag mogen we aankondigen dat we een ervaren partner vonden in Cambio! En kunnen we dus een Go! geven aan het project: Vene-Go!
Cambio bouwde reeds een uitgebreid netwerk uit in de stad Gent, en zal hun vloot nu verder verspreiden over de regio, van het Noorden van het Meetjesland tot in Leie-Scheldegebied, met de nadruk op elektrische wagens.

Dit is een veelbelovende stap voorwaarts, waarbij al 10 gemeenten interesse toonden in de deelauto's. Om alle gemeenten volledig op de hoogte te brengen, organiseren we een online infosessie op 18 april. Vanaf dat moment starten de eerste gesprekken voor het plaatsen van de elektrische wagens.

Maar wat betekent dit voor de gemeenten?
Jaarlijks betalen de gemeenten een vast bedrag per auto. Afhankelijk van het gebruik kan deze jaarlijkse kost zelfs dalen tot nul! Ook het gemeentepersoneel kan de deelauto's gebruiken voor dienstverplaatsingen, wat het gebruik verder aanmoedigt.

Op nieuwe locaties plaatst Cambio steeds twee auto’s, die niet noodzakelijk naast elkaar moeten staan, maar wel op wandelafstand. Bij elke nieuwe deellocatie organiseren we een infosessie en demo voor de buurt. Bovendien moeten nieuwe gebruikers geen instapkosten betalen gedurende de eerste maand na opstart van een locatie.

En voor de gebruiker?
Een gebruiker kan de wagen 24/7 eenvoudig reserveren via de website, de app of zelfs telefonisch. De gebruiker betaalt uitsluitend voor de tijd en afstand die daadwerkelijk wordt gereden. De wagen wordt geopend via de app en gebruikers worden via handleidingen en informatievideo’s begeleid in het gebruik van de elektrische deelwagen.

Tot slot: Veneco zorgt voor laadinfrastructuur in de buurt
Ook in de nabijheid van het eigen kantoorgebouw zetten we in op duurzame mobiliteit. Zo realiseren we
9 laadpunten, die publiek toegankelijk zijn, op de parking van de KMO-zone ‘Panhuis’.
Laden kan met elk type laadpas via de type 2-sockets aan een maximaal vermogen van 22 kW.

Veneco vervult met dit project één van de ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) in het kader van het Charter Duurzaam Ondernemen van Voka.

Laatst aangepast op vrijdag, 29 maart 2024 17:53